İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Rüyalarla İlgili 15 İlginç Gerçek

Rüyalar hakkında gerçekten neler biliyoruz?

  1. Rüya görmek hayatımızdaki en gizemli ve ilginç deneyimlerden biri. Roma döneminde bazı rüyalar senato tarafından analiz edilir, yorumlanırmış. Onlar rüyaların tanrıdan gelen mesajlar olduğuna inanıyorlardı. Ayrıca, pek çok sanatçının yaratıcı fikirlerinde rüyalarından esinlendiği de biliniyor.     <br>    Peki rüyalar hakkında gerçekten ne biliyoruz? İşte rüyalarla ilgili  15 ilginç gerçek&#8230;

    Rüya görmek hayatımızdaki en gizemli ve ilginç deneyimlerden biri. Roma döneminde bazı rüyalar senato tarafından analiz edilir, yorumlanırmış. Onlar rüyaların tanrıdan gelen mesajlar olduğuna inanıyorlardı. Ayrıca, pek çok sanatçının yaratıcı fikirlerinde rüyalarından esinlendiği de biliniyor.
    Peki rüyalar hakkında gerçekten ne biliyoruz? İşte rüyalarla ilgili 15 ilginç gerçek…

  2. 1- Rüyalarınızın %90&#8217;ını unutursunuz. <br>    Uyandıktan 5 dakika sonra rüyanızın yarısını unutuyorsunuz. 10 dakika sonra ise %90&#8217;ı unutulmuş oluyor.

    1- Rüyalarınızın %90’ını unutursunuz.
    Uyandıktan 5 dakika sonra rüyanızın yarısını unutuyorsunuz. 10 dakika sonra ise %90’ı unutulmuş oluyor.

  3. 2- Görme engelli insanlar da rüya görüyor <br>    Sonradan kör olan insanlar rüyalarında resimler görür. Doğuştan kör olanlar ise rüyalarını dokunma, koku, ses, duygu gibi farklı hislerle yaşarlar.

    2- Görme engelli insanlar da rüya görüyor
    Sonradan kör olan insanlar rüyalarında resimler görür. Doğuştan kör olanlar ise rüyalarını dokunma, koku, ses, duygu gibi farklı hislerle yaşarlar.

  4. 3- Herkes rüya görür <br>    Sadece çok ciddi psikolojik bozukluğu olanlar dışında, herkes rüya görür. Eğer rüya görmediğinizi düşünüyorsanız, aslında bunun sebebi rüyalarınızı çabuk unutuyor olmanız.

    3- Herkes rüya görür
    Sadece çok ciddi psikolojik bozukluğu olanlar dışında, herkes rüya görür. Eğer rüya görmediğinizi düşünüyorsanız, aslında bunun sebebi rüyalarınızı çabuk unutuyor olmanız.

  5. 4- Rüyalarımızda sadece tanıdığımız yüzleri görürüz   <br>  Zihnimiz yüz hayal edemiyor, bu nedenle rüyalarımızda sadece hayatta tanıştığımız ama genellikle hatırlamadığımız gerçek insanların gerçek yüzlerini görüyoruz.  Rüyalarınızda gördüğünüz kişiler, gündelik hayatınızda gördüğünüz yüzlerce, binlerce kişinin yüzlerine beyninizin eklediği karakterler ile rüyanıza dahil oluyor.

    4- Rüyalarımızda sadece tanıdığımız yüzleri görürüz
    Zihnimiz yüz hayal edemiyor, bu nedenle rüyalarımızda sadece hayatta tanıştığımız ama genellikle hatırlamadığımız gerçek insanların gerçek yüzlerini görüyoruz. Rüyalarınızda gördüğünüz kişiler, gündelik hayatınızda gördüğünüz yüzlerce, binlerce kişinin yüzlerine beyninizin eklediği karakterler ile rüyanıza dahil oluyor.

  6. 5- Herkes renkli rüya görmez <br>    İnsanların %12&#8217;si siyah ve beyaz rüya görüyor. Diğerleri ise rüyalarını renkli görüyor.  Ancak bu araştırma 1915-1950 tarihlerini kapsıyor. 1960&#8217;larda ise bu oran değişti. Bugün 25 yaşının altındakilerin sadece %4.4&#8217;ü rüyalarını siyah beyaz görüyor. Son araştırmalarda bunun sebebinin siyah-beyaz televizyondan renkli televizyona geçişin sebep olduğu iddia edildi.

    5- Herkes renkli rüya görmez
    İnsanların %12’si siyah ve beyaz rüya görüyor. Diğerleri ise rüyalarını renkli görüyor. Ancak bu araştırma 1915-1950 tarihlerini kapsıyor. 1960’larda ise bu oran değişti. Bugün 25 yaşının altındakilerin sadece %4.4’ü rüyalarını siyah beyaz görüyor. Son araştırmalarda bunun sebebinin siyah-beyaz televizyondan renkli televizyona geçişin sebep olduğu iddia edildi.

  7. 6- Rüyalar semboliktir <br>    Anlamsız ya da ilginç objeler gördüğünüz rüyalar genellikle anlamsız değildir. Rüyalar derin bir sembolik dil kullanır.

    6- Rüyalar semboliktir
    Anlamsız ya da ilginç objeler gördüğünüz rüyalar genellikle anlamsız değildir. Rüyalar derin bir sembolik dil kullanır.

  8. 7- Duygular   <br>  Rüyalarda en sık hissedilen duygu endişedir. Negatif duygular pozitif olanlara göre daha çok hissedilir.

    7- Duygular
    Rüyalarda en sık hissedilen duygu endişedir. Negatif duygular pozitif olanlara göre daha çok hissedilir.

  9. 8- Bir gecede 4-8 arasında rüya görebilirsiniz   <br>  Ortalama her gece 1-2 saat arasında rüya görebilirsiniz.

    8- Bir gecede 4-8 arasında rüya görebilirsiniz
    Ortalama her gece 1-2 saat arasında rüya görebilirsiniz.

  10. 9- Hayvanlar da rüya görür <br>    Pek çok farklı hayvan üzerinde yapılan araştırmalara göre hayvanlar da uyurken rüya gördüklerinde insanlarla aynı beyin dalgalarına sahip oluyor. Arada bir köpekleri uyurken izleyin.  Rüya gördüklerinde patilerini koşar gibi hareket ettiriyor ve bir şeyleri takip ederken mırıldanıyorlar.

    9- Hayvanlar da rüya görür
    Pek çok farklı hayvan üzerinde yapılan araştırmalara göre hayvanlar da uyurken rüya gördüklerinde insanlarla aynı beyin dalgalarına sahip oluyor. Arada bir köpekleri uyurken izleyin. Rüya gördüklerinde patilerini koşar gibi hareket ettiriyor ve bir şeyleri takip ederken mırıldanıyorlar.

  11. 10- Uyku felci / karabasan <br>    (REM uykusu, gözlerinizi çok hızlı hareket ettiği uykunun normal evrelerinden biridir. Rem uykusu yetişkin bir insanın toplam uykusunun %20-25&#8217;ini kapsar ve bu da gece uykusunda 90-120 dakikayı bulur.)

    10- Uyku felci / karabasan
    (REM uykusu, gözlerinizi çok hızlı hareket ettiği uykunun normal evrelerinden biridir. Rem uykusu yetişkin bir insanın toplam uykusunun %20-25’ini kapsar ve bu da gece uykusunda 90-120 dakikayı bulur.)

  12. 11- Rüya karışması     <br>Bazen zihnimiz, uykudayken dışarıdan gelen hisleri rüyanın bir parçası olarak kullanır. Bunun anlamı, bazen rüyalarımızda biz uyurken odada çalan bir müziği, bir sesi duyabiliriz.

    11- Rüya karışması
    Bazen zihnimiz, uykudayken dışarıdan gelen hisleri rüyanın bir parçası olarak kullanır. Bunun anlamı, bazen rüyalarımızda biz uyurken odada çalan bir müziği, bir sesi duyabiliriz.

  13. 12- Kadın ve erkek farklı rüyalar görür <br>    Erkekler genellikle başka erkeklerle ilgili rüyalar görür. Erkeklerin ortalama %70&#8217;inin rüyasındaki karakterler başka erkeklerdir.  Kadınların rüyalarında ise kadın erkek oranı birbirine daha eşittir. Bu nedenler erkekler rüyalarında kadınlardan daha saldırgan duygular gösterirler.

    12- Kadın ve erkek farklı rüyalar görür
    Erkekler genellikle başka erkeklerle ilgili rüyalar görür. Erkeklerin ortalama %70’inin rüyasındaki karakterler başka erkeklerdir. Kadınların rüyalarında ise kadın erkek oranı birbirine daha eşittir. Bu nedenler erkekler rüyalarında kadınlardan daha saldırgan duygular gösterirler.

  14. 13- İleriye-dönük rüyalar   <br>  Çeşitli anketlere göre insanların %18&#8217;I ile %38&#8217;I en az bir defa geleceğe dair bir rüya görmüş, %70&#8217;I ise dejavuyu deneyimlemiştir. Rüyalarında geleceğe dair anılar görebileceğine inananların oranı ise %63 ile %98 arasında değişiyor.

    13- İleriye-dönük rüyalar
    Çeşitli anketlere göre insanların %18’I ile %38’I en az bir defa geleceğe dair bir rüya görmüş, %70’I ise dejavuyu deneyimlemiştir. Rüyalarında geleceğe dair anılar görebileceğine inananların oranı ise %63 ile %98 arasında değişiyor.

  15. 14- Eğer horluyorsanız rüya görmüyorsunuzdur <br>    Bu konu internette oldukça sık bahsedilse de bunu destekleyecek herhangi bir bilimsel araştırma bulunmuyor.

    14- Eğer horluyorsanız rüya görmüyorsunuzdur
    Bu konu internette oldukça sık bahsedilse de bunu destekleyecek herhangi bir bilimsel araştırma bulunmuyor.

  16. Neden rüya görüyoruz?  <br>  Hayatınız boyunca en az bir kez, gördüğünüz bir rüya ile sersemlemişsinizdir. Merak etmeyin, 4000 yıllık bir kafa karışıklığı geleneğini sürdürüyorsunuz.

    Neden rüya görüyoruz?
    Hayatınız boyunca en az bir kez, gördüğünüz bir rüya ile sersemlemişsinizdir. Merak etmeyin, 4000 yıllık bir kafa karışıklığı geleneğini sürdürüyorsunuz.

  17. Kayıtlara geçmiş en eski rüya, MÖ 2500 yıllarında, Gılgamış&#8217;tan hemen önce hüküm sürmüş Sümer kralı Uruklu Dumuzi&#8217;ye aittir. &#8220;Kartal, koyunu ağılından kapar.&#8221; yazar bir çeviride. &#8220;Doğan, serçeyi sazlıkta yakalar&#8230; Bardak yanında yatar: Dumuzi yaşamaz artık. Ağıl, rüzgârlara verilmiştir.&#8221; Kral, rüyasıyla dehşete düşer ve tarihin kayıtlı ilk rüya yorumunu bu işlerde açıkça profesyonel olduğu anlaşılan kız kardeşine yaptırır. Kardeşinin tavsiyesi ise şu olmuştur: Kötü bir şeyler olmak üzere, saklansan iyi olur.

    Kayıtlara geçmiş en eski rüya, MÖ 2500 yıllarında, Gılgamış’tan hemen önce hüküm sürmüş Sümer kralı Uruklu Dumuzi’ye aittir. “Kartal, koyunu ağılından kapar.” yazar bir çeviride. “Doğan, serçeyi sazlıkta yakalar… Bardak yanında yatar: Dumuzi yaşamaz artık. Ağıl, rüzgârlara verilmiştir.” Kral, rüyasıyla dehşete düşer ve tarihin kayıtlı ilk rüya yorumunu bu işlerde açıkça profesyonel olduğu anlaşılan kız kardeşine yaptırır. Kardeşinin tavsiyesi ise şu olmuştur: Kötü bir şeyler olmak üzere, saklansan iyi olur.

  18. Hayatınız boyunca en az bir kez, gördüğünüz bir rüya ile sersemlemişsinizdir. Merak etmeyin, 4000 yıllık bir kafa karışıklığı geleneğini sürdürüyorsunuz. Zamanla insanlık, zihnin bu uyku halinde tam olarak ne yaptığını din, felsefe, psikoloji ve sinirbilim dâhilinde bir şekilde anlayabildi.    <br>İşte rüyaların ne olduklarına ve bize ne yaptıklarına dair 5 önde gelen teori:

    Hayatınız boyunca en az bir kez, gördüğünüz bir rüya ile sersemlemişsinizdir. Merak etmeyin, 4000 yıllık bir kafa karışıklığı geleneğini sürdürüyorsunuz. Zamanla insanlık, zihnin bu uyku halinde tam olarak ne yaptığını din, felsefe, psikoloji ve sinirbilim dâhilinde bir şekilde anlayabildi.
    İşte rüyaların ne olduklarına ve bize ne yaptıklarına dair 5 önde gelen teori:

  19. Rüyalar pragmatik kehanetlerdir<br>    Siddhartha Gautama&#8217;nın annesi Kraliçe Maya, rüyasında, yanına gelip oğlunun Buda olacağını söyleyen beyaz bir fil görür. İncil&#8217;in ilk kitabı Genesis&#8217;e göre, Firavun, rüyasında yedi güzel erkeği yiyen yedi hasta inek ve yedi güzel erkeği yiyen yedi hasta başak görür, Yusuf&#8217;u çağırır. Yusuf, dalkavuk sihirbazları bir kenara iter ve Mısır&#8217;ı yedi yıllık bolluğun ve sonra da yedi yıllık kıtlığın beklediğini söyler.

    Rüyalar pragmatik kehanetlerdir
    Siddhartha Gautama’nın annesi Kraliçe Maya, rüyasında, yanına gelip oğlunun Buda olacağını söyleyen beyaz bir fil görür. İncil’in ilk kitabı Genesis’e göre, Firavun, rüyasında yedi güzel erkeği yiyen yedi hasta inek ve yedi güzel erkeği yiyen yedi hasta başak görür, Yusuf’u çağırır. Yusuf, dalkavuk sihirbazları bir kenara iter ve Mısır’ı yedi yıllık bolluğun ve sonra da yedi yıllık kıtlığın beklediğini söyler.

  20. Rüyalar üzerine yazıları ile tanınan yazar Kelly Bulkeley&#8217;e göre bu tür kehanetler, rüya görmenin en uyumlu özelliğinin &#8211; insanlara hazırlıklı olmaları için yardım etmenin &#8211; metafiziksel iskeletidir. &#8220;Bunu uyanıkken sürekli yapıyoruz.&#8221; diyor Bulkeley. &#8220; Öngörü kapasitesine sahibiz &#8211; kış mevsimi soğuk olacak, bu yüzden gıda depolasak iyi olur gibi. Yaptığımız her şey, geleceği tahmin etme kapasitemize dayanıyor. Zihni ve beyni 24 saat boyunca çalışan bir sistem olarak görüyorum; dolayısıyla bu tür hazırlayıcı düşünme, uyku esnasında da sürüyor.&#8221;

    Rüyalar üzerine yazıları ile tanınan yazar Kelly Bulkeley’e göre bu tür kehanetler, rüya görmenin en uyumlu özelliğinin – insanlara hazırlıklı olmaları için yardım etmenin – metafiziksel iskeletidir. “Bunu uyanıkken sürekli yapıyoruz.” diyor Bulkeley. “ Öngörü kapasitesine sahibiz – kış mevsimi soğuk olacak, bu yüzden gıda depolasak iyi olur gibi. Yaptığımız her şey, geleceği tahmin etme kapasitemize dayanıyor. Zihni ve beyni 24 saat boyunca çalışan bir sistem olarak görüyorum; dolayısıyla bu tür hazırlayıcı düşünme, uyku esnasında da sürüyor.”

  21. Bulkeley&#8217;e göre, rüya görmenin en kısa tanımı, &#8220;hayal ürünü oyun&#8221; dur ve rüyalar genellikle gelecek odaklıdır. Mistisizm, şart değildir. &#8220;Aristoteles&#8217;in şöyle bir argümanı vardır: uyanık dünyanın kargaşasından kopuk olduğumuz uyku sırasında, belirsiz izlenimlerle geleceğe dair daha iyi bir kavrayış elde ederiz.&#8221; diyor Bulkeley. İlginçtir ki bu argüman, yaklaşık 2000 yıl sonra ortaya çıkan evrimsel psikoloji alanı ile oldukça örtüşür. Evrimsel psikoloji, dünya potansiyel tehditlerle dolu olduğundan, zihnimizin bunları uyku sırasında görselleştirdiğini, dolayısıyla uyanıkken bunlara karşı tetikte olduğumuzu öne sürer.

    Bulkeley’e göre, rüya görmenin en kısa tanımı, “hayal ürünü oyun” dur ve rüyalar genellikle gelecek odaklıdır. Mistisizm, şart değildir. “Aristoteles’in şöyle bir argümanı vardır: uyanık dünyanın kargaşasından kopuk olduğumuz uyku sırasında, belirsiz izlenimlerle geleceğe dair daha iyi bir kavrayış elde ederiz.” diyor Bulkeley. İlginçtir ki bu argüman, yaklaşık 2000 yıl sonra ortaya çıkan evrimsel psikoloji alanı ile oldukça örtüşür. Evrimsel psikoloji, dünya potansiyel tehditlerle dolu olduğundan, zihnimizin bunları uyku sırasında görselleştirdiğini, dolayısıyla uyanıkken bunlara karşı tetikte olduğumuzu öne sürer.

  22. Rüyalar ne yapmamız gerektiğini söylerler<br>    17. yy&#8217; da, büyük şüpheci Rene Descartes, bir gece gördüğü rüyalar serisi ile hayatının rotasını değiştirmiştir. Tarihçi ve psikolog George Makari, Descartes&#8217;ın, &#8220;uzamsal problemlerin, matematik yasaları ile sağlama alınmış doğal bir dünya görüşüne ışık tutabilecek şekilde cebirselleşebileceğini&#8221; fark etmesini ve bunun sonucunda hayatını ve nihayetinde popüler gerçeklik anlayışını değiştirmesini sağlayan bir dizi rüya gördüğünü söyler.

    Rüyalar ne yapmamız gerektiğini söylerler
    17. yy’ da, büyük şüpheci Rene Descartes, bir gece gördüğü rüyalar serisi ile hayatının rotasını değiştirmiştir. Tarihçi ve psikolog George Makari, Descartes’ın, “uzamsal problemlerin, matematik yasaları ile sağlama alınmış doğal bir dünya görüşüne ışık tutabilecek şekilde cebirselleşebileceğini” fark etmesini ve bunun sonucunda hayatını ve nihayetinde popüler gerçeklik anlayışını değiştirmesini sağlayan bir dizi rüya gördüğünü söyler.

  23. Freud ise 1896 yılında, babasının cenazesinden bir gece önce, rüyasında üzerinde &#8220;Gözelerinizi kapamanız talep ediliyor.&#8221; yazılı bir basılı ilan görmesiyle Düşlerin Yorumu kitabını yazmaya başlamıştır. Abraham Lincoln ise aktif bir düşçüdür. Savaş ile ilgili herhangi bir önemli gelişme yaşanmadan bir gece önce canlı rüyalar gördüğünü söylemiştir. &#8220;Çirkin&#8221; bir rüyadan sonra eşine telgraf çekerek oğullarının silahlarını kaldırmasını söylemiş, suikasta uğramadan birkaç gece önce Beyaz Saray&#8217;da bir cenaze gördüğünden bahsetmiştir.

    Freud ise 1896 yılında, babasının cenazesinden bir gece önce, rüyasında üzerinde “Gözelerinizi kapamanız talep ediliyor.” yazılı bir basılı ilan görmesiyle Düşlerin Yorumu kitabını yazmaya başlamıştır. Abraham Lincoln ise aktif bir düşçüdür. Savaş ile ilgili herhangi bir önemli gelişme yaşanmadan bir gece önce canlı rüyalar gördüğünü söylemiştir. “Çirkin” bir rüyadan sonra eşine telgraf çekerek oğullarının silahlarını kaldırmasını söylemiş, suikasta uğramadan birkaç gece önce Beyaz Saray’da bir cenaze gördüğünden bahsetmiştir.

  24. Rüyalar bilinçaltının iletişim araçlarıdır  <br>  20. yy&#8217;ın başlarında, psikanalizin babası olan ve anne-baba sorunları ile ilgili fetişleri olduğu bilinen Sigmund Freud, rüyaların bilinçaltından gelen mesajlar olduğunu düşünmüştür. &#8220;Rüyaların yorumları, zihnin bilinçdışı aktivitelerinin bilgisine ulaştıran kutsal bir yoldur.&#8221; diye yazar. Freud&#8217;a göre, rüyaların amacı, bastırılmış arzuları tatmin etmektir ve bu rüyalar, çağrışımlar aracılığıyla bireysel anlamlarına indirgenebilirler.

    Rüyalar bilinçaltının iletişim araçlarıdır
    20. yy’ın başlarında, psikanalizin babası olan ve anne-baba sorunları ile ilgili fetişleri olduğu bilinen Sigmund Freud, rüyaların bilinçaltından gelen mesajlar olduğunu düşünmüştür. “Rüyaların yorumları, zihnin bilinçdışı aktivitelerinin bilgisine ulaştıran kutsal bir yoldur.” diye yazar. Freud’a göre, rüyaların amacı, bastırılmış arzuları tatmin etmektir ve bu rüyalar, çağrışımlar aracılığıyla bireysel anlamlarına indirgenebilirler.

  25. Freud&#8217;un öğrencisi ve sonraki rakibi Carl Jung ise daha gelecek odaklı bir perspektif benimsemiştir; ona göre rüyalar, bilinçli farkındalığımızın ötesindeki parçalarımızın, çevremizdekileri fark etmemizi sağlama yollarıdır &#8211; evrensel, ama bir yandan da kişisel semboller aracılığı ile. Yani rüyanızdaki kaçan bir kadın ya da erkek, elinizden kayıp giden bir fırsatın işareti olarak okunabilir.

    Freud’un öğrencisi ve sonraki rakibi Carl Jung ise daha gelecek odaklı bir perspektif benimsemiştir; ona göre rüyalar, bilinçli farkındalığımızın ötesindeki parçalarımızın, çevremizdekileri fark etmemizi sağlama yollarıdır – evrensel, ama bir yandan da kişisel semboller aracılığı ile. Yani rüyanızdaki kaçan bir kadın ya da erkek, elinizden kayıp giden bir fırsatın işareti olarak okunabilir.

  26. Rüyalar veridirler  <br>  Rüyalar, 1950 yıllarında Chicago Üniversitesinden araştırmacılar Eugene Aserinsky ve Nathaniel Kleitman&#8217;ın uykunun REM evresi olarak bilinen keşfi yapmaları ile deneysel araştırmaların kapsamına girmeye başlamıştır. Günümüzde bilim insanları, algoritmaları insanların uyanıkken sahip oldukları beyin aktivitelerini tanıyacak şekilde eğiterek, beyin taramaları ile rüyaların ana fikirlerini saptamaya başlamışlardır.

    Rüyalar veridirler
    Rüyalar, 1950 yıllarında Chicago Üniversitesinden araştırmacılar Eugene Aserinsky ve Nathaniel Kleitman’ın uykunun REM evresi olarak bilinen keşfi yapmaları ile deneysel araştırmaların kapsamına girmeye başlamıştır. Günümüzde bilim insanları, algoritmaları insanların uyanıkken sahip oldukları beyin aktivitelerini tanıyacak şekilde eğiterek, beyin taramaları ile rüyaların ana fikirlerini saptamaya başlamışlardır.

  27. Bir yandan da rüya kaydediciler kullanılmaya başlandı. Rüya araştırmacısı Bulkeley, dünyanın dört bir yanından katılımcılardan elde ettiği yaklaşık 20.000 rüya kaydı ile Uyku ve Rüya Veritabanı&#8217;nı oluşturdu. Bulkeley&#8217;e göre, insanların rüyalarında nadiren yalnız oldukları ve rüyalarında duygusal açıdan yakın oldukları insanları görmeye eğilimli oldukları gibi psikolojik temalar ortaya çıkmaya başladı bile. &#8220;Rüyalar, ilişkilerimizdeki duygusal endişeleri yansıtır.&#8221; diyor Bulkeley. &#8220;Rüya görme, ilişkilerimizin değer verdiğimiz ya da sorunlara sebep olan özelliklerini keşfetmede gerçekten iyi bir kaynaktır.&#8221;

    Bir yandan da rüya kaydediciler kullanılmaya başlandı. Rüya araştırmacısı Bulkeley, dünyanın dört bir yanından katılımcılardan elde ettiği yaklaşık 20.000 rüya kaydı ile Uyku ve Rüya Veritabanı’nı oluşturdu. Bulkeley’e göre, insanların rüyalarında nadiren yalnız oldukları ve rüyalarında duygusal açıdan yakın oldukları insanları görmeye eğilimli oldukları gibi psikolojik temalar ortaya çıkmaya başladı bile. “Rüyalar, ilişkilerimizdeki duygusal endişeleri yansıtır.” diyor Bulkeley. “Rüya görme, ilişkilerimizin değer verdiğimiz ya da sorunlara sebep olan özelliklerini keşfetmede gerçekten iyi bir kaynaktır.”

  28. Rüyalar hareket halindeki hatıralarımızdır<br>    Bir yüzyıldan fazla bir zamandır araştırmacılar, uykunun hafızayı &#8211; özellikle de uzun sürekli belleğin oluşumunu &#8211;nasıl destekliğini ortaya çıkarıyorlar. Şu an ise sinirbilimciler, rüyalardaki sürekli değişen imgelemlerin, hafızaya-atma sürecinin bir yan ürünü olduğuna inanmaya başladılar.

    Rüyalar hareket halindeki hatıralarımızdır
    Bir yüzyıldan fazla bir zamandır araştırmacılar, uykunun hafızayı – özellikle de uzun sürekli belleğin oluşumunu –nasıl destekliğini ortaya çıkarıyorlar. Şu an ise sinirbilimciler, rüyalardaki sürekli değişen imgelemlerin, hafızaya-atma sürecinin bir yan ürünü olduğuna inanmaya başladılar.

  29. Farklı deneyim zincirleriniz bir araya geldiklerinde, sonuç, en fazla bir uzaylı kadar aşina olduğunuz bir şeye benziyor genellikle. &#8220;Bu çoğunlukla tuhaf, bileşim halindeki görseller, algılara sunulmuyor.&#8221; diyor Manchester Üniversitesinden araştırmacı SueLlewellyn. &#8220;Tam olarak &#8216;gerçek&#8217; değil; çünkü birkaç hatırayı ilişkilendirerek bir araya getiriyor. REM uykusu sırasında, fenomenolojik düzlemde, bu bileşik görsel, bir rüya sahnesi olarak tecrübe ediliyor.&#8221;

    Farklı deneyim zincirleriniz bir araya geldiklerinde, sonuç, en fazla bir uzaylı kadar aşina olduğunuz bir şeye benziyor genellikle. “Bu çoğunlukla tuhaf, bileşim halindeki görseller, algılara sunulmuyor.” diyor Manchester Üniversitesinden araştırmacı SueLlewellyn. “Tam olarak ‘gerçek’ değil; çünkü birkaç hatırayı ilişkilendirerek bir araya getiriyor. REM uykusu sırasında, fenomenolojik düzlemde, bu bileşik görsel, bir rüya sahnesi olarak tecrübe ediliyor.”