Türkiye'nin Koronavirüs Esrarı!

TÜRKİYE koronavirüs salgının şimdiye kadar teğet geçtiği ender ülkelerden biri oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan gelen bir harita durumu özetliyor. Dünya ülkelerinden ise Covid 19 vakalarına ilişkin son dakika haberler arka arkaya düşüyor. En büyük ölümler İtalya ve İran'da yaşanıyor. İtalya'nın Kara Kuvvetleri Komutanı da virüse yakalandı.

  1. Dünya koronavirüs (Covid -19) ile kırılırken, Türkiye adeta bir mucizeyi yaşıyor. Doğu komşumuz İran, Çin dışında en çok ölümün olduğu 3. ülke olurken, güney komşumuz Irak'taki ölü sayısı da artıyor. Batı'da ise hem Yunanistan hem Bulgaristan'da virüs vakaladı var. Dört bir yanı koronavirüs ile çevrilen Türkiye'de şimdiye kadar şüpheli vakaların tamamında test sonuçları negatif çıktı. Salgına ilişkin son açıklama da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Yayınladığı harita hayli çarpıcı.

    Dünya koronavirüs (Covid -19) ile kırılırken, Türkiye adeta bir mucizeyi yaşıyor. Doğu komşumuz İran, Çin dışında en çok ölümün olduğu 3. ülke olurken, güney komşumuz Irak'taki ölü sayısı da artıyor. Batı'da ise hem Yunanistan hem Bulgaristan'da virüs vakaladı var. Dört bir yanı koronavirüs ile çevrilen Türkiye'de şimdiye kadar şüpheli vakaların tamamında test sonuçları negatif çıktı. Salgına ilişkin son açıklama da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Yayınladığı harita hayli çarpıcı.

  2. Twitter hesabından bir dünya haritası yayınlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin virüssüz ülkeler listesinde olduğunu gösterdi. Koca şunları yazdı: <br>  104 ülke, tanı konmuş toplam 109.405 hasta, 3.689 ölüm: Dünya Sağlık Örgütünün son verileriyle küresel Koronavirüs tablosu. Türkiye sıkı önlemlerle bugüne dek bu listeye girmemeyi başardı. Komşularımız ve Avrupa önlemlerde yavaş kaldı. Yurt dışından gelenlerimiz kurallara uymalı.

    Twitter hesabından bir dünya haritası yayınlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin virüssüz ülkeler listesinde olduğunu gösterdi. Koca şunları yazdı:
    104 ülke, tanı konmuş toplam 109.405 hasta, 3.689 ölüm: Dünya Sağlık Örgütünün son verileriyle küresel Koronavirüs tablosu. Türkiye sıkı önlemlerle bugüne dek bu listeye girmemeyi başardı. Komşularımız ve Avrupa önlemlerde yavaş kaldı. Yurt dışından gelenlerimiz kurallara uymalı.

  3. Komşumuz olan ülkelerdeki durum ne? : <br>Irak'ta ölü sayısı 6'ya yükselirken, İran'dan şok haberler geliyor.  İran'ın Gilan Sağlık Müdürü Muhammed Hüseyin Kurbani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sadece eyaletlerinde 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Kurbani, Sağlık Komisyonu olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada, "Yaklaşık 900 kişi bu hastalığa yakalanmış durumda." dedi. Sağlık Bakanlığı ise gerçek bilgileri saklıyor. Bakanlık son yaptığı açıklamada ülke genelindeki ölü sayısını 194 olarak açıkladı. Komşu ülke Yunanistan'da virüs yayılıyor. Yunanistan'daki vaka sayısı 73'e yükseldi.

    Komşumuz olan ülkelerdeki durum ne? :
    Irak'ta ölü sayısı 6'ya yükselirken, İran'dan şok haberler geliyor. İran'ın Gilan Sağlık Müdürü Muhammed Hüseyin Kurbani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sadece eyaletlerinde 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Kurbani, Sağlık Komisyonu olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada, "Yaklaşık 900 kişi bu hastalığa yakalanmış durumda." dedi. Sağlık Bakanlığı ise gerçek bilgileri saklıyor. Bakanlık son yaptığı açıklamada ülke genelindeki ölü sayısını 194 olarak açıkladı. Komşu ülke Yunanistan'da virüs yayılıyor. Yunanistan'daki vaka sayısı 73'e yükseldi.

  4. İtalya'da rekor ölüm, komutan da virüse yakalandı    <br>Çin'in ardından en çok can kaybının yaşandığı yer olan İtalya'dan kötü haberler gelmeye devam ediyor. Dün ülkede bir gün içinde 133 kişi virüsten hayatını kaybetti. İlk kez bir günde salgından ölenlerin sayısı 3 haneli rakamlara yükselirken toplam ölü sayısı 366'ya çıktı. İtalya'dan gelen son haber ise virüsün devlet görevlileri arasında yayıldığı yönünde. Kara Kuvvetleri Komutanı General Salvatore Farina da virüse yakalandı. Cumartesi günü iktidar ortağı Demokratik Parti lideri Nicola Zingaretti'nin virüse yakalandığı açıklanmıştı. İtalya virüsle sarsılırken isyanlar başladı. Modena kentindeki cezaevinde şiddetli bir isyan çıktı. Mahkumların, cezaevinde Kovid-19'a karşı önlem alınması talebiyle ayaklandığı öğrenildi. Ülkenin havayolu şirketi Alitalia da 9 Mart itibarıyla Milano'nun en büyük havalimanı Malpensa'daki tüm uçuş ve diğer faaliyetlerini durdurdu. Papa da virüs korkusuyla pazar duasını alışılageldiği gibi çalışma ofisinin penceresine çıkarak yapmak yerine canlı yayınla gerçekleştirdi.

    İtalya'da rekor ölüm, komutan da virüse yakalandı
    Çin'in ardından en çok can kaybının yaşandığı yer olan İtalya'dan kötü haberler gelmeye devam ediyor. Dün ülkede bir gün içinde 133 kişi virüsten hayatını kaybetti. İlk kez bir günde salgından ölenlerin sayısı 3 haneli rakamlara yükselirken toplam ölü sayısı 366'ya çıktı. İtalya'dan gelen son haber ise virüsün devlet görevlileri arasında yayıldığı yönünde. Kara Kuvvetleri Komutanı General Salvatore Farina da virüse yakalandı. Cumartesi günü iktidar ortağı Demokratik Parti lideri Nicola Zingaretti'nin virüse yakalandığı açıklanmıştı. İtalya virüsle sarsılırken isyanlar başladı. Modena kentindeki cezaevinde şiddetli bir isyan çıktı. Mahkumların, cezaevinde Kovid-19'a karşı önlem alınması talebiyle ayaklandığı öğrenildi. Ülkenin havayolu şirketi Alitalia da 9 Mart itibarıyla Milano'nun en büyük havalimanı Malpensa'daki tüm uçuş ve diğer faaliyetlerini durdurdu. Papa da virüs korkusuyla pazar duasını alışılageldiği gibi çalışma ofisinin penceresine çıkarak yapmak yerine canlı yayınla gerçekleştirdi.

  5. ABD'de ölü sayısı artıyor  <br>  Yetkililer, 18'i Washington, 2'si Florida ve biri California'da olmak üzere ülke genelinde Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısının 21'e çıktığını açıkladı. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise Çin'in Vuhan kentinden tahliye edilen ve California açıklarında bekletilen 3 bin 500 kişilik yolcu gemisinde olanlar da dahil 33 eyalette koronavirüs tespit edilenlerin sayısının 512'ye ulaştığını bildirdi. Gemi bugün Oakland kentine yanaşacak ve gemideki Amerikalı yolcular askeri üslere götürülerek virüs tespit edilenler 14 gün karantinaya alınacak.

    ABD'de ölü sayısı artıyor
    Yetkililer, 18'i Washington, 2'si Florida ve biri California'da olmak üzere ülke genelinde Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısının 21'e çıktığını açıkladı. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise Çin'in Vuhan kentinden tahliye edilen ve California açıklarında bekletilen 3 bin 500 kişilik yolcu gemisinde olanlar da dahil 33 eyalette koronavirüs tespit edilenlerin sayısının 512'ye ulaştığını bildirdi. Gemi bugün Oakland kentine yanaşacak ve gemideki Amerikalı yolcular askeri üslere götürülerek virüs tespit edilenler 14 gün karantinaya alınacak.

  6. Suudi Arabistan herşeyi durdurdu<br>  Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında vatandaşların ve ülkede yaşayan yabancıların Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, Suriye, Güney Kore, Mısır, İtalya ve Irak'a gidişlerini geçici olarak durdurdu. Bu 9 ülkeden gelenler de ülkeye alınmıyor. Suudi Arabistan'ın bu ülkelerle uçak ve gemi seferlerini de durdurdu. Şu anda ülkeden ayrılmak isteyenler için sadece kara yolu açık tutuluyor.  Suudi Arabistan tüm camilerde dini ders ve Kuran ezberleme halkaları da askıya aldı. Suudi arabistan 2 haftalığına okulları da tatil etti.

    Suudi Arabistan herşeyi durdurdu
    Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında vatandaşların ve ülkede yaşayan yabancıların Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, Suriye, Güney Kore, Mısır, İtalya ve Irak'a gidişlerini geçici olarak durdurdu. Bu 9 ülkeden gelenler de ülkeye alınmıyor. Suudi Arabistan'ın bu ülkelerle uçak ve gemi seferlerini de durdurdu. Şu anda ülkeden ayrılmak isteyenler için sadece kara yolu açık tutuluyor. Suudi Arabistan tüm camilerde dini ders ve Kuran ezberleme halkaları da askıya aldı. Suudi arabistan 2 haftalığına okulları da tatil etti.

  7. Mısır'da vaka sayısı artıyor<br>  Arap ülkelerini sarmaya başlayan koronavirüs (Kovid-19) Mısır'da hızla yayılmaya başladı. Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halid Mücahid, televizyona yaptığı açıklamada, yeni vakaların tespit edilmesiyle ülkede Kovid-19'a yakalanan kişi sayısının toplam 55'e yükseldiğini belirtti. Mısır'da Nil Nehri üzerinde bir turistik gemideki yolculardan 33 kişi de virüs tespit edilmişti. Mısır Sağlık Bakanlığı, ülkeye bir hafta önce gelen bir Alman vatandaşının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiğini, bunun, söz konusu virüs nedeniyle ülkedeki ilk ölüm vakası olduğunu duyurdu.

    Mısır'da vaka sayısı artıyor
    Arap ülkelerini sarmaya başlayan koronavirüs (Kovid-19) Mısır'da hızla yayılmaya başladı. Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halid Mücahid, televizyona yaptığı açıklamada, yeni vakaların tespit edilmesiyle ülkede Kovid-19'a yakalanan kişi sayısının toplam 55'e yükseldiğini belirtti. Mısır'da Nil Nehri üzerinde bir turistik gemideki yolculardan 33 kişi de virüs tespit edilmişti. Mısır Sağlık Bakanlığı, ülkeye bir hafta önce gelen bir Alman vatandaşının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiğini, bunun, söz konusu virüs nedeniyle ülkedeki ilk ölüm vakası olduğunu duyurdu.

  8. Katar 14 ülkeyi kara listeye aldı  <br>Katar Hükümeti İletişim Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı 14 ülkeden gelecek yolcuların ülkeye girişine geçici olarak engelleme getirildi.  Söz konusu ülkelerin Bangladeş, Çin, Mısır, Hindistan, İran, Irak, Lübnan, Nepal, Pakistan, Filipinler, Güney Kore, Srilanka, Suriye ve Tayland olduğu kaydedildi.  Katar Sağlık Bakanlığı açıklamasında, son tespit edilen 3 koronavirüs vakasıyla ülkede salgına yakalanan kişi sayısı 15'e yükseldi.

    Katar 14 ülkeyi kara listeye aldı
    Katar Hükümeti İletişim Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı 14 ülkeden gelecek yolcuların ülkeye girişine geçici olarak engelleme getirildi. Söz konusu ülkelerin Bangladeş, Çin, Mısır, Hindistan, İran, Irak, Lübnan, Nepal, Pakistan, Filipinler, Güney Kore, Srilanka, Suriye ve Tayland olduğu kaydedildi. Katar Sağlık Bakanlığı açıklamasında, son tespit edilen 3 koronavirüs vakasıyla ülkede salgına yakalanan kişi sayısı 15'e yükseldi.

  9. İsrail'de sayı yükseldi  <br>İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'de 14 yeni tip koronavirüs daha tespit edildiği, böylece sayının 39'a yükseldiği belirtildi. Hastalık bulaşanların tedavi altına alındığı ifade edilen açıklamada, vaka sayısının yükselebileceğine vurgu yapıldı.

    İsrail'de sayı yükseldi
    İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'de 14 yeni tip koronavirüs daha tespit edildiği, böylece sayının 39'a yükseldiği belirtildi. Hastalık bulaşanların tedavi altına alındığı ifade edilen açıklamada, vaka sayısının yükselebileceğine vurgu yapıldı.

  10. Avrupa ülkelerinde son durum<br>  Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Avrupa ülkelerinde yayılmaya devam ediyor. Avrupa'da Kovid-19 nedeniyle son iki haftada 366 ölümün kaydedildi. İtalya'nın ardından en yüksek ölüm Fransa'da oldu. Fransa'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 19'a yükseldi, vaka sayısı ise 1126'ya çıktı. 30 koronavirüs vakasının bulunduğu Portekiz'de ise Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, virüse karşı önlem olarak iki hafta boyunca tüm programını iptal etti. Avrupa'nın diğer ülkeleri İngiltere'de vaka sayısı 273, Danimarka'da vaka sayısı 35, Romanya'da ise 15 oldu.

    Avrupa ülkelerinde son durum
    Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Avrupa ülkelerinde yayılmaya devam ediyor. Avrupa'da Kovid-19 nedeniyle son iki haftada 366 ölümün kaydedildi. İtalya'nın ardından en yüksek ölüm Fransa'da oldu. Fransa'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 19'a yükseldi, vaka sayısı ise 1126'ya çıktı. 30 koronavirüs vakasının bulunduğu Portekiz'de ise Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, virüse karşı önlem olarak iki hafta boyunca tüm programını iptal etti. Avrupa'nın diğer ülkeleri İngiltere'de vaka sayısı 273, Danimarka'da vaka sayısı 35, Romanya'da ise 15 oldu.

  11. Toplam ölü sayısı : <br>Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 110 bini geçti. Kovid-19 nedeniyle ölü sayısı ise 3 bin 831 kişiye ulaştı. Şimdiye kadar 62 bin 302 kişi iyileşti. Çin ana karasında 3 bin 120, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 3, İtalya'da 366, İran'da 194, Güney Kore'de 53, ABD'de 22, Fransa'da 19, İspanya'da 17, Japonya'da 14, Irak'ta 6, Avustralya'da 3, İngiltere'de 3, Hollanda 3, İsviçre 2, Mısır, San Marino, Tayland, Tayvan, Filipinler ve Arjantin'de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

    Toplam ölü sayısı :
    Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 110 bini geçti. Kovid-19 nedeniyle ölü sayısı ise 3 bin 831 kişiye ulaştı. Şimdiye kadar 62 bin 302 kişi iyileşti. Çin ana karasında 3 bin 120, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 3, İtalya'da 366, İran'da 194, Güney Kore'de 53, ABD'de 22, Fransa'da 19, İspanya'da 17, Japonya'da 14, Irak'ta 6, Avustralya'da 3, İngiltere'de 3, Hollanda 3, İsviçre 2, Mısır, San Marino, Tayland, Tayvan, Filipinler ve Arjantin'de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

  12. "Worldometer"de yer alan, diğer ülke ve bölgelerdeki vaka sayıları şöyle: "Güney Kore 7 bin 382, İtalya 7 bin 375, İran 6 bin 566, Japonya 1198, Fransa 1209, Almanya 1040, İspanya 674, ABD 554, İsviçre 332, İngiltere 278, Hollanda 265, İsveç 203, Belçika 200, Norveç 176, Singapur 150, Avusturya 104, Malezya 99, Avustralya 93, Bahreyn 85, Yunanistan 73, Kanada 66, Kuveyt 64, Irak 60, İzlanda 58, Mısır 55, Tayland 50, Birleşik Arap Emirlikleri 45, Hindistan 40, İsrail 39, San Marino 36, Danimarka 35, Çekya 32, Lübnan 32,  Portekiz 30, Vietnam 30, Brezilya 25, Finlandiya 25, İrlanda 21, Cezayir 20, Filistin 19, Rusya 17, Umman 16, Slovenya 16, Ekvador 15, Katar 15, Romanya 15, Suudi Arabistan 15, Gürcistan 15, Arjantin 12, Hırvatistan 12, Polonya 11, Filipinler 10, Estonya 10, Şili 10, Azerbaycan 9, Kosta Rika 9, Meksika 7, Pakistan 7, Macaristan 7, Peru 7, Beyaz Rusya 6, Endonezya 6, Dominik Cumhuriyeti 5, Lüksemburg 5, Yeni Zelanda 5, Fransız Guyanası 5, Slovakya 5, Afganistan 4, , Senegal 4, Bulgaristan 4, Maldivler 4, Kuzey Makedonya 3, Bosna-Hersek 3, Malta 3, Litvanya 3, Bangladeş 3, Güney Afrika 3, Kamboçya 2, Fas 2, Tunus 2, Kamerun 2, Faroe Adaları 2, Arnavutluk 2, Fransız Denizaşırı ili Martinik 2, Saint Martin 2, Andorra 1, Ermenistan 1, Ürdün 1, Letonya 1, Monako 1, Nepal 1, Nijerya 1, Sri Lanka 1, Ukrayna 1, Butan 1, Kolombiya 1, Cebelitarık İngiliz Denizaşırı Toprağı 1, Vatikan 1, Liechtenstein 1, Moldova 1, Paraguay 1, Saint Barth 1, Sırbistan 1 ve Togo 1."

    "Worldometer"de yer alan, diğer ülke ve bölgelerdeki vaka sayıları şöyle: "Güney Kore 7 bin 382, İtalya 7 bin 375, İran 6 bin 566, Japonya 1198, Fransa 1209, Almanya 1040, İspanya 674, ABD 554, İsviçre 332, İngiltere 278, Hollanda 265, İsveç 203, Belçika 200, Norveç 176, Singapur 150, Avusturya 104, Malezya 99, Avustralya 93, Bahreyn 85, Yunanistan 73, Kanada 66, Kuveyt 64, Irak 60, İzlanda 58, Mısır 55, Tayland 50, Birleşik Arap Emirlikleri 45, Hindistan 40, İsrail 39, San Marino 36, Danimarka 35, Çekya 32, Lübnan 32, Portekiz 30, Vietnam 30, Brezilya 25, Finlandiya 25, İrlanda 21, Cezayir 20, Filistin 19, Rusya 17, Umman 16, Slovenya 16, Ekvador 15, Katar 15, Romanya 15, Suudi Arabistan 15, Gürcistan 15, Arjantin 12, Hırvatistan 12, Polonya 11, Filipinler 10, Estonya 10, Şili 10, Azerbaycan 9, Kosta Rika 9, Meksika 7, Pakistan 7, Macaristan 7, Peru 7, Beyaz Rusya 6, Endonezya 6, Dominik Cumhuriyeti 5, Lüksemburg 5, Yeni Zelanda 5, Fransız Guyanası 5, Slovakya 5, Afganistan 4, , Senegal 4, Bulgaristan 4, Maldivler 4, Kuzey Makedonya 3, Bosna-Hersek 3, Malta 3, Litvanya 3, Bangladeş 3, Güney Afrika 3, Kamboçya 2, Fas 2, Tunus 2, Kamerun 2, Faroe Adaları 2, Arnavutluk 2, Fransız Denizaşırı ili Martinik 2, Saint Martin 2, Andorra 1, Ermenistan 1, Ürdün 1, Letonya 1, Monako 1, Nepal 1, Nijerya 1, Sri Lanka 1, Ukrayna 1, Butan 1, Kolombiya 1, Cebelitarık İngiliz Denizaşırı Toprağı 1, Vatikan 1, Liechtenstein 1, Moldova 1, Paraguay 1, Saint Barth 1, Sırbistan 1 ve Togo 1."