İşte Türkiye'deki 13 Sakin Kent

11 sakin kent

  1. İtalya'da doğan ve günümüzde 30'a yakın ülkeden üyesi bulunan Cittaslow (sakin şehir) ağında ülkemizden 13 üye bulunuyor.  &#65279;&#65279;  <br>1999 yılında İtalya'da kurulan bu toplulğun amacı metroollerin boğuculuğuna inat, geleneksel yaşam biçimlerini ısrarla korumaktır. Buralarda hız değil, ham bir yavaşlık ve sukunet hakim ...

    İtalya'da doğan ve günümüzde 30'a yakın ülkeden üyesi bulunan Cittaslow (sakin şehir) ağında ülkemizden 13 üye bulunuyor. 
    1999 yılında İtalya'da kurulan bu toplulğun amacı metroollerin boğuculuğuna inat, geleneksel yaşam biçimlerini ısrarla korumaktır. Buralarda hız değil, ham bir yavaşlık ve sukunet hakim ...

  2. Küreselleşmenin etkisiyle şehirler hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen yaşam alanları haline gelmiştir. Kentler, kuruluş amaçları olan insanların bir arada güven içinde yaşadıkları yerler olmaktan çıkmış, insanların daha hızlı hareket etmeleri ve daha hızlı çalışmaları için tasarlanan mekanlara dönüşmüştür.

    Küreselleşmenin etkisiyle şehirler hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen yaşam alanları haline gelmiştir. Kentler, kuruluş amaçları olan insanların bir arada güven içinde yaşadıkları yerler olmaktan çıkmış, insanların daha hızlı hareket etmeleri ve daha hızlı çalışmaları için tasarlanan mekanlara dönüşmüştür.

  3. Yaşamın hızlanması sonucu insanlar daha hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, gidecekleri yere daha hızlı varmak için belli bir tempo içinde koşturup durmaktadırlar.

    Yaşamın hızlanması sonucu insanlar daha hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, gidecekleri yere daha hızlı varmak için belli bir tempo içinde koşturup durmaktadırlar.

  4. Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır.

    Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır.

  5. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.

    Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.

  6. Daha çok Doğu Avrupa'dan başvuru alan bu özel birliğe son yıllarda Türkiye'den de yoğun talep var. Türkiye'deki 13 sakin şehir : Akyaka, Gökçeada, Halfeti, Perşembe, Seferihisar, Tarakli, Vize, Yalvaç, Yenipazar, Gerze, Eğirdir, Şavşat, Uzundere

    Daha çok Doğu Avrupa'dan başvuru alan bu özel birliğe son yıllarda Türkiye'den de yoğun talep var. Türkiye'deki 13 sakin şehir : Akyaka, Gökçeada, Halfeti, Perşembe, Seferihisar, Tarakli, Vize, Yalvaç, Yenipazar, Gerze, Eğirdir, Şavşat, Uzundere

  7. Seferihisar :  <br>  İzmir'in Seferihisar ilçesi Türkiye'deki ilk sakin şehir. Önemli bir turizm merkezi olmasına ragmen, yerel değerlerini ve geneneksel kıyı yerleşimini koruyarak bir cazibe merkezine dönüştü. Özellikle Sığacık mahallesi ile ünlüdür.

    Seferihisar :
    İzmir'in Seferihisar ilçesi Türkiye'deki ilk sakin şehir. Önemli bir turizm merkezi olmasına ragmen, yerel değerlerini ve geneneksel kıyı yerleşimini koruyarak bir cazibe merkezine dönüştü. Özellikle Sığacık mahallesi ile ünlüdür.

  8. Gökçeada :  <br>  Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, tam bir sessizlik limanı, yani şimdilik (!) Henüz keşfedilmemiş geniş plajları ve tarihi taş evleri ile ünlü olan Gökçeada, aynı zamanda Türkiye'nin en batı ucu.  Son yıllarda organic tarım projeleri ile dikkat çekiyor. Sualtı güzellikleriyle de önemli bir dalış merkezi olmaya aday.

    Gökçeada :
    Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, tam bir sessizlik limanı, yani şimdilik (!) Henüz keşfedilmemiş geniş plajları ve tarihi taş evleri ile ünlü olan Gökçeada, aynı zamanda Türkiye'nin en batı ucu. Son yıllarda organic tarım projeleri ile dikkat çekiyor. Sualtı güzellikleriyle de önemli bir dalış merkezi olmaya aday.

  9. Akyaka :    Muğla iline bağlı bir belde olan Akyaka, mavi yolculukların en önemli uğrak noktalarından biridir. Yakın zamana kadar bir balıkçı köyü olan Akyaka, içinden geçen Azmak nehri ile önemli bir cazibe merkezi haline gelmiş. Azmak çayında yapılan tekne turlarının keyfi inanılmaz ...

    Akyaka : Muğla iline bağlı bir belde olan Akyaka, mavi yolculukların en önemli uğrak noktalarından biridir. Yakın zamana kadar bir balıkçı köyü olan Akyaka, içinden geçen Azmak nehri ile önemli bir cazibe merkezi haline gelmiş. Azmak çayında yapılan tekne turlarının keyfi inanılmaz ...

  10. Taraklı :  <br>  Sakarya'nın Taraklı ilçesi başarıyla koruduğu mimari dokusuyla göz dolduruyor. Eski konaklar, camiler, dar sokaklar size geçmişe yolculuğa çıkaracak boyutta.<br>    Açıkçası burası hakkında bir bilgim yoktu Cittaslow haraketini incelerken öğrendim Taraklı'nın varlığınıve hemen listeme ekliyorum, en kısa zamanda görülmeli ...

    Taraklı :
    Sakarya'nın Taraklı ilçesi başarıyla koruduğu mimari dokusuyla göz dolduruyor. Eski konaklar, camiler, dar sokaklar size geçmişe yolculuğa çıkaracak boyutta.
    Açıkçası burası hakkında bir bilgim yoktu Cittaslow haraketini incelerken öğrendim Taraklı'nın varlığınıve hemen listeme ekliyorum, en kısa zamanda görülmeli ...

  11. Yenipazar :  <br>  Aydın'ın en küçük ilçelerinden biri Yenipazar. Antik Karia bölgesinde yeralmasından dolayı da zengin arkeolojik kalıntılar barındırıyor. Görülecekler listesine ekliyoruz ...

    Yenipazar :
    Aydın'ın en küçük ilçelerinden biri Yenipazar. Antik Karia bölgesinde yeralmasından dolayı da zengin arkeolojik kalıntılar barındırıyor. Görülecekler listesine ekliyoruz ...

  12. Halfeti :<br>    Türkiye'nin en yeni sakin şehri Halfeti. En son Antep-Urfa gezimiz sırasında gezme şansım oldu, gerçekten çok etkileyici bir yer. Fırat nehri kıyısında bulunan Halfeti çok sayıda tarihi eser barındırıyor. Birecik Barajının yapımı sonrası baraj suları altında kalmış olan Savaşan Köyünü ve Rumkale'yi gezmek için tekne turlarından faydalanabilirsiniz. Özellikle Halfeti'deki sivil mimari örnekleri çok çekici.

    Halfeti :
    Türkiye'nin en yeni sakin şehri Halfeti. En son Antep-Urfa gezimiz sırasında gezme şansım oldu, gerçekten çok etkileyici bir yer. Fırat nehri kıyısında bulunan Halfeti çok sayıda tarihi eser barındırıyor. Birecik Barajının yapımı sonrası baraj suları altında kalmış olan Savaşan Köyünü ve Rumkale'yi gezmek için tekne turlarından faydalanabilirsiniz. Özellikle Halfeti'deki sivil mimari örnekleri çok çekici.

  13. Yalvaç :    Isparta'nın bir ilçesi olan Yalvaç , doğal güzellikler açısından Türkiye'nin en şanslı yerlerinden biridir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yağmış olan kent, tarihi mahalle fırınları ve yemek kültürüyle de öne çıkmaktadır.

    Yalvaç : Isparta'nın bir ilçesi olan Yalvaç , doğal güzellikler açısından Türkiye'nin en şanslı yerlerinden biridir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yağmış olan kent, tarihi mahalle fırınları ve yemek kültürüyle de öne çıkmaktadır.

  14. Vize :    Kırklareli'nin Vize ilçesi, ormanları, şelaleleri, gölleri ve Karadeniz sahiliyle tam bir cennet. İlçede son yıllarda yemek kültürü üzerine büyük projeler yapılıyor. İstanbul'a yakın olduğundan yakın zamanda gezi programına alınabilir ...

    Vize : Kırklareli'nin Vize ilçesi, ormanları, şelaleleri, gölleri ve Karadeniz sahiliyle tam bir cennet. İlçede son yıllarda yemek kültürü üzerine büyük projeler yapılıyor. İstanbul'a yakın olduğundan yakın zamanda gezi programına alınabilir ...

  15. Perşembe :<br>    Ordu'nun şirin ilçesi Perşembe'nin bir tarafında yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanlar yer alırken, diğer tarafında da masmavi denizi bulabilirsiniz. Bisiklet parkurları ve yürüyüş yolalrı ile ilçeyi keşfedebilirsiniz. Tabi oraya kadar gitmişken balık yemeyi de ihmal etmeyin.

    Perşembe :
    Ordu'nun şirin ilçesi Perşembe'nin bir tarafında yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanlar yer alırken, diğer tarafında da masmavi denizi bulabilirsiniz. Bisiklet parkurları ve yürüyüş yolalrı ile ilçeyi keşfedebilirsiniz. Tabi oraya kadar gitmişken balık yemeyi de ihmal etmeyin.

  16. Uzundere   <br>Uluslararası Sakin Kentler Birliği tarafından geçen yıl "Türkiye'nin 11. sakin kenti" seçilen Uzundere, Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Yedigöller'in yanı sıra tarihi kiliseleri, köprüleri, yemyeşil yaylaları ve ormanlarıyla dikkati çekiyor.

    Uzundere
    Uluslararası Sakin Kentler Birliği tarafından geçen yıl "Türkiye'nin 11. sakin kenti" seçilen Uzundere, Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Yedigöller'in yanı sıra tarihi kiliseleri, köprüleri, yemyeşil yaylaları ve ormanlarıyla dikkati çekiyor.

  17. Şavşat  <br>  Türkiye&#8217;nin kuzeydoğusunda yer alan, bir Cittaslow kenti olan, tarihi ve doğal güzellikleriyle adeta cennetten bir köşe. Şavşat&#8217;a gelişinizde, el değmemiş doğası karşılayacak sizi. Barındırdığı tüm güzelliklerle sakin bir ruh haline sokacak&#8230; Şavşat&#8217;ı gezerken, tarihi dokusuyla, geleneksel mimarisi ve el sanatlarıyla, muhteşem coğrafyasıyla, sessizliği ve samimi insanlarıyla huzur içinde olacaksınız&#8230; Şimdi Şavşat&#8217;ı tüm detaylarıyla tanıyalım. Burayı ziyaret edip tanıdıktan sonra ayrılmak sizin için zor olacak.

    Şavşat
    Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan, bir Cittaslow kenti olan, tarihi ve doğal güzellikleriyle adeta cennetten bir köşe. Şavşat’a gelişinizde, el değmemiş doğası karşılayacak sizi. Barındırdığı tüm güzelliklerle sakin bir ruh haline sokacak… Şavşat’ı gezerken, tarihi dokusuyla, geleneksel mimarisi ve el sanatlarıyla, muhteşem coğrafyasıyla, sessizliği ve samimi insanlarıyla huzur içinde olacaksınız… Şimdi Şavşat’ı tüm detaylarıyla tanıyalım. Burayı ziyaret edip tanıdıktan sonra ayrılmak sizin için zor olacak.

  18. Eğirdir  <br>  Isparta ili sınırlarında yer alan Eğirdir, her mevsim ve günün her saatinde renk değiştiren Eğirdir Gölü, tapusu Eğirdir halkı tarafından Yüce Önder Atatürk&#8217;e verilen Can adası, Türk Silahlı kuvvetlerinin Dağ Komando Okulu, dünyada eşine az rastlanan Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye&#8217;nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elması ve sadece Eğridir&#8217;de görülen Apollon Kelebeği ile tarih ve doğa zengini bir ilçedir.

    Eğirdir
    Isparta ili sınırlarında yer alan Eğirdir, her mevsim ve günün her saatinde renk değiştiren Eğirdir Gölü, tapusu Eğirdir halkı tarafından Yüce Önder Atatürk’e verilen Can adası, Türk Silahlı kuvvetlerinin Dağ Komando Okulu, dünyada eşine az rastlanan Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye’nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elması ve sadece Eğridir’de görülen Apollon Kelebeği ile tarih ve doğa zengini bir ilçedir.

  19. Masmavi denizin, dantel gibi koyların ve uçsuz bucaksız yeşilin, dinlemeye doyamayacağınız bir müzik oluşturduğu, Türkiye&#8217;nin en mutlu ilinin, en mutlu ilçesi; Gerze. Cittaslow ünvanını 2017 yılında elde eden Gerze, bu başarısını canla başla sahip çıktığı doğasına, her biri göz nuru olan el sanatlarına, tadı damağınızdan hiç gitmeyecek yöresel yemeklerine ve sıcacık insanların sizi beklediği misafirperverliğine borçlu. İlçeye adımınızı attığınız an, evlerin bahçelerindeki çiçeklerin kokusu karşılayacak sizleri. Hala tertemiz kalabilmiş havasını solurken, kalabalık bir şehir hayatının gürültüsünü değil, sakin bir balıkçı kasabasının dinginliğini hissedeceksiniz.  <br>  Her Cuma günü köylülerin ürünlerini Gerze halkına ve misafirlere sergilediği Üretici Pazarında doğal olarak yetiştirilen tarım ürünlerini bulabilir, sizi gülümsemeyle karşılayacak mekânlarımızda yöresel yiyeceklerimizin tadına varabilir, bunun yanı sıra ahşap oyuncak, model gemi, çini ve peşkir atölyelerimizi ziyaret edip kültürümüzün ve geçmişimizin nasıl yeniden yaşatıldığına şahitlik edebilirsiniz. Gerze, sosyal ve kültürel gelişmişliğiyle, herkesin şehir yaşamından kaçıp yerleşmeyi düşlediği,  insanların birbirleriyle iletişim kurabildiği, evlerin bahçelerindeki güllerin bülbüllerle sohbet ettiği küçük ve şirin sahil kasabasıdır. Gerze hayallerinizin yaşandığı bir ilçe ve sizi de bunun bir parçası olmaya davet ediyor.

    Masmavi denizin, dantel gibi koyların ve uçsuz bucaksız yeşilin, dinlemeye doyamayacağınız bir müzik oluşturduğu, Türkiye’nin en mutlu ilinin, en mutlu ilçesi; Gerze. Cittaslow ünvanını 2017 yılında elde eden Gerze, bu başarısını canla başla sahip çıktığı doğasına, her biri göz nuru olan el sanatlarına, tadı damağınızdan hiç gitmeyecek yöresel yemeklerine ve sıcacık insanların sizi beklediği misafirperverliğine borçlu. İlçeye adımınızı attığınız an, evlerin bahçelerindeki çiçeklerin kokusu karşılayacak sizleri. Hala tertemiz kalabilmiş havasını solurken, kalabalık bir şehir hayatının gürültüsünü değil, sakin bir balıkçı kasabasının dinginliğini hissedeceksiniz.
    Her Cuma günü köylülerin ürünlerini Gerze halkına ve misafirlere sergilediği Üretici Pazarında doğal olarak yetiştirilen tarım ürünlerini bulabilir, sizi gülümsemeyle karşılayacak mekânlarımızda yöresel yiyeceklerimizin tadına varabilir, bunun yanı sıra ahşap oyuncak, model gemi, çini ve peşkir atölyelerimizi ziyaret edip kültürümüzün ve geçmişimizin nasıl yeniden yaşatıldığına şahitlik edebilirsiniz. Gerze, sosyal ve kültürel gelişmişliğiyle, herkesin şehir yaşamından kaçıp yerleşmeyi düşlediği, insanların birbirleriyle iletişim kurabildiği, evlerin bahçelerindeki güllerin bülbüllerle sohbet ettiği küçük ve şirin sahil kasabasıdır. Gerze hayallerinizin yaşandığı bir ilçe ve sizi de bunun bir parçası olmaya davet ediyor.