Okul Mikroplarıyla Nasıl Savaşacaksınız?

Tüm okul yılı boyunca çocuklarınızın hastalanması kaçınılmazdır. Çocuklarınız okulda, anaokulunda ya da kreşte yıl boyunca çok kez hastalanırlar. Bunların çoğu sadece solunum yolu enfeksiyonudur. Ancak bunun yanında okulda çocuklarınızı birçok farklı hastalık bekliyor. İşte çocuklarınızı okulda yayılan mikroplardan korumanın yolları...

  1. Tüm okul yılı boyunca çocuklarınızın hastalanması kaçınılmazdır. Çocuklarınız okulda, anaokulunda ya da kreşte yıl boyunca çok kez hastalanırlar. Bunların çoğu sadece solunum yolu enfeksiyonudur. Ancak bunun yanında okulda çocuklarınızı birçok farklı hastalık bekliyor.   <p><b>İşte çocuklarınızı okulda yayılan mikroplardan korumanın yolları...</b></p>

    Tüm okul yılı boyunca çocuklarınızın hastalanması kaçınılmazdır. Çocuklarınız okulda, anaokulunda ya da kreşte yıl boyunca çok kez hastalanırlar. Bunların çoğu sadece solunum yolu enfeksiyonudur. Ancak bunun yanında okulda çocuklarınızı birçok farklı hastalık bekliyor.

    İşte çocuklarınızı okulda yayılan mikroplardan korumanın yolları...

  2. <b>Konjonktivit İltihabı:</b> Pembe göz hastalığı olarak da bilinen bu hastalıkta gözün beyaz kısımlarından biri ya da ikisi de pembeye döner. Hastalık birinin gözünden akan mikroplu iltihaba dokunmayla ya da mikrop bulaşmış bir yüzeye dokunmayla yayılır. Bakterilerin yol açtığı türü ise virüslerin oluşturduğu türe göre daha fazla bulaşıcıdır. Ellerinizi sık sık yıkayıp, çocuklarınıza da ellerini yıkamadan yüzlerine dokunmamalarını söyleyerek hastalık riskini azaltabilirsiniz.

    Konjonktivit İltihabı: Pembe göz hastalığı olarak da bilinen bu hastalıkta gözün beyaz kısımlarından biri ya da ikisi de pembeye döner. Hastalık birinin gözünden akan mikroplu iltihaba dokunmayla ya da mikrop bulaşmış bir yüzeye dokunmayla yayılır. Bakterilerin yol açtığı türü ise virüslerin oluşturduğu türe göre daha fazla bulaşıcıdır. Ellerinizi sık sık yıkayıp, çocuklarınıza da ellerini yıkamadan yüzlerine dokunmamalarını söyleyerek hastalık riskini azaltabilirsiniz.

  3. <b>Coxsackie virüsleri:</b> Bu virüsler bir dizi hastalığa yol açabilir. Bunların arasında en yaygın olanı ise ağrılı olan el, ayak, ağız hastalığıdır. Bu hastalık ağız içinde, avuçlarda ya da ayak tabanlarında kötü kokulu kırmızı kabarcıklara yol açar. Tedavisi yoktur, bu nedenle önleminizi almalısınız. Virüs tükürükte yaşar. Çocukların kalem gibi nesneleri ağzına sokmadığından ve öğle yemeğini arkadaşıyla paylaşmadığından emin olun.

    Coxsackie virüsleri: Bu virüsler bir dizi hastalığa yol açabilir. Bunların arasında en yaygın olanı ise ağrılı olan el, ayak, ağız hastalığıdır. Bu hastalık ağız içinde, avuçlarda ya da ayak tabanlarında kötü kokulu kırmızı kabarcıklara yol açar. Tedavisi yoktur, bu nedenle önleminizi almalısınız. Virüs tükürükte yaşar. Çocukların kalem gibi nesneleri ağzına sokmadığından ve öğle yemeğini arkadaşıyla paylaşmadığından emin olun.

  4. <b>Saç biti:</b> Çocuğunuzun saçlarının okulda bitlenmesi hemen her çocuğun başına gelebilir. Aynı sınıfta bulunan çocuklarda bitin diğer çocuklara yayılması çok kolaydır. Çocuklar grup halinde, kafa kafaya çalışıyorlarsa bitler yayılabilir. Ya da kreşlerde çocukların uyuduğu yataklarda da bulunabilir. Bu nedenle çocuklarınıza arkadaşlarıyla kafa kafaya temas etmemesi, arkadaşlarının atkılarını, berelerini ya da sırt çantalarını kullanmaması gerektiğini anlatın.

    Saç biti: Çocuğunuzun saçlarının okulda bitlenmesi hemen her çocuğun başına gelebilir. Aynı sınıfta bulunan çocuklarda bitin diğer çocuklara yayılması çok kolaydır. Çocuklar grup halinde, kafa kafaya çalışıyorlarsa bitler yayılabilir. Ya da kreşlerde çocukların uyuduğu yataklarda da bulunabilir. Bu nedenle çocuklarınıza arkadaşlarıyla kafa kafaya temas etmemesi, arkadaşlarının atkılarını, berelerini ya da sırt çantalarını kullanmaması gerektiğini anlatın.

  5. <b>İmpetigo (Okul yaraları):</b> Bu cilt enfeksiyonuna Streptococcus ya da Staphylococcus isimli bakteri yol açar. İltihap dolu baloncuklar ve açık yaralarla kendini gösteren bu hastalık oldukça bulaşıcıdır. Hasta kişiye, hastalık bulaşmış yüzeye dokunmakla ya da mikropları vücudunuzun bir bölümünden diğer bölümüne taşımayla bulaşır. Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle doğrudan temas etmeyin, ellerinizi sık sık yıkayın.

    İmpetigo (Okul yaraları): Bu cilt enfeksiyonuna Streptococcus ya da Staphylococcus isimli bakteri yol açar. İltihap dolu baloncuklar ve açık yaralarla kendini gösteren bu hastalık oldukça bulaşıcıdır. Hasta kişiye, hastalık bulaşmış yüzeye dokunmakla ya da mikropları vücudunuzun bir bölümünden diğer bölümüne taşımayla bulaşır. Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle doğrudan temas etmeyin, ellerinizi sık sık yıkayın.

  6. <b>Grip:</b> Okul sezonunun başlamasıyla grip ve soğuk algınlığı mevsimi de başlar. Mevsimsel gribe karşı en iyi korunma şekli her yıl yenilenen grip aşısıdır. Aşı türlerinin etkili olması yıldan yıla değişiklik gösterse de bir araştırmaya göre, aşı yüzde 83 koruyuculuk sağlıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 6 aydan büyük tüm sağlıklı çocukların her yıl aşılanmasını öneriyor.

    Grip: Okul sezonunun başlamasıyla grip ve soğuk algınlığı mevsimi de başlar. Mevsimsel gribe karşı en iyi korunma şekli her yıl yenilenen grip aşısıdır. Aşı türlerinin etkili olması yıldan yıla değişiklik gösterse de bir araştırmaya göre, aşı yüzde 83 koruyuculuk sağlıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 6 aydan büyük tüm sağlıklı çocukların her yıl aşılanmasını öneriyor.

  7. <b>Kızamık:</b> 2000 yılında Amerika'da MMR aşısı sayesinde çocuklarda kızamık hastalığının yok edildiği duyurulmuştu. Ancak geçtiğimiz yıllarda aşı oranlarındaki azalmaya bağlı olarak bu ülkede kızamık salgınları görüldü. Kızamıkta aşılama önlemenin önemi büyüktür. Aşının ilk dozu çocuk 12-15 aylık olduğunda yapılıyor. Daha sonra ise çocuk okul çağında tekrar dozu yapılıyor.

    Kızamık: 2000 yılında Amerika'da MMR aşısı sayesinde çocuklarda kızamık hastalığının yok edildiği duyurulmuştu. Ancak geçtiğimiz yıllarda aşı oranlarındaki azalmaya bağlı olarak bu ülkede kızamık salgınları görüldü. Kızamıkta aşılama önlemenin önemi büyüktür. Aşının ilk dozu çocuk 12-15 aylık olduğunda yapılıyor. Daha sonra ise çocuk okul çağında tekrar dozu yapılıyor.

  8. <b>Menenjit:</b> Potansiyel olarak ölümcül olan bu hastalık beyin ve omuriliği saran zarın iltihaplanmasıdır. En çok 10-19 yaşları arasındaki çocukları etkileyen hastalık daha küçük çocuklarda nadiren görülür. Bunu önlemenin en iyi yolu Meningokok aşısıdır. Aşının 11-12 yaşlarında yapılmasını ve daha sonra ise 16 yaşta destekleyici dozun yapılmasını öneriliyor.

    Menenjit: Potansiyel olarak ölümcül olan bu hastalık beyin ve omuriliği saran zarın iltihaplanmasıdır. En çok 10-19 yaşları arasındaki çocukları etkileyen hastalık daha küçük çocuklarda nadiren görülür. Bunu önlemenin en iyi yolu Meningokok aşısıdır. Aşının 11-12 yaşlarında yapılmasını ve daha sonra ise 16 yaşta destekleyici dozun yapılmasını öneriliyor.

  9. <b>Mononükleoz:</b> Öpücük hastalığı olarak bilinen Mononükleoz, hasta kişinin öpmesiyle ya da tükürüğüyle bulaşıyor. En çok 15-17 yaşları arasında yaygın olan hastalık aynı yiyecek, içecek ve mutfak eşyalarının paylaşılmasıyla yayılıyor. Bu hastalık ateşe, lenf bezlerinin şişmesine, boğaz ağrısına ve yorgunluğa yol açabiliyor

    Mononükleoz: Öpücük hastalığı olarak bilinen Mononükleoz, hasta kişinin öpmesiyle ya da tükürüğüyle bulaşıyor. En çok 15-17 yaşları arasında yaygın olan hastalık aynı yiyecek, içecek ve mutfak eşyalarının paylaşılmasıyla yayılıyor. Bu hastalık ateşe, lenf bezlerinin şişmesine, boğaz ağrısına ve yorgunluğa yol açabiliyor

  10. <b>Norovirüs:</b> Bu virüs insanlarda, sindirim sistemini (mide ve bağırsaklar) tutuyor, bulantı, kusma, ishal ateş ve baş ağrısına yol açan enfeksiyon hastalığına neden oluyor. Okul gibi kalabalık ortamlarda salgın haline geliyor. Hastalağın çocuklarınıza bulaşmasını önlemek için arkadaşlarıyla aynı yiyecek, içecek ve çatal, kaşık gibi malzemeleri paylaşmaması gerektiğini öğretin. Ellerini sık sık yıkaması da hastalığın önlenmesinde yardımcı olur. Yazın yüzme havuzlarından da bu hastalık bulaşabilir. Çocuklarınıza havuz suyunu ağzına almamalarını ve yutmamalarını anlatın.

    Norovirüs: Bu virüs insanlarda, sindirim sistemini (mide ve bağırsaklar) tutuyor, bulantı, kusma, ishal ateş ve baş ağrısına yol açan enfeksiyon hastalığına neden oluyor. Okul gibi kalabalık ortamlarda salgın haline geliyor. Hastalağın çocuklarınıza bulaşmasını önlemek için arkadaşlarıyla aynı yiyecek, içecek ve çatal, kaşık gibi malzemeleri paylaşmaması gerektiğini öğretin. Ellerini sık sık yıkaması da hastalığın önlenmesinde yardımcı olur. Yazın yüzme havuzlarından da bu hastalık bulaşabilir. Çocuklarınıza havuz suyunu ağzına almamalarını ve yutmamalarını anlatın.

  11. <b>Orta kulak iltihabı (Otitis medya):</b> Kulak enfeksiyonu olarak bilinen otitis medya, özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır. Bazı çocukluktaki bağışıklık kazanma şekilleri (grip ve pnömokok yani KPA aşısı ) kulak enfeksiyonu riskini azaltabiliyor. Elleri sık yıkamak gibi hijyen teknikleri de hastalığın önlenmesinde yardımcıdır.

    Orta kulak iltihabı (Otitis medya): Kulak enfeksiyonu olarak bilinen otitis medya, özellikle küçük çocuklar arasında yaygındır. Bazı çocukluktaki bağışıklık kazanma şekilleri (grip ve pnömokok yani KPA aşısı ) kulak enfeksiyonu riskini azaltabiliyor. Elleri sık yıkamak gibi hijyen teknikleri de hastalığın önlenmesinde yardımcıdır.

  12. <b>Boğmaca:</b> Çocukları boğacak kadar şiddetli olan öksürük nedeniyle boğmaca denen hastalık ciddi ve tehlikeli bir solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık bulaşmış kişiler öksürük, hapşırık veya yakın temas aracılığıyla hastalığı yayar. Çocuklar, gençler ve yetişkinler için aşısı olsa da bebekler için aşı yoktur. Sizin de çocuğunuz şiddetli şekilde öksürüyorsa doktora gidin ve iyileşene kadar evde kalmasını sağlayın. Sağlıklı çocukları hastalık kapmaması için aşılayabilirsiniz ve ayrıca ellerinizi sık sık yıkayın.

    Boğmaca: Çocukları boğacak kadar şiddetli olan öksürük nedeniyle boğmaca denen hastalık ciddi ve tehlikeli bir solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık bulaşmış kişiler öksürük, hapşırık veya yakın temas aracılığıyla hastalığı yayar. Çocuklar, gençler ve yetişkinler için aşısı olsa da bebekler için aşı yoktur. Sizin de çocuğunuz şiddetli şekilde öksürüyorsa doktora gidin ve iyileşene kadar evde kalmasını sağlayın. Sağlıklı çocukları hastalık kapmaması için aşılayabilirsiniz ve ayrıca ellerinizi sık sık yıkayın.

  13. <b>Rhinovirus:</b> Sık görülen soğuk algınlıığının arkasında rhinovirus vardır. Çocuğunuz bir kez soğuk algınlığına yakalandıysa belirtileri tedavi etmekten başka yapabileceğiniz bir şey yoktur. Sağlıklı kalmak için ise yapmanız gereken el yıkamadır. Çocuklar tuvaleti kullandıktan, burunlarını temizledikten, ellerine öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ve ayrıca yemekten önce mutlaka ellerini yıkasınlar ya da el temizleme jeli kullansınlar.

    Rhinovirus: Sık görülen soğuk algınlıığının arkasında rhinovirus vardır. Çocuğunuz bir kez soğuk algınlığına yakalandıysa belirtileri tedavi etmekten başka yapabileceğiniz bir şey yoktur. Sağlıklı kalmak için ise yapmanız gereken el yıkamadır. Çocuklar tuvaleti kullandıktan, burunlarını temizledikten, ellerine öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ve ayrıca yemekten önce mutlaka ellerini yıkasınlar ya da el temizleme jeli kullansınlar.

  14. <b>Rotavirüs:</b> Oldukça bulaşıcı olan rotavirüs ishale yol açar ve özellikle küçük çocuklarda hızlı bir şekilde dehidrasyona yol açar. Ancak bebekliğinde ağızdan verilen aşı sayesinde sonraki yıllarda çocuklarda bu hastalık önlenebilir. Aşı büyük çocuklara yapılmıyor. Aşı şansınızı kaçırdıysanız virüsün dışkıyla yayılma riskine karşı dikkatli olun.

    Rotavirüs: Oldukça bulaşıcı olan rotavirüs ishale yol açar ve özellikle küçük çocuklarda hızlı bir şekilde dehidrasyona yol açar. Ancak bebekliğinde ağızdan verilen aşı sayesinde sonraki yıllarda çocuklarda bu hastalık önlenebilir. Aşı büyük çocuklara yapılmıyor. Aşı şansınızı kaçırdıysanız virüsün dışkıyla yayılma riskine karşı dikkatli olun.

  15. <b>Streptokok anjini:</b> A grubu streptokokus bakterisinin neden olduğu streptokok anjini sadece şiddetli boğaz ağrısına yol açmaz. Bunun yanında ateş, başağrısı, bulantı ve kusmaya da neden olur. Mikrop havaya saçılan tükürüklerle çevredeki kişilere yayılır. Test sonucu pozitifse, kalp ve beyni etkileyebilecek kadar ciddi komplikasyon riskine karşı antibiyotik tedavisi gerekir. Okul çağındaki çocuklar eşyalarını paylaşmamalı ve ağızlarına götürmemeli.

    Streptokok anjini: A grubu streptokokus bakterisinin neden olduğu streptokok anjini sadece şiddetli boğaz ağrısına yol açmaz. Bunun yanında ateş, başağrısı, bulantı ve kusmaya da neden olur. Mikrop havaya saçılan tükürüklerle çevredeki kişilere yayılır. Test sonucu pozitifse, kalp ve beyni etkileyebilecek kadar ciddi komplikasyon riskine karşı antibiyotik tedavisi gerekir. Okul çağındaki çocuklar eşyalarını paylaşmamalı ve ağızlarına götürmemeli.