Ramazan Pidesi Fiyatları Ne Oldu? Zam Var Mı?

Zam var mı?

  1. Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık, ''Ülkemiz genelinde Ramazan ayında gelenek haline gelen Ramazan Pidesi üretimi, gramaj ve tarifelerin yerel yönetimlerden bir an önce alınıp genel bir tarifeye tabi tutulmasının doğru olacağı kanaatindeyim'' dedi.

    Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık, ''Ülkemiz genelinde Ramazan ayında gelenek haline gelen Ramazan Pidesi üretimi, gramaj ve tarifelerin yerel yönetimlerden bir an önce alınıp genel bir tarifeye tabi tutulmasının doğru olacağı kanaatindeyim'' dedi.

  2. Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Açık, ülke genelinde farklı gramajla, farklı fiyatların olmaması gerektiğini, her işletmenin gider kalemlerinin aynı olduğunu, bir an önce bu yanlış uygulamaya dur denilmesini istedi. Açık, "Ülkemiz genelinde ramazan ayı nedeniyle gelenek hali alan ramazan pidesi üretimi, gramaj ve tarifelerin yerel yönetimlerden bir an önce alınıp genel bir tarifeye tabi tutulmasının doğru olacağını düşünüyorum.

    Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Açık, ülke genelinde farklı gramajla, farklı fiyatların olmaması gerektiğini, her işletmenin gider kalemlerinin aynı olduğunu, bir an önce bu yanlış uygulamaya dur denilmesini istedi. Açık, "Ülkemiz genelinde ramazan ayı nedeniyle gelenek hali alan ramazan pidesi üretimi, gramaj ve tarifelerin yerel yönetimlerden bir an önce alınıp genel bir tarifeye tabi tutulmasının doğru olacağını düşünüyorum.

  3. Fırıncı meslektaşlarımızın ramazan pidesi yapımında gider kalemleri un, maya, susam, tuz ve işletme giderlerinden oluşmaktadır. Aynı hammaddelerden ve aynı yöntemlerde yapılan bir ürünün rayiç fiyat belirlenmesi konusuna neden farklılıklar yaşandığına ve üreticilerle ve vatandaşların neden karşı karşıya geldiğine bir anlam verememekteyiz.

    Fırıncı meslektaşlarımızın ramazan pidesi yapımında gider kalemleri un, maya, susam, tuz ve işletme giderlerinden oluşmaktadır. Aynı hammaddelerden ve aynı yöntemlerde yapılan bir ürünün rayiç fiyat belirlenmesi konusuna neden farklılıklar yaşandığına ve üreticilerle ve vatandaşların neden karşı karşıya geldiğine bir anlam verememekteyiz.

  4. Maliye, İçişleri veya Ekonomi Bakanlığımızın bünyesinde bir komisyon kurulup fiyat tarifelerini ve gramajları iller bazında nüfus yoğunluğuna göre işletme giderlerinin fazlalığına ve azlığına göre fiyat belirlemesi yapılmasının, hem sektörümüz hem de vatandaş için daha şeffaf olacağı görüşündeyim. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle her ilden yeni gramaj, yeni fiyat tarifesi açıklaması, iller bazında kafaları karıştırıcı durumlara neden olmaktadır.

    Maliye, İçişleri veya Ekonomi Bakanlığımızın bünyesinde bir komisyon kurulup fiyat tarifelerini ve gramajları iller bazında nüfus yoğunluğuna göre işletme giderlerinin fazlalığına ve azlığına göre fiyat belirlemesi yapılmasının, hem sektörümüz hem de vatandaş için daha şeffaf olacağı görüşündeyim. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle her ilden yeni gramaj, yeni fiyat tarifesi açıklaması, iller bazında kafaları karıştırıcı durumlara neden olmaktadır.

  5. Farklı bir durum ise, bir ildeki ticaret ve sanayi odası üyelerine zam vermezken, aynı ilin esnaf ve sanatkârlar odası zam verebiliyor. Bu durum fazlasıyla yönetmelik zaafiyetine neden olmaktadır. Hatta bu uygulama, aynı ilde farklı gramaj ve farklı fiyatların ortaya çıkmasına neden oluyor'' ifadelerini kullandı.

    Farklı bir durum ise, bir ildeki ticaret ve sanayi odası üyelerine zam vermezken, aynı ilin esnaf ve sanatkârlar odası zam verebiliyor. Bu durum fazlasıyla yönetmelik zaafiyetine neden olmaktadır. Hatta bu uygulama, aynı ilde farklı gramaj ve farklı fiyatların ortaya çıkmasına neden oluyor'' ifadelerini kullandı.

  6. Açık, ''İstanbul’da 350 gram pidenin fiyatı 1,80 TL olarak açıklanırken, Kayseri’de 450 gram pidenin 2 TL, Kütahya'da 500 gram pidenin 2 TL ile geçen yılla aynı fiyatlar uygulanarak yetkililer tarafından (zam yok) açıklaması yapılmaktadır. Bu durum, meslektaşlarımızı zor durumda bırakarak, vatandaşların kafasının karışmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

    Açık, ''İstanbul’da 350 gram pidenin fiyatı 1,80 TL olarak açıklanırken, Kayseri’de 450 gram pidenin 2 TL, Kütahya'da 500 gram pidenin 2 TL ile geçen yılla aynı fiyatlar uygulanarak yetkililer tarafından (zam yok) açıklaması yapılmaktadır. Bu durum, meslektaşlarımızı zor durumda bırakarak, vatandaşların kafasının karışmasına neden olmaktadır" diye konuştu.