Facebook Kurbanlarının Dikkatine!

Şifre kırmak konusundaki en basit yöntem; şifresi kırılacak kişinin doğum tarihi, yaşadığı yer, sevgilisinin ya da köpeğinin adı gibi şeyler ve bunların ilk akla gelen kombinasyonlarını denemektir. Şifreniz bu şeylerden oluşuyorsa 15 yaşındaki biri bile başınızı ağrıtabilir.

  1. Şifre kırmak konusundaki en basit yöntem; şifresi kırılacak kişinin doğum tarihi, yaşadığı yer, sevgilisinin ya da köpeğinin adı gibi şeyler ve bunların ilk akla gelen kombinasyonlarını denemektir. Şifreniz bu şeylerden oluşuyorsa 15 yaşındaki biri bile başınızı ağrıtabilir.

    Şifre kırmak konusundaki en basit yöntem; şifresi kırılacak kişinin doğum tarihi, yaşadığı yer, sevgilisinin ya da köpeğinin adı gibi şeyler ve bunların ilk akla gelen kombinasyonlarını denemektir. Şifreniz bu şeylerden oluşuyorsa 15 yaşındaki biri bile başınızı ağrıtabilir.

  2. Diğer basit yöntem Hotmail'deki gizli soru gibi yan seçeneklere başvurmaktır. Eğer gizli sorunuz "Arabanızın markası nedir" ya da köpeğinizin adı nedir ise     ve siz de soruyu dürüstçe cevapladıysanız bu bilgiye sahip olan herhangi bir insan Hotmail şifrenizi kolayca ele geçirir.

    Diğer basit yöntem Hotmail'deki gizli soru gibi yan seçeneklere başvurmaktır. Eğer gizli sorunuz "Arabanızın markası nedir" ya da köpeğinizin adı nedir ise ve siz de soruyu dürüstçe cevapladıysanız bu bilgiye sahip olan herhangi bir insan Hotmail şifrenizi kolayca ele geçirir.

  3. Şifrenizi kırmayı kafaya takmış biri çeşitli programlardan faydalanır. Bu programlara şifrenin kaç karakter içerebileceği, içinde rakam ya da özel sembol olup olamayacağı gibi basit detaylar verilir. Bu verilere göre alfabedeki her harf ve rakam saniyede birkaç bin şifre denenmiş olur. Bu programları bulmak bir Hacker için birkaç saniyelik iştir, bu işten anlamayan kindar düşman için ise en 15 dakikada ila 1 saat içinde şifreniz kırılır.

    Şifrenizi kırmayı kafaya takmış biri çeşitli programlardan faydalanır. Bu programlara şifrenin kaç karakter içerebileceği, içinde rakam ya da özel sembol olup olamayacağı gibi basit detaylar verilir. Bu verilere göre alfabedeki her harf ve rakam saniyede birkaç bin şifre denenmiş olur. Bu programları bulmak bir Hacker için birkaç saniyelik iştir, bu işten anlamayan kindar düşman için ise en 15 dakikada ila 1 saat içinde şifreniz kırılır.

  4. Örneğin sıradan bir vakayı ele alalım. Çoğu kişinin şifresi 6 karakter ve küçük harften oluşur. Bilgisayarınızdan kalktınız ve yerinize biri oturdu. Şifre kırıcıya gerekli talimatları verdi: "4-8 karakter arası, sadece küçük harf, rakam da olabilir." Şifre kırıcının bu bilgiler ışığında yapacağı şudur:

    Örneğin sıradan bir vakayı ele alalım. Çoğu kişinin şifresi 6 karakter ve küçük harften oluşur. Bilgisayarınızdan kalktınız ve yerinize biri oturdu. Şifre kırıcıya gerekli talimatları verdi: "4-8 karakter arası, sadece küçük harf, rakam da olabilir." Şifre kırıcının bu bilgiler ışığında yapacağı şudur:

  5. aaaa, aaab, aaac, ..., aabr, aabs, ..., zzzz" şeklinde 4 harfli bir kelime oluşturan her şifreyi sırayla ya da rastgele denemek.

    aaaa, aaab, aaac, ..., aabr, aabs, ..., zzzz" şeklinde 4 harfli bir kelime oluşturan her şifreyi sırayla ya da rastgele denemek.

  6. "Sonra aynısını 5, 6, 7 ve 8 karakterli olacak şekilde denemek"

    "Sonra aynısını 5, 6, 7 ve 8 karakterli olacak şekilde denemek"

  7. Harflerden sonuç çıkmazsa bir de rakamlarla oluşacak kombinasyonları denemek, ancak bu kez şifreyi bulma süresi uzar çünkü alfabedeki 29 harfin yanına bir de 10 rakamlı sayı alfabesi eklenmiştir.

    Harflerden sonuç çıkmazsa bir de rakamlarla oluşacak kombinasyonları denemek, ancak bu kez şifreyi bulma süresi uzar çünkü alfabedeki 29 harfin yanına bir de 10 rakamlı sayı alfabesi eklenmiştir.

  8. Program doğru şifreyi bulamazsa, farklı ihtimaller üzerinde çalışmak için kullanıcısından yeni talimatlar ister.

    Program doğru şifreyi bulamazsa, farklı ihtimaller üzerinde çalışmak için kullanıcısından yeni talimatlar ister.

  9. Her şifre, işlemin yapıldığı bilgisayarın hızına bağlı olarak 1 saliseden de kısa süre içinde denenip yerini bir sonrakine bırakır. Pentium 4 işlemcinin bile saniyede birkaç milyon işlem yapabildiğini hatırlarsak, şifreniz maksimum 30 dakika içinde kırılmış olur.

    Her şifre, işlemin yapıldığı bilgisayarın hızına bağlı olarak 1 saliseden de kısa süre içinde denenip yerini bir sonrakine bırakır. Pentium 4 işlemcinin bile saniyede birkaç milyon işlem yapabildiğini hatırlarsak, şifreniz maksimum 30 dakika içinde kırılmış olur.

  10. Ayrıca bu kişi gelişmiş şifre kırıcıları ya da internetteki bir database'de yer alan kelimelerden de faydalanıyorsa birkaç dakika içinde şifreniz kırılır.

    Ayrıca bu kişi gelişmiş şifre kırıcıları ya da internetteki bir database'de yer alan kelimelerden de faydalanıyorsa birkaç dakika içinde şifreniz kırılır.

  11. Ancak bu yöntem Gmail, Hotmail gibi internet üzerinden hizmet veren servislerde şifreyi kırmak günler surer. Çünkü bu şirketler böyle bir seri şifre denemesinde hesabı kilitler, doğru şifre girilse bile açmaz.

    Ancak bu yöntem Gmail, Hotmail gibi internet üzerinden hizmet veren servislerde şifreyi kırmak günler surer. Çünkü bu şirketler böyle bir seri şifre denemesinde hesabı kilitler, doğru şifre girilse bile açmaz.

  12. Hesaba giriş yapabilmek ya da yeni şifreler deneyebilmek için bu saldırı bittikten sonra birkaç dakika beklenmelidir, ki bu sırada hesabın gerçek sahibi giriş yapmaya çalışırsa ekranda bir uyarı görüntülenir.

    Hesaba giriş yapabilmek ya da yeni şifreler deneyebilmek için bu saldırı bittikten sonra birkaç dakika beklenmelidir, ki bu sırada hesabın gerçek sahibi giriş yapmaya çalışırsa ekranda bir uyarı görüntülenir.

  13. Böyle bir uyarıyla karşılaşırsanız yapmanız gereken tek şey bir an önce hesabınıza giriş yapıp şifrenizi üst düzey korumalı olacak şekilde değiştirmektir.

    Böyle bir uyarıyla karşılaşırsanız yapmanız gereken tek şey bir an önce hesabınıza giriş yapıp şifrenizi üst düzey korumalı olacak şekilde değiştirmektir.