Osmanlı Padişahlarının Meslekleri!

Osmanlı padişahlarının meslekleri!

  1. I. MEHMED     (Çelebi-Kirişçi) <br>    I. Mehmed'in lakabının Kirişçi olmasının nedeni; yay ve kiriş ustası olmasıdır.

    I. MEHMED (Çelebi-Kirişçi)
    I. Mehmed'in lakabının Kirişçi olmasının nedeni; yay ve kiriş ustası olmasıdır.

  2. II. MEHMED     (Fatih Sultan Mehmed)   <br>  Fatih Sultan Mehmed, bahçıvanlık konusunda kendini geliştirmiştir. Ağaç yetiştirmek ve güllerin aşılanması gibi konularda yüksek bilgiye sahipti.

    II. MEHMED (Fatih Sultan Mehmed)
    Fatih Sultan Mehmed, bahçıvanlık konusunda kendini geliştirmiştir. Ağaç yetiştirmek ve güllerin aşılanması gibi konularda yüksek bilgiye sahipti.

  3. I. SELİM     (Yavuz Sultan Selim) <br>    Çok kitap okumasıyla bilinen Yavuz Sultan Selim; kuyumculukla ilgileniyordu. Kitap satırlarını takip etmek için kendine altın hilaller de yapardı.

    I. SELİM (Yavuz Sultan Selim)
    Çok kitap okumasıyla bilinen Yavuz Sultan Selim; kuyumculukla ilgileniyordu. Kitap satırlarını takip etmek için kendine altın hilaller de yapardı.

  4. I. SÜLEYMAN     (Kanuni Sultan Süleyman) <br>    Mücevher işleme konusunda yetenekleri olan Kanuni Sultan Süleyman, İtalyan kuyumculuk sanatının örneklerini uygulamıştır.

    I. SÜLEYMAN (Kanuni Sultan Süleyman)
    Mücevher işleme konusunda yetenekleri olan Kanuni Sultan Süleyman, İtalyan kuyumculuk sanatının örneklerini uygulamıştır.

  5. II. SELİM     (Sarı Selim) <br>    Şiirleri bilinen Sarı Selim, Hacı adaylarının Hac yolunda kullanmaları için hilal şeklinde asalar yapardı. II. Selim, Hac zamanı bu asaları Hacılara dağıttırırdı.

    II. SELİM (Sarı Selim)
    Şiirleri bilinen Sarı Selim, Hacı adaylarının Hac yolunda kullanmaları için hilal şeklinde asalar yapardı. II. Selim, Hac zamanı bu asaları Hacılara dağıttırırdı.

  6. III. MURAD <br>    Şair olan III. Murad, ok yapardı. Ama en bilinen yeteneği ise hattat olmasıdır.

    III. MURAD
    Şair olan III. Murad, ok yapardı. Ama en bilinen yeteneği ise hattat olmasıdır.

  7. I. AHMED   <br>  Çerkez kamçısı işlemekte usta olan I. Ahmed; okçuların kullandığı özel yüzüklü asalar yapan I. Ahmed aynı zamanda kaşık ustasıdır. I. Ahmed ok yapma merakı nedeniyle "Kemankeşler Loncası (yani okçular- loncası)&#8221; üyesi olmuştur.

    I. AHMED
    Çerkez kamçısı işlemekte usta olan I. Ahmed; okçuların kullandığı özel yüzüklü asalar yapan I. Ahmed aynı zamanda kaşık ustasıdır. I. Ahmed ok yapma merakı nedeniyle "Kemankeşler Loncası (yani okçular- loncası)” üyesi olmuştur.

  8. II. BEYAZID<br>    Okçuluğa olan ilgisi nedeniyle ok imal edenleri İstanbul'da buluşturmuş olan III. Beyazıd; marangoz ve hattattır.

    II. BEYAZID
    Okçuluğa olan ilgisi nedeniyle ok imal edenleri İstanbul'da buluşturmuş olan III. Beyazıd; marangoz ve hattattır.

  9. II. OSMAN <br>    Meşin ve deriden çeşitli eşyalar yapan II. Osman saraççılık yapardı. II. Osman kendi bindiği atların eyerini de kendisi yapardı.

    II. OSMAN
    Meşin ve deriden çeşitli eşyalar yapan II. Osman saraççılık yapardı. II. Osman kendi bindiği atların eyerini de kendisi yapardı.

  10. III. SELİM   <br>  Silah ustası olan II. Selim; tüfek yapardı. Hatta II. Selim'in yaptığı tüfeklerin gez ve arpacıklarını tamamen doğru yapması nedeniyle onun yaptığı silahlarda kurşunlar hedefi tam vuruyordu.

    III. SELİM
    Silah ustası olan II. Selim; tüfek yapardı. Hatta II. Selim'in yaptığı tüfeklerin gez ve arpacıklarını tamamen doğru yapması nedeniyle onun yaptığı silahlarda kurşunlar hedefi tam vuruyordu.

  11. II. MAHMUD<br>    Müzisyen, hattat ve kuyumcu olan II. Mahmud aynı zamanda sedef işlemeciliği de yapardı.

    II. MAHMUD
    Müzisyen, hattat ve kuyumcu olan II. Mahmud aynı zamanda sedef işlemeciliği de yapardı.

  12. I. ABDÜLMECİD <br>    Batı usulü besteleriyle bilinen I. Abdülmecid, aynı zamanda modern bir ressamdır.

    I. ABDÜLMECİD
    Batı usulü besteleriyle bilinen I. Abdülmecid, aynı zamanda modern bir ressamdır.

  13. II. ABDÜLHAMİD<br>    Marangozluk konusunda yeteneği olan II. Abdülhamid, bu konuda çok ciddi bir tasarımcıdır. İnce tarzı ve tasarımlarıyla Amerika'da açılan sergide marangozluk ve doğramacılık alanında birincilik almıştır.

    II. ABDÜLHAMİD
    Marangozluk konusunda yeteneği olan II. Abdülhamid, bu konuda çok ciddi bir tasarımcıdır. İnce tarzı ve tasarımlarıyla Amerika'da açılan sergide marangozluk ve doğramacılık alanında birincilik almıştır.