Cep Telefonunun 40 Yıllık Hikayesi

İlk telsiz telefon 3 Nisan 1973'te imal edildi. Motorola'da uzman mühendis olan Martin Cooper, rakip telekom şirketindeki bir arkadaşını arayarak bu konuşmayı gerçek bir telsiz telefondan yaptı.35 dakikalık şarzı olan ve 10 saatte dolan telefonları bir hatırlayalım.

  1. İlk telsiz telefon 3 Nisan 1973'te imal edildi. Motorola'da uzman mühendis olan Martin Cooper, rakip telekom şirketindeki bir arkadaşını arayarak bu konuşmayı gerçek bir telsiz telefondan yaptı.

    İlk telsiz telefon 3 Nisan 1973'te imal edildi. Motorola'da uzman mühendis olan Martin Cooper, rakip telekom şirketindeki bir arkadaşını arayarak bu konuşmayı gerçek bir telsiz telefondan yaptı.

  2. Nokia 1011 (1992): GSM sistemini kullanan ilk telefonlardan biri. Sinyal dijital olarak deşifre edildiği için, özel konuşmaları radyo alıcısı ile dinlemek artık mümkün olmayacaktı.

    Nokia 1011 (1992): GSM sistemini kullanan ilk telefonlardan biri. Sinyal dijital olarak deşifre edildiği için, özel konuşmaları radyo alıcısı ile dinlemek artık mümkün olmayacaktı.

  3. Motorola StarTac (1997): İlk telefonlarda uzun ömürlü pil sorunu vardı. Uzay Yolu'na gönderme yapılan bu telefonda ilk kez 'kapaklı mı, kapaksız mı?' soruları gündeme geldi.

    Motorola StarTac (1997): İlk telefonlarda uzun ömürlü pil sorunu vardı. Uzay Yolu'na gönderme yapılan bu telefonda ilk kez 'kapaklı mı, kapaksız mı?' soruları gündeme geldi.

  4. Nokia 5100 (1998): Renkli kılıflar telefonlara kişisel özellik kattı. Nokia'nın, Alman Soykırım Anıtı'nın inşaat alanındaki bir çit üzerinde ‘Herkes hak ettiğini bulur’ sloganıyla tanıttığı yeni modellerinin reklamı tartışma yarattı.

    Nokia 5100 (1998): Renkli kılıflar telefonlara kişisel özellik kattı. Nokia'nın, Alman Soykırım Anıtı'nın inşaat alanındaki bir çit üzerinde ‘Herkes hak ettiğini bulur’ sloganıyla tanıttığı yeni modellerinin reklamı tartışma yarattı.

  5. Motorola MPx200 (2002): Windows'un Akıllı Telefon İşletim Sistemi'ni kullanan ilk telefonlardan biri. Bu telefonla email göndermek, canlı mesaj atmak ve uygulama programları yüklemek mümkün oldu. Fakat Microsoft yeniliklerini daimi kılamayınca şirketin icra kurulu başkanı Steve Balmer 2009'da "Windows cep telefonlarını batırdık" dedi.

    Motorola MPx200 (2002): Windows'un Akıllı Telefon İşletim Sistemi'ni kullanan ilk telefonlardan biri. Bu telefonla email göndermek, canlı mesaj atmak ve uygulama programları yüklemek mümkün oldu. Fakat Microsoft yeniliklerini daimi kılamayınca şirketin icra kurulu başkanı Steve Balmer 2009'da "Windows cep telefonlarını batırdık" dedi.

  6. Motorola A920 (2003): Sıkıcı konuşmalara son. 3G video görüntülü konuşma imkanı sağladı. Ancak kimse görüntülü konuşmak istemediğinden bu özellik fazla rağbet görmedi.

    Motorola A920 (2003): Sıkıcı konuşmalara son. 3G video görüntülü konuşma imkanı sağladı. Ancak kimse görüntülü konuşmak istemediğinden bu özellik fazla rağbet görmedi.

  7. Blackberry (2003): Kanadalı RIM şirketi, başlangıçta iş dünyasına hitap eden bu telefonla email bağımlılığı olgusunu yarattı. 2011'de email, internet gibi bazı servislerde sorun yaşandı. Kârlarında büyük düşüş yaşayan şirket yeniden iş dünyasına yoğunlaşma kararı aldı.

    Blackberry (2003): Kanadalı RIM şirketi, başlangıçta iş dünyasına hitap eden bu telefonla email bağımlılığı olgusunu yarattı. 2011'de email, internet gibi bazı servislerde sorun yaşandı. Kârlarında büyük düşüş yaşayan şirket yeniden iş dünyasına yoğunlaşma kararı aldı.

  8. Nokia N70 (2005): Uygulama programlarını yüklemek hala teknoloji severlerin işi iken Nokia, sıradan bir görünüme sahip bu akıllı telefonla, ileri düzeyde oyun ve uygulamaları sıradan kullanıcı açısından mümkün hale getirdi.

    Nokia N70 (2005): Uygulama programlarını yüklemek hala teknoloji severlerin işi iken Nokia, sıradan bir görünüme sahip bu akıllı telefonla, ileri düzeyde oyun ve uygulamaları sıradan kullanıcı açısından mümkün hale getirdi.

  9. Apple iPhone (2007): Onun için 'Tanrı aygıtı' diyenler de oldu. İlk iPhone cep telefonu piyasasını altüst etti, uygulama programlarını günlük kullanımın bir parçası haline getirdi. Ancak pilin ömrü ve sinyal sorunları dile getirildi. iPhone'un son versiyonu 4S Ekim ayında piyasaya sürüldü. 2011'in son çeyreğinde Apple 37 milyon iPhone satmıştı.

    Apple iPhone (2007): Onun için 'Tanrı aygıtı' diyenler de oldu. İlk iPhone cep telefonu piyasasını altüst etti, uygulama programlarını günlük kullanımın bir parçası haline getirdi. Ancak pilin ömrü ve sinyal sorunları dile getirildi. iPhone'un son versiyonu 4S Ekim ayında piyasaya sürüldü. 2011'in son çeyreğinde Apple 37 milyon iPhone satmıştı.

  10. HTC's One X (2012): Dört çekirdekli işletimci kullanan yeni telefonlardan. Geniş ekranı ve yüksek çözünürlü fotoğrafları ile ünlendi. Apple'ın işletim sistemi iOS'in büyük rakibi olan Google'ın Android işletim sistemini kullanıyor.

    HTC's One X (2012): Dört çekirdekli işletimci kullanan yeni telefonlardan. Geniş ekranı ve yüksek çözünürlü fotoğrafları ile ünlendi. Apple'ın işletim sistemi iOS'in büyük rakibi olan Google'ın Android işletim sistemini kullanıyor.

  11. Nokia Lumia 900 (2012): Windows'un yeni cep versiyonu. Tasarımı ile beğeni topladı. Finlandiya kökenli Nokia son yıllarda iPhone ile rekabette geri kalmış, Ocak ayı satışları bir önceki yıla göre %21 düşüş göstermişti. Son araştırmalar, Nokia'nın dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi statüsünü kaybettiğini ortaya koyuyor.

    Nokia Lumia 900 (2012): Windows'un yeni cep versiyonu. Tasarımı ile beğeni topladı. Finlandiya kökenli Nokia son yıllarda iPhone ile rekabette geri kalmış, Ocak ayı satışları bir önceki yıla göre %21 düşüş göstermişti. Son araştırmalar, Nokia'nın dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi statüsünü kaybettiğini ortaya koyuyor.

  12. Samsung Galaxy S3 (2013): Büyük ekranı ve göz yoluyla kontrol özelliği ile dikkat çekiyor. Samsung 2012'deki telefon satışlarında 396,5 milyon adet ile %20 pay sahibi oldu.

    Samsung Galaxy S3 (2013): Büyük ekranı ve göz yoluyla kontrol özelliği ile dikkat çekiyor. Samsung 2012'deki telefon satışlarında 396,5 milyon adet ile %20 pay sahibi oldu.

  13. Sony Xperia Z (2013): Sony'nin Şubat'ta çıkardığı bu yeni akıllı telefonu sudan zarar görmüyor. HDR video kaydı yapabiliyor.

    Sony Xperia Z (2013): Sony'nin Şubat'ta çıkardığı bu yeni akıllı telefonu sudan zarar görmüyor. HDR video kaydı yapabiliyor.