Türkiye'de diyabetlilerin artış hızı alarm veriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2008 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, Türkiye'de 1980'li yıllarda toplam nüfus içinde yüzde 2,5 olan diyabetlilerin oranının bugün yüzde 7'ye çıktığını, bunun en büyük suçlusunun ise fast food kültürü olduğunu söyledi.

Türk, okul çağındaki çocuklarda "fast food" tarzında beslenmenin obeziteye (şişmanlığa) zemin hazırladığını, obez olan çocukların da hayatlarının ileri dönemlerinde diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riski taşıdığını belirtti.

Bir öğünlük fast food türü yiyeceğin içerdiği tuz miktarının, yetişkinler için tavsiye edilen günlük tuz miktarının 2 katına kadar çıkabildiğini belirten Türk, yetişkinlerin günde 6 gramdan, 6 yaşından küçüklerin ise 3 gramdan fazla tuz almasının sağlık açısından risk oluşturduğunu belirtti.

Fast food kültürünün yaygınlaşmasının ise Türk toplumda diyabeti artıran en önemli etkilerden biri olduğunu ifade eden Türk, "Diyabet yaklaşık 20 yılda 3 kat artmış oldu. En büyük suçlusu ise fast food kültürünün yaygınlaşması. Kızartmada 3 defadan fazla kullanılan yağ kanserojen etki yapıyor. Bu tür firmaların en çok bilinenleri bile aynı yağ ile yüzlerce defa kızartma yapıyor" dedi.

Türk, gün aşırı yapılacak yüzme sporu ve 45 dakika hızlı tempoda yürüyüşün obezite ve diyabetle mücadelede büyük yarar sağladığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber