İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Diş Sağlığı Hakkında Sürekli Sorup Durduğumuz 10 Soru

Diş sağlığı hakkında sürekli sorup durduğumuz 10 soru

  1. 1 Şeker ger&ccedil;ekten dişleri &ccedil;&uuml;r&uuml;t&uuml;r m&uuml;?<br />  &nbsp;  Dişlerimizdeki karbonhidratlar, kötü bakteriler için mükellef bir yemek sofrası anlamına geliyor. Tabii şeker de bir karbonhidrat kaynağı&#8230; Diğer çoğu yiyecek &#8211;hatta &#8216;sağlıklı&#8217; meyveler ve mısır gevrekleri bile- bu kategoriye giriyor. Anlayacağınız dişlerimizi çürüten şeker değil, karbonhidratları yemeye gelen kötü bakteriler&#8230;

    1 Şeker gerçekten dişleri çürütür mü?
      Dişlerimizdeki karbonhidratlar, kötü bakteriler için mükellef bir yemek sofrası anlamına geliyor. Tabii şeker de bir karbonhidrat kaynağı… Diğer çoğu yiyecek –hatta ‘sağlıklı’ meyveler ve mısır gevrekleri bile- bu kategoriye giriyor. Anlayacağınız dişlerimizi çürüten şeker değil, karbonhidratları yemeye gelen kötü bakteriler…

  2. 2- Hamileyken diş tedavisi yapılır mı?<br /> &nbsp;  Anneler çocuklarının da acıyı hissedeceğinden korkarak genellikle hamileyken diş tedavisini aksatırlar. Halbuki böyle bir şey yoktur. Hamileyken her türlü diş tedavisi kolaylıkla yapılabilir. Özellikle de çürük dişlerin acilen çekilmesi gerekir. İlla ki acıyı sonuna kadar çekmek zorunda da değilsiniz. Lokal anestezi diye bir şey var! Ama unutmayın: Doktorunuza mutlaka hamile olduğunuzu söylemelisiniz.

    2- Hamileyken diş tedavisi yapılır mı?
      Anneler çocuklarının da acıyı hissedeceğinden korkarak genellikle hamileyken diş tedavisini aksatırlar. Halbuki böyle bir şey yoktur. Hamileyken her türlü diş tedavisi kolaylıkla yapılabilir. Özellikle de çürük dişlerin acilen çekilmesi gerekir. İlla ki acıyı sonuna kadar çekmek zorunda da değilsiniz. Lokal anestezi diye bir şey var! Ama unutmayın: Doktorunuza mutlaka hamile olduğunuzu söylemelisiniz.

  3. 3- S&uuml;t dişleri tedavi edilir mi?<br /> &nbsp;  Süt dişlerinin minesi daha ince olduğu için bakterilerden daha az korunuyor. Bir de üzerine bakımsız kalıp iltihaplanırsa, ileride çıkacak olan olgunluk dişlerini de etkileyebilir. Dolayısıyla süt dişlerinin son derece dikkatle korunması, temizlenmesi; çürürse de mutlaka doktora danışılması gerekiyor.

    3- Süt dişleri tedavi edilir mi?
      Süt dişlerinin minesi daha ince olduğu için bakterilerden daha az korunuyor. Bir de üzerine bakımsız kalıp iltihaplanırsa, ileride çıkacak olan olgunluk dişlerini de etkileyebilir. Dolayısıyla süt dişlerinin son derece dikkatle korunması, temizlenmesi; çürürse de mutlaka doktora danışılması gerekiyor.

  4. 4- Daha iyi temizlik i&ccedil;in diş fır&ccedil;ası kalın telli mi olmalı?<br /> &nbsp;  Bazı diş hekimleri, diş etlerine ve diş minesine zarar vermemek için yumuşak fırça kullanılmasını öneriyor. Ama aslına bakarsanız kullandığınız diş fırçasının pek bir önemi yok. Asıl mesele dişlerinizi günde iki kere fırçalamak; diş fırçanızı ise 3-4 ayda bir değiştirmek.

    4- Daha iyi temizlik için diş fırçası kalın telli mi olmalı?
      Bazı diş hekimleri, diş etlerine ve diş minesine zarar vermemek için yumuşak fırça kullanılmasını öneriyor. Ama aslına bakarsanız kullandığınız diş fırçasının pek bir önemi yok. Asıl mesele dişlerinizi günde iki kere fırçalamak; diş fırçanızı ise 3-4 ayda bir değiştirmek.

  5. 5- Yemekten sonra k&uuml;rdan kullanmak sağlıklı mı?<br /> &nbsp;  Diş etlerinize zarar vermemek açısından kürdan yerine diş eti kullanmanız tavsiye ediliyor. Zaten her yemekten sonra kürdan kullanma ihtiyacı duyuyorsanız bu bazı diş sağlığı sorunlarına da işarettir. Mutlaka diş hekimine görünün.

    5- Yemekten sonra kürdan kullanmak sağlıklı mı?
      Diş etlerinize zarar vermemek açısından kürdan yerine diş eti kullanmanız tavsiye ediliyor. Zaten her yemekten sonra kürdan kullanma ihtiyacı duyuyorsanız bu bazı diş sağlığı sorunlarına da işarettir. Mutlaka diş hekimine görünün.

  6. 6-&nbsp; Dişlerimi ne kadar &ccedil;ok fır&ccedil;alarsam o kadar sağlıklı mı olur?<br /> &nbsp;  Hayır! Dişlerinizi normalden fazla fırçalamak, diş minelerinizin yıpranmasına sebep olabilir. Hatta diş macunlarının aşındırıcı özelliklerinden ötürü bazı diş hastalıkları yaşayabilirsiniz. Her sabah ve her akşam dişinizi fırçaladıktan sonra ağız gargarasıyla cila yapmanız en sağlıklısı&#8230;

    6-  Dişlerimi ne kadar çok fırçalarsam o kadar sağlıklı mı olur?
      Hayır! Dişlerinizi normalden fazla fırçalamak, diş minelerinizin yıpranmasına sebep olabilir. Hatta diş macunlarının aşındırıcı özelliklerinden ötürü bazı diş hastalıkları yaşayabilirsiniz. Her sabah ve her akşam dişinizi fırçaladıktan sonra ağız gargarasıyla cila yapmanız en sağlıklısı…

  7. 7- Her diş ağrısı &ccedil;&uuml;r&uuml;k anlamına mı gelir?<br /> &nbsp;  Olasılıkla dişiniz çürüktür; evet. Ama diş hassasiyeti, iltihaplanma gibi bir başka hastalığın da habercisi olabilir. Problem illa dişinizde olacak diye bir şey yok. Diş ağrısı zaman zaman sinüzitin belirtisi bile olabilir! Gerçeği sadece diş hekimi anlayabilir.

    7- Her diş ağrısı çürük anlamına mı gelir?
      Olasılıkla dişiniz çürüktür; evet. Ama diş hassasiyeti, iltihaplanma gibi bir başka hastalığın da habercisi olabilir. Problem illa dişinizde olacak diye bir şey yok. Diş ağrısı zaman zaman sinüzitin belirtisi bile olabilir! Gerçeği sadece diş hekimi anlayabilir.

  8. 8- 20&rsquo;lik dişimi &ccedil;ektirmek zorunda mıyım?<br /> &nbsp;  20&#8217;lik dişleri sağlıklı çıkarsa çektirmenize gerek yok.

    8- 20’lik dişimi çektirmek zorunda mıyım?
      20’lik dişleri sağlıklı çıkarsa çektirmenize gerek yok.

  9. 9- Sabahları dişlerimi kahvaltıdan sonra mı fır&ccedil;alamalıyım?<br /> &nbsp;  Bu konuda birden fazla görüş var. Bazı diş hekimleri kahvaltı sonrasını önerirken, bazıları sabah kalkar kalkmaz fırçalanması gerektiğini söylüyor. Ama genel olarak; uyku sırasında tükürük üretimi yavaşladığı için bakteri ve plakların geceboyu ağız içinde biriktiğini biliyoruz. Dolayısıyla dişlerinizi uyanır uyanmaz fırçalarsanız, bu bakterilerin hepsi direkt midenize inmekten kurtulur.

    9- Sabahları dişlerimi kahvaltıdan sonra mı fırçalamalıyım?
      Bu konuda birden fazla görüş var. Bazı diş hekimleri kahvaltı sonrasını önerirken, bazıları sabah kalkar kalkmaz fırçalanması gerektiğini söylüyor. Ama genel olarak; uyku sırasında tükürük üretimi yavaşladığı için bakteri ve plakların geceboyu ağız içinde biriktiğini biliyoruz. Dolayısıyla dişlerinizi uyanır uyanmaz fırçalarsanız, bu bakterilerin hepsi direkt midenize inmekten kurtulur.