Anayasa Mahkemesi kiraların enflasyon oranı kadar arttırılmasına vize veriyor

Haber Giriş : 18 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kiralarda enflasyonun çok üzerindeki artışlara karşılık hükümet kira artışlarını sınırlandıran kanuni düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Anayasa Mahkemesi 2001 yılındaki kararıyla kira artışlarının enflasyon artışıyla sınırlandırılmasına vize verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 40'ları bulan kira artışlarına kanuni sınırlama getirilebileceğini açıkladı. 57. hükümet döneminde de kira artışlarının 2001 yılında yıllık yüzde 10 artırılabileceğine ilişkin 4531 sayılı kanun çıkartılmış, ancak kanun Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'ya aykırı bularak iptal edilmişti. Ancak Mahkeme'nin bozma gerekçesinde kiralara sınır getirilmesine vize de verilmişti.

'Enflasyon kadar sınırlandırılabilir'

Anayasa Mahkemesi'nin kararında kira artışları konusunda kanuni düzenleme yapılabileceğine işaret edilip, "4531 sayılı kanunun gerekçesinde de belirtildiği gibi, ekonomi kurallarına göre hak ve adalete uygun, makul bir kira parasının saptanmasında kiracıların durumu ve tüketici fiyat endeksinin üstünde seyreden kira paralarındaki artışın diğer fiyatlar üzerindeki olumsuz etkileri gözetilerek kira bedellerinin kamu yararı amacıyla ve kanunla sınırlandırılmasının Anayasa ile çelişen bir yönü bulunmamaktadır" denilmişti. Mahkeme, kanunu bozma gerekçesini ise 57. Hükümetin getirmek istediği yüzde 10 sınırının enflasyon oranının çok altında olması ve bulunması gereken adil dengenin kiralayan aleyhine bozulması gösterilmişti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber