Bu Türbenin Öyle Bir Sırrı Var Ki!

O türbelerden birinin öyle bir sırrı var ki...

  1. Kimileri kızlarına ve oğullarına hayırlı bir kısmet için kimileri borcunu ödeyebilmek için kimileri ise evliliğini kurtarabilmek için türbelere gidiyor. O türbelerden birinin öyle bir sırrı var ki...

    Kimileri kızlarına ve oğullarına hayırlı bir kısmet için kimileri borcunu ödeyebilmek için kimileri ise evliliğini kurtarabilmek için türbelere gidiyor. O türbelerden birinin öyle bir sırrı var ki...

  2. Yuşâ Tepesi İstanbul’un Anadolu Kavağında Beykoz ilçesinde bulununan tepedir. Kuzeyinde Yoros kalesi bulunur. Zirvesi denizden 201 m yüksekliktedir. Bu zirve, Yuşâ Türbesi ve Camii’nin bulunduğu mekândır.

    Yuşâ Tepesi İstanbul’un Anadolu Kavağında Beykoz ilçesinde bulununan tepedir. Kuzeyinde Yoros kalesi bulunur. Zirvesi denizden 201 m yüksekliktedir. Bu zirve, Yuşâ Türbesi ve Camii’nin bulunduğu mekândır.

  3. Türbede gömülü olan zatın Yuşâ Hazretleri olduğuna inanılmaktadır.  Hazreti Yuşâ bir rivayate göre Musa Peygamber ile birlikte Mecme’ul-Bayreyn’e yani Boğaziçi’ne gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüştür.

    Türbede gömülü olan zatın Yuşâ Hazretleri olduğuna inanılmaktadır. Hazreti Yuşâ bir rivayate göre Musa Peygamber ile birlikte Mecme’ul-Bayreyn’e yani Boğaziçi’ne gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüştür.

  4. Çeşitli tefsirlerde Yuşâ’nın Musa’nın vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği nakledilir.

    Çeşitli tefsirlerde Yuşâ’nın Musa’nın vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği nakledilir.

  5. Osmanlı döneminde bu tepeye, Sadrazam 28. Çelebizâde Mehmet Sait Paşa tarafından 1755 tarihinde bir mescit yaptırıldı. Aynı zamanda burada bulunan ve halk arasında Yuşa Peygamber’e ait olduğu düşünülen mezarın etrafına kagir bir duvar çektirmiş ve türbenin bakımını yapmak için görevliler tayin ettirmiş.

    Osmanlı döneminde bu tepeye, Sadrazam 28. Çelebizâde Mehmet Sait Paşa tarafından 1755 tarihinde bir mescit yaptırıldı. Aynı zamanda burada bulunan ve halk arasında Yuşa Peygamber’e ait olduğu düşünülen mezarın etrafına kagir bir duvar çektirmiş ve türbenin bakımını yapmak için görevliler tayin ettirmiş.

  6. Tarih boyunca ziyaretçileriyle bütünleşen ve hep insanların ilgi odağı olmayı sürdüren bu tepede, III. Selim (1789- 1807) döneminin bazı yıllarında, izdihamdan dolayı ‘fitneye mahal olmasın’ düşüncesiyle mevlid okunması bile yasaklanmıştır.

    Tarih boyunca ziyaretçileriyle bütünleşen ve hep insanların ilgi odağı olmayı sürdüren bu tepede, III. Selim (1789- 1807) döneminin bazı yıllarında, izdihamdan dolayı ‘fitneye mahal olmasın’ düşüncesiyle mevlid okunması bile yasaklanmıştır.

  7. Yuşâ Camii bir yangın geçirmiş ve Sultan Abdülaziz döneminde, 1863 senesinde aslına uygun olarak yenilenmiştir. Dahiliye Nezaretinin 1885-86 tarihli istatistik cetvelinde “Yûşa Aleyhisselam Dergahı” olarak zikrolunan bu alana Yûşa Tepesi adı verilmiştir.

    Yuşâ Camii bir yangın geçirmiş ve Sultan Abdülaziz döneminde, 1863 senesinde aslına uygun olarak yenilenmiştir. Dahiliye Nezaretinin 1885-86 tarihli istatistik cetvelinde “Yûşa Aleyhisselam Dergahı” olarak zikrolunan bu alana Yûşa Tepesi adı verilmiştir.

  8. Denizciler İstanbul Boğazı`nın dört manevi bekçisi olduğuna inanır. Bunlar Üsküdar`da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz`da Yûşa Hazretleri, Sarıyer`de Telli Baba ve Beşiktaş`ta Yahya Efendi`dir...

    Denizciler İstanbul Boğazı`nın dört manevi bekçisi olduğuna inanır. Bunlar Üsküdar`da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz`da Yûşa Hazretleri, Sarıyer`de Telli Baba ve Beşiktaş`ta Yahya Efendi`dir...

  9. Bilhassa Karadeniz’e çıkan ve dönen Müslüman ve Hristıyan gemiciler sahile yanaşarak bu dört Allah dostuna selâm vermeden boğazı geçmezlermiş. Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Beşiktaş’ta Yahya Efendi, Beykoz’da Yuşa Hazretleri ve Sarıyer’de Telli Baba’nın İstanbul’un manevi bekçileri oldukları yolunda yaygın bir inanış hâlâ mevcuttur.

    Bilhassa Karadeniz’e çıkan ve dönen Müslüman ve Hristıyan gemiciler sahile yanaşarak bu dört Allah dostuna selâm vermeden boğazı geçmezlermiş. Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Beşiktaş’ta Yahya Efendi, Beykoz’da Yuşa Hazretleri ve Sarıyer’de Telli Baba’nın İstanbul’un manevi bekçileri oldukları yolunda yaygın bir inanış hâlâ mevcuttur.

  10. Geçmişte Boğaz’da sefer yapan kaptanlar, Boğaz’ın bu ulu kametlerinin himmetleriyle sefere başlayarak asırlarca devam edecek bir gelenek hediye etmişler: Yolcularını Üsküdar’dan geçerken Hüdayi Hazretleri’ne, Beşiktaş önünden geçerken Yahya Efendi’ye, Beykoz’dan geçerken de Yuşa Aleyhisselam’a ve Sarıyer tarafında medfun olan Telli Baba’ya yönelterek Fatiha’ya davet etmişler.    Osmanlı’nın son dönemlerine kadar devam etmiş olan bu an’ane, İstanbul tarihinin manalı bir hatırası olmuş.

    Geçmişte Boğaz’da sefer yapan kaptanlar, Boğaz’ın bu ulu kametlerinin himmetleriyle sefere başlayarak asırlarca devam edecek bir gelenek hediye etmişler: Yolcularını Üsküdar’dan geçerken Hüdayi Hazretleri’ne, Beşiktaş önünden geçerken Yahya Efendi’ye, Beykoz’dan geçerken de Yuşa Aleyhisselam’a ve Sarıyer tarafında medfun olan Telli Baba’ya yönelterek Fatiha’ya davet etmişler. Osmanlı’nın son dönemlerine kadar devam etmiş olan bu an’ane, İstanbul tarihinin manalı bir hatırası olmuş.

  11. TÜRBELER BİRBİRLERİYLE AYNI HİZADA    Haberi hazırlarken dikkat çeken bir ayrıntıya daha rastladık. Boğaz’ın manevi bekçileri olarak adlandırdığımız bu dört velînin kabirleri İstanbul’un her iki yakasında birbirleriyle aynı hizada.    Beykoz’daki Yûşa Hazretleri’nin türbesi ile Sarıyer’deki Telli Baba’nın türbesi; Üsküdar’daki Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri ile Beşiktaş’taki Yahya Efendi’nin türbesi karşılıklı olarak boğazda medfunlar.

    TÜRBELER BİRBİRLERİYLE AYNI HİZADA Haberi hazırlarken dikkat çeken bir ayrıntıya daha rastladık. Boğaz’ın manevi bekçileri olarak adlandırdığımız bu dört velînin kabirleri İstanbul’un her iki yakasında birbirleriyle aynı hizada. Beykoz’daki Yûşa Hazretleri’nin türbesi ile Sarıyer’deki Telli Baba’nın türbesi; Üsküdar’daki Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri ile Beşiktaş’taki Yahya Efendi’nin türbesi karşılıklı olarak boğazda medfunlar.

  12. Hüseyin Gazi Türbesi  Çocuk sahibi olmak isteyenler Zile'deki Hüseyin Gazi Türbesi'ne giderler. Türbenin yanında bulunan Güllü ve bebeğinin türbesinden mercimek büyüklüğünde yedi tane taş alınır ve yastığın altına konur.

    Hüseyin Gazi Türbesi Çocuk sahibi olmak isteyenler Zile'deki Hüseyin Gazi Türbesi'ne giderler. Türbenin yanında bulunan Güllü ve bebeğinin türbesinden mercimek büyüklüğünde yedi tane taş alınır ve yastığın altına konur.

  13. Yedi gün sonra kalkıp çocuk için dileğinizi dileyeceksiniz ve çocuğunuz olunca kurban keseceksiniz.

    Yedi gün sonra kalkıp çocuk için dileğinizi dileyeceksiniz ve çocuğunuz olunca kurban keseceksiniz.

  14. Yedi Kızlar Türbesi

    Yedi Kızlar Türbesi

  15. Manisa'da bulunan Yedi Kızlar Türbesi'ne gidilip adak adanır ve hayırlı bir kısmet istenir.

    Manisa'da bulunan Yedi Kızlar Türbesi'ne gidilip adak adanır ve hayırlı bir kısmet istenir.

  16. Eyüp Sultan Türbesi    İstanbul'un en gözde türbelerinden biridir.

    Eyüp Sultan Türbesi İstanbul'un en gözde türbelerinden biridir.

  17. Sünnet olacak çocuk Eyüp Sultan Türbesi'ne götürülür.

    Sünnet olacak çocuk Eyüp Sultan Türbesi'ne götürülür.

  18. Hacı Bayram Veli Türbesi    Ankara'da bulunan Hacı Bayram Veli Türbesi'nin minaresini ev anahtarı ile kurcalarsanız eviniz, araba anahtarı ile kurcalarsanız arabanız olur.

    Hacı Bayram Veli Türbesi Ankara'da bulunan Hacı Bayram Veli Türbesi'nin minaresini ev anahtarı ile kurcalarsanız eviniz, araba anahtarı ile kurcalarsanız arabanız olur.

  19. Bu türbeye kadınlar cuma günleri gidip isteklerini belirtirler

    Bu türbeye kadınlar cuma günleri gidip isteklerini belirtirler

  20. Hacet Dede Türbesi    Manisa'da bulunan Hacet Dede Türbesi'ne genellikle Hıdırellez zamanında gidilir. Kısmetinin açılmasını isteyenler türbenin yanındaki tahtay yüzük resmi çizerler.

    Hacet Dede Türbesi Manisa'da bulunan Hacet Dede Türbesi'ne genellikle Hıdırellez zamanında gidilir. Kısmetinin açılmasını isteyenler türbenin yanındaki tahtay yüzük resmi çizerler.

  21. Hacet Dede'ye horoz adağı yapanlar perşembe akşamı türbeye gidip horozu kurban ederler. Hatta bazı ünlü kişilerin resimleriyle dilekler adandığı sıkça görülür.

    Hacet Dede'ye horoz adağı yapanlar perşembe akşamı türbeye gidip horozu kurban ederler. Hatta bazı ünlü kişilerin resimleriyle dilekler adandığı sıkça görülür.

  22. Gülbaba Türbesi    Ankara'da bulunan Gülbaba Türbesi yolculuk planı olanların ya da yolculukta olanların gittiği türbedir.

    Gülbaba Türbesi Ankara'da bulunan Gülbaba Türbesi yolculuk planı olanların ya da yolculukta olanların gittiği türbedir.

  23. Türbeden hayırlı bir yolculuk dilenir ve eve kazasız belasız dönülmesi istenir.

    Türbeden hayırlı bir yolculuk dilenir ve eve kazasız belasız dönülmesi istenir.

  24. Sadrettin Konevi Türbesi

    Sadrettin Konevi Türbesi

  25. Türbe Konya'da bulunmaktadır. Çıban ve benzeri yaraları iyileştirdiği söylenir.

    Türbe Konya'da bulunmaktadır. Çıban ve benzeri yaraları iyileştirdiği söylenir.

  26. Tezveren Türbesi    Anadolu'nun bir çok yerinde bulunan türbe aynı kişiye ait değildir.   Dileğin tez vakitte kabul olması için bu türbeye gidilir.

    Tezveren Türbesi Anadolu'nun bir çok yerinde bulunan türbe aynı kişiye ait değildir. Dileğin tez vakitte kabul olması için bu türbeye gidilir.

  27. Telli Baba Türbesi    Rumelikavağı'ndaki Telli Baba Türbesi'ne evlenmek isteyen genç kadınlar gider gelin duvağının teli bırakılır.

    Telli Baba Türbesi Rumelikavağı'ndaki Telli Baba Türbesi'ne evlenmek isteyen genç kadınlar gider gelin duvağının teli bırakılır.

  28. Evli olanlar da türbeye gidip evliliklerinin güzel geçmesini dilerler.

    Evli olanlar da türbeye gidip evliliklerinin güzel geçmesini dilerler.

  29. Dede Baba Türbesi    Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bulunmaktadır. Felçli insanlar türbeye götürülerek şifa istenir.

    Dede Baba Türbesi Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde bulunmaktadır. Felçli insanlar türbeye götürülerek şifa istenir.

  30. İmam Efendi Türbesi    Elazığ'da bulunan İmam Efendi Türbesi iş bulmak isteyenlerin gittiği bir türbedir. İmam Efendi Türbesi'ne gidip iş bulan insanların hikayesi dilden dile dolaşmaktadır.

    İmam Efendi Türbesi Elazığ'da bulunan İmam Efendi Türbesi iş bulmak isteyenlerin gittiği bir türbedir. İmam Efendi Türbesi'ne gidip iş bulan insanların hikayesi dilden dile dolaşmaktadır.