Tavuğunuzun Üzerinde Beyaz Çizgiler Varsa...

Yiyeceklerin tazeliğini nasıl anlarsınız?

  1. Bayatlayan gıdaların ürettikleri mikroorganizmalar ölümcül olabiliyor. Bu nedenle satın almadan önce ürünleri kontrol etmek önemli. Gıdaların taze olup olmadığını anlamak içinse birkaç püf noktaya dikkat etmek gerekiyor. İşte onlardan bazıları...

    Bayatlayan gıdaların ürettikleri mikroorganizmalar ölümcül olabiliyor. Bu nedenle satın almadan önce ürünleri kontrol etmek önemli. Gıdaların taze olup olmadığını anlamak içinse birkaç püf noktaya dikkat etmek gerekiyor. İşte onlardan bazıları...

  2. Patates: Solanin zehirleyebilir  <br>  Kabuğu yeşillenmeye başlayan patatesleri kesinlikle almamalısınız. Yeşil kabuklu patatesin içerisinde solanin adlı madde üremeye başlar. Yeşil rengin çok koyu olması solanin madde etkisinin daha fazla olduğunu gösterir. Bu tür patateslerin tüketilmesi özellikle zayıf bünyeli kişilerde ölümcül zehirlenmeye yol açabilir. Filizlenmeye başlayan patatesler de tercih edilmemelidir.

    Patates: Solanin zehirleyebilir
    Kabuğu yeşillenmeye başlayan patatesleri kesinlikle almamalısınız. Yeşil kabuklu patatesin içerisinde solanin adlı madde üremeye başlar. Yeşil rengin çok koyu olması solanin madde etkisinin daha fazla olduğunu gösterir. Bu tür patateslerin tüketilmesi özellikle zayıf bünyeli kişilerde ölümcül zehirlenmeye yol açabilir. Filizlenmeye başlayan patatesler de tercih edilmemelidir.

  3. Kuru soğan: Kötü koku olmamalıdır<br>  En çok tüketilen gıdalardan birisi de kuru soğandır. Kabuğundan taze olup olmadığı anlaşılmayabilir. Bu nedenle koklamak gerekir. Kötü kokunun olması halinde soğanın alınmaması gerekir. Nemlenen ve filizlenmiş kuru soğanların da tüketilmemesi önemlidir. Dış kabuğunda yeşiller bulunan soğanlar ise lezzetsiz olabilir. Ayrıca çabuk çürüyebilir.

    Kuru soğan: Kötü koku olmamalıdır
    En çok tüketilen gıdalardan birisi de kuru soğandır. Kabuğundan taze olup olmadığı anlaşılmayabilir. Bu nedenle koklamak gerekir. Kötü kokunun olması halinde soğanın alınmaması gerekir. Nemlenen ve filizlenmiş kuru soğanların da tüketilmemesi önemlidir. Dış kabuğunda yeşiller bulunan soğanlar ise lezzetsiz olabilir. Ayrıca çabuk çürüyebilir.

  4. Yeşillikler: Yaprakları sarı olmamalıdır<br>  Maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler diri bir görünüme sahip olmalıdır. Yapraklarının sararması ve solması halinde bayatlamaya başladıklarını anlayabilirsiniz. Üstelik bu tür yeşilliklerin besin değerleri de oldukça düşmüştür. Dolayısıyla tüketmek sağlıklı bir tercih değildir.

    Yeşillikler: Yaprakları sarı olmamalıdır
    Maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler diri bir görünüme sahip olmalıdır. Yapraklarının sararması ve solması halinde bayatlamaya başladıklarını anlayabilirsiniz. Üstelik bu tür yeşilliklerin besin değerleri de oldukça düşmüştür. Dolayısıyla tüketmek sağlıklı bir tercih değildir.

  5. Muz: Kahverengiyse alınmamalıdır<br>  En çok tüketilen meyveler arasında yer alan muzu satın alırken kabuğuna dikkat edilmelidir. Kabuğu koyu kahverengi olan muzların tüketilmesi sağlıklı değildir. Bu tür muzların besin değeri taze muzla aynı olmaz. Ayrıca yükselen şeker oranı sağlık açısından da iyi değildir.

    Muz: Kahverengiyse alınmamalıdır
    En çok tüketilen meyveler arasında yer alan muzu satın alırken kabuğuna dikkat edilmelidir. Kabuğu koyu kahverengi olan muzların tüketilmesi sağlıklı değildir. Bu tür muzların besin değeri taze muzla aynı olmaz. Ayrıca yükselen şeker oranı sağlık açısından da iyi değildir.

  6. Balık: Parlak olmalıdır<br>  Balıklar çok çabuk bozulan yiyeceklerden. Bu nedenle almadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Yüzeyinin oldukça gergin ve parlak olması bayat olmadığının en iyi göstergesidir. Bununla beraber karnına bastırılarak da kontrol edilebilir. Bastırıldıktan sonra karnın eski formuna dönmemesi halinde balığın alınmaması gerekir.  bayat yiyecekleri anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama yolları

    Balık: Parlak olmalıdır
    Balıklar çok çabuk bozulan yiyeceklerden. Bu nedenle almadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Yüzeyinin oldukça gergin ve parlak olması bayat olmadığının en iyi göstergesidir. Bununla beraber karnına bastırılarak da kontrol edilebilir. Bastırıldıktan sonra karnın eski formuna dönmemesi halinde balığın alınmaması gerekir. bayat yiyecekleri anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama yolları

  7. Yumurta: Çatlak ve kirlilik<br>  Yumurtanın doğru muhafaza edilmesi oldukça önemli. Yumurtanın üzerinde çatlak olması ve kirlenmiş olması satın almamanız gerektiğine işaret eden unsurlardandır.

    Yumurta: Çatlak ve kirlilik
    Yumurtanın doğru muhafaza edilmesi oldukça önemli. Yumurtanın üzerinde çatlak olması ve kirlenmiş olması satın almamanız gerektiğine işaret eden unsurlardandır.

  8. Süt ve süt ürünleri: Koku<br>  Yoğurt, süt ve peynir gibi ürünlerin muhafaza koşulları da tazeliğini korumaları için önemlidir. Dolapta saklanması gereken süt ve süt ürünlerinin bozulması halinde kötü bir koku yayması ve yeşilimsi renkler içermesi bayatladığının göstergesidir.

    Süt ve süt ürünleri: Koku
    Yoğurt, süt ve peynir gibi ürünlerin muhafaza koşulları da tazeliğini korumaları için önemlidir. Dolapta saklanması gereken süt ve süt ürünlerinin bozulması halinde kötü bir koku yayması ve yeşilimsi renkler içermesi bayatladığının göstergesidir.

  9. Dondurulmuş gıdalar: Buz parçaları  <br>Ürünlerin tazeliğini korumak için dondurulmuş gıda oldukça cazip gelebilir. Ancak dondurulan gıdanın çözülmesi ve daha sonra yeniden dondurulması mikroorganizmaların üremesi anlamına gelir. Bu tür bir donmuş gıdanın tüketilmesi risklidir. Eğer donmuş gıdanın üzerinde kristalize olan buzlar görülüyorsa, kesinlikle alınmamalıdır.

    Dondurulmuş gıdalar: Buz parçaları
    Ürünlerin tazeliğini korumak için dondurulmuş gıda oldukça cazip gelebilir. Ancak dondurulan gıdanın çözülmesi ve daha sonra yeniden dondurulması mikroorganizmaların üremesi anlamına gelir. Bu tür bir donmuş gıdanın tüketilmesi risklidir. Eğer donmuş gıdanın üzerinde kristalize olan buzlar görülüyorsa, kesinlikle alınmamalıdır.

  10. Et: Yeşil veya sarı renk olmamalıdır<br>  Etin kendi rengi dışında yeşil veya sarı renklere sahip olması tüketilmemesi gerektiğinin habercisidir. Ayrıca kabında çok fazla su veya kan bulunuyorsa, bayat olduğunu gösterir. Aşırı yumuşak ve yapışkan bir hale sahip olması da tazeliğini yitirdiğinin göstergesidir.

    Et: Yeşil veya sarı renk olmamalıdır
    Etin kendi rengi dışında yeşil veya sarı renklere sahip olması tüketilmemesi gerektiğinin habercisidir. Ayrıca kabında çok fazla su veya kan bulunuyorsa, bayat olduğunu gösterir. Aşırı yumuşak ve yapışkan bir hale sahip olması da tazeliğini yitirdiğinin göstergesidir.

  11. Tavuk: Beyaz çizgilere dikkat<br>  Tavuk da et gibi diri olmalıdır. Kabında çok fazla sıvı biriktiyse, tazeliğini yitirmiş demektir. Bastırıldığında eski formuna dönmesi gerekir. Ayrıca üzerinde beyaz çizgilerin olmaması gerekir. Bu tür tavukların tüketiminden kaçınmalısınız.  bayat yiyecekleri anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama yolları

    Tavuk: Beyaz çizgilere dikkat
    Tavuk da et gibi diri olmalıdır. Kabında çok fazla sıvı biriktiyse, tazeliğini yitirmiş demektir. Bastırıldığında eski formuna dönmesi gerekir. Ayrıca üzerinde beyaz çizgilerin olmaması gerekir. Bu tür tavukların tüketiminden kaçınmalısınız. bayat yiyecekleri anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama , yiyeceklerin tazeliğini anlama yolları