Balkonda Sebze Yetiştirmenin Püf Noktaları

Son günlerde birçok kişinin rağbet ettiği sağlıklı ve organik ürünlere kendi el emeğinizle sahip olabilirsiniz. Marketlerden, pazardan almak yerine balkonda kendiniz sebze ve meyvenizi yetiştirebilirsiniz. Peki balkonda sebze nasıl yetiştirilir? İşte balkonda minik sera yetiştirmenin püf noktaları

  1. Şehirde yaşayanlar ya da ekecek biçecek bahçesi olmayanlar için, sebzeleri dalından koparıp sofraya getirmek, hormonsuz, kimyasal ilaçlardan uzak beslenmek çok önemlidir. Bunun için balkonuzun bir köşesini ayarlayarak meyve sebze fideleri almanız ilk adımlardan biridir.

    Şehirde yaşayanlar ya da ekecek biçecek bahçesi olmayanlar için, sebzeleri dalından koparıp sofraya getirmek, hormonsuz, kimyasal ilaçlardan uzak beslenmek çok önemlidir. Bunun için balkonuzun bir köşesini ayarlayarak meyve sebze fideleri almanız ilk adımlardan biridir.

  2. Domates, biber, maydanoz, nane, kekik, biberiye, fesleğen, marul, patlıcan, havuç, roka, soğan, sarımsak... gibi birçok sebzeyi bir sürü para vermek yerine evde yetiştirebilirsiniz. İşte balkonda sebze yetiştirmenin püf noktaları:

    Domates, biber, maydanoz, nane, kekik, biberiye, fesleğen, marul, patlıcan, havuç, roka, soğan, sarımsak... gibi birçok sebzeyi bir sürü para vermek yerine evde yetiştirebilirsiniz. İşte balkonda sebze yetiştirmenin püf noktaları:

  3. NİSAN AYI TAM ZAMANI    Nisan itibarıyla sevinizi vererek sebze ekimine başlayabilirsiniz. bitkiler ekilmeye başlıyor. Tam da mevsmi olan nisan ayıyla birlikte güneş alan bir balkonda domates, salatalık, patlıcan, biber, fasulye, kabak, domates, kekik, biberiye ve çilek daha verimli yetiştirebilirsiniz. Daha az güneş alan kuzey cephe balkonlarda ise havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, biberiye, nane ve maydanoz yetiştirmek mümkün (bu bitkiler gölge ve nem sever). Özetle her evde üretim yapılabilir. Sebze ve meyvelerin çoğu 2-3 ay içinde ürün verir.

    NİSAN AYI TAM ZAMANI Nisan itibarıyla sevinizi vererek sebze ekimine başlayabilirsiniz. bitkiler ekilmeye başlıyor. Tam da mevsmi olan nisan ayıyla birlikte güneş alan bir balkonda domates, salatalık, patlıcan, biber, fasulye, kabak, domates, kekik, biberiye ve çilek daha verimli yetiştirebilirsiniz. Daha az güneş alan kuzey cephe balkonlarda ise havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, biberiye, nane ve maydanoz yetiştirmek mümkün (bu bitkiler gölge ve nem sever). Özetle her evde üretim yapılabilir. Sebze ve meyvelerin çoğu 2-3 ay içinde ürün verir.

  4. DÜŞÜK MALİYETE SAKSI    Evde sebze ve meyve ekimini daha ucuza getirmek için pahalı saksılar almak yerine evde atık olan pet şişeleri kullanarak ekim yapabilirsiniz. Böylelikle minik seranızı daha az maliyetli hale getirebilirsiniz. Bir diğer kullanabileceğinizdiğer alternatif yöntemler:

    DÜŞÜK MALİYETE SAKSI Evde sebze ve meyve ekimini daha ucuza getirmek için pahalı saksılar almak yerine evde atık olan pet şişeleri kullanarak ekim yapabilirsiniz. Böylelikle minik seranızı daha az maliyetli hale getirebilirsiniz. Bir diğer kullanabileceğinizdiğer alternatif yöntemler:

  5. Örneğin; yoğurt kapları, kola şişeleri, 5 veya 10 litrelik pet su kapları, deterjan kapları uygun ebatlarda keserek kullanabilirsiniz. Bu atıkları faydalı bir hale dönüştürmüş olursunuz. Saksı plastik olursa nemi daha çok tutar. Yeşillikler ve aromatik bitkiler genelde küçük saksılarda, çatlamış bir bardakta yetiştirilebilir. Ancak domates, biber gibi bitkilerin yetişmesi için daha büyük saksılara (5-10 litrelik su kabı gibi) ihtiyaç olur. Bunların altına da delik açmalısınız.

    Örneğin; yoğurt kapları, kola şişeleri, 5 veya 10 litrelik pet su kapları, deterjan kapları uygun ebatlarda keserek kullanabilirsiniz. Bu atıkları faydalı bir hale dönüştürmüş olursunuz. Saksı plastik olursa nemi daha çok tutar. Yeşillikler ve aromatik bitkiler genelde küçük saksılarda, çatlamış bir bardakta yetiştirilebilir. Ancak domates, biber gibi bitkilerin yetişmesi için daha büyük saksılara (5-10 litrelik su kabı gibi) ihtiyaç olur. Bunların altına da delik açmalısınız.

  6. SEBZELER NASIL YETİŞTİRİLİR?  <br>  DOMATES  <br>  Her cins domates saksıda yetiştirmeniz mümkün. Fide olarak diktiğiniz domateslerin alt yapraklarını büyüdükçe birer ikişer koparın. Meyveye durduktan sonra düzenli olarak sulayın. Ayrıca bitki uzadıkça destek çıtası ekleyin. Eğer tohumdan yetiştirmek isterseniz şu adımı izleyin: Tohumları ıslak bir bezde 24 saat bekletin.

    SEBZELER NASIL YETİŞTİRİLİR?
    DOMATES
    Her cins domates saksıda yetiştirmeniz mümkün. Fide olarak diktiğiniz domateslerin alt yapraklarını büyüdükçe birer ikişer koparın. Meyveye durduktan sonra düzenli olarak sulayın. Ayrıca bitki uzadıkça destek çıtası ekleyin. Eğer tohumdan yetiştirmek isterseniz şu adımı izleyin: Tohumları ıslak bir bezde 24 saat bekletin.

  7. Sonra saksıya toprak ekleyerek tohumları üzerine serpin. Tohumların üzerini 1 santim kalınlığında toprakla örtün. Yağmurlama şeklinde sulayın. Üzerini siyah poşetle kapatın. Çimlenmeden sonra poşeti kaldırın ve saksıyı direkt güneş ışığına maruz kalmayan ortama alın. Kaynağını bildiğiniz domatesin içindeki tohumları ayırıp kurutarak da tohum elde edebilirsiniz.

    Sonra saksıya toprak ekleyerek tohumları üzerine serpin. Tohumların üzerini 1 santim kalınlığında toprakla örtün. Yağmurlama şeklinde sulayın. Üzerini siyah poşetle kapatın. Çimlenmeden sonra poşeti kaldırın ve saksıyı direkt güneş ışığına maruz kalmayan ortama alın. Kaynağını bildiğiniz domatesin içindeki tohumları ayırıp kurutarak da tohum elde edebilirsiniz.

  8. BİBER    Biber fide olarak ekilir ve dibinden çıkan yaprakları ellenmez. Bir de bitkinin büyümesini yavaşlatmaması açısından biber fidelerinde erken açan çiçekleri koparın.

    BİBER Biber fide olarak ekilir ve dibinden çıkan yaprakları ellenmez. Bir de bitkinin büyümesini yavaşlatmaması açısından biber fidelerinde erken açan çiçekleri koparın.

  9. MAYDANOZ    Toprak üzerine serpiştirilen tohumların üzerini bir miktar toprakla örtmeniz yeterli. Hemen arkasından su vermelisiniz. Maydanozlar iki gün arayla sulanmalı. Sulama sonrasında saksının dibinde su birikmemeli. Belirli aralıklarla güneş alması yeterli. Mutfağınızda ya da balkonunuzda mutlaka ekili maydanoz olsun.

    MAYDANOZ Toprak üzerine serpiştirilen tohumların üzerini bir miktar toprakla örtmeniz yeterli. Hemen arkasından su vermelisiniz. Maydanozlar iki gün arayla sulanmalı. Sulama sonrasında saksının dibinde su birikmemeli. Belirli aralıklarla güneş alması yeterli. Mutfağınızda ya da balkonunuzda mutlaka ekili maydanoz olsun.

  10. SOĞAN    Soğan ve sarımsağın mevsimi yok. Her zaman ekebilirsiniz. Kış aylarında güneş alan kapalı ve serin bir balkonda sağlıklı yetişir. Kullanmadığınız ve yeşillenmeye başlayan soğanı toprakla doldurduğunuz bir yoğurt kabına gömüp sulayın, bu kadar. Arpacık soğanların ucunu toprağa gömerek de soğan yetiştirebilirsiniz. Sarımsakları da tek diş halinde kabuğunu soymadan ekin (filizlenecek kısım üstte kalmalı).

    SOĞAN Soğan ve sarımsağın mevsimi yok. Her zaman ekebilirsiniz. Kış aylarında güneş alan kapalı ve serin bir balkonda sağlıklı yetişir. Kullanmadığınız ve yeşillenmeye başlayan soğanı toprakla doldurduğunuz bir yoğurt kabına gömüp sulayın, bu kadar. Arpacık soğanların ucunu toprağa gömerek de soğan yetiştirebilirsiniz. Sarımsakları da tek diş halinde kabuğunu soymadan ekin (filizlenecek kısım üstte kalmalı).

  11. FESLEĞEN    Mutfakta ya da balkonda kolay yetişir. Çorbanıza eklemek için kopardıkça yeşillenir. Organik maddelerden hazırlanan torflu toprak tercih edilmeli. Tohum ve fideden yetişir. Cam kenarı gibi yerleri yani güneşi sever.

    FESLEĞEN Mutfakta ya da balkonda kolay yetişir. Çorbanıza eklemek için kopardıkça yeşillenir. Organik maddelerden hazırlanan torflu toprak tercih edilmeli. Tohum ve fideden yetişir. Cam kenarı gibi yerleri yani güneşi sever.

  12. ÇİLEK    Saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Torflu toprak seçin. Fide olarak ekmek ürün verme sürecini hızlandırır. Bitki gerekli güneşi almalı, toprak nemli kalmalı. Çok sulamayın ve dibi delik saksı kullanın.

    ÇİLEK Saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Torflu toprak seçin. Fide olarak ekmek ürün verme sürecini hızlandırır. Bitki gerekli güneşi almalı, toprak nemli kalmalı. Çok sulamayın ve dibi delik saksı kullanın.

  13. BİBERİYE    Ev ortamına hızlı adapte olan bir bitki. Kumlu ve torflu toprak tercih edin. Gün ışığını sever. Yazın 2-3 günde bir sulamayı eksik etmeyin. Kopardığınız dalları 15-20 gün suda bekleterek köklenmesini ve çoğalmasını sağlayabilirsiniz.

    BİBERİYE Ev ortamına hızlı adapte olan bir bitki. Kumlu ve torflu toprak tercih edin. Gün ışığını sever. Yazın 2-3 günde bir sulamayı eksik etmeyin. Kopardığınız dalları 15-20 gün suda bekleterek köklenmesini ve çoğalmasını sağlayabilirsiniz.

  14. KEKİK    Toprak seçmez. Çok dayanıklı bir bitki. Saksının altı delik olmalı. Fide olarak dikmeyi tercih edin. Dikerken köklerine zarar vermeyin. Dikimden sonra bitkiye cansuyu verin. Sıcağı ve güneşi sever.

    KEKİK Toprak seçmez. Çok dayanıklı bir bitki. Saksının altı delik olmalı. Fide olarak dikmeyi tercih edin. Dikerken köklerine zarar vermeyin. Dikimden sonra bitkiye cansuyu verin. Sıcağı ve güneşi sever.

  15. ISPANAK    Her toprakta yetişir. Ekimden önce tohumları nemli bir bezin içinde kapalı bir şekilde bekleterek daha kısa sürede çimlenmelerini de sağlayabilirsiniz. Ardından toprağa ekebilirsiniz. Solmasını önlemek için doğrudan güneş ışığında kalmasından kaçının.

    ISPANAK Her toprakta yetişir. Ekimden önce tohumları nemli bir bezin içinde kapalı bir şekilde bekleterek daha kısa sürede çimlenmelerini de sağlayabilirsiniz. Ardından toprağa ekebilirsiniz. Solmasını önlemek için doğrudan güneş ışığında kalmasından kaçının.

  16. MARUL    Hızlı sonuç almak için fide tercih edin. Marul fideleri her saksıya (derin olmayan) bir adet veya uzun saksılara 2-3 fide olarak ekilir. Yarı gölge alanlar marul için daha uygun. Suyu sever ama aşırı sulamayın.

    MARUL Hızlı sonuç almak için fide tercih edin. Marul fideleri her saksıya (derin olmayan) bir adet veya uzun saksılara 2-3 fide olarak ekilir. Yarı gölge alanlar marul için daha uygun. Suyu sever ama aşırı sulamayın.

  17. SALATALIK    Geniş bir saksıya 9-10 tohum dikebilirsiniz. Ektikten sonra sulayın ve saksıyı evinizde bol güneş alan yer koyun. Filizler büyürken 7-8 saat güneş almalı. Her gün (sabah erken veye akşam üzeri) yağmurlama şeklinde sulayın. Dik olarak büyümelerini sağlamak amacıyla saksıya bir de sırık dikebilirsiniz.

    SALATALIK Geniş bir saksıya 9-10 tohum dikebilirsiniz. Ektikten sonra sulayın ve saksıyı evinizde bol güneş alan yer koyun. Filizler büyürken 7-8 saat güneş almalı. Her gün (sabah erken veye akşam üzeri) yağmurlama şeklinde sulayın. Dik olarak büyümelerini sağlamak amacıyla saksıya bir de sırık dikebilirsiniz.

  18. ROKA VE TERE    Torflu toprak seçin. Roka ve tere tohumları genişçe saksılara ekilebilir. Roka suyu ve nemli toprağı sever. Yarı gölge alanlar, bu bitkiler için daha iyi bir ortam sunar.

    ROKA VE TERE Torflu toprak seçin. Roka ve tere tohumları genişçe saksılara ekilebilir. Roka suyu ve nemli toprağı sever. Yarı gölge alanlar, bu bitkiler için daha iyi bir ortam sunar.

  19. TOPRAK SEÇİMİ    Poşetlenerek satılan ve ?sebze yetiştirmeye uygun? ibaresi yazan toprakları kullanmak işinizi kolaylaştırır. Yakınlarda açık alanlarda bulacağınız toprağı da zenginleştirerek kullanabilirsiniz. Toprağın besin değerini artırmak için mutfak atıklarını (soğan, yumurta kabuğu, çay posası gibi) karıştırabilirsiniz. Kum ve gerektiğinde gübre de eklenebilir.

    TOPRAK SEÇİMİ Poşetlenerek satılan ve ?sebze yetiştirmeye uygun? ibaresi yazan toprakları kullanmak işinizi kolaylaştırır. Yakınlarda açık alanlarda bulacağınız toprağı da zenginleştirerek kullanabilirsiniz. Toprağın besin değerini artırmak için mutfak atıklarını (soğan, yumurta kabuğu, çay posası gibi) karıştırabilirsiniz. Kum ve gerektiğinde gübre de eklenebilir.

  20. FİDE Mİ, TOHUM MU?  <br>  İlk başlayanlar için fide mantıklı bir seçim. Çünkü tohumun yetişmesi biraz zaman alır ve tohumlar tutmayabilir. Fideleri, çiçekçilerden, yapı marketlerden gibi siteler üzerinden alabilirsiniz. Tohumlar da birçok sitede satılıyor. Ayrıca marketten aldığınız bitkilerin (marul, nane, roka, biberiye gibi) canlı bir dalını bir bardak suya koyup (su belli aralıklarla değiştirilecek) kök salmasını bekleyebilirsiniz.  <br>  İŞTE BU KADAR...

    FİDE Mİ, TOHUM MU?
    İlk başlayanlar için fide mantıklı bir seçim. Çünkü tohumun yetişmesi biraz zaman alır ve tohumlar tutmayabilir. Fideleri, çiçekçilerden, yapı marketlerden gibi siteler üzerinden alabilirsiniz. Tohumlar da birçok sitede satılıyor. Ayrıca marketten aldığınız bitkilerin (marul, nane, roka, biberiye gibi) canlı bir dalını bir bardak suya koyup (su belli aralıklarla değiştirilecek) kök salmasını bekleyebilirsiniz.
    İŞTE BU KADAR...