Bayramda İstanbul'daysanız...

Bayramı İstanbul'da geçireceklere öneriler

  1. Topkapı Sarayı<p>  Yalnızca Türkiye&#8217;nin değil dünyanın en güzel saraylarından biri olan Topkapı Sarayı, yüzyıllar boyunca Osmanlı Devleti&#8217;ne ev sahipliği yapmış İstanbul&#8217;un en önemli yapısı. 1924 yılında müzeye dönüştürülen sarayda Divan-ı Hümayu, Bağdat Köşkü, Harem ve Kutsal Emanetleri mutlaka ziyaret edin.

    Topkapı Sarayı

    Yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en güzel saraylarından biri olan Topkapı Sarayı, yüzyıllar boyunca Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmış İstanbul’un en önemli yapısı. 1924 yılında müzeye dönüştürülen sarayda Divan-ı Hümayu, Bağdat Köşkü, Harem ve Kutsal Emanetleri mutlaka ziyaret edin.

  2. 2. Sultanahmet Camii<p>  Sultanahmet Camii, I. Ahmet tarafından 1609 &#8211; 1616 yılları arasında yaptırılmış, İstanbul&#8217;un en güzel ve önemli camisi. Mimarlığını Sedefkar Mehmet Ağa&#8217;nın yaptığı cami sahip olduğu mavi İznik çinileri nedeniyle Avrupalılar tarafından &#8220;Mavi Cami&#8221; olarak da biliniyor. Altı adet minaresi bulunan cami bu özelliği ile benzerlerinden ayrılıyor.

    2. Sultanahmet Camii

    Sultanahmet Camii, I. Ahmet tarafından 1609 – 1616 yılları arasında yaptırılmış, İstanbul’un en güzel ve önemli camisi. Mimarlığını Sedefkar Mehmet Ağa’nın yaptığı cami sahip olduğu mavi İznik çinileri nedeniyle Avrupalılar tarafından “Mavi Cami” olarak da biliniyor. Altı adet minaresi bulunan cami bu özelliği ile benzerlerinden ayrılıyor.

  3. 3. Ayasofya Müzesi    <p>    Ayasofya Müzesi, 532 yılında imparator Justinian&#8217;ın emri ile yapılmış, şehrin en eski ve en önemli yapılarından biri. 1934 yılından günümüze müze olarak kullanılan Ayasofya, görkemli iç süslemeleri, mozaikleri ve eşsiz mimarisi ile yerli yabancı birçok gezgini büyülüyor. Müze içerisinde ortası oyulmuş bronz bir sütun da dikkat çekmektedir. Zaman içerisinde kutsallaştırılan sütün, Dilek Sütunu adını almıştır.

    3. Ayasofya Müzesi

    Ayasofya Müzesi, 532 yılında imparator Justinian’ın emri ile yapılmış, şehrin en eski ve en önemli yapılarından biri. 1934 yılından günümüze müze olarak kullanılan Ayasofya, görkemli iç süslemeleri, mozaikleri ve eşsiz mimarisi ile yerli yabancı birçok gezgini büyülüyor. Müze içerisinde ortası oyulmuş bronz bir sütun da dikkat çekmektedir. Zaman içerisinde kutsallaştırılan sütün, Dilek Sütunu adını almıştır.

  4. 4. Kapalıçarşı    <p>      Kapalıçarşı, yalnızca İstanbul gezilecek yerler listemizin değil, dünyanın en önemli ve en çok ziyaret edilen turistik yapılarından biri. Fatih Sultan Mehmet&#8217;in emriyle 1461 yılında kurulan ve 64 caddede 4000 dükkana ev sahipliği yapan Kapalıçarşı şehrin en çok turist çeken yapılarından. Alışveriş için gitmeyecek bile olsanız bu muhteşem çarşıyı kaçırmayın.

    4. Kapalıçarşı

    Kapalıçarşı, yalnızca İstanbul gezilecek yerler listemizin değil, dünyanın en önemli ve en çok ziyaret edilen turistik yapılarından biri. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1461 yılında kurulan ve 64 caddede 4000 dükkana ev sahipliği yapan Kapalıçarşı şehrin en çok turist çeken yapılarından. Alışveriş için gitmeyecek bile olsanız bu muhteşem çarşıyı kaçırmayın.

  5. 5. Dolmabahçe Sarayı    <p>      1856 yılında Sultan Abdülmecit tarafından, Topkapı Sarayı&#8217;nın dönemin gerekli koşullarını yerine getirememesi için üzerine yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul&#8217;un en etkileyici yapılarından. Mimar Garabet Balyan ve oğlu Nikoğos tarafından tasarlanan sarayda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Kristal Merdiven, Bab- ı Hümayun kapısı, Kuğulu Havuz, Merasim Salonu ve Atatürk&#8217;ün Yatak Odası bulunuyor.

    5. Dolmabahçe Sarayı

    1856 yılında Sultan Abdülmecit tarafından, Topkapı Sarayı’nın dönemin gerekli koşullarını yerine getirememesi için üzerine yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un en etkileyici yapılarından. Mimar Garabet Balyan ve oğlu Nikoğos tarafından tasarlanan sarayda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Kristal Merdiven, Bab- ı Hümayun kapısı, Kuğulu Havuz, Merasim Salonu ve Atatürk’ün Yatak Odası bulunuyor.

  6. 6. Süleymaniye Camii    <p>      1551 &#8211; 1558 yılları arasında inşa edilen Süleymaniye Camii, yalnızca Türkiye&#8217;nin değil dünyanın en güzel camilerinden biri. Mimar Sinan kalfalık eseri olan ve Kanuni Sultan Süleyman için yapılan bu yapı içerisinde cami, medrese ve diğer sosyal yapılar bulunmaktadır. Camii avlusu içerisinde Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan&#8217;ın türbeleri görülebilir.

    6. Süleymaniye Camii

    1551 – 1558 yılları arasında inşa edilen Süleymaniye Camii, yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en güzel camilerinden biri. Mimar Sinan kalfalık eseri olan ve Kanuni Sultan Süleyman için yapılan bu yapı içerisinde cami, medrese ve diğer sosyal yapılar bulunmaktadır. Camii avlusu içerisinde Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan’ın türbeleri görülebilir.

  7. 7. Yerebatan Sarnıcı    <p>      532 yılında İustinianos tarafından Büyük Saray&#8217;ın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan Yerebatan Sarnıcı, bizim İstanbul gezilecek yerler listemizdeki favori yerlerimizden. Tavanı 336 adet sütunlu desteklenmiş ve etkileyici bir atmosfere sahip yapının en dikkat çeken bölümlerinden biri de Medusa Başı.

    7. Yerebatan Sarnıcı

    532 yılında İustinianos tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan Yerebatan Sarnıcı, bizim İstanbul gezilecek yerler listemizdeki favori yerlerimizden. Tavanı 336 adet sütunlu desteklenmiş ve etkileyici bir atmosfere sahip yapının en dikkat çeken bölümlerinden biri de Medusa Başı.

  8. 8. Kız Kulesi    <p>      Kız Kulesi, İstanbul&#8217;un en zarif simge yapılarından biri. Tarihi MÖ 4. yüzyıla dayanan kule yüzyıllar boyunca birçok amaçla hizmet vermiştir. İçinde bir de restoranın bulunduğu kule her gün binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Hakkında birçok efsanenin de bulunduğu kuleye ulaşmak için Salacak&#8217;tan kalkan teknelere binebilirsiniz.

    8. Kız Kulesi

    Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simge yapılarından biri. Tarihi MÖ 4. yüzyıla dayanan kule yüzyıllar boyunca birçok amaçla hizmet vermiştir. İçinde bir de restoranın bulunduğu kule her gün binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Hakkında birçok efsanenin de bulunduğu kuleye ulaşmak için Salacak’tan kalkan teknelere binebilirsiniz.

  9. 9. Galata Kulesi  <p>      70 metre uzunluktaki Galata Kulesi, M.S 6. yüzyılda inşa edilmiştir. İlk olarak fener kulesi olarak kullanılan yapı tarihi boyunca zindan, yangın gözetleme, rasathane gibi işlevlere sahip olmuştur. Günümüzde seyir terası olarak kullanılan yapıda kafe ve restoran yer alıyor.

    9. Galata Kulesi

    70 metre uzunluktaki Galata Kulesi, M.S 6. yüzyılda inşa edilmiştir. İlk olarak fener kulesi olarak kullanılan yapı tarihi boyunca zindan, yangın gözetleme, rasathane gibi işlevlere sahip olmuştur. Günümüzde seyir terası olarak kullanılan yapıda kafe ve restoran yer alıyor.

  10. 10. Mısır Çarşısı    <p>      Eminönü&#8217;nün en önemli yapılarından Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı ile birlikte İstanbul&#8217;un en turistik ve önemli alışveriş noktalarından biri. &#8220;Baharatçılar Çarşısı&#8221; olarak da bilinen yapı şehrin önemli camilerinden Yeni Camii&#8217;nin hemen yanında yer alıyor. Mısır Çarşısı içerisinde baharat çeşitleri, hediyelikler, kuruyemiş, bal, ev eşyaları, kıyafet gibi ürünleri bulabilirsiniz.

    10. Mısır Çarşısı

    Eminönü’nün en önemli yapılarından Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı ile birlikte İstanbul’un en turistik ve önemli alışveriş noktalarından biri. “Baharatçılar Çarşısı” olarak da bilinen yapı şehrin önemli camilerinden Yeni Camii’nin hemen yanında yer alıyor. Mısır Çarşısı içerisinde baharat çeşitleri, hediyelikler, kuruyemiş, bal, ev eşyaları, kıyafet gibi ürünleri bulabilirsiniz.

  11. 11. İstiklal Caddesi    <p>      Beyoğlu&#8217;nda Tünel ve Taksim Meydanı&#8217;na kadar uzanan İstiklal Caddesi, İstanbul&#8217;un en ünlü ve hareketli caddelerinden. Araç trafiğine kapalı olan tramvayı ile ünlü olan cadde üzerinde yer alan kafe, sinema, restoran, mağaza, bar, galeriler ile her kesimden insana hitap edebilecek bir yer.

    11. İstiklal Caddesi

    Beyoğlu’nda Tünel ve Taksim Meydanı’na kadar uzanan İstiklal Caddesi, İstanbul’un en ünlü ve hareketli caddelerinden. Araç trafiğine kapalı olan tramvayı ile ünlü olan cadde üzerinde yer alan kafe, sinema, restoran, mağaza, bar, galeriler ile her kesimden insana hitap edebilecek bir yer.

  12. 12. Yıldız Sarayı    <p>      İstanbul gezilecek yerler listemizdeki önemli yapılarından olan Yıldız Sarayı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde kullanılan ana saraylardan biri. Dolmabahçe&#8217;den farklı olarak tek parça halinde değil de kasırlar, köşkler, seralar ve çeşmelerden oluşan bir kompleks şeklindedir. Saray avlusunun solunda Bütük Mabeyn, köşesinde porselen ve mutfak eşyalarının sergilendiği Şehir Müzesi, cephanelik olarak kullanılan Silahhane görülebilir.

    12. Yıldız Sarayı

    İstanbul gezilecek yerler listemizdeki önemli yapılarından olan Yıldız Sarayı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde kullanılan ana saraylardan biri. Dolmabahçe’den farklı olarak tek parça halinde değil de kasırlar, köşkler, seralar ve çeşmelerden oluşan bir kompleks şeklindedir. Saray avlusunun solunda Bütük Mabeyn, köşesinde porselen ve mutfak eşyalarının sergilendiği Şehir Müzesi, cephanelik olarak kullanılan Silahhane görülebilir.

  13. 13. İstanbul Arkeoloji Müzeleri  <p>      İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Osman Hamdi Bey tarafından 1891&#8217;de İstanbul&#8217;da kurulmuş, şehrin önemli müzelerinden. Müze; Arkeoloji Müzesi (Ana bina), Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi bölümlerinden oluşur. Arkeoloji Müzesinde Kuzey Afrika, Orta Asya ve Balkan eserlerini, Çinili Köşk Müzesi&#8217;nde Osmanlı ve Selçuklu Dönemi&#8217;ne ait çini ve seramik örneklerini, Eski Şark Eserleri Müzesi&#8217;nde ise İslam öncesi eserleri inceleyebilirsiniz.

    13. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

    İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Osman Hamdi Bey tarafından 1891’de İstanbul’da kurulmuş, şehrin önemli müzelerinden. Müze; Arkeoloji Müzesi (Ana bina), Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi bölümlerinden oluşur. Arkeoloji Müzesinde Kuzey Afrika, Orta Asya ve Balkan eserlerini, Çinili Köşk Müzesi’nde Osmanlı ve Selçuklu Dönemi’ne ait çini ve seramik örneklerini, Eski Şark Eserleri Müzesi’nde ise İslam öncesi eserleri inceleyebilirsiniz.

  14. 14. Eyüp Sultan Camii ve Türbesi  <p>      İstanbul gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapılardan olan Eyüp Sultan Camii, adını taşıdığı Eyüp Semtinde yer alıyor. 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan cami adını Halid Bin Zeyd Ebu Eyyüb El- Ensari&#8217;den ve türbesinin burada olmasından gelir. Kısaca Eyüp Sultan olarak bilinen zat, HZ. Muhammed&#8217;i Mekke&#8217;den Medine&#8217;ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabedir. İstanbul kuşatması sırasında şehit olan Eyüp Sultan&#8217;ın mezarı vasiyeti üzerine surların dibine gömülmüştür. Günümüzde türbe ve cami manevi olarak da büyük öneme sahip.

    14. Eyüp Sultan Camii ve Türbesi

    İstanbul gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapılardan olan Eyüp Sultan Camii, adını taşıdığı Eyüp Semtinde yer alıyor. 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan cami adını Halid Bin Zeyd Ebu Eyyüb El- Ensari’den ve türbesinin burada olmasından gelir. Kısaca Eyüp Sultan olarak bilinen zat, HZ. Muhammed’i Mekke’den Medine’ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabedir. İstanbul kuşatması sırasında şehit olan Eyüp Sultan’ın mezarı vasiyeti üzerine surların dibine gömülmüştür. Günümüzde türbe ve cami manevi olarak da büyük öneme sahip.

  15. 15. Ortaköy Camii    <p>      Büyük Mecidiye Camii ya da bilinen adıyla Ortaköy Camii, şehrin en güzel ve bilinen dini yapılarından. Ortaköy sahilinde yer alan bu güzel cami Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan&#8217;a 1853 yılında yaptırılmıştır. Caminin en ilgi çekici kısımları Abdülmecid&#8217;in kubbeye hat sanatıyla yazdığı Allah, Muhammed ve halifelerin isimleridir.

    15. Ortaköy Camii

    Büyük Mecidiye Camii ya da bilinen adıyla Ortaköy Camii, şehrin en güzel ve bilinen dini yapılarından. Ortaköy sahilinde yer alan bu güzel cami Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Caminin en ilgi çekici kısımları Abdülmecid’in kubbeye hat sanatıyla yazdığı Allah, Muhammed ve halifelerin isimleridir.

  16. 16. Türk ve İslam Eserleri Müzesi    <p>      Türk ve İslâm sanatı eserlerini bir arada bulunduran ilk müze olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Meydanı&#8217;ndaki Pargalı İbrahim Paşa&#8217;ya ait olan İbrahim Paşa Sarayı içerisinde yer alıyor. Yaklaşık 33.000 eserden oluşan müze koleksiyonunda etnoğrafya, maden, cam, seramik, halı, kilim, evrak, taş ve yazma eserler görülebilir.

    16. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

    Türk ve İslâm sanatı eserlerini bir arada bulunduran ilk müze olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Meydanı’ndaki Pargalı İbrahim Paşa’ya ait olan İbrahim Paşa Sarayı içerisinde yer alıyor. Yaklaşık 33.000 eserden oluşan müze koleksiyonunda etnoğrafya, maden, cam, seramik, halı, kilim, evrak, taş ve yazma eserler görülebilir.

  17. 17. Yeni Cami<p>  İstanbul&#8217;un en güzel camilerinden biri olan Valide Sultan Camii ya da bilinen adıyla Yeni Cami şehrin en hareketli noktalarından Eminönü&#8217;nde yer alıyor. 1597 yılında yapımına başlanan ve 1665 yılında tamamlanan cami halen şehrin en önemli dini yapılarından biri.

    17. Yeni Cami

    İstanbul’un en güzel camilerinden biri olan Valide Sultan Camii ya da bilinen adıyla Yeni Cami şehrin en hareketli noktalarından Eminönü’nde yer alıyor. 1597 yılında yapımına başlanan ve 1665 yılında tamamlanan cami halen şehrin en önemli dini yapılarından biri.

  18. 18. Aya İrini Kilisesi<p>    Aya İrini Kilisesi, İstanbul&#8217;un en tarihi yapılarından. 6. yüzyılda kilise olarak inşa edilen yapı, şehrin fethinden sonra Topkapı Sarayı&#8217;na dahil edilmiş. Bir dönem silah deposu olarak da kullanılan kilise sahip olduğu muhteşem akustik ile günümüzde bazı müzik festivallerine ev sahipliği yapmaktadır.

    18. Aya İrini Kilisesi

    Aya İrini Kilisesi, İstanbul’un en tarihi yapılarından. 6. yüzyılda kilise olarak inşa edilen yapı, şehrin fethinden sonra Topkapı Sarayı’na dahil edilmiş. Bir dönem silah deposu olarak da kullanılan kilise sahip olduğu muhteşem akustik ile günümüzde bazı müzik festivallerine ev sahipliği yapmaktadır.

  19. 19. Kariye Müzesi<p>    Edirnekapı&#8217;da bulunan Kariye Müzesi, şehrin önemli tarihi yapılarından bir diğeri. Tarihi 6. yüzyıla kadar yapı Osmanlı Dönemi&#8217;nde camiye dönüştürülmüş ve 537 yıl cami olarak hizmet vermiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 1948 yılında müzeye dönüştürülen Kariye Müzesi oldukça etkileyici bir atmosfere sahip.

    19. Kariye Müzesi

    Edirnekapı’da bulunan Kariye Müzesi, şehrin önemli tarihi yapılarından bir diğeri. Tarihi 6. yüzyıla kadar yapı Osmanlı Dönemi’nde camiye dönüştürülmüş ve 537 yıl cami olarak hizmet vermiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 1948 yılında müzeye dönüştürülen Kariye Müzesi oldukça etkileyici bir atmosfere sahip.

  20. 20. Çırağan Sarayı<p>  Çırağan Sarayı, yapımı 1874 yılında tamamlanan İstanbul&#8217;un ünlü saraylarından biridir. Yapımının yaklaşık 4.5 milyon altına mal olduğu düşünülen saray, 1990 yılında yenilenerek günümüzde lüks bir otel ve organizasyon merkezi olarak hizmet vermektedir.

    20. Çırağan Sarayı

    Çırağan Sarayı, yapımı 1874 yılında tamamlanan İstanbul’un ünlü saraylarından biridir. Yapımının yaklaşık 4.5 milyon altına mal olduğu düşünülen saray, 1990 yılında yenilenerek günümüzde lüks bir otel ve organizasyon merkezi olarak hizmet vermektedir.

  21. Haydarpaşa Garı

    Haydarpaşa Garı

  22. İstanbul Boğazı<p>      Hiç bir İstanbul gezisi Boğaz turuna çıkmadan tamamlanmamalı. Dünyanın en güzel yerlerinden olan İstanbul Boğazı&#8217;nı birkaç saatliğine görmeden şehirden ayrılmayın. Eminönü, Ortaköy, Üsküdar gibi yerlerden 1-2 saatliğine düzenlenen turlara katılarak şehrin en etkileyici etkinliğine katılabilirsiniz. Üstelik 1-1,5 saat süren ve Kısa Boğaz Turu adı verilen turlara katlım kişi başı 10-15 TL.

    İstanbul Boğazı

    Hiç bir İstanbul gezisi Boğaz turuna çıkmadan tamamlanmamalı. Dünyanın en güzel yerlerinden olan İstanbul Boğazı’nı birkaç saatliğine görmeden şehirden ayrılmayın. Eminönü, Ortaköy, Üsküdar gibi yerlerden 1-2 saatliğine düzenlenen turlara katılarak şehrin en etkileyici etkinliğine katılabilirsiniz. Üstelik 1-1,5 saat süren ve Kısa Boğaz Turu adı verilen turlara katlım kişi başı 10-15 TL.