İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Neden Bazı Şehzadeler Katledildi?

İşte bazı şehzadelerin katledilme nedenleri

  1. Osmanlı’da ilk kardeş katli, Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihi kadar eskidir. Üzerinde tam bir uzlaşma olmasa da, Osmanlı devletinde ilk kardeş katli olarak bizzat Osman Gazi’nin amcası Dündar Bey’i katletmesi kabul edilir. Osman Gazi, kendisine karşı Bizans tekfurları ile işbirliği yaptığını düşündüğü amcası Dündar Bey’i ok ya da yay tahtası ile vurarak öldürmüştür.

    Osmanlı’da ilk kardeş katli, Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihi kadar eskidir. Üzerinde tam bir uzlaşma olmasa da, Osmanlı devletinde ilk kardeş katli olarak bizzat Osman Gazi’nin amcası Dündar Bey’i katletmesi kabul edilir. Osman Gazi, kendisine karşı Bizans tekfurları ile işbirliği yaptığını düşündüğü amcası Dündar Bey’i ok ya da yay tahtası ile vurarak öldürmüştür.

  2. Hadiseler, geçtikleri ve tarihi şahsiyetler de yaşadıkları zaman ve zemindeki şartlardan ayrı olarak ele alınırsa; büyük hatalara düşmek kaçınılmazdır. Bu sebeple her şeyi, yeri ve zamanını göz önünde tutarak değerlendirmek gerekiyor.

    Hadiseler, geçtikleri ve tarihi şahsiyetler de yaşadıkları zaman ve zemindeki şartlardan ayrı olarak ele alınırsa; büyük hatalara düşmek kaçınılmazdır. Bu sebeple her şeyi, yeri ve zamanını göz önünde tutarak değerlendirmek gerekiyor.

  3. Osmanlı tarihine ideolojik yaklaşımlarla, kardeş katli tatbikatını hemen hunharlık ve vahşilik, en azından egoizm olarak vasıflandırmak, meseleyi izah etmekten çok uzaktır.

    Osmanlı tarihine ideolojik yaklaşımlarla, kardeş katli tatbikatını hemen hunharlık ve vahşilik, en azından egoizm olarak vasıflandırmak, meseleyi izah etmekten çok uzaktır.

  4. Nitekim kardeş katlini sevimsiz ve hatta gayrimeşru görmekle beraber, Osmanlı Devleti’nin bekası bakımından faydalı bulanlar da çoktur. Çünkü devletin dirliği ve milletin birliği için büyük bir fedakarlık yaparak, acı reçeteyi kendisi içmiş; ciğerparelerini feda etmiştir.

    Nitekim kardeş katlini sevimsiz ve hatta gayrimeşru görmekle beraber, Osmanlı Devleti’nin bekası bakımından faydalı bulanlar da çoktur. Çünkü devletin dirliği ve milletin birliği için büyük bir fedakarlık yaparak, acı reçeteyi kendisi içmiş; ciğerparelerini feda etmiştir.

  5. 600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca beşi 14. Yüzyılda, sekizi 15. Yüzyılda, kırk ikisi 16. Yüzyılda, beşi 17. Yüzyılda ve biri de 18. Yüzyılda olmak üzere 61 şehzade katledilmiştir. Bunlardan 22 tanesi bilfiil isyan ettiği için öldürülmüştür. Diğerleri de ekseriya Fatih Kanunnamesi’ni takib eden 150 yıl içinde tatbik edilmiştir.

    600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca beşi 14. Yüzyılda, sekizi 15. Yüzyılda, kırk ikisi 16. Yüzyılda, beşi 17. Yüzyılda ve biri de 18. Yüzyılda olmak üzere 61 şehzade katledilmiştir. Bunlardan 22 tanesi bilfiil isyan ettiği için öldürülmüştür. Diğerleri de ekseriya Fatih Kanunnamesi’ni takib eden 150 yıl içinde tatbik edilmiştir.

  6. 1603 yılında padişah olan Sultan I. Ahmed kardeşlerini öldürmeyi lüzum görmedi ve 1617’de vefatından sonra, oğulları bulunduğu halde, bunlar yaşça küçük olduğundan kardeşi Sultan I. Mustafa tahta geçti. Böylece ilk defa bir padişahın yerine oğlu değil, kardeşi geçiyordu.

    1603 yılında padişah olan Sultan I. Ahmed kardeşlerini öldürmeyi lüzum görmedi ve 1617’de vefatından sonra, oğulları bulunduğu halde, bunlar yaşça küçük olduğundan kardeşi Sultan I. Mustafa tahta geçti. Böylece ilk defa bir padişahın yerine oğlu değil, kardeşi geçiyordu.

  7. Bu fiilen Osmanlı veraset telakkisinin değişmesi demekti. Çünkü, Osmanlılarda o zamana kadar muayyen bir veraset prensibi olmamakla beraber, tahta hep önceki padişahın oğlu geçerdi.

    Bu fiilen Osmanlı veraset telakkisinin değişmesi demekti. Çünkü, Osmanlılarda o zamana kadar muayyen bir veraset prensibi olmamakla beraber, tahta hep önceki padişahın oğlu geçerdi.

  8. Bu fiilen Osmanlı veraset telakkisinin değişmesi demekti. Çünkü, Osmanlılarda o zamana kadar muayyen bir veraset prensibi olmamakla beraber, tahta hep önceki padişahın oğlu geçerdi.

    Bu fiilen Osmanlı veraset telakkisinin değişmesi demekti. Çünkü, Osmanlılarda o zamana kadar muayyen bir veraset prensibi olmamakla beraber, tahta hep önceki padişahın oğlu geçerdi.

  9. Sultan I. Ahmed’den sonra, hanedanın en yaşlısının hükümdar olduğu ‘seniorat usulü’ne geçilmiş; bu tarihten itibaren şehzade katli de tavsamıştır. Artık şehzadeler sancağa çıkarılmamaya, sarayda oturup tahta geçme sıralarını beklemeye başladı.

    Sultan I. Ahmed’den sonra, hanedanın en yaşlısının hükümdar olduğu ‘seniorat usulü’ne geçilmiş; bu tarihten itibaren şehzade katli de tavsamıştır. Artık şehzadeler sancağa çıkarılmamaya, sarayda oturup tahta geçme sıralarını beklemeye başladı.

  10. Sultan IV. Mehmed’den sonra ise (1687) padişahın yaşça büyük oğlu bulunduğu halde tahta kardeşi geçti ve artık resmen hanedanın en yaşlı mensubu padişah olmaya başladı.

    Sultan IV. Mehmed’den sonra ise (1687) padişahın yaşça büyük oğlu bulunduğu halde tahta kardeşi geçti ve artık resmen hanedanın en yaşlı mensubu padişah olmaya başladı.

  11. Veraset usulünün fiilen değiştiği 17. Yüzyıldan itibaren şehzade idamlarına neredeyse pek rastlanmaz. Bu usul 1876 tarihli Kanun-ı Esasi’de de formüle edildi.

    Veraset usulünün fiilen değiştiği 17. Yüzyıldan itibaren şehzade idamlarına neredeyse pek rastlanmaz. Bu usul 1876 tarihli Kanun-ı Esasi’de de formüle edildi.

  12. Bir ara Sultan Abdülaziz ve daha sonra Sultan II. Abdülhamid bu usulü değiştirerek tahta genç ve dinamik kimselerin geçmesini sağlamak maksadıyla eskiden olduğu üzere ve Avrupa hanedanlarındaki gibi babadan oğula intikal eden bir veraset usulü kurmak istedilerse de muvaffak olamadılar.

    Bir ara Sultan Abdülaziz ve daha sonra Sultan II. Abdülhamid bu usulü değiştirerek tahta genç ve dinamik kimselerin geçmesini sağlamak maksadıyla eskiden olduğu üzere ve Avrupa hanedanlarındaki gibi babadan oğula intikal eden bir veraset usulü kurmak istedilerse de muvaffak olamadılar.