Suriye'de 10 Yeni Savaş Senaryosu

Suriye'de 10 yeni savaş senaryosu

  1. Amerikan Washington Post gazetesi, terör örgütü IŞİD'in Irak ve Suriye'de gün geçtikçe toprak kaybettiğini, IŞİD tehlikesi azalmasına rağmen bölgeyi yeni savaşların tehdit ettiğini ileri sürdü. Amerikan gazetesine göre, önümüzdeki dönemde Suriye ve dolayısıyla bölgeyi tehdit eden 10 savaş senaryosu bulunuyor.

    Amerikan Washington Post gazetesi, terör örgütü IŞİD'in Irak ve Suriye'de gün geçtikçe toprak kaybettiğini, IŞİD tehlikesi azalmasına rağmen bölgeyi yeni savaşların tehdit ettiğini ileri sürdü. Amerikan gazetesine göre, önümüzdeki dönemde Suriye ve dolayısıyla bölgeyi tehdit eden 10 savaş senaryosu bulunuyor.

  2. 1- Suriyeli Kürtler ile Suriyeli muhaliflerin savaşı  <p>  Washington Post'un iddiasına göre, Suriye'de olası savaşlardan biri ABD destekli YPG ile Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun cephede karşı karşıya gelmeleri. Gazeteye göre bu savaş başlamış durumda ve en karmaşık çatışmalardan biri olarak öne çıkıyor. ABD'nin tarafların çatışmaması için çaba harcadığı belirtiliyor.

    1- Suriyeli Kürtler ile Suriyeli muhaliflerin savaşı

    Washington Post'un iddiasına göre, Suriye'de olası savaşlardan biri ABD destekli YPG ile Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun cephede karşı karşıya gelmeleri. Gazeteye göre bu savaş başlamış durumda ve en karmaşık çatışmalardan biri olarak öne çıkıyor. ABD'nin tarafların çatışmaması için çaba harcadığı belirtiliyor.

  3. 2- Türkiye ile Suriyeli Kürtlerin savaşı  <p>Amerikan Washington Post'a göre, bu savaş "Suriye Kürtler ile Suriyeli muhaliflerin savaşı" ile benzerlikler taşır ama boyutu daha büyük ve yıkıcı olur. Türkiye'nin şu anda Suriye'de bulunduğu bölge IŞİD tarafından kontrol ediliyordu. Ancak Türkiye, Suriyeli Kürtlerin kontrolünde bulunan bölgelerden de endişeli.

    2- Türkiye ile Suriyeli Kürtlerin savaşı

    Amerikan Washington Post'a göre, bu savaş "Suriye Kürtler ile Suriyeli muhaliflerin savaşı" ile benzerlikler taşır ama boyutu daha büyük ve yıkıcı olur. Türkiye'nin şu anda Suriye'de bulunduğu bölge IŞİD tarafından kontrol ediliyordu. Ancak Türkiye, Suriyeli Kürtlerin kontrolünde bulunan bölgelerden de endişeli.

  4. 3- Suriyeli Kürtler ve Esad rejimi  <p>Suriye'deki Esad rejimi de, Suriyeli Kürtlerin kuzeyde oluşturduğu koridordan tedirgin. Esad rejimi şimdiye kadar zaman zaman Kürtleri silah vererek destekledi. Ancak Kürtlerin otonomi ilanıyla birlikte taraflar arasındaki ilişkiler gerildi. Suriyeli Kürtler ile Esad rejimi son olarak Haseke'de karşı karşıya gelmiş ve çatışmalar ateşkesle sonuçlanmıştı.

    3- Suriyeli Kürtler ve Esad rejimi

    Suriye'deki Esad rejimi de, Suriyeli Kürtlerin kuzeyde oluşturduğu koridordan tedirgin. Esad rejimi şimdiye kadar zaman zaman Kürtleri silah vererek destekledi. Ancak Kürtlerin otonomi ilanıyla birlikte taraflar arasındaki ilişkiler gerildi. Suriyeli Kürtler ile Esad rejimi son olarak Haseke'de karşı karşıya gelmiş ve çatışmalar ateşkesle sonuçlanmıştı.

  5. 4- ABD ile Esad'ın savaşı  <p>ABD Başkanı Barack Obama, 5 yıldır devam eden iç savaşa müdahale etmemek için direniyor. Ancak ABD, IŞİD'e karşı savaşta Suriyeli muhalifleri silahlandırıyor ve silah veriyor. Bazı bölgelerin IŞİD'den temizlenmesiyle ABD destekli muhaliflerle Esad rejiminin karşı karşıya geleceği ve ABD'nin de doğrudan savaşa dahil olabileceği konuşuluyor.

    4- ABD ile Esad'ın savaşı

    ABD Başkanı Barack Obama, 5 yıldır devam eden iç savaşa müdahale etmemek için direniyor. Ancak ABD, IŞİD'e karşı savaşta Suriyeli muhalifleri silahlandırıyor ve silah veriyor. Bazı bölgelerin IŞİD'den temizlenmesiyle ABD destekli muhaliflerle Esad rejiminin karşı karşıya geleceği ve ABD'nin de doğrudan savaşa dahil olabileceği konuşuluyor.

  6. 5- Türkiye ve Suriye'deki Esad rejimi  <p>Türkiye bu aşamada Suriye'de IŞİD'e karşı operasyon düzenliyor. Türkiye, sınırını IŞİD'den temizlemek için Rusya ve İran'la anlaştı. Ancak IŞİD'le mücadelenin başarılı olması ve Türkiye'nin Halep'e doğru ilerlemesi durumunda işler kötüye gidebilir ve Esad rejimi ile Türk silahlı kuvvetleri karşı karşıya gelebilir.

    5- Türkiye ve Suriye'deki Esad rejimi

    Türkiye bu aşamada Suriye'de IŞİD'e karşı operasyon düzenliyor. Türkiye, sınırını IŞİD'den temizlemek için Rusya ve İran'la anlaştı. Ancak IŞİD'le mücadelenin başarılı olması ve Türkiye'nin Halep'e doğru ilerlemesi durumunda işler kötüye gidebilir ve Esad rejimi ile Türk silahlı kuvvetleri karşı karşıya gelebilir.

  7. 6- Iraklı Kürtler ve Irak hükümeti  <p>Irak'ta bir zamanlar merkezi hükümetin kontrolünde olan bölgelerin IŞİD'den temizlenmesi ve Kürtlerin kontrolüne geçmesi durumunda Bağdat ile Iraklı Kürtler karşı karşıya gelebilir. ABD destekli Kürtler, Irak'ta Kürtlerin kan akıtarak aldığı bölgeleri geri vermeyecekleri uyarısında bulunuyor.

    6- Iraklı Kürtler ve Irak hükümeti

    Irak'ta bir zamanlar merkezi hükümetin kontrolünde olan bölgelerin IŞİD'den temizlenmesi ve Kürtlerin kontrolüne geçmesi durumunda Bağdat ile Iraklı Kürtler karşı karşıya gelebilir. ABD destekli Kürtler, Irak'ta Kürtlerin kan akıtarak aldığı bölgeleri geri vermeyecekleri uyarısında bulunuyor.

  8. 7- Iraklı Kürtler ve Şii militanlar  <p>Musul ve çevresinin IŞİD'den temizlenmesi durumunda Iraklı peşmergeler ile Bağdat hükümeti destekli Şii militanlar karşı karşıya gelebilir. Irak'taki Şii militanların büyük bir kısmı İran tarafından destekleniyor. Iraklı Kürtler ise ABD tarafından destekleniyor.

    7- Iraklı Kürtler ve Şii militanlar

    Musul ve çevresinin IŞİD'den temizlenmesi durumunda Iraklı peşmergeler ile Bağdat hükümeti destekli Şii militanlar karşı karşıya gelebilir. Irak'taki Şii militanların büyük bir kısmı İran tarafından destekleniyor. Iraklı Kürtler ise ABD tarafından destekleniyor.

  9. 8- Kürtler Kürtlere karşı savaşabilir  <p>Irak ve Suriye'de Kürtler kendi içlerinde bir çatışma yaşayabilir. Suriyeli Kürtler ile Iraklı Kürtler bölünmüş durumda. Barzani, Suriyeli Kürtlere destek vermezken, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Talabani PYD'ye daha yakın duruyor. Kürtler hem Suriye'de hem de Irak'ta olası bir iç çatışma yaşayabilir.

    8- Kürtler Kürtlere karşı savaşabilir

    Irak ve Suriye'de Kürtler kendi içlerinde bir çatışma yaşayabilir. Suriyeli Kürtler ile Iraklı Kürtler bölünmüş durumda. Barzani, Suriyeli Kürtlere destek vermezken, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Talabani PYD'ye daha yakın duruyor. Kürtler hem Suriye'de hem de Irak'ta olası bir iç çatışma yaşayabilir.

  10. 9- Sünni Araplar Şii  ya da Kürtler savaşabilir  <p>IŞİD ile mücadelede Sünni Arapların yaşadığı birçok bölge ya Kürtlerin ya da Şiilerin eline geçiyor. Bu bölgelerin IŞİD'den kurtarılmasına Sünni Arap militanlar da silahlı destek veriyor. Ancak bölgelerin IŞİD'den temizlenmesi durumunda yaşadıkları bölgeleri yeniden kontrol etmek isteyen Sünni Araplar, Kürtler ve Şiilerle çatışabilir.

    9- Sünni Araplar Şii ya da Kürtler savaşabilir

    IŞİD ile mücadelede Sünni Arapların yaşadığı birçok bölge ya Kürtlerin ya da Şiilerin eline geçiyor. Bu bölgelerin IŞİD'den kurtarılmasına Sünni Arap militanlar da silahlı destek veriyor. Ancak bölgelerin IŞİD'den temizlenmesi durumunda yaşadıkları bölgeleri yeniden kontrol etmek isteyen Sünni Araplar, Kürtler ve Şiilerle çatışabilir.

  11. 10- Bütün gruplar sadece IŞİD'le savaşabilir  <p>Terör örgütü IŞİD halihazırda Irak ve Suriye'de önemli bir toprak parçasını kontrol ediyor. Irak'ta Musul ve Suriye'de Rakka'yı IŞİD'den kurtarmak için tüm taraflar bir araya gelebilir.

    10- Bütün gruplar sadece IŞİD'le savaşabilir

    Terör örgütü IŞİD halihazırda Irak ve Suriye'de önemli bir toprak parçasını kontrol ediyor. Irak'ta Musul ve Suriye'de Rakka'yı IŞİD'den kurtarmak için tüm taraflar bir araya gelebilir.