Şehirlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Ülkemizdeki yer isimlerinin şaşırtan etimolojik kökenlerini biliyor musunuz?

  1. "Bolu" yunanca polis (şehir) kelimesinden türeme <br>Polis, ilk önce anadolu yunancasında poli, sonra zamanla bolu haline gelmiş. Gelibolu (kalli-poli, güzel şehir), Safranbolu, Tirebolu (üçlü şehir) , Niğbolu bu durumun diğer örnekleri.

    "Bolu" yunanca polis (şehir) kelimesinden türeme
    Polis, ilk önce anadolu yunancasında poli, sonra zamanla bolu haline gelmiş. Gelibolu (kalli-poli, güzel şehir), Safranbolu, Tirebolu (üçlü şehir) , Niğbolu bu durumun diğer örnekleri.

  2. Eis tin polis'in (şehre doğru) yuvarlana yuvarlana İstanbul'a dönüştüğü de İstanbul'un köken tartışmalarında iddia edilir. İstanbul'un (kon) stan (tino) poli'den parantez içindekilerin zamanla düşmesiyle gelmiş olduğu da olasılıklardan biri.

    Eis tin polis'in (şehre doğru) yuvarlana yuvarlana İstanbul'a dönüştüğü de İstanbul'un köken tartışmalarında iddia edilir. İstanbul'un (kon) stan (tino) poli'den parantez içindekilerin zamanla düşmesiyle gelmiş olduğu da olasılıklardan biri.

  3. Edirne, Hadrianus'un şehri demek<br>Hadrianus 117&#8211;138 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoruymuş. Şehri ufak bir kasabadan refahı yüksek bir yere dönüştürmüş ve şehre adını vermiş. Şehrin Yunancası Adrianopolis, Latincesi ise Hadrianopolis

    Edirne, Hadrianus'un şehri demek
    Hadrianus 117–138 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoruymuş. Şehri ufak bir kasabadan refahı yüksek bir yere dönüştürmüş ve şehre adını vermiş. Şehrin Yunancası Adrianopolis, Latincesi ise Hadrianopolis

  4. Van'ın adı Urartulardan kalma  <br>Urartular şehirlerine Tuşba adını vermişler ve göle Biane ya da Viane demişler. Van, gölün adından geliyor.

    Van'ın adı Urartulardan kalma
    Urartular şehirlerine Tuşba adını vermişler ve göle Biane ya da Viane demişler. Van, gölün adından geliyor.

  5. Kayseri, Sezar'ın toprağı demek<br>Kaisareia. Yani Alman imparatorlarının kayzer ünvanıyla Kayseri aynı yerden geliyor.

    Kayseri, Sezar'ın toprağı demek
    Kaisareia. Yani Alman imparatorlarının kayzer ünvanıyla Kayseri aynı yerden geliyor.

  6. Marmara, Yunanca Marmaron kelimesinden türeme<br>Balıkesir'e bağlı olan Marmara Adası'nın mermeri meşhurmuş. Marmara ve mermer...

    Marmara, Yunanca Marmaron kelimesinden türeme
    Balıkesir'e bağlı olan Marmara Adası'nın mermeri meşhurmuş. Marmara ve mermer...

  7. KonyaKutsal <br>ikonların bulunduğu yer anlamına geliyor: ikonos+ia

    KonyaKutsal
    ikonların bulunduğu yer anlamına geliyor: ikonos+ia

  8. Giresun, Anadolu'nun en eski dillerinden olan Luvi dilinden bize miras kalmış<br>Kirazlı anlamına geliyor. Luvi dilinde Giresun'a "Kerasawanda" deniliyormuş. Kerasa, Türkçe'de "kiraz" olarak var. "Wanda" ise -lı ya da "birlikte" anlamına gelen bir zarf. Giresun'un fındıklı değil de kirazlı olması ilginç.

    Giresun, Anadolu'nun en eski dillerinden olan Luvi dilinden bize miras kalmış
    Kirazlı anlamına geliyor. Luvi dilinde Giresun'a "Kerasawanda" deniliyormuş. Kerasa, Türkçe'de "kiraz" olarak var. "Wanda" ise -lı ya da "birlikte" anlamına gelen bir zarf. Giresun'un fındıklı değil de kirazlı olması ilginç.

  9. İstanbul Boğazı yani Bosphorus Oxford ile hemen hemen aynı anlamlara geliyor. İlki ineğin geçidi, ikincisi öküzün geçidi.<br>Mitolojiye göre İo Zeus tarafından baştan çıkarılmış ve Zeus, İo'yu eşi kıskanç Hera'nın gazabından korumak için ineğe dönüştürmüş. Hera, sonsuza kadar İo'ya işkence çektirmek için ona atsineği musallat etmiş. Sineğe artık katlanamayan İo kendini boğaza atmış ve Avrupa'dan Asya'ya yüzmüş. Yüzdüğü yerin adı Bosphorus (bous: inek, phoros: geçit) yani ineğin geçidi olmuş. İneğin geçidinden bir kıtadan diğer kıtaya geçiyor ve bunu yaparken bazılarımız geçit (ford) marka arabalara biniyor.

    İstanbul Boğazı yani Bosphorus Oxford ile hemen hemen aynı anlamlara geliyor. İlki ineğin geçidi, ikincisi öküzün geçidi.
    Mitolojiye göre İo Zeus tarafından baştan çıkarılmış ve Zeus, İo'yu eşi kıskanç Hera'nın gazabından korumak için ineğe dönüştürmüş. Hera, sonsuza kadar İo'ya işkence çektirmek için ona atsineği musallat etmiş. Sineğe artık katlanamayan İo kendini boğaza atmış ve Avrupa'dan Asya'ya yüzmüş. Yüzdüğü yerin adı Bosphorus (bous: inek, phoros: geçit) yani ineğin geçidi olmuş. İneğin geçidinden bir kıtadan diğer kıtaya geçiyor ve bunu yaparken bazılarımız geçit (ford) marka arabalara biniyor.