İşte Darbe Sonrası Sosyal Medya Yalanları!

İşte darbe sonrası sosyal medyada gezen yalan haberler!

  1. 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası özellikle sosyal medyada birçok yalan haber gerçekmiş gibi servis edildi ve milyonlar tarafınfan paylaşıldı. İşte darbe sonrası ortaya çıkan yalanlar ve gerçekler....

    15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası özellikle sosyal medyada birçok yalan haber gerçekmiş gibi servis edildi ve milyonlar tarafınfan paylaşıldı. İşte darbe sonrası ortaya çıkan yalanlar ve gerçekler....

  2. 7) Aliyev Kara Harekatı Başlatacaktı İddiası  İDDİA: Aliyev’in açıklamalarına göre Türkiye’de darbe olsaydı, Azerbeycan kara harekatı başlatacaktı.

    7) Aliyev Kara Harekatı Başlatacaktı İddiası İDDİA: Aliyev’in açıklamalarına göre Türkiye’de darbe olsaydı, Azerbeycan kara harekatı başlatacaktı.

  3. GERÇEK: Aliyev’in açıklamalarında böyle bir ifade yok. Başsağlığı dilemiş ve üzüntüsünü dile getirerek seçimle iş başına gelmenin önemine vurgu yapmış.

    GERÇEK: Aliyev’in açıklamalarında böyle bir ifade yok. Başsağlığı dilemiş ve üzüntüsünü dile getirerek seçimle iş başına gelmenin önemine vurgu yapmış.

  4. 6) Kafa Kesme Görüntüsü  İDDİA: Kafası kesilmeye çalışılan Türk askeri görseli.

    6) Kafa Kesme Görüntüsü İDDİA: Kafası kesilmeye çalışılan Türk askeri görseli.

  5. GERÇEK: Görsel Türkiye’deki darbe girişimi olayları sırasında değil 2013 yılında Suriye’deki çatışmalar sırasında çekilmiş.

    GERÇEK: Görsel Türkiye’deki darbe girişimi olayları sırasında değil 2013 yılında Suriye’deki çatışmalar sırasında çekilmiş.

  6. 5) Fatih Portakal Adına Açılan Sayfanın Paylaşımı  İDDİA: Kafası kesilerek öldürülen asker fotoğrafı.

    5) Fatih Portakal Adına Açılan Sayfanın Paylaşımı İDDİA: Kafası kesilerek öldürülen asker fotoğrafı.

  7. GERÇEK: Kafası kesilerek öldürüldü denilerek paylaşılan fotoğraf Burak Salıvermez isimli bir vatandaşın askerlik fotoğrafı olarak Facebook’a yüklediği görsel. Facebook ve Instagram hesaplarından yaptığı açıklamayla bunu belirtti.

    GERÇEK: Kafası kesilerek öldürüldü denilerek paylaşılan fotoğraf Burak Salıvermez isimli bir vatandaşın askerlik fotoğrafı olarak Facebook’a yüklediği görsel. Facebook ve Instagram hesaplarından yaptığı açıklamayla bunu belirtti.

  8. 4) Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Bombalanma Anı  İDDİA: Bazı mecralarda kullanılan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanma videosu.

    4) Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Bombalanma Anı İDDİA: Bazı mecralarda kullanılan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanma videosu.

  9. GERÇEK: Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanması denilerek dolaşıma giren video 2014 yılına ve Gazze’nin bombalanmasına ait.

    GERÇEK: Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanması denilerek dolaşıma giren video 2014 yılına ve Gazze’nin bombalanmasına ait.

  10. 3) Köprüde Linç Edilen Asker Fotoğrafı Eski İddiası  İDDİA: Boğaziçi Köprüsü’nde linç edildiği iddia edilen asker fotoğrafı 2006 yılına ait.

    3) Köprüde Linç Edilen Asker Fotoğrafı Eski İddiası İDDİA: Boğaziçi Köprüsü’nde linç edildiği iddia edilen asker fotoğrafı 2006 yılına ait.

  11. GERÇEK: Özellikle bazı fenomenler tarafından dolaşıma sokulan yukarıdaki görsel yerde kanlar içinde yatan askerin 2006 yılında Van’da bir askeri aracın devrilmesi sonucu yaralandığını iddia ediyor. Ancak yukarıdaki görselde gözüken “Askeri araç devrildi: Bir şehit, üç yaralı” başlıklı CNN Türk haberinin içinde yukarıda gösterildiği gibi bir görsel bulunmuyor. Bunun yanı sıra sosyal medyada dolaşan pek çok video ve Periscope kaydı da linç girişimini ve bu fotoğrafların darbe girişimi sonrası çekilmiş olduğunu doğruluyor.

    GERÇEK: Özellikle bazı fenomenler tarafından dolaşıma sokulan yukarıdaki görsel yerde kanlar içinde yatan askerin 2006 yılında Van’da bir askeri aracın devrilmesi sonucu yaralandığını iddia ediyor. Ancak yukarıdaki görselde gözüken “Askeri araç devrildi: Bir şehit, üç yaralı” başlıklı CNN Türk haberinin içinde yukarıda gösterildiği gibi bir görsel bulunmuyor. Bunun yanı sıra sosyal medyada dolaşan pek çok video ve Periscope kaydı da linç girişimini ve bu fotoğrafların darbe girişimi sonrası çekilmiş olduğunu doğruluyor.

  12. 2) Trump’ın attığı tweet  İDDİA: ABD Başkan adayı Trump tweet atarak “Asker ülkesini geri alıyor, başkan olursam Amerika’da aynısı olacak” dedi.

    2) Trump’ın attığı tweet İDDİA: ABD Başkan adayı Trump tweet atarak “Asker ülkesini geri alıyor, başkan olursam Amerika’da aynısı olacak” dedi.

  13. GERÇEK: Bu tweet @realDenaldTrump isimli gerçek olmayan, parodi bir hesaptan atılmış. Trump’ın gerçek hesabı ise @realDonaldTrump

    GERÇEK: Bu tweet @realDenaldTrump isimli gerçek olmayan, parodi bir hesaptan atılmış. Trump’ın gerçek hesabı ise @realDonaldTrump

  14. 1) Darbe Girişimi Sonrası Fotoğraflar      Ankara’dan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Mısır’dan.

    1) Darbe Girişimi Sonrası Fotoğraflar Ankara’dan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Mısır’dan.

  15. Atatürk Havaalanı’ndan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Kore’den ve 2015 yılından.

    Atatürk Havaalanı’ndan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Kore’den ve 2015 yılından.

  16. Ankara’dan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Mısır’dan ve 2011’den.

    Ankara’dan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Mısır’dan ve 2011’den.

  17. Darbe girişimi sonrası sokağa dökülen halk olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Fas&#8217;tan ve 2015&#8217;ten  <br>  kaynak: matakanfoca.com

    Darbe girişimi sonrası sokağa dökülen halk olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Fas’tan ve 2015’ten
    kaynak: matakanfoca.com