Silahlı İHA'ya Öfkenin Nedeni

Silahlı İHA'ya öfkenin nedeni 'Vur' emrini kim veriyor?

  1. İŞTE EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ Anlık istihbarat, planlama ve operasyon gücüne sahip

    İŞTE EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ Anlık istihbarat, planlama ve operasyon gücüne sahip

  2. Çok sessiz , teröristin kaçış imkanı sıfır., 20- 30 cm hassasiyetle hedefi başarıyla vuruyor.

    Çok sessiz , teröristin kaçış imkanı sıfır., 20- 30 cm hassasiyetle hedefi başarıyla vuruyor.

  3. Yüksek görüntü gücü ve merkezde analiz imkanı sayesinde sivillerin vurulma olasılığı ortadan kalktı.

    Yüksek görüntü gücü ve merkezde analiz imkanı sayesinde sivillerin vurulma olasılığı ortadan kalktı.

  4. Hedefi gördükten sonra atış kabiliyeti nedeniyle 'dağ- taş bombalanıyor' eleştirilerini sona erdirdi.

    Hedefi gördükten sonra atış kabiliyeti nedeniyle 'dağ- taş bombalanıyor' eleştirilerini sona erdirdi.

  5. Operasyona kara gücü dahil olmadığı için asker kaybı sıfır.

    Operasyona kara gücü dahil olmadığı için asker kaybı sıfır.

  6. Her türlü hava koşulunda operasyon kabiliyeti

    Her türlü hava koşulunda operasyon kabiliyeti

  7. Yüksek zayiat gücü nedeniyle teröristlerin toplu eylemi ve karakol baskınları tarihe karıştı. 100 kişilik gruplarla gerçekleştirilen Dağlıca türü baskınlar ile yorgun düşen Mehmetçik’e pusu kurmak son buldu.

    Yüksek zayiat gücü nedeniyle teröristlerin toplu eylemi ve karakol baskınları tarihe karıştı. 100 kişilik gruplarla gerçekleştirilen Dağlıca türü baskınlar ile yorgun düşen Mehmetçik’e pusu kurmak son buldu.

  8. Yazılım ve donanımıyla tamamıyla yerli.

    Yazılım ve donanımıyla tamamıyla yerli.

  9. Kırsaldaki yüzde yüz başarısı nedeniyle örgütün dağ hakimiyeti neredeyse sıfırlandı.

    Kırsaldaki yüzde yüz başarısı nedeniyle örgütün dağ hakimiyeti neredeyse sıfırlandı.

  10. Silahlı İnsansız Hava Araçları ile tek bir şehit vermeden 3 bin PKK’lı etkisiz hale getirildi.

    Silahlı İnsansız Hava Araçları ile tek bir şehit vermeden 3 bin PKK’lı etkisiz hale getirildi.

  11. PKK ve HDP’lilerin son yıllardaki “Bu sene 10 bin gerilla ile bahar gelecek” şeklindeki tehdit söylemleri de tarihe karıştı.

    PKK ve HDP’lilerin son yıllardaki “Bu sene 10 bin gerilla ile bahar gelecek” şeklindeki tehdit söylemleri de tarihe karıştı.

  12. Bölgede oluşan güven ortamı sayesinde PKK’ya katılım sıfırlandı. Dağdan inip teslim olan terörist sayısında rekor artış var.

    Bölgede oluşan güven ortamı sayesinde PKK’ya katılım sıfırlandı. Dağdan inip teslim olan terörist sayısında rekor artış var.

  13. KULLANIM DETAYLARI  <p>    TSK&#8217;da Kara Kuvvetleri, İçişleri&#8217;nde de Jandarma ve Emniyet Teşkilatı. İHA&#8217;lar istihbarat maksatlı (gözlem, gözetleme, yer tespiti), SİHA&#8217;lar ise operasyonel çalışıyor.Hava araçları gelişmiş kameralarıyla aldıkları görüntüyü uydu üzerinden anlık olarak yere aktarıyor.

    KULLANIM DETAYLARI

    TSK’da Kara Kuvvetleri, İçişleri’nde de Jandarma ve Emniyet Teşkilatı. İHA’lar istihbarat maksatlı (gözlem, gözetleme, yer tespiti), SİHA’lar ise operasyonel çalışıyor.Hava araçları gelişmiş kameralarıyla aldıkları görüntüyü uydu üzerinden anlık olarak yere aktarıyor.

  14. Yüksek irtifadan ve uzaktan görev yapabilmesi İHA&#8217;nın en büyük avantajı. Sesi yerden duyulmuyor, çoğu zaman görülmüyor bile. Sistem sadece havadaki İHA&#8217;dan ibaret değil. Yer kontrol istasyonları, yer veri terminalleri ve faydalı yük ünitelerinden oluşuyor.

    Yüksek irtifadan ve uzaktan görev yapabilmesi İHA’nın en büyük avantajı. Sesi yerden duyulmuyor, çoğu zaman görülmüyor bile. Sistem sadece havadaki İHA’dan ibaret değil. Yer kontrol istasyonları, yer veri terminalleri ve faydalı yük ünitelerinden oluşuyor.

  15. Görüntüler nereye geliyor?<p>    İkinci Ordu Komutanlığı bünyesinde, halihazırda iki İHA taburu var. Biri Batman, diğeri Siirt&#8217;te.<p>    Planlamalara göre, üçüncü İHA Taburu da Van&#8217;da kurulacak.

    Görüntüler nereye geliyor?

    İkinci Ordu Komutanlığı bünyesinde, halihazırda iki İHA taburu var. Biri Batman, diğeri Siirt’te.

    Planlamalara göre, üçüncü İHA Taburu da Van’da kurulacak.

  16. İHA&#8217;lar ve SİHA&#8217;lar iç güvenlik harekat bölgesinde ve hem Irak hem de İran sınır hattında 7 gün 24 saat devriye uçuşu yapıyorlar.

    İHA’lar ve SİHA’lar iç güvenlik harekat bölgesinde ve hem Irak hem de İran sınır hattında 7 gün 24 saat devriye uçuşu yapıyorlar.

  17. Zaman zaman tesadüfi, kimi zaman da gelen duyumlar üzerine yönlendirildikleri bölgelerden görüntü aktarıyorlar. Gelen görüntüler önce yer kontrol istasyonundaki ekranlara yansıyor. (Gerek duyulması halinde İkinci Ordu ve Genelkurmay Karargahı&#8217;na da eş zamanlı olarak görüntü aktarılabiliyor.)

    Zaman zaman tesadüfi, kimi zaman da gelen duyumlar üzerine yönlendirildikleri bölgelerden görüntü aktarıyorlar. Gelen görüntüler önce yer kontrol istasyonundaki ekranlara yansıyor. (Gerek duyulması halinde İkinci Ordu ve Genelkurmay Karargahı’na da eş zamanlı olarak görüntü aktarılabiliyor.)

  18. Ateşe kim ve nasıl karar veriyor?<p>    Görüntüler, İHA taburlarındaki veri terminallerinde inceleniyor. İstihbarat ve harekât birimlerinin değerlendirmesi sonucu hedefler SİHA (ya da ihtiyaç halinde Kobra helikopterleriyle) ateş altına alınıyor.

    Ateşe kim ve nasıl karar veriyor?

    Görüntüler, İHA taburlarındaki veri terminallerinde inceleniyor. İstihbarat ve harekât birimlerinin değerlendirmesi sonucu hedefler SİHA (ya da ihtiyaç halinde Kobra helikopterleriyle) ateş altına alınıyor.

  19. &#8216;Vur emri&#8217;ni İkinci Ordu&#8217;daki ilgili komutanlar (harekât) verebiliyor. Durumun hassasiyetine göre üstlerin (yani Kara Kuvvetleri ya da gerekirse Genelkurmay Başkanlığı&#8217;nun) emrine başvurulabiliyor.

    ‘Vur emri’ni İkinci Ordu’daki ilgili komutanlar (harekât) verebiliyor. Durumun hassasiyetine göre üstlerin (yani Kara Kuvvetleri ya da gerekirse Genelkurmay Başkanlığı’nun) emrine başvurulabiliyor.

  20. Ateş emrinin verilme sürecindeki en önemli kriter, görüntü alınan noktanın &#8216;askeri yasak bölge / güvenlik bölgesi dahilinde olup olmadığı.

    Ateş emrinin verilme sürecindeki en önemli kriter, görüntü alınan noktanın ‘askeri yasak bölge / güvenlik bölgesi dahilinde olup olmadığı.

  21. Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenli olarak duyurulan askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerine, ilan edilen tarih aralıklarında sivillerin girmesi yasak.

    Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenli olarak duyurulan askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerine, ilan edilen tarih aralıklarında sivillerin girmesi yasak.

  22. İHA&#8217;ların tespit ettiği görüntüler işte bu yasaklanmış sınırlar içinden geliyorsa ve bir de görüntülerdeki kişiler silahlıysa, hava operasyonu emri veriliyor.

    İHA’ların tespit ettiği görüntüler işte bu yasaklanmış sınırlar içinden geliyorsa ve bir de görüntülerdeki kişiler silahlıysa, hava operasyonu emri veriliyor.

  23. (Bu noktada, yerdeki silahlı kişilerin terörist mi, kaçakçı mı olduğunun tespiti pek mümkün değil belki ama bölgedeki (başta uyuşturucu olmak üzere) kaçakçılık faaliyetlerinin de terör örgütünün kontrolünde olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerek.)

    (Bu noktada, yerdeki silahlı kişilerin terörist mi, kaçakçı mı olduğunun tespiti pek mümkün değil belki ama bölgedeki (başta uyuşturucu olmak üzere) kaçakçılık faaliyetlerinin de terör örgütünün kontrolünde olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerek.)

  24. Yasak bölge sınırlarında ya da kesin emin olunamayan durumlarda ise o noktaya yakın yer birimlerinden ilave bilgi talep ediliyor. Karakol ya da kalekollardaki termal kameralar ya da helikopterler vasıtasıyla teyit isteniyor ve nihai karar bu &#8216;double check&#8217;ten (ikinci kontrol) sonra veriliyor.

    Yasak bölge sınırlarında ya da kesin emin olunamayan durumlarda ise o noktaya yakın yer birimlerinden ilave bilgi talep ediliyor. Karakol ya da kalekollardaki termal kameralar ya da helikopterler vasıtasıyla teyit isteniyor ve nihai karar bu ‘double check’ten (ikinci kontrol) sonra veriliyor.

  25. Hem İran hem de Irak sınırını kontrol altında tutmak maksadıyla, Şemdinli bölgesinde iki yıl önce bir hudut tugayı kurulmuştu.

    Hem İran hem de Irak sınırını kontrol altında tutmak maksadıyla, Şemdinli bölgesinde iki yıl önce bir hudut tugayı kurulmuştu.

  26. Hakkari&#8217;nin bu ilçesi sadece teröristlerin değil, başta uyuşturucu olmak üzere kaçakçıların da çok yoğun olarak kullandığı bir güzergah. Şemdinli bu yüzden çok önemli.

    Hakkari’nin bu ilçesi sadece teröristlerin değil, başta uyuşturucu olmak üzere kaçakçıların da çok yoğun olarak kullandığı bir güzergah. Şemdinli bu yüzden çok önemli.

  27. Yetkililer, İHA / SİHA tartışmalarına konu olan şikayetlerin çoğunun bu bölgeden gelmesinin tesadüf olmadığı görüşünde.

    Yetkililer, İHA / SİHA tartışmalarına konu olan şikayetlerin çoğunun bu bölgeden gelmesinin tesadüf olmadığı görüşünde.

  28. NOT: Bilgiler Vatan yazarı Murat Çelik'in köşesinden alınmıştır.

    NOT: Bilgiler Vatan yazarı Murat Çelik'in köşesinden alınmıştır.