Bu Kareleri Unutamayacaksınız

Dünya tarihinde bazı olayları binlerce kelimeyle anlatmak yerine tek bir fotoğrafla anlayabilmemiz mümkün. İşte o karelerden bazıları

  1. Kızkardeşlerin farklı yıllarda çektirdiği bu üç ayrı fotoğraf tek karede birleşip zamanın acımasızlığını ve ölümün kaçınılmazlığını simgeliyor.

    Kızkardeşlerin farklı yıllarda çektirdiği bu üç ayrı fotoğraf tek karede birleşip zamanın acımasızlığını ve ölümün kaçınılmazlığını simgeliyor.

  2. Rus savaş gazisi, gençliğini içinde harcadığı ve savaş boyunca en yakınındaki nesne olan ve şimdilerde bir savaş müzesinde sergilenen tankın önünde diz çökmüş.

    Rus savaş gazisi, gençliğini içinde harcadığı ve savaş boyunca en yakınındaki nesne olan ve şimdilerde bir savaş müzesinde sergilenen tankın önünde diz çökmüş.

  3. Romen çocuk, kalp şeklindeki fosforlu bir balonu Bürkeş'te yapılan kriz protestoları sırasında belki de az sonra babasıyla karşı karşıya kalacak olan polise uzatıyor. Bir sonraki karede ise aslında dünyanın her tarafında şiddet görüntülerinin içerisinde yer alan polislerle ilgili sıkça duyduğumuz, "Onlar da halktan birer birey" sözlerini sanki ispatlar gibi.

    Romen çocuk, kalp şeklindeki fosforlu bir balonu Bürkeş'te yapılan kriz protestoları sırasında belki de az sonra babasıyla karşı karşıya kalacak olan polise uzatıyor. Bir sonraki karede ise aslında dünyanın her tarafında şiddet görüntülerinin içerisinde yer alan polislerle ilgili sıkça duyduğumuz, "Onlar da halktan birer birey" sözlerini sanki ispatlar gibi.

  4. Emekli polis amiri 2011 yılında ABD'de gerçekleşen ve tüm dünyayı sallayan Wall Street'i işgal et protestolarına katıldığı için bir polis memuru tarafından tutuklanırken.

    Emekli polis amiri 2011 yılında ABD'de gerçekleşen ve tüm dünyayı sallayan Wall Street'i işgal et protestolarına katıldığı için bir polis memuru tarafından tutuklanırken.

  5. Çin'de Shanxi Taiyuan'da bir rahip, tren beklerken aniden ölen yaşlı bir adam için dua ediyor. Arka plandaki kalabalığın gözünde bir arada yerleşmiş olan merak ve korku ise dikkate değer.

    Çin'de Shanxi Taiyuan'da bir rahip, tren beklerken aniden ölen yaşlı bir adam için dua ediyor. Arka plandaki kalabalığın gözünde bir arada yerleşmiş olan merak ve korku ise dikkate değer.

  6. Leao isimli köpek, 15 Ocak 2011'de Rio de Janiero'da göçük altında kalan sahibinin mezarı başındaki ikinci nöbet gününde.

    Leao isimli köpek, 15 Ocak 2011'de Rio de Janiero'da göçük altında kalan sahibinin mezarı başındaki ikinci nöbet gününde.

  7. 1968'deki Olimpiyat Oyunları'nda ilk iki sırayı alan Afro-Amerikan atletler Tommie Smith ve John Carlos, sağ kollarını yumruk yapıp havaya kaldırarak yaptıkları dünyadaki diğer siyahi kardeşlerine selam verip protesto yapmıştı. Sonuç: Her iki atlet de müsabakalardan men edildi.

    1968'deki Olimpiyat Oyunları'nda ilk iki sırayı alan Afro-Amerikan atletler Tommie Smith ve John Carlos, sağ kollarını yumruk yapıp havaya kaldırarak yaptıkları dünyadaki diğer siyahi kardeşlerine selam verip protesto yapmıştı. Sonuç: Her iki atlet de müsabakalardan men edildi.

  8. 1945'te Yahudi savaş mahkumları, Elbe yakınlarında meşhur "ölüm treni"nin de yer aldığı bir toplama kampında özgürlük ilanının deklarasyonundan hemen sonra...

    1945'te Yahudi savaş mahkumları, Elbe yakınlarında meşhur "ölüm treni"nin de yer aldığı bir toplama kampında özgürlük ilanının deklarasyonundan hemen sonra...

  9. John F. Kennedy Jr. dünyayı sarsan suikastten sonra düzenlenen devlet töreninde babasını selamlarken.

    John F. Kennedy Jr. dünyayı sarsan suikastten sonra düzenlenen devlet töreninde babasını selamlarken.

  10. Bu fotoğraf çok yakın bir zamanda çekildi. 2011'de Mısır Kahire'de Mübarek karşıtı Hristiyan göstericiler, namaz kılan Müslümanları işte bu insan duvarıyla korudu.

    Bu fotoğraf çok yakın bir zamanda çekildi. 2011'de Mısır Kahire'de Mübarek karşıtı Hristiyan göstericiler, namaz kılan Müslümanları işte bu insan duvarıyla korudu.

  11. Japonya'da 2011'de yaşanan tsunami felaketi sırasında yaşanan insanlık dramını tsunami sırasında kaybolan köpeğine kavuşan bu adamın mutluluk gözyaşları anlatıyor.

    Japonya'da 2011'de yaşanan tsunami felaketi sırasında yaşanan insanlık dramını tsunami sırasında kaybolan köpeğine kavuşan bu adamın mutluluk gözyaşları anlatıyor.

  12. 1 Ekim 1940'ta çekilen bu fotoğrafın adı, "Beni bekle baba!". Claude P. Dettlof tarafından ölümsüzleştirilen bu kare, 5 yaşındaki bir çocuğun annesinin elinden kurtulup savaşa giden bir trene yürüyen babasının peşinden haykırışını anlatıyor. Savaş belki üzerine binlerce bahane üretilebilecek bir senaryo ama asla çocuklarımıza anlatabileceğimiz bir şey olmayacak veya olamayacak.

    1 Ekim 1940'ta çekilen bu fotoğrafın adı, "Beni bekle baba!". Claude P. Dettlof tarafından ölümsüzleştirilen bu kare, 5 yaşındaki bir çocuğun annesinin elinden kurtulup savaşa giden bir trene yürüyen babasının peşinden haykırışını anlatıyor. Savaş belki üzerine binlerce bahane üretilebilecek bir senaryo ama asla çocuklarımıza anlatabileceğimiz bir şey olmayacak veya olamayacak.

  13. Ordu rahibi Luis Padillo, Venezuela devrimi sırasında keskin nişancı tarafından vurulan bu asker için son ayinini yapıyor.

    Ordu rahibi Luis Padillo, Venezuela devrimi sırasında keskin nişancı tarafından vurulan bu asker için son ayinini yapıyor.

  14. Ordu rahibi Luis Padillo, Venezuela devrimi sırasında keskin nişancı tarafından vurulan bu asker için son ayinini yapıyor.

    Ordu rahibi Luis Padillo, Venezuela devrimi sırasında keskin nişancı tarafından vurulan bu asker için son ayinini yapıyor.

  15. Bir anne Alabama'da bir tayfunun evlerini yerle bir etmesinden hemen sonra oğlunu teselli ediyor.

    Bir anne Alabama'da bir tayfunun evlerini yerle bir etmesinden hemen sonra oğlunu teselli ediyor.

  16. Pearl Harbor gazisi Houston James, Irak'ta bir bombayı imha etmek isterken bir elini, bir bacağını ve bir gözünü kaybeden Yüzbaşı Mark Graunke Jr.'a sarılırken. Savaşın kaybettirdikleri ve kaybedilenlerin birleştirdikleri üzerine çarpıcı bir kare.

    Pearl Harbor gazisi Houston James, Irak'ta bir bombayı imha etmek isterken bir elini, bir bacağını ve bir gözünü kaybeden Yüzbaşı Mark Graunke Jr.'a sarılırken. Savaşın kaybettirdikleri ve kaybedilenlerin birleştirdikleri üzerine çarpıcı bir kare.

  17. 4 aylık bir bebek, Japonya'da yaşanan tsunami felaketinden 4 gün sonra mucizevi şekilde bir asker tarafından bulunduktan hemen sonra çekilmiş bu kare.

    4 aylık bir bebek, Japonya'da yaşanan tsunami felaketinden 4 gün sonra mucizevi şekilde bir asker tarafından bulunduktan hemen sonra çekilmiş bu kare.

  18. Bir Fransız sivilin Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasında Paris'e girişleri sırasında yaşadığı acı.

    Bir Fransız sivilin Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasında Paris'e girişleri sırasında yaşadığı acı.

  19. Hitler'in "Sadık Heinrich" lakabıyla çağırdığı acımasız SS'in başkanlığını yapmış Himmler, bir toplama kampını teftiş ettiği sırada savaş tutsağı Horace Greasley'in bu cüretkar diklenişi, bir fotoğrafla ölümsüzleşti.

    Hitler'in "Sadık Heinrich" lakabıyla çağırdığı acımasız SS'in başkanlığını yapmış Himmler, bir toplama kampını teftiş ettiği sırada savaş tutsağı Horace Greasley'in bu cüretkar diklenişi, bir fotoğrafla ölümsüzleşti.

  20. 2009 yılında Avustralya Victoria'da yaşanan büyük yangın felaketi sırasında bir itfaiye eri evi yanan koalaya böyle su verirken fotoğraflandı.

    2009 yılında Avustralya Victoria'da yaşanan büyük yangın felaketi sırasında bir itfaiye eri evi yanan koalaya böyle su verirken fotoğraflandı.

  21. Bir Japon kızı, nükleer felaket sonrası bir cam bölmenin içinde karantinaya alındıktan sonra görmek istediği köpeğiyle ilk buluşması.

    Bir Japon kızı, nükleer felaket sonrası bir cam bölmenin içinde karantinaya alındıktan sonra görmek istediği köpeğiyle ilk buluşması.

  22. İşte Çiçek Çocuklar efsanesini yaratan karelerden biri. Marc Riboud tarafından ölümsüzleştirilen bu kare, 1967'de Vietnam savaşını protesto eden Jane Rose Kasmir, Pentagon muhafızlarına barış çiçekleri uzatırken.

    İşte Çiçek Çocuklar efsanesini yaratan karelerden biri. Marc Riboud tarafından ölümsüzleştirilen bu kare, 1967'de Vietnam savaşını protesto eden Jane Rose Kasmir, Pentagon muhafızlarına barış çiçekleri uzatırken.

  23. 1989 yılında Çin'de Tiananmen Meydanı'nda gerçekleşen protestolar sırasında bir sembol haline gelen Tank Adam'ın fotoğrafı.

    1989 yılında Çin'de Tiananmen Meydanı'nda gerçekleşen protestolar sırasında bir sembol haline gelen Tank Adam'ın fotoğrafı.

  24. Duyma engelinin bazıları için kader olmaktan çıktığı anın ölümsüz karesi. Harold Whittles doktorunun verdiği kulaklığı ilk taktığında bu kareyi vermişti.

    Duyma engelinin bazıları için kader olmaktan çıktığı anın ölümsüz karesi. Harold Whittles doktorunun verdiği kulaklığı ilk taktığında bu kareyi vermişti.

  25. Bir Alman savaş esiri, II. Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler Birliği tarafından serbest bırakılmasının hemen ardından en son yüzünü 1 yaşında gören oğluyla yeniden bir araya gelirken.

    Bir Alman savaş esiri, II. Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler Birliği tarafından serbest bırakılmasının hemen ardından en son yüzünü 1 yaşında gören oğluyla yeniden bir araya gelirken.

  26. 1970 Dünya Kupası'na damga vuran futbolda ırkçılığa inat Pele efsanesi, İngilizlerin efsane kaptanı Bobby Moore ile ırkçıları çatlatan bu kareyi verdi.

    1970 Dünya Kupası'na damga vuran futbolda ırkçılığa inat Pele efsanesi, İngilizlerin efsane kaptanı Bobby Moore ile ırkçıları çatlatan bu kareyi verdi.

  27. Apollo 8 astronotlarından William Anders tarafından 1968'te çekilen bu kare dünyaya bakışımızı bir anda değiştirdi.

    Apollo 8 astronotlarından William Anders tarafından 1968'te çekilen bu kare dünyaya bakışımızı bir anda değiştirdi.