Sonbaharda Bolca Tüketmeniz Gereken Sebzeler

Sonbaharda bolca tüketmeniz gereken sebzeler

  1. Yaz sıcaklarına alışmışken birden havaların soğumasıyla etkisini gösteren sonbahar, vücut direncinin düşüşe geçtiği mevsimdir. Bu nedenle sonbaharda sağlıklı besinler tüketmenin kış aylarında hastalıklara yakalanma riskini azaltacağı bilinmelidir. İşte sonbahardan sizi kışa hazırlayacak sebzeler...

    Yaz sıcaklarına alışmışken birden havaların soğumasıyla etkisini gösteren sonbahar, vücut direncinin düşüşe geçtiği mevsimdir. Bu nedenle sonbaharda sağlıklı besinler tüketmenin kış aylarında hastalıklara yakalanma riskini azaltacağı bilinmelidir. İşte sonbahardan sizi kışa hazırlayacak sebzeler...

  2. Havuç<p>    Havuç, içinde yüksek oranda bulunan A vitamini göz sağlığı için çok önemlidir. Betakaroten ise vücudu kansere karşı savunurken olası bir kanser durumunda hastalıklı hücrelerin çoğalmasını engeller. Bunun yanı sıra havuçta bulunan antioksidanlar kanı temizleyerek dolaşım sistemine fayda sağlar.

    Havuç

    Havuç, içinde yüksek oranda bulunan A vitamini göz sağlığı için çok önemlidir. Betakaroten ise vücudu kansere karşı savunurken olası bir kanser durumunda hastalıklı hücrelerin çoğalmasını engeller. Bunun yanı sıra havuçta bulunan antioksidanlar kanı temizleyerek dolaşım sistemine fayda sağlar.

  3. Ispanak, içerdiği A, C, E, K vitaminlerine ek olarak bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, çinko mineralleri ve betakaroten içermektedir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, anemiyi önler, cilt, kemik ve kalp sağlığına iyi gelir, sindirim düzensizliklerini toparlar.

    Ispanak, içerdiği A, C, E, K vitaminlerine ek olarak bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, çinko mineralleri ve betakaroten içermektedir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, anemiyi önler, cilt, kemik ve kalp sağlığına iyi gelir, sindirim düzensizliklerini toparlar.

  4. Pırasada yüksek miktarda bulunan K vitamini, kemik sağlığı için çok önemlidir. 3 yemek kaşığı pırasa günlük K vitamini ihtiyacınızın 1/3'ünü karşılamaktadır.

    Pırasada yüksek miktarda bulunan K vitamini, kemik sağlığı için çok önemlidir. 3 yemek kaşığı pırasa günlük K vitamini ihtiyacınızın 1/3'ünü karşılamaktadır.

  5. Yağ oranı düşük ve az kalorili bir sebze olan kabak, kilo vermeyi kolaylaştırır. İçerdiği bol miktarda lif ve proteinler kolon sağlığını korur ve prostatı önler.

    Yağ oranı düşük ve az kalorili bir sebze olan kabak, kilo vermeyi kolaylaştırır. İçerdiği bol miktarda lif ve proteinler kolon sağlığını korur ve prostatı önler.

  6. Karnabahar tam bir lif ve kalsiyum deposudur. Bu sayede kolesterolü dengede tutar. Ayrıca gebelikte düzenli tüketildiğinde anne karnında bebeğin gelişimini olumlu yönde etkiler.

    Karnabahar tam bir lif ve kalsiyum deposudur. Bu sayede kolesterolü dengede tutar. Ayrıca gebelikte düzenli tüketildiğinde anne karnında bebeğin gelişimini olumlu yönde etkiler.

  7. Yemeğini, dolmasını, çorbasını yapabileceğiniz ya da haşlayarak suyunu tüketebileceğiniz pazı; kalsiyum, demir, E ve K vitamini içermektedir. Kemikler ve göz için faydalı olmasının yanı sıra şeker hastalığından ve kanserden korur.

    Yemeğini, dolmasını, çorbasını yapabileceğiniz ya da haşlayarak suyunu tüketebileceğiniz pazı; kalsiyum, demir, E ve K vitamini içermektedir. Kemikler ve göz için faydalı olmasının yanı sıra şeker hastalığından ve kanserden korur.

  8. Kereviz, içerisinde doğal olarak bulundurduğu güçlü antioksidanlar sayesinde pek çok organı korumaktadır. Romatizma ağrılarını azaltır. Akciğer enfeksiyonlarına, astıma ve cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir.

    Kereviz, içerisinde doğal olarak bulundurduğu güçlü antioksidanlar sayesinde pek çok organı korumaktadır. Romatizma ağrılarını azaltır. Akciğer enfeksiyonlarına, astıma ve cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir.

  9. Patlıcan, düşük çözünürlüklü karbonhidrat ve lif içerir. Tüketildiğinde glikoz emilimini kontrol edebilir ve kan şekerini aniden artırmaz. Böylelikle diyabet hastalığına iyi gelir. Kalp ve beyin sağlığını korur, ayrıca vücutta demir üretimine yardımcı olur.

    Patlıcan, düşük çözünürlüklü karbonhidrat ve lif içerir. Tüketildiğinde glikoz emilimini kontrol edebilir ve kan şekerini aniden artırmaz. Böylelikle diyabet hastalığına iyi gelir. Kalp ve beyin sağlığını korur, ayrıca vücutta demir üretimine yardımcı olur.

  10. Mantar içerdiği selenyum, bakır ve çinko gibi mineraller sayesinde saç ve cilt sağlığınızı korur. Mevsimsel geçişlerde artan saç dökülmelerini azaltır. Ayrıca meme ve prostat kanserlerine karşı bağışıklığı güçlendirir.

    Mantar içerdiği selenyum, bakır ve çinko gibi mineraller sayesinde saç ve cilt sağlığınızı korur. Mevsimsel geçişlerde artan saç dökülmelerini azaltır. Ayrıca meme ve prostat kanserlerine karşı bağışıklığı güçlendirir.

  11. Kan basıncını dengeleyen ve karaciğeri koruyan beyaz lahanadaki glutamin bileşeni; alerji, eklem ağrısı, ve ateşli enfeksiyon gibi durumlarda vücut savunmasında rol oynar. Güçlü bir antioksidan olan bu besinin çorbasını da deneyebilirsiniz.

    Kan basıncını dengeleyen ve karaciğeri koruyan beyaz lahanadaki glutamin bileşeni; alerji, eklem ağrısı, ve ateşli enfeksiyon gibi durumlarda vücut savunmasında rol oynar. Güçlü bir antioksidan olan bu besinin çorbasını da deneyebilirsiniz.