İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Verimli Ders Çalışmanın Püf Noktaları

İşte, düzenli çalışılabilmesi için uygulanması gereken 10 altın kural

  1. 'Ders çalışmak istiyorum ama çalışamıyorum' cümlesini bilirsiniz... O yılları çoktan geçtiyseniz de mutlaka hatırlarsınız!.. Ders çalışmaya oturulur ama ders çalışmak dışında yapılabilecek her şey yapılır! Yıllardır görüşülmeyen arkadaşlar aranır, randevulaşılır, bol bol yemek yenir, gözler televizyona/telefona takılır... Peki neden? Bu konsantrasyon eksikliği nasıl giderilebilir? Koral Varol Akademi Yayınlarının Kurucusu ve Eğitim Uzmanı Koray Varol, çalışma ortamının ve çalışma programının çocuğun düzenli ders çalışmasını etkileyen önemli unsurlardan olduğunu söylüyor ve bazı püf noktaları veriyor. İşte, düzenli çalışılabilmesi için uygulanması gereken 10 altın kural:

    'Ders çalışmak istiyorum ama çalışamıyorum' cümlesini bilirsiniz... O yılları çoktan geçtiyseniz de mutlaka hatırlarsınız!.. Ders çalışmaya oturulur ama ders çalışmak dışında yapılabilecek her şey yapılır! Yıllardır görüşülmeyen arkadaşlar aranır, randevulaşılır, bol bol yemek yenir, gözler televizyona/telefona takılır... Peki neden? Bu konsantrasyon eksikliği nasıl giderilebilir? Koral Varol Akademi Yayınlarının Kurucusu ve Eğitim Uzmanı Koray Varol, çalışma ortamının ve çalışma programının çocuğun düzenli ders çalışmasını etkileyen önemli unsurlardan olduğunu söylüyor ve bazı püf noktaları veriyor. İşte, düzenli çalışılabilmesi için uygulanması gereken 10 altın kural:

  2. Çalışma ortamı çocuğun başarısını etkileyen önemli unsurlardan biri.     Çocuğun çalışma ortamı, öncelikle dikkat dağıtıcı nesnelerden uzak, ders çalışmaya uygun olarak düzenlenmeli.

    Çalışma ortamı çocuğun başarısını etkileyen önemli unsurlardan biri. Çocuğun çalışma ortamı, öncelikle dikkat dağıtıcı nesnelerden uzak, ders çalışmaya uygun olarak düzenlenmeli.

  3. Çalışılacak oda sade olmalı ve gereksiz eşyalarla dolu olmamalı.     Ortamda televizyon, bilgisayar, telefon, poster, afiş, fotoğraf gibi dikkat dağıtıcı objelere yer verilmemeli.

    Çalışılacak oda sade olmalı ve gereksiz eşyalarla dolu olmamalı. Ortamda televizyon, bilgisayar, telefon, poster, afiş, fotoğraf gibi dikkat dağıtıcı objelere yer verilmemeli.

  4. Odanın ışıklandırması yeterli olmalı.     Çalışma masası da pencereden uzak, derli toplu olmalı.

    Odanın ışıklandırması yeterli olmalı. Çalışma masası da pencereden uzak, derli toplu olmalı.

  5. Odanın belli aralıklarla havalandırılmasına dikkat edilmeli, masa üzerinde sadece çalışılan dersle ilgili materyaller olmalı.

    Odanın belli aralıklarla havalandırılmasına dikkat edilmeli, masa üzerinde sadece çalışılan dersle ilgili materyaller olmalı.

  6. Çalışma programı her öğrencinin kapasitesine göre değişir ve değişmelidir de.     Çocuğa gerçekçi bir plan hazırlanmalı ve bu plan esnek olmalı.

    Çalışma programı her öğrencinin kapasitesine göre değişir ve değişmelidir de. Çocuğa gerçekçi bir plan hazırlanmalı ve bu plan esnek olmalı.

  7. Program çocuğun belirlenen hedeflerine uygun planlanmalı ve çocukla karşılıklı anlaşma sağlanmalı.

    Program çocuğun belirlenen hedeflerine uygun planlanmalı ve çocukla karşılıklı anlaşma sağlanmalı.

  8. Ortaokul ve lise düzeyindeki çocukların ders programı haftalık belirlenmeli.     İlkokul düzeyindeki bir çocuk için ise aileyle birlikte günlük planlar yapılması daha uygun.

    Ortaokul ve lise düzeyindeki çocukların ders programı haftalık belirlenmeli. İlkokul düzeyindeki bir çocuk için ise aileyle birlikte günlük planlar yapılması daha uygun.

  9. Çalışma programı, öğrenme eksiklerinin yoğun olduğu derslere odaklanmalı ve diğer dersleri düzenli tekrar etmeye elverişli olmalı.

    Çalışma programı, öğrenme eksiklerinin yoğun olduğu derslere odaklanmalı ve diğer dersleri düzenli tekrar etmeye elverişli olmalı.

  10. Konu çalışmaları dersler bazında günlere bölünmeli, her konu çalışmasının ardından bu konuları pekiştirecek soru çözümleri için de süre ayrılmalı.     Bir gün önce tamamlanamayan ders programı bir sonraki günde mutlaka telafi edilmeli.

    Konu çalışmaları dersler bazında günlere bölünmeli, her konu çalışmasının ardından bu konuları pekiştirecek soru çözümleri için de süre ayrılmalı. Bir gün önce tamamlanamayan ders programı bir sonraki günde mutlaka telafi edilmeli.

  11. Program, çocuğun odasında her an görebileceği uygun bir yere asılmalı.

    Program, çocuğun odasında her an görebileceği uygun bir yere asılmalı.