İşte Tarihin Karanlık Bilim İnsanları...

İşte Nobel Ödülü'nü hak etmeyen bilim insanları hakkındaki korkunç gerçekler...

  1. Transistörün mucitlerinden William Shockley, 1956 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. Ama William Shockley beyaz üstünlüğünü savunan bir ırkçıydı. Shockley siyahların kısırlaştırılmasını desteklemişti.

    Transistörün mucitlerinden William Shockley, 1956 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. Ama William Shockley beyaz üstünlüğünü savunan bir ırkçıydı. Shockley siyahların kısırlaştırılmasını desteklemişti.

  2. Fritz Haber  1918 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi olan Haber'in Nobel kazandığı buluşu binlerce insanın ölümüne neden oldu.

    Fritz Haber 1918 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi olan Haber'in Nobel kazandığı buluşu binlerce insanın ölümüne neden oldu.

  3. Haber aslında; I. Dünya Savaşı'nda klor geliştirip silah haline getirerek 6 nin gaz tüpüyle Fransız ve Cezayir askerinin ölümüne yol açtı.

    Haber aslında; I. Dünya Savaşı'nda klor geliştirip silah haline getirerek 6 nin gaz tüpüyle Fransız ve Cezayir askerinin ölümüne yol açtı.

  4. Nils Gustaf Dalén  1912 Nobel Fizik Ödülü'nü 'Deniz Feneri' buluşu sayesinde kazandı. Dalen'in bu kadar basit bir buluşla Nobel Fizik Ödülü'nü kazanması bilim dünyası tarafından tepki çekti.

    Nils Gustaf Dalén 1912 Nobel Fizik Ödülü'nü 'Deniz Feneri' buluşu sayesinde kazandı. Dalen'in bu kadar basit bir buluşla Nobel Fizik Ödülü'nü kazanması bilim dünyası tarafından tepki çekti.

  5. 2001 Tıp ve Fizyoloji alanında Nobel Ödülü'nü alan, Sir Tim Hunt, kadın meslektaşlarıyla dalga geçtiğinden dolayı aldığı nobel ödülü eleştrildi.

    2001 Tıp ve Fizyoloji alanında Nobel Ödülü'nü alan, Sir Tim Hunt, kadın meslektaşlarıyla dalga geçtiğinden dolayı aldığı nobel ödülü eleştrildi.

  6. 1958 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almaya hak kazanan Joshua Lederberg aslında bu ödülü karısıyla yaptığı ortak çalışma sonrasında aldı. Ödülün sadece Joshua Lederberg'e verilmesi bu nedenle eleştirilere neden oldu.

    1958 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almaya hak kazanan Joshua Lederberg aslında bu ödülü karısıyla yaptığı ortak çalışma sonrasında aldı. Ödülün sadece Joshua Lederberg'e verilmesi bu nedenle eleştirilere neden oldu.

  7. 1926 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü almaya hak kazanan Johannes Fibiger, kansere neden olan bakteriyi buldu.

    1926 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü almaya hak kazanan Johannes Fibiger, kansere neden olan bakteriyi buldu.

  8. Bu çalışmanın tamamen yanlış olduğu ortaya çıktıktan sonra Fibiger'in çalışması iptal oldu ama Nobel Ödülü geçerliliğini korudu.

    Bu çalışmanın tamamen yanlış olduğu ortaya çıktıktan sonra Fibiger'in çalışması iptal oldu ama Nobel Ödülü geçerliliğini korudu.

  9. Tıbbın korkutucu tarihi!  Raşitizm D vitamini eksikliğine bağlı olan kemiklerde zayıflığa ve şekil bozukluklarına sebep olan bir hastalıktır. Geçmiş zamanda, tedavi solaryum aletiyle yapılmaktaydı.

    Tıbbın korkutucu tarihi! Raşitizm D vitamini eksikliğine bağlı olan kemiklerde zayıflığa ve şekil bozukluklarına sebep olan bir hastalıktır. Geçmiş zamanda, tedavi solaryum aletiyle yapılmaktaydı.

  10. Eter ile Yapılan Cerrahi Operasyonları, 1855

    Eter ile Yapılan Cerrahi Operasyonları, 1855

  11. Elektrikli cihaz ile Nörolojik muayene, 1884.

    Elektrikli cihaz ile Nörolojik muayene, 1884.

  12. Plastik Cerrahi: Belki inanması zor olabilir ama basit plastik cerrahi çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Bu yüzden günümüze kadar son derece basitti. Bu ürpertici maskeler yüzdeki yaralanmaları gizlemesi için kullanılıyordu.

    Plastik Cerrahi: Belki inanması zor olabilir ama basit plastik cerrahi çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Bu yüzden günümüze kadar son derece basitti. Bu ürpertici maskeler yüzdeki yaralanmaları gizlemesi için kullanılıyordu.

  13. Radyoloji teknisyeni hemşire, Fransa Birinci Dünya Savaşı 1918

    Radyoloji teknisyeni hemşire, Fransa Birinci Dünya Savaşı 1918

  14. 1800'lerde bu korkunç görünüme sahip veba doktorları sadece Veba salgınını tedavi etmesi için çağrılırdı. O zamanlarda hastalığın koklama yolu ile yayıldığını düşünen doktorlar, içi çiçeklerle dolu bir gagaya sahip maskeler giyerlerdi.

    1800'lerde bu korkunç görünüme sahip veba doktorları sadece Veba salgınını tedavi etmesi için çağrılırdı. O zamanlarda hastalığın koklama yolu ile yayıldığını düşünen doktorlar, içi çiçeklerle dolu bir gagaya sahip maskeler giyerlerdi.

  15. Bu doktorlar tedavi olarak hastayı kırbaçlama(ya da azarlama) yöntemini kullanıyorlardı çünkü veba Tanrının cezalandırması olarak görülüyordu. Ayrıca tedavi süresince kanı temizlemesi için sülük kullanılıyordu.

    Bu doktorlar tedavi olarak hastayı kırbaçlama(ya da azarlama) yöntemini kullanıyorlardı çünkü veba Tanrının cezalandırması olarak görülüyordu. Ayrıca tedavi süresince kanı temizlemesi için sülük kullanılıyordu.

  16. Ereksiyon Önleyici Halka: Muhafazakar Viktoria çağında, mastürbasyon sağlıksız olarak görülüyordu. Penisin etrafını saran bu alet takılıyken eğer erkek ereksiyon yaşarsa iç tarafta kalan sivri uçlar cilde batarak isteksizlik hali oluşturuyordu.

    Ereksiyon Önleyici Halka: Muhafazakar Viktoria çağında, mastürbasyon sağlıksız olarak görülüyordu. Penisin etrafını saran bu alet takılıyken eğer erkek ereksiyon yaşarsa iç tarafta kalan sivri uçlar cilde batarak isteksizlik hali oluşturuyordu.

  17. Leonid Rogozov, kendi apandisit ameliyatını 30 nisan 1961 kendi yapan bir Sovyet doktor. Bir insanın başına gelebilecek en büyük ağrılardan biri olan apandisit ağrısını kendisini ameliyat ederek çözmüş ve tarihe geçmiştir.

    Leonid Rogozov, kendi apandisit ameliyatını 30 nisan 1961 kendi yapan bir Sovyet doktor. Bir insanın başına gelebilecek en büyük ağrılardan biri olan apandisit ağrısını kendisini ameliyat ederek çözmüş ve tarihe geçmiştir.

  18. Ameliyat Bıçakları: 19. yüzyılda Çinliler tarafından kullanılmaktaydı.

    Ameliyat Bıçakları: 19. yüzyılda Çinliler tarafından kullanılmaktaydı.

  19. Doğumda kullanılan sandalye. 1800'lere yıllara kadar...

    Doğumda kullanılan sandalye. 1800'lere yıllara kadar...

  20. Kan transfüzyonu şişesi, İngiltere 1978

    Kan transfüzyonu şişesi, İngiltere 1978

  21. Cerrah Testeresi: Baş ağrısına çare bulmak isteyen doktorlar cerrah testeresi denilen aletle hastanın kafa tasına delik açma yöntemini kullanıyorlardı.

    Cerrah Testeresi: Baş ağrısına çare bulmak isteyen doktorlar cerrah testeresi denilen aletle hastanın kafa tasına delik açma yöntemini kullanıyorlardı.

  22. Amerikan iç savaşında kullanılan ilk yardım çantası, 1860.

    Amerikan iç savaşında kullanılan ilk yardım çantası, 1860.

  23. “Walter Reed fizyoterapi deposu” Fizyoterapi Cihazı, 1920ler…

    “Walter Reed fizyoterapi deposu” Fizyoterapi Cihazı, 1920ler…

  24. Tıbbi kemik testereleri..

    Tıbbi kemik testereleri..

  25. 17. yüzyıl zehir dolabı. Öldürücü zehirler bulunmasın diye kalın bir kitabın içi itinayla oyularak, mini bir dolap haline getiriliyor öyle saklanıyordu.

    17. yüzyıl zehir dolabı. Öldürücü zehirler bulunmasın diye kalın bir kitabın içi itinayla oyularak, mini bir dolap haline getiriliyor öyle saklanıyordu.

  26. Ayak baş parmağı protezi.. Görüntüsü bile tüyleri ürpertmeye yetiyor.

    Ayak baş parmağı protezi.. Görüntüsü bile tüyleri ürpertmeye yetiyor.

  27. 1850 – 1910 yılları arasında kullanılan protez sol kol.

    1850 – 1910 yılları arasında kullanılan protez sol kol.

  28. 1937 tarihli bu fotoğraf aslında büyük bir trajediyi göstermekte... 'Poliomyelit' yani çocuk felci o yıllara kadar bir çok çocugun ölmesine, kurtulabilenlerin ise ciddi düzeylerde sakatlıklara mahkum olmasına sebebiyet veren bir hastalıktı.

    1937 tarihli bu fotoğraf aslında büyük bir trajediyi göstermekte... 'Poliomyelit' yani çocuk felci o yıllara kadar bir çok çocugun ölmesine, kurtulabilenlerin ise ciddi düzeylerde sakatlıklara mahkum olmasına sebebiyet veren bir hastalıktı.

  29. 1955'de Dr.Salk aşıyı bulana kadar ise fotograftaki tedavi yöntemi uygulanmaktaydı. Çocuk felcine neden olan virüs bazı şansız hastalarda beyin sapına yerleşerek buradaki solunum merkezini felç ediyor ve hastayı nefes alamaz hale getiriyordu.

    1955'de Dr.Salk aşıyı bulana kadar ise fotograftaki tedavi yöntemi uygulanmaktaydı. Çocuk felcine neden olan virüs bazı şansız hastalarda beyin sapına yerleşerek buradaki solunum merkezini felç ediyor ve hastayı nefes alamaz hale getiriyordu.

  30. Buna engel olmak için yapılan bu ekmek fırını benzeri alet mekanik bir akciğer olup, çocukların nefes alıp vermesine yardımcı olmaya çalışsa da bu makinede aylarca yaşayan çocukların hemen hepsi hayatını kaybetmiştir.

    Buna engel olmak için yapılan bu ekmek fırını benzeri alet mekanik bir akciğer olup, çocukların nefes alıp vermesine yardımcı olmaya çalışsa da bu makinede aylarca yaşayan çocukların hemen hepsi hayatını kaybetmiştir.

  31. 1890-1900 yılları arası çekildiği sanılan bu fotoğrafta bacağını kaybeden bir kadına takılan tahta protezi görüyoruz... Katolik kilisesinin baskıcı rejimi altında inin inim inleyen çoğu Hristiyan ülkede doktorların (ki kadınların doktor olması yasaktı)...

    1890-1900 yılları arası çekildiği sanılan bu fotoğrafta bacağını kaybeden bir kadına takılan tahta protezi görüyoruz... Katolik kilisesinin baskıcı rejimi altında inin inim inleyen çoğu Hristiyan ülkede doktorların (ki kadınların doktor olması yasaktı)...

  32. Kadınlara dokunmaları yasak olduğu için; gelen kadın hastalar nerelerinden şikayetçi olduklarını gösterebilmek adına doktorlar bu maketten faydalanıyordu.

    Kadınlara dokunmaları yasak olduğu için; gelen kadın hastalar nerelerinden şikayetçi olduklarını gösterebilmek adına doktorlar bu maketten faydalanıyordu.

  33. 1890-1900 yılları arası çekildiği sanılan bu fotoğrafta bacağını kaybeden bir kadına takılan tahta protezi görüyoruz...

    1890-1900 yılları arası çekildiği sanılan bu fotoğrafta bacağını kaybeden bir kadına takılan tahta protezi görüyoruz...

  34. Alman Amputasyon (organ kesme) bıçağı: 18.yüzyıl 18.yy icadı olan bu bıçak, özellikle cerrahlar tarafından bacağı dizin altından kesmek için kullanılıyordu. Anestezi olmadan uygulanan yöntem hasta için çok uzun sürse de sadece birkaç dakikadan oluşuyordu.

    Alman Amputasyon (organ kesme) bıçağı: 18.yüzyıl 18.yy icadı olan bu bıçak, özellikle cerrahlar tarafından bacağı dizin altından kesmek için kullanılıyordu. Anestezi olmadan uygulanan yöntem hasta için çok uzun sürse de sadece birkaç dakikadan oluşuyordu.