O Filmler İşte Bu Köşklerde Çekildi

işte o köşkler

  1. Türk sinemasının yıllar önce mekân seçtiği ve beyaz ekrandaki varlıkları hiç değişmeyen evler, köşkler, yalılar, gazinolar artık o eski filmlerin çekildiği zamanlardan çok farklı.    <br>     Karaca'nın evi artık yok       <br>  Türk sinemasının 1960-70'li yıllarda vazgeçilmez mekanlarından biri Muammer Karaca'nın Yeşilyurt'taki eviydi. Hani duvarlarında göçmen kuşu kabartmaları olan, büyük ahşap merdivenli köşk.

    Türk sinemasının yıllar önce mekân seçtiği ve beyaz ekrandaki varlıkları hiç değişmeyen evler, köşkler, yalılar, gazinolar artık o eski filmlerin çekildiği zamanlardan çok farklı.
    Karaca'nın evi artık yok
    Türk sinemasının 1960-70'li yıllarda vazgeçilmez mekanlarından biri Muammer Karaca'nın Yeşilyurt'taki eviydi. Hani duvarlarında göçmen kuşu kabartmaları olan, büyük ahşap merdivenli köşk.

  2. Ediz Hun, alt katta viskisini yudumlarken merdivenlerden Türkan Şoray inerdi. Bu köşkün yerinde artık Karaca Apartmanı yükseliyor. Köşk yıllar önce yıkıldı. Ancak Türkan Şoray'ın başrolünü oynadığı 'Ayrılsakta Beraberiz' gibi pek çok film yıllardır insanları duygulandırmaya devam ediyor.

    Ediz Hun, alt katta viskisini yudumlarken merdivenlerden Türkan Şoray inerdi. Bu köşkün yerinde artık Karaca Apartmanı yükseliyor. Köşk yıllar önce yıkıldı. Ancak Türkan Şoray'ın başrolünü oynadığı 'Ayrılsakta Beraberiz' gibi pek çok film yıllardır insanları duygulandırmaya devam ediyor.

  3. Köprünün altında kaldı  <br>       Yeşilçam'ın çok sayıda filmine mekan olan yalılardan biri, Ortaköy'deki Suat Sadıkoğlu Yalısı'ydı. Üç katlı tarihi yalının sahibi eski armatörlerden Suat Sadıkoğlu'ydu.

    Köprünün altında kaldı
    Yeşilçam'ın çok sayıda filmine mekan olan yalılardan biri, Ortaköy'deki Suat Sadıkoğlu Yalısı'ydı. Üç katlı tarihi yalının sahibi eski armatörlerden Suat Sadıkoğlu'ydu.

  4. Ediz Hun, Türkan Şoray, Filiz Akın gibi çok sayıda sanatçıyı konuk eden yalı, Boğaziçi Köprüsü'nün ayaklarının altında kaldı. Köprü inşaatı sırasında yıkılan yalıda, Mehmet Dinler'in yönettiği 'Sonbahar Rüzgarları', Ediz Hun, Kadir İnanır ve Filiz Akın'ın rol aldığı Muzaffer Aslan'ın yönettiği 'Ankara Ekspresi' gibi çok sayıda film çekildi.

    Ediz Hun, Türkan Şoray, Filiz Akın gibi çok sayıda sanatçıyı konuk eden yalı, Boğaziçi Köprüsü'nün ayaklarının altında kaldı. Köprü inşaatı sırasında yıkılan yalıda, Mehmet Dinler'in yönettiği 'Sonbahar Rüzgarları', Ediz Hun, Kadir İnanır ve Filiz Akın'ın rol aldığı Muzaffer Aslan'ın yönettiği 'Ankara Ekspresi' gibi çok sayıda film çekildi.

  5. Yeşilçam'ın oteliydi    <br>     Otel sahnelerinin büyük çoğunluğuysa Büyük Tarabya Oteli'nde çekildi.

    Yeşilçam'ın oteliydi
    Otel sahnelerinin büyük çoğunluğuysa Büyük Tarabya Oteli'nde çekildi.

  6. Otelin lobisi, çok sayıda komedi filminin sahnesi oldu.

    Otelin lobisi, çok sayıda komedi filminin sahnesi oldu.

  7. O ağacın altını...  <br>     Eski Türk filmlerinde sevgililerin kavuşması, genellikle birbirine ağır çekimde koştukları sahnelerle anlatıldı. Çoğunlukla da tam birbirlerine sarıldıkları yer, Beykoz'daki 'Aşıklar Ağacı'nın altıydı.

    O ağacın altını...
    Eski Türk filmlerinde sevgililerin kavuşması, genellikle birbirine ağır çekimde koştukları sahnelerle anlatıldı. Çoğunlukla da tam birbirlerine sarıldıkları yer, Beykoz'daki 'Aşıklar Ağacı'nın altıydı.

  8. Gövdeleri ayrı dalları birleşen ağaç, o zamanlar büyük bir korunun içindeydi. Bugün ise ağacın içinde bulunduğu koru oldukça küçüldü. Yakınından sahil yolu geçti. Ağaçların yerini apartmanlar aldı.

    Gövdeleri ayrı dalları birleşen ağaç, o zamanlar büyük bir korunun içindeydi. Bugün ise ağacın içinde bulunduğu koru oldukça küçüldü. Yakınından sahil yolu geçti. Ağaçların yerini apartmanlar aldı.

  9. 'Ayrı dünyaların insanları'nın aşklarının konu alındığı Türk filmlerinin önemli mekânlarından biri ise Kanlıca'daki İkiz Yalı'ydı. Aşkın zengin tarafının yaşadığı ev olarak kullanılan yalının kapılarını, sahibi Erdoğan     <br>  Ataman Yeşilçam'a açtı. İkiz Yalı, inşa edildiği 1960 yılında modern mimarisi ile çok ilgi çekiciydi ve Ediz Hun, Yılmaz Güney, Filiz Akın, Tarık Akan, Türkan Şoray'ın rol aldığı yaklaşık 150 Türk filminin mekânı oldu.

    'Ayrı dünyaların insanları'nın aşklarının konu alındığı Türk filmlerinin önemli mekânlarından biri ise Kanlıca'daki İkiz Yalı'ydı. Aşkın zengin tarafının yaşadığı ev olarak kullanılan yalının kapılarını, sahibi Erdoğan
    Ataman Yeşilçam'a açtı. İkiz Yalı, inşa edildiği 1960 yılında modern mimarisi ile çok ilgi çekiciydi ve Ediz Hun, Yılmaz Güney, Filiz Akın, Tarık Akan, Türkan Şoray'ın rol aldığı yaklaşık 150 Türk filminin mekânı oldu.

  10. Atıf Yılmaz'ın 1974 yılında çektiği 'Güllü Geliyor Güllü' filminde Türkan Şoray, kendisini gerdek gecesinin hemen ardından bırakıp kaçan Ediz Hun'u burada yakalıyor ve silahı doğrultuyordu. Emel Sayın ve Ediz Hun'un başrollerini paylaştığı 'Gülizar' da İkiz Yalı'da çekilen filmler arasında. Özellikle romantik Türk filmlerinin vazgeçilmez şömine başı sahneleri, bu yalının şöminesinin önünde çekildi.       <br>İkiz Yalı, 1997'de restoran oldu. Bugün Lacivert Bar/Restaurant olarak hizmet veriyor. Türk filmlerinin unutulmaz sahnelerinin geçtiği odalar, artık masa ve sandalyelerle dolu.

    Atıf Yılmaz'ın 1974 yılında çektiği 'Güllü Geliyor Güllü' filminde Türkan Şoray, kendisini gerdek gecesinin hemen ardından bırakıp kaçan Ediz Hun'u burada yakalıyor ve silahı doğrultuyordu. Emel Sayın ve Ediz Hun'un başrollerini paylaştığı 'Gülizar' da İkiz Yalı'da çekilen filmler arasında. Özellikle romantik Türk filmlerinin vazgeçilmez şömine başı sahneleri, bu yalının şöminesinin önünde çekildi.
    İkiz Yalı, 1997'de restoran oldu. Bugün Lacivert Bar/Restaurant olarak hizmet veriyor. Türk filmlerinin unutulmaz sahnelerinin geçtiği odalar, artık masa ve sandalyelerle dolu.

  11. Sahibini geçindiren ev     <br>  Türk filmlerine mekân olma özelliğini geçmişten günümüze kadar sürdüren bir köşk de var; Beylerbeyi'ndeki Lazların Köşkü. Hayal dünyasının 20 yıldır sahnesi olan köşk, kimse gidip görmese de herkes için tanıdık.

    Sahibini geçindiren ev
    Türk filmlerine mekân olma özelliğini geçmişten günümüze kadar sürdüren bir köşk de var; Beylerbeyi'ndeki Lazların Köşkü. Hayal dünyasının 20 yıldır sahnesi olan köşk, kimse gidip görmese de herkes için tanıdık.

  12. 'Gırgıriye'de Darbukatör Bayram'ın göbek attığı salon, 'Şekerpare'de Şener Şen'in müdavimi olduğu randevuevi burası... Tarihi köşk, sahibinin geçim kapısı. Köşkün sahibi İzzet Tuzcuoğlu, 1982 yılında yönetmen Osman F. Seden kapısını çaldığında 'memleketi Rize'de dedikodu çıkar' diye inat etmiş. Ama çekimlerle birlikte Türkiye'nin en ünlü sinema oyuncularıyla dolup taşan evde, artık makyaj, toplantı, senaryo okuma odaları var.

    'Gırgıriye'de Darbukatör Bayram'ın göbek attığı salon, 'Şekerpare'de Şener Şen'in müdavimi olduğu randevuevi burası... Tarihi köşk, sahibinin geçim kapısı. Köşkün sahibi İzzet Tuzcuoğlu, 1982 yılında yönetmen Osman F. Seden kapısını çaldığında 'memleketi Rize'de dedikodu çıkar' diye inat etmiş. Ama çekimlerle birlikte Türkiye'nin en ünlü sinema oyuncularıyla dolup taşan evde, artık makyaj, toplantı, senaryo okuma odaları var.

  13. İzzet Tuzcuoğlu, yıllardır film izlerken jenerikleri dikkatle inceliyor. Sonuçta ulaştırmadan set amirine, kamera asistanından sanat yönetmenine dek herkesi tanıyor. İzzet Tuzcuoğlu, eski filmleri izlerken evindeki değişiklikleri de değerlendiriyor. Artık olmayan vazoların, rengi değişen duvarların, yıpranan merdivenlerin yorumlarını yapıyor.

    İzzet Tuzcuoğlu, yıllardır film izlerken jenerikleri dikkatle inceliyor. Sonuçta ulaştırmadan set amirine, kamera asistanından sanat yönetmenine dek herkesi tanıyor. İzzet Tuzcuoğlu, eski filmleri izlerken evindeki değişiklikleri de değerlendiriyor. Artık olmayan vazoların, rengi değişen duvarların, yıpranan merdivenlerin yorumlarını yapıyor.

  14. Ailemizin köşkü  <br>     Adile Naşit'in anne, Münir Özkul'un baba rolünü üstlendiği kalabalık aile filmlerinin pek çoğu Üsküdar'daki Güllü Köşk'te çekilmişti. Güllü Köşk, çok uzun süren terk edilmişliğin ardından restore edildi ve üzerinde   'Satılık' tabelasıyla ayakta... Köşkün eskiden çok geniş olan bahçesineyse üç tane apartman sığdırılmış.

    Ailemizin köşkü
    Adile Naşit'in anne, Münir Özkul'un baba rolünü üstlendiği kalabalık aile filmlerinin pek çoğu Üsküdar'daki Güllü Köşk'te çekilmişti. Güllü Köşk, çok uzun süren terk edilmişliğin ardından restore edildi ve üzerinde 'Satılık' tabelasıyla ayakta... Köşkün eskiden çok geniş olan bahçesineyse üç tane apartman sığdırılmış.

  15. &#8220;Bizim Aile&#8221; Sait Halim Paşa yalısı..Doğum günü sahnesi!..

    “Bizim Aile” Sait Halim Paşa yalısı..Doğum günü sahnesi!..

  16. Şabanoğlu Şaban (1977). Köşk'e bohçacı kadın kılığında gelen Şaban ve Ramazan. Yer: Yeşilköy ...

    Şabanoğlu Şaban (1977). Köşk'e bohçacı kadın kılığında gelen Şaban ve Ramazan. Yer: Yeşilköy ...