Edebiyat Dünyasına Yön Veren 10 Şehir

İşte yön veren 10 şehir

  1. Edinburgh, İskoçya  <br>  Atmosferiyle göz dolduran bu şehrin 500 kadar romana ilham kaynağı olduğu biliniyor. Yazarlar Müzesi de bulunan Edinburgh&#8217;da doğan yazarlar arasında Sir Walter Scott ve Robert Louis Stevenson gibi ünlü edebiyatçılar yer alıyor.

    Edinburgh, İskoçya
    Atmosferiyle göz dolduran bu şehrin 500 kadar romana ilham kaynağı olduğu biliniyor. Yazarlar Müzesi de bulunan Edinburgh’da doğan yazarlar arasında Sir Walter Scott ve Robert Louis Stevenson gibi ünlü edebiyatçılar yer alıyor.

  2. Dublin, İrlanda<br>     İrlanda&#8217;nın başkenti Dublin&#8217;de, edebiyat şehrin her köşesine yayılmış durumda. James Joyce&#8217;un ünlü romanı Ulysses&#8217;in baş kahramanı Leopold Bloom&#8217;un Dublin&#8217;de gittiği yerleri takip edebilir, yaşadığı serüveni kendiniz de tadabilirsiniz. Ayrıca Dublin Trinity College&#8217;daki kütüphaneye uğramadan şehirden dönmeyin.

    Dublin, İrlanda
    İrlanda’nın başkenti Dublin’de, edebiyat şehrin her köşesine yayılmış durumda. James Joyce’un ünlü romanı Ulysses’in baş kahramanı Leopold Bloom’un Dublin’de gittiği yerleri takip edebilir, yaşadığı serüveni kendiniz de tadabilirsiniz. Ayrıca Dublin Trinity College’daki kütüphaneye uğramadan şehirden dönmeyin.

  3. Havana, Küba     <br>Şehrin bütünüyle sanatsal bir yapı olarak ele alınabilmesinin yanı sıra sokak çalgıcılarının müziğiyle birleşen atmosferinde Küba şüphesiz yazarlar için bulunmaz bir nimet. Amerikalı yazar Ernest Hemingway ömrünün büyük bir kısmını burada geçirirken, kaldığı evi de müze olarak ziyaret edebiliyorsunuz (Kokteyllerini yaptığı cin şişeleri bile halen görülebilir durumda).

    Havana, Küba
    Şehrin bütünüyle sanatsal bir yapı olarak ele alınabilmesinin yanı sıra sokak çalgıcılarının müziğiyle birleşen atmosferinde Küba şüphesiz yazarlar için bulunmaz bir nimet. Amerikalı yazar Ernest Hemingway ömrünün büyük bir kısmını burada geçirirken, kaldığı evi de müze olarak ziyaret edebiliyorsunuz (Kokteyllerini yaptığı cin şişeleri bile halen görülebilir durumda).

  4. Buenos Aires, Arjantin<br>     Buenos Aires&#8217;in tadını şehrin en ünlü kafelerinden San Telmo ve Palermo&#8217;da kahvenizi yudumlarken çıkarabilirsiniz. Dünya edebiyatına yön veren yazar Jorge Luis Borges&#8217;in müdavimi olduğu kafeye uğramak isteyenler Cafe Tortoni&#8217;ye göz atabilir. Recoleta&#8217;da ise Borges&#8217;in ünlü Alef öyküsüne konu olan evi bulunuyor.

    Buenos Aires, Arjantin
    Buenos Aires’in tadını şehrin en ünlü kafelerinden San Telmo ve Palermo’da kahvenizi yudumlarken çıkarabilirsiniz. Dünya edebiyatına yön veren yazar Jorge Luis Borges’in müdavimi olduğu kafeye uğramak isteyenler Cafe Tortoni’ye göz atabilir. Recoleta’da ise Borges’in ünlü Alef öyküsüne konu olan evi bulunuyor.

  5. St. Petersburg, Rusya<br>     Bu barok ve neo-klasik tarzda inşa edilmiş Rusya&#8217;nın batısında kalan karanlık şehre gittiğinizde sokak isimleri size tanıdık gelirse büyük ihtimal Rus yazarların romanları ilginizi çektiği için olabilir. Gogol, Dostoyevski, Turgenyev gibi ünlü yazarların romanlarına konu olan St. Petersburg, Puşkin ve Nabokov Müzeleriyle dikkat çekiyor.

    St. Petersburg, Rusya
    Bu barok ve neo-klasik tarzda inşa edilmiş Rusya’nın batısında kalan karanlık şehre gittiğinizde sokak isimleri size tanıdık gelirse büyük ihtimal Rus yazarların romanları ilginizi çektiği için olabilir. Gogol, Dostoyevski, Turgenyev gibi ünlü yazarların romanlarına konu olan St. Petersburg, Puşkin ve Nabokov Müzeleriyle dikkat çekiyor.

  6. San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri<br>  San Francisco&#8217;yu edebiyat açısından önemli yapan özellik ise City Lights Books adlı kitapçı. Sahibi Ferlinghetti&#8217;nin Allan Ginsberg&#8217;in &#8216;Uluma&#8217; adlı şiir kitabını basmış ve Beats kuşağının oluşmasında önemli bir rol oynamıştır.

    San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri
    San Francisco’yu edebiyat açısından önemli yapan özellik ise City Lights Books adlı kitapçı. Sahibi Ferlinghetti’nin Allan Ginsberg’in ‘Uluma’ adlı şiir kitabını basmış ve Beats kuşağının oluşmasında önemli bir rol oynamıştır.

  7. Prag, Çek Cumhuriyeti<br>     Prag&#8217;ın edebiyat açısından önemini Çek Cumhuriyeti&#8217;nin ilk başkanı Vaclav Havel&#8217;in siyaset adamı olmasının yanında yazdığı oyunlarla ünlü oluşu anlatabilir. Bununla birlikte şehirle anılan ilk isimlerden biri olan Franz Kafka&#8217;nın Prag&#8217;da bir müzesi bulunuyor.

    Prag, Çek Cumhuriyeti
    Prag’ın edebiyat açısından önemini Çek Cumhuriyeti’nin ilk başkanı Vaclav Havel’in siyaset adamı olmasının yanında yazdığı oyunlarla ünlü oluşu anlatabilir. Bununla birlikte şehirle anılan ilk isimlerden biri olan Franz Kafka’nın Prag’da bir müzesi bulunuyor.

  8. Mexico City, Meksika<br>  Jack Kerouac&#8217;ın ünlü romanı &#8216;Yolda&#8217;nın da bir kısmının geçtiği Mexico City&#8217;de, William S. Burroughs Zona Rosa barda yanlışlıkla karısına ateş ederek ölümüne sebep oldu. Ünlü ressamlara da ev sahipliği yapan şehirde Museo de San Ildefenso&#8217;da Diego Rivera&#8217;nın, Coyoacan House&#8217;da Frida Kahlo&#8217;nun eserlerine göz atmak mümkün

    Mexico City, Meksika
    Jack Kerouac’ın ünlü romanı ‘Yolda’nın da bir kısmının geçtiği Mexico City’de, William S. Burroughs Zona Rosa barda yanlışlıkla karısına ateş ederek ölümüne sebep oldu. Ünlü ressamlara da ev sahipliği yapan şehirde Museo de San Ildefenso’da Diego Rivera’nın, Coyoacan House’da Frida Kahlo’nun eserlerine göz atmak mümkün

  9. Londra, İngiltere<br>  Londra&#8217;nın edebiyatla ilişkisi Charles Dickens&#8217;tan Virginia Woolf&#8217;a uzun bir çizgide incelenebilir. Bloomsbury&#8217;deki Charles Dickens Müzesini görüp Marylebone&#8217;da detektif hikayelerinin baş kahramanı Sherlock Holmes&#8217;un kurmaca evini ziyaret edebilirsiniz.

    Londra, İngiltere
    Londra’nın edebiyatla ilişkisi Charles Dickens’tan Virginia Woolf’a uzun bir çizgide incelenebilir. Bloomsbury’deki Charles Dickens Müzesini görüp Marylebone’da detektif hikayelerinin baş kahramanı Sherlock Holmes’un kurmaca evini ziyaret edebilirsiniz.

  10. Santiago, Şili<br>  Halkın şairi olarak bilinen Pablo Neruda, karışık romantik ilişkileriyle dikkat çekmiştir. Artık müze olarak kullanılan La Chascona&#8217;daki evinde hem ona ilham kaynağı olan kadına hem de metresine randevu verdiği söylenir. Museo Nacional de Bellas Artes&#8217;deki hafta sonu indirimindeki kitaplara göz atabilir, Cafe Literario&#8217;nun kafesinde kahve içebilirsiniz

    Santiago, Şili
    Halkın şairi olarak bilinen Pablo Neruda, karışık romantik ilişkileriyle dikkat çekmiştir. Artık müze olarak kullanılan La Chascona’daki evinde hem ona ilham kaynağı olan kadına hem de metresine randevu verdiği söylenir. Museo Nacional de Bellas Artes’deki hafta sonu indirimindeki kitaplara göz atabilir, Cafe Literario’nun kafesinde kahve içebilirsiniz