Kurban Bayramı'nda Yapılabilecek En Güzel 13 Et Yemeği

İşte en güzel 13 et yemeği

  1. KAVURMA  Kavurmanın, etin yağsız ya da az yağlı kısmı ile yapılması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, "Kavurma yaparken etin but kısmını kullanmak gerekir. Lezzet açısından ilave edilen kuyruk yağının tüketilmesi, yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeriğinden dolayı kalp ve damar hastaları açısından riskli olduğu için et, görünür yağlarından tamamen temizlenmelidir. Ayrıca et zaten yağ içeriği bakımından yüksek olduğu için pişirilirken ekstra yağ eklenmesine gerek yoktur" dedi.

    KAVURMA Kavurmanın, etin yağsız ya da az yağlı kısmı ile yapılması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, "Kavurma yaparken etin but kısmını kullanmak gerekir. Lezzet açısından ilave edilen kuyruk yağının tüketilmesi, yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeriğinden dolayı kalp ve damar hastaları açısından riskli olduğu için et, görünür yağlarından tamamen temizlenmelidir. Ayrıca et zaten yağ içeriği bakımından yüksek olduğu için pişirilirken ekstra yağ eklenmesine gerek yoktur" dedi.

  2. HÜNKAR BEĞENDİ     Kurban kesildikten hemen sonra 'ölüm katılığı' denen durumdan dolayı kaslarının kasıldığını ve sertleştiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, "Bu durumdaki et lezzetsiz olmakta ve sindirimi zorlaşmaktadır. Bu katılığın geçmesi için hayvan kesildikten sonra 24 saat buzdolabında bekletilmeli daha sonra tüketilmelidir. Böylece et suyunu çeker ve pişirilmeye daha uygun hale gelir" şeklinde konuştu.

    HÜNKAR BEĞENDİ Kurban kesildikten hemen sonra 'ölüm katılığı' denen durumdan dolayı kaslarının kasıldığını ve sertleştiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, "Bu durumdaki et lezzetsiz olmakta ve sindirimi zorlaşmaktadır. Bu katılığın geçmesi için hayvan kesildikten sonra 24 saat buzdolabında bekletilmeli daha sonra tüketilmelidir. Böylece et suyunu çeker ve pişirilmeye daha uygun hale gelir" şeklinde konuştu.

  3. SEBZELİ BİFTEK SARMA  Dondurulmuş etlerin pişirilmeden önce mikrodalga fırında, akan soğuk suyun altında bekletilerek ya da buzdolabında çözdürülmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, "Çözdürülmüş etlerin yeniden dondurulması hem sağlık açısından riskli hem de besin değerini düşüren bir uygulamadır" dedi.

    SEBZELİ BİFTEK SARMA Dondurulmuş etlerin pişirilmeden önce mikrodalga fırında, akan soğuk suyun altında bekletilerek ya da buzdolabında çözdürülmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, "Çözdürülmüş etlerin yeniden dondurulması hem sağlık açısından riskli hem de besin değerini düşüren bir uygulamadır" dedi.

  4. ALİ NAZİK  Közlenmiş patlıcanın sıcakken sarımsak, yoğurt, ve baharatla ezilmesiyle ılık bir püre hazırlanır. Küçük kuşbaşı doğranmış dana ya da kuzu eti veya kıyma yağda iyice kavrulur ve pürenin üzerine eklenir. Servis etmeden önce yemeğin üzerine mutlaka tereyağı kullanılarak hazırlanmış biberli yağ gezdirilir.

    ALİ NAZİK Közlenmiş patlıcanın sıcakken sarımsak, yoğurt, ve baharatla ezilmesiyle ılık bir püre hazırlanır. Küçük kuşbaşı doğranmış dana ya da kuzu eti veya kıyma yağda iyice kavrulur ve pürenin üzerine eklenir. Servis etmeden önce yemeğin üzerine mutlaka tereyağı kullanılarak hazırlanmış biberli yağ gezdirilir.

  5. ZÜLBİYE   Et düdüklüde 20 dk haşlanır. Tereyağı bir tencereye alınarak kısık ateşe koyulur. Üzerine arpacık soğanlar eklenerek sotelenir. Üzerine salça ve küçük doğranmış mantarlar suyunu çekene kadar beklenir. Üzerine et ve baharatlarda eklenerek 1 çay bardağı kadarda et suyu eklenerek 10-15 dk kadar daha pişirilerek ocaktan alınır. Pirinç veya bulgur pilavıyla servis edilir.

    ZÜLBİYE Et düdüklüde 20 dk haşlanır. Tereyağı bir tencereye alınarak kısık ateşe koyulur. Üzerine arpacık soğanlar eklenerek sotelenir. Üzerine salça ve küçük doğranmış mantarlar suyunu çekene kadar beklenir. Üzerine et ve baharatlarda eklenerek 1 çay bardağı kadarda et suyu eklenerek 10-15 dk kadar daha pişirilerek ocaktan alınır. Pirinç veya bulgur pilavıyla servis edilir.

  6. ÖZBEK PİLAVI (ETLİ)   Kuzu incikler suda et kemikten ayrılıncaya kadar haşlayın, didikleyin etleri ve içinde pişen et suyunu bir kenara ayırın.     Soğanı yemeklik doğrayın, havucu uzun uzun rendeleyin, sarımsağı ince doğrayın.     Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin, sırasıyla soğan, havuç ve sarımsağı kavurun.     Salçaları ekleyip kokuları çıkıncaya kadar kavurun, kimyonu ekleyip kavurmaya devam edin.     Yıkadığınız pirinç, tuz ve karabiberi ekleyin bir tur çevirip incikleri haşladığınız et suyundan 3 su bardağı ekleyin ve kapağını kapatın.     Pilavınız suyunu çektiğinde ateşten alın, didiklediğiniz etleri ve tereyağını ekleyip karıştırın.     Üzerine bir kâğıt havlu örtüp kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın.

    ÖZBEK PİLAVI (ETLİ) Kuzu incikler suda et kemikten ayrılıncaya kadar haşlayın, didikleyin etleri ve içinde pişen et suyunu bir kenara ayırın. Soğanı yemeklik doğrayın, havucu uzun uzun rendeleyin, sarımsağı ince doğrayın. Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin, sırasıyla soğan, havuç ve sarımsağı kavurun. Salçaları ekleyip kokuları çıkıncaya kadar kavurun, kimyonu ekleyip kavurmaya devam edin. Yıkadığınız pirinç, tuz ve karabiberi ekleyin bir tur çevirip incikleri haşladığınız et suyundan 3 su bardağı ekleyin ve kapağını kapatın. Pilavınız suyunu çektiğinde ateşten alın, didiklediğiniz etleri ve tereyağını ekleyip karıştırın. Üzerine bir kâğıt havlu örtüp kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın.

  7. ANKARA TAVASI   Sıvı yağ tencereye alınarak bir tane kuru soğan kavrulur. Küçük küçük doğranmış etler ilave edilerek rengi dönünceye kadar kavrulmaya devam edilir. Domates ilave edilir ve az miktarda sıcak su eklenerek düdüklü tencere de pişirilir. Etler piştikten sonra ayrı bir tencerede 2'şer yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağ alarak şehriyelerin rengi dönene kadar kavrulur. Suyu süzülen etler ilave edilir, su eklenir. Dilerseniz eklediğiniz su miktarının 3'te birini et suyu kullanabilirsiniz. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyerek altı kaynayınca kısık ateşe alınır ve kapağı kapatılarak pişirilmeye devam edilir. Suyunu çekip pişen şehriyeler ocaktan alınarak kapağın altına bir bez konularak demlemeye bırakılır. Afiyet olsun.

    ANKARA TAVASI Sıvı yağ tencereye alınarak bir tane kuru soğan kavrulur. Küçük küçük doğranmış etler ilave edilerek rengi dönünceye kadar kavrulmaya devam edilir. Domates ilave edilir ve az miktarda sıcak su eklenerek düdüklü tencere de pişirilir. Etler piştikten sonra ayrı bir tencerede 2'şer yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağ alarak şehriyelerin rengi dönene kadar kavrulur. Suyu süzülen etler ilave edilir, su eklenir. Dilerseniz eklediğiniz su miktarının 3'te birini et suyu kullanabilirsiniz. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyerek altı kaynayınca kısık ateşe alınır ve kapağı kapatılarak pişirilmeye devam edilir. Suyunu çekip pişen şehriyeler ocaktan alınarak kapağın altına bir bez konularak demlemeye bırakılır. Afiyet olsun.

  8. SEBZELİ DANA KAPAMA   Etlerin üzerine hafifçe tuz serpip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Soğanların kabuğunu soyup piyazlık doğrayın. Tuz ve kırmızı toz biber ekleyip harmanlayın. Karışımı bonfilelerin üzerini kapatacak şekilde yayın. Soğanların üzerine küçük kesilmiş tereyağı parçaları ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

    SEBZELİ DANA KAPAMA Etlerin üzerine hafifçe tuz serpip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Soğanların kabuğunu soyup piyazlık doğrayın. Tuz ve kırmızı toz biber ekleyip harmanlayın. Karışımı bonfilelerin üzerini kapatacak şekilde yayın. Soğanların üzerine küçük kesilmiş tereyağı parçaları ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

  9. TAS KEBABI   Tencereye zeytinyağını ilave edin ve kızınca etleri ilave edip her yeri renk alıncaya kadar kavurun.Sırasıyla biber, soğan ve sarımsağı ekleyin ve soteleyin.Unu ilave edip kavurmaya devam edin.Rendelediğiniz domatesi ve domates salçasını ekleyin bir tur çevirin ve et suyunu ve suyu ilave edin.Suyu tamamen çekmeye yakın etlerin piştiğinden emin olun, pişmemişse biraz daha su ilave edin.Etler tamamen piştiğinde tuz ve karabiberi ekleyin karıştırın.

    TAS KEBABI Tencereye zeytinyağını ilave edin ve kızınca etleri ilave edip her yeri renk alıncaya kadar kavurun.Sırasıyla biber, soğan ve sarımsağı ekleyin ve soteleyin.Unu ilave edip kavurmaya devam edin.Rendelediğiniz domatesi ve domates salçasını ekleyin bir tur çevirin ve et suyunu ve suyu ilave edin.Suyu tamamen çekmeye yakın etlerin piştiğinden emin olun, pişmemişse biraz daha su ilave edin.Etler tamamen piştiğinde tuz ve karabiberi ekleyin karıştırın.

  10. GÜVEÇ   Bütün malzemeler yıkanır ve soyulur. Domatesler kabukları soyulduktan sonra zar şeklinde doğranır. Patlıcanlar alacağı soyulur ve boydan dört paraya bölünerek biraz iri bir biçimde doğranır. Sivri biberler halka halka doğranır. Soğanlar yemeklik bir biçimde doğranır. Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, et, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur. Üzerinden sıvı yağ gezdirilir. Bir çay bardağı kadar salçalı su yapılır. Güvecin üzerine dökülür. Toprak güvecin ağzı sıkıca kapatılır. Güvecin tamamı dolu ise iki veya iki buçuk saat pişirilir. Benim yaptığım gibi yarısı dolu ise bir veya bir buçuk saat pişirin.

    GÜVEÇ Bütün malzemeler yıkanır ve soyulur. Domatesler kabukları soyulduktan sonra zar şeklinde doğranır. Patlıcanlar alacağı soyulur ve boydan dört paraya bölünerek biraz iri bir biçimde doğranır. Sivri biberler halka halka doğranır. Soğanlar yemeklik bir biçimde doğranır. Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, et, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur. Üzerinden sıvı yağ gezdirilir. Bir çay bardağı kadar salçalı su yapılır. Güvecin üzerine dökülür. Toprak güvecin ağzı sıkıca kapatılır. Güvecin tamamı dolu ise iki veya iki buçuk saat pişirilir. Benim yaptığım gibi yarısı dolu ise bir veya bir buçuk saat pişirin.

  11. ISLAMA KÖFTE  Köfte malzemesi ile istediğiniz büyüklüklerde köfte hazırlayın. Diğer tarafta kemik suyu hazırlayın.İçine biraz sıvıyağ ve rengi kırmızı olacak şekilde toz kırmızı biber ve tuz ekleyin. Bayat ekmekleri bu suya batırıp bekletmeden alın. Köfteleri ve ekmekleri ızgarada pişirin. Domates ve biberleri de pişirdikten sonra en alta ekmekleri üzerine köfteleri ve en üstüne de domates biberleri koyarak sıcak servis yapın. Hem bayat ekmekler değerlenmiş olacak. Hem de bereketli bir yemek ortaya çıkacak.

    ISLAMA KÖFTE Köfte malzemesi ile istediğiniz büyüklüklerde köfte hazırlayın. Diğer tarafta kemik suyu hazırlayın.İçine biraz sıvıyağ ve rengi kırmızı olacak şekilde toz kırmızı biber ve tuz ekleyin. Bayat ekmekleri bu suya batırıp bekletmeden alın. Köfteleri ve ekmekleri ızgarada pişirin. Domates ve biberleri de pişirdikten sonra en alta ekmekleri üzerine köfteleri ve en üstüne de domates biberleri koyarak sıcak servis yapın. Hem bayat ekmekler değerlenmiş olacak. Hem de bereketli bir yemek ortaya çıkacak.

  12. SULTAN KEBABI  Etleri ve 2 parmak geçecek kadar su koyup 1 saat haşlayın. Ayrı bir tencereye tereyağını ekleyin, soğanları ve haşlanmış etleri ekleyerek renkleri dönene kadar kavurun. Ardından 1'er dakika arayla patates, havuç, bezelye, kabak ve sarımsağı ekleyip soteleyin. Salçayı suyun içinde eritin ve tavaya ilave edin. Tuz, karabiberi de ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin ve kenara alın.     Beşamel sos için; ayrı bir tavada tereyağını eritin, üzerine unu ekleyip kavurun, süt, tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyip sos kıvamı aldığında ateşten alın. Yufkaların her bir yaprağını 4 eşit üçgene bölün.     2 üçgen parçayı üst üste koyup kenarları dışarı taşacak şekilde çukur bir kâsenin içine oturtun, yufkaların içine hazırladığımız iç harçtan doldurup kenara sarkan parçalarla üzerini kapatın. Kâseleri yağladığımız fırın kabına ters çevirin, üzerlerine beşamel sos gezdirin ve kaşar serpin ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin.

    SULTAN KEBABI Etleri ve 2 parmak geçecek kadar su koyup 1 saat haşlayın. Ayrı bir tencereye tereyağını ekleyin, soğanları ve haşlanmış etleri ekleyerek renkleri dönene kadar kavurun. Ardından 1'er dakika arayla patates, havuç, bezelye, kabak ve sarımsağı ekleyip soteleyin. Salçayı suyun içinde eritin ve tavaya ilave edin. Tuz, karabiberi de ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin ve kenara alın. Beşamel sos için; ayrı bir tavada tereyağını eritin, üzerine unu ekleyip kavurun, süt, tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyip sos kıvamı aldığında ateşten alın. Yufkaların her bir yaprağını 4 eşit üçgene bölün. 2 üçgen parçayı üst üste koyup kenarları dışarı taşacak şekilde çukur bir kâsenin içine oturtun, yufkaların içine hazırladığımız iç harçtan doldurup kenara sarkan parçalarla üzerini kapatın. Kâseleri yağladığımız fırın kabına ters çevirin, üzerlerine beşamel sos gezdirin ve kaşar serpin ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin.

  13. DİVRİĞİ PİLAVI  İlk olarak pirinci bir kase içine alıp üzerine tuz ve su ekleyip ıslatın. Soğanları yemeklik olacak şekilde ince ince kıyın ve tencereye alıp kuşbaşı etleri ve tereyağını da ilave edip ocağın altını açın. Bu esnada ayrı bir tavada bademleri kavurup hazırlayın. İyice kavrulan etlerin üzerine kavrulmuş bademi, nohudu ve üzümü her yerine eşit dağılacak şekilde sırayla yayılır. En üste aynı şekilde her yere gelecek şekilde pirinci yaydıktan sonra 1 e 2 oranında su ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pilav piştikten sonra ilk yoğun sıcaklığını atınca servis tabağına ters çevirerek sunuma hazırlanır.

    DİVRİĞİ PİLAVI İlk olarak pirinci bir kase içine alıp üzerine tuz ve su ekleyip ıslatın. Soğanları yemeklik olacak şekilde ince ince kıyın ve tencereye alıp kuşbaşı etleri ve tereyağını da ilave edip ocağın altını açın. Bu esnada ayrı bir tavada bademleri kavurup hazırlayın. İyice kavrulan etlerin üzerine kavrulmuş bademi, nohudu ve üzümü her yerine eşit dağılacak şekilde sırayla yayılır. En üste aynı şekilde her yere gelecek şekilde pirinci yaydıktan sonra 1 e 2 oranında su ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pilav piştikten sonra ilk yoğun sıcaklığını atınca servis tabağına ters çevirerek sunuma hazırlanır.