Doğadan İlham Alarak Yapılan İcatlar

İşte o icatlar

  1. Fermuar - Sinek  <br>  Fermuarı nerdeyse 100 yıldır kullanıyoruz. Ama bu dahice yapının, Sineğin ağzından esinlenilerek yapıldığın herhalde çok azımız biliyordur.

    Fermuar - Sinek
    Fermuarı nerdeyse 100 yıldır kullanıyoruz. Ama bu dahice yapının, Sineğin ağzından esinlenilerek yapıldığın herhalde çok azımız biliyordur.

  2. Radar - Yarasa<br>  Neredeyse kör olan yarasalar,çevresiyle etkileşime girmek için etrafa ultrason denilen çok yüksek titreşimli ses dalgaları yayar. Bu sesler,çevreye çarpıp geri yarsaya döner. Bu şekilde yarasa etrafı hakkında bilgi sahibi olur.İşte radarda aynı prensiple çalışır.

    Radar - Yarasa
    Neredeyse kör olan yarasalar,çevresiyle etkileşime girmek için etrafa ultrason denilen çok yüksek titreşimli ses dalgaları yayar. Bu sesler,çevreye çarpıp geri yarsaya döner. Bu şekilde yarasa etrafı hakkında bilgi sahibi olur.İşte radarda aynı prensiple çalışır.

  3. Denizaltı - Nautilos balığı  <br>Nautilos balığı, dalmak istediğinde vücudunda bulunan özel odacıkları su ile doldurur. Yüzeye çıkmak istediğinde ise, bu odacıkları ürettiği özel bir gazla doldurur. Denizaltılarda aynı prensiple çalışır. Tek fark, yüzeye çıkmak istediklerinde özel gaz üretmek yerine pompalarla suyu başaltmaktır.

    Denizaltı - Nautilos balığı
    Nautilos balığı, dalmak istediğinde vücudunda bulunan özel odacıkları su ile doldurur. Yüzeye çıkmak istediğinde ise, bu odacıkları ürettiği özel bir gazla doldurur. Denizaltılarda aynı prensiple çalışır. Tek fark, yüzeye çıkmak istediklerinde özel gaz üretmek yerine pompalarla suyu başaltmaktır.

  4. Palet - Balina<br>  Balinalar, suda hareket etmek için geniş çift bölmeli yüzgeçlerini kullanır. Dalgıçların kullandığı palet, işte bu yapıdan esinlenilerek yapılmıştır. Bu sayede az güç kullanarak daha hızlı yüzebilmektedirler.

    Palet - Balina
    Balinalar, suda hareket etmek için geniş çift bölmeli yüzgeçlerini kullanır. Dalgıçların kullandığı palet, işte bu yapıdan esinlenilerek yapılmıştır. Bu sayede az güç kullanarak daha hızlı yüzebilmektedirler.

  5. Eyfel Kulesi - Kemik<br>  Eyfel kulesinin özel bir yapısı vardır. Binlerce demir parçası birbirine kemiktekine benzer bir biçimde tutturulmuştur. Bu sayede Eyfel Kulesi, bir kemik gibi sağlam ve hafiftir. (kendi ebatlarına göre)

    Eyfel Kulesi - Kemik
    Eyfel kulesinin özel bir yapısı vardır. Binlerce demir parçası birbirine kemiktekine benzer bir biçimde tutturulmuştur. Bu sayede Eyfel Kulesi, bir kemik gibi sağlam ve hafiftir. (kendi ebatlarına göre)

  6. Uçak - Akbaba<br>  Yolcu uçagı tipindeki uçaklar, akbabalardan esinlenilerek yapılmıştır. Akbabaların kanatlarındaki özel aero dinamik yapı, taklit edilerek koca koca uçakların havada uçabilmesini sağlamıştır

    Uçak - Akbaba
    Yolcu uçagı tipindeki uçaklar, akbabalardan esinlenilerek yapılmıştır. Akbabaların kanatlarındaki özel aero dinamik yapı, taklit edilerek koca koca uçakların havada uçabilmesini sağlamıştır

  7. Mercedes; Tavukların oto kontrol sisteminden yararlanmıştır. Tavukların başlarının düzenli bir şekilde ritmik hareket etmesinden ilham alınmıştır.

    Mercedes; Tavukların oto kontrol sisteminden yararlanmıştır. Tavukların başlarının düzenli bir şekilde ritmik hareket etmesinden ilham alınmıştır.

  8. Kışlık botlar; dağ keçilerinin toynaklarının dik bayırlarda kolayca çıkabilmesinden esinlenerek, kaymayan taban yapılmıştır.

    Kışlık botlar; dağ keçilerinin toynaklarının dik bayırlarda kolayca çıkabilmesinden esinlenerek, kaymayan taban yapılmıştır.

  9. Çelik Halat; tendonların birbirine karışmayan, dayanıklı yapısından esinlenmesinden yapılmıştır.

    Çelik Halat; tendonların birbirine karışmayan, dayanıklı yapısından esinlenmesinden yapılmıştır.

  10. Robot kolu; insan kolunun en optimal kıvrımlara sahip olmasından rahat hareket etme yapısından esinlenerek yapılmıştır.

    Robot kolu; insan kolunun en optimal kıvrımlara sahip olmasından rahat hareket etme yapısından esinlenerek yapılmıştır.

  11. Mayo, köpekbalığının özellikli bir deri yapısı vardır. Bu sürtünmeyi engelleyen, rahat yüzme sağlayan bir yapıdır ve mayoların yapımı bu yapıdan esinlenilmiştir.

    Mayo, köpekbalığının özellikli bir deri yapısı vardır. Bu sürtünmeyi engelleyen, rahat yüzme sağlayan bir yapıdır ve mayoların yapımı bu yapıdan esinlenilmiştir.

  12. Jet uçağı; mürekkep balıklarının güçlü itme hareketlerinden esinlenmiştir.

    Jet uçağı; mürekkep balıklarının güçlü itme hareketlerinden esinlenmiştir.

  13. Sonar cihazı; yunuslar ses dalgaları sayesinde cisimlerin uzaklık ve büyüklüklerini belirlerler. Aynı zamanda yarasalarda ses dalgaları sayesinde etrafa çarpmadan uçarlar. Sonar cihazı, ses dalgalarını herhangi bir cisme çarparak geri dönmesiyle uzaklık ve büyüklük belirleyen teknolojik cihazdır.

    Sonar cihazı; yunuslar ses dalgaları sayesinde cisimlerin uzaklık ve büyüklüklerini belirlerler. Aynı zamanda yarasalarda ses dalgaları sayesinde etrafa çarpmadan uçarlar. Sonar cihazı, ses dalgalarını herhangi bir cisme çarparak geri dönmesiyle uzaklık ve büyüklük belirleyen teknolojik cihazdır.

  14. G-tulumu - Zürafa  <br>Yüksek hızlı askeri uçaklarda,pilotların G kuvvetinden etkilenmemeleri için geliştirilen G-tulumu,Zürafalardan ilham alınarak yapılmıştır.

    G-tulumu - Zürafa
    Yüksek hızlı askeri uçaklarda,pilotların G kuvvetinden etkilenmemeleri için geliştirilen G-tulumu,Zürafalardan ilham alınarak yapılmıştır.