Kaliteli Uyku Şart! Peki Nasıl?

Sağlıklı yaşam için pek çok öneri konuşuluyor. Beslenme, hareketli yaşam, pozitif inanç ve düşüncelere kadar sosyal medya ve televizyonlar bu tarz içeriklerle dolu. Daha az değinilen konu ise uyku.

  1. Uykunun sağlıklı yaşamdaki yerini hepimiz biliyoruz. Motivasyon, odaklanma, duygularımız ve karar verme sürecimizi etkiliyor. Peki ya öğrenme düzeyindeki etkisini ne kadar biliyoruz?

    Uykunun sağlıklı yaşamdaki yerini hepimiz biliyoruz. Motivasyon, odaklanma, duygularımız ve karar verme sürecimizi etkiliyor. Peki ya öğrenme düzeyindeki etkisini ne kadar biliyoruz?

  2. Hazır birinci sınıflar uyum programı için okula başlamışken ve önümüzdeki hafta tüm yurtta öğrenciler eğitim öğretime başlayacakken uykunun, beynin öğrenme ve hafıza düzeyine etkisini anlatalım.

    Hazır birinci sınıflar uyum programı için okula başlamışken ve önümüzdeki hafta tüm yurtta öğrenciler eğitim öğretime başlayacakken uykunun, beynin öğrenme ve hafıza düzeyine etkisini anlatalım.

  3. Uyku ile öğrenme arasındaki ilişki:    Boston?da yapılan bir araştırmaya göre; yeni bilgi öğrenmeden önce yeterince uyumayanların, yeterli uyuyanlara göre hatırlama oranları azalıyor. McNill Üniversitesi nörobiyologları ise yeni konu öğrenildikten sonra hemen uyuyan grubun öğrendiklerini daha iyi hatırladığını söylüyor.

    Uyku ile öğrenme arasındaki ilişki: Boston?da yapılan bir araştırmaya göre; yeni bilgi öğrenmeden önce yeterince uyumayanların, yeterli uyuyanlara göre hatırlama oranları azalıyor. McNill Üniversitesi nörobiyologları ise yeni konu öğrenildikten sonra hemen uyuyan grubun öğrendiklerini daha iyi hatırladığını söylüyor.

  4. Bu demek oluyor ki; sabah uykusunu almadan okula gelen öğrencilerin derslerden verim alması düşük oluyor. Yatmadan önce o günün tekrarını yapan öğrenci ise daha verimli olabilmekte.

    Bu demek oluyor ki; sabah uykusunu almadan okula gelen öğrencilerin derslerden verim alması düşük oluyor. Yatmadan önce o günün tekrarını yapan öğrenci ise daha verimli olabilmekte.

  5. Uyku esnasında beyinde neler oluyor?    Uyku sırasında beynin hipokampus bölgesi, yeni bilgiyi kalıcı hafızaya kaydetme ile ilgili çalışıyor. Yeteri kadar uyku alınmazsa beynin hipokampus bölgesi de zarar görmeye başlıyor.

    Uyku esnasında beyinde neler oluyor? Uyku sırasında beynin hipokampus bölgesi, yeni bilgiyi kalıcı hafızaya kaydetme ile ilgili çalışıyor. Yeteri kadar uyku alınmazsa beynin hipokampus bölgesi de zarar görmeye başlıyor.

  6. Beyin uyku sırasında gün içinde öğrenilen bilgileri düzenliyor ve hatırlamak için gerekli işlemleri yapıyor. Yeteri kadar uyunmadığı taktirde beynin öğrenme ve konsantrasyon yeteneklerinde düşüş oluyor. Bilgileri öğrendikten sonra güzel bir uyku çekilirse hafızanın bilgileri hatırlama performansı artıyor ve zihin güne daha hazır oluyor.

    Beyin uyku sırasında gün içinde öğrenilen bilgileri düzenliyor ve hatırlamak için gerekli işlemleri yapıyor. Yeteri kadar uyunmadığı taktirde beynin öğrenme ve konsantrasyon yeteneklerinde düşüş oluyor. Bilgileri öğrendikten sonra güzel bir uyku çekilirse hafızanın bilgileri hatırlama performansı artıyor ve zihin güne daha hazır oluyor.

  7. Yeterli uyku süreleri nasıldır?    İlköğretim çağındaki çocukların 9-11 saat, lise düzeyindeki öğrencilerin 8-10 saat uyku süreleri yeterli kabul ediliyor. Yetişkinler için ise 7-9 saat gibi bir uyku süresi yeterli görülüyor. Tabi uyku ihtiyacı kişiden kişiye göre değişebilir. Bir de derin uyku, kaliteli uyku gibi kavramlarda önemlidir.

    Yeterli uyku süreleri nasıldır? İlköğretim çağındaki çocukların 9-11 saat, lise düzeyindeki öğrencilerin 8-10 saat uyku süreleri yeterli kabul ediliyor. Yetişkinler için ise 7-9 saat gibi bir uyku süresi yeterli görülüyor. Tabi uyku ihtiyacı kişiden kişiye göre değişebilir. Bir de derin uyku, kaliteli uyku gibi kavramlarda önemlidir.