İşte Yeni Dönemdeki Yeni Haklarımız

Mayıstan sonra elimiz güçlenecek

  1. <b>KARINCA DUASI:</b> Tüketicilerle yapılan sözleşmeler 12 puntodan küçük harflerle yazılamayacak.

    KARINCA DUASI: Tüketicilerle yapılan sözleşmeler 12 puntodan küçük harflerle yazılamayacak.

  2. <b>BANKA ÜCRETLERİ:</b> BDDK, bankaların hangi işlemlerden ücret alamayacaklarını, hangi işlemlerden en fazla ne kadar ücret ve komisyon alabileceklerini yönetmelikle düzenleyecek.

    BANKA ÜCRETLERİ: BDDK, bankaların hangi işlemlerden ücret alamayacaklarını, hangi işlemlerden en fazla ne kadar ücret ve komisyon alabileceklerini yönetmelikle düzenleyecek.

  3. <b>AİDATSIZ KAT:</b> Her banka müşterilerine, yıllık üyelik aidatı veya başka bir ad altında ücret talep etmedikleri en az bir kredi kartı seçeneği sunacak.

    AİDATSIZ KAT: Her banka müşterilerine, yıllık üyelik aidatı veya başka bir ad altında ücret talep etmedikleri en az bir kredi kartı seçeneği sunacak.

  4. <b>ERKEN ÖDEME:</b> Vade bitimine 36 aydan az kalan konut kredisinde erken ödenen tutarın yüzde 2'si yerine yüzde 1 ceza ödenecek.

    ERKEN ÖDEME: Vade bitimine 36 aydan az kalan konut kredisinde erken ödenen tutarın yüzde 2'si yerine yüzde 1 ceza ödenecek.

  5. <b>SİGORTA ZORUNLULUĞU:</b> Bankalar kredi kullanan tüketicinin 'yazılı iznini' alarak sigorta yaptırmasını isteyebilecek. Ancak tüketici istediği şirkete sigorta yaptırabilecek.

    SİGORTA ZORUNLULUĞU: Bankalar kredi kullanan tüketicinin 'yazılı iznini' alarak sigorta yaptırmasını isteyebilecek. Ancak tüketici istediği şirkete sigorta yaptırabilecek.

  6. <b>KREDİ HESABINI KAPATIN:</b> Konut veya taşıt kredisi kullanırken bankalarda açılan hesaplardan ücret veya masraf alınmaması için kredi bittikten sonra ayrıca talimat verilerek hesabın kapatılması gerekecek.

    KREDİ HESABINI KAPATIN: Konut veya taşıt kredisi kullanırken bankalarda açılan hesaplardan ücret veya masraf alınmaması için kredi bittikten sonra ayrıca talimat verilerek hesabın kapatılması gerekecek.

  7. <b>BANKALAR DA SORUMLU:</b> Bankalar belli bir proje için verdikleri konut kredilerinde, evin teslim edilmemesinden veya ayıplı teslim edilmesinden müteahhitle sorumlu olacak.

    BANKALAR DA SORUMLU: Bankalar belli bir proje için verdikleri konut kredilerinde, evin teslim edilmemesinden veya ayıplı teslim edilmesinden müteahhitle sorumlu olacak.

  8. <b>MAKETTEN SATIŞ:</b> Yapı ruhsatı almadan inşaat aşamasında ön ödemeli olarak konut satışı veya devre mülk satışı yapılamayacak.

    MAKETTEN SATIŞ: Yapı ruhsatı almadan inşaat aşamasında ön ödemeli olarak konut satışı veya devre mülk satışı yapılamayacak.

  9. <b>TAMAMLAMA SİGORTASI:</b> Büyük konut projelerinde inşaat aşamasında ön ödemeli satış yapılabilmesi için bina tamamlama sigortası yapılması zorunlu olacak.

    TAMAMLAMA SİGORTASI: Büyük konut projelerinde inşaat aşamasında ön ödemeli satış yapılabilmesi için bina tamamlama sigortası yapılması zorunlu olacak.

  10. <b>36 AYDA TESLİM:</b> Ön ödemeli alınan konutları 36 ayda teslim etmeyen müteahhite konut başına 20 bin lira ceza verilecek.

    36 AYDA TESLİM: Ön ödemeli alınan konutları 36 ayda teslim etmeyen müteahhite konut başına 20 bin lira ceza verilecek.

  11. <b>CAYMA HAKKI:</b> Daha önce 7 ve 10 gün ile sınırlanan çeşitli mal ve hizmet alımlarındaki cayma hakkı süresi tüketici kredileri, ön ödemeli konut satışları, devre mülk, devre tatil ve paket tur sözleşmelerinde 14 güne çıkarıldı. Taksitli satışlarda ise cayma hakkı 7 gün ile sınırlı.

    CAYMA HAKKI: Daha önce 7 ve 10 gün ile sınırlanan çeşitli mal ve hizmet alımlarındaki cayma hakkı süresi tüketici kredileri, ön ödemeli konut satışları, devre mülk, devre tatil ve paket tur sözleşmelerinde 14 güne çıkarıldı. Taksitli satışlarda ise cayma hakkı 7 gün ile sınırlı.

  12. <b>REKLAMDA KARŞILAŞTIRMA:</b> Aynı ihtiyaçları karşılayan rakip mal ya da hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı yapılabilecek. Ancak, bu kişi ve şirketler reklamlarında yer alan iddiaların doğruluğunu ispatla yükümlü olacak.

    REKLAMDA KARŞILAŞTIRMA: Aynı ihtiyaçları karşılayan rakip mal ya da hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı yapılabilecek. Ancak, bu kişi ve şirketler reklamlarında yer alan iddiaların doğruluğunu ispatla yükümlü olacak.

  13. <b>TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİ:</b> Tüketici şikayetlerinde halen bin 191 lira olan tüketici hakem heyetine başvurma sınırı artırıldı. İki bin liranın altındaki şikayetler ilçe tüketici hakem heyetlerine, 3 bin liranın altındaki şikayetler ise il tüketici hakem heyetlerine yapılacak.

    TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİ: Tüketici şikayetlerinde halen bin 191 lira olan tüketici hakem heyetine başvurma sınırı artırıldı. İki bin liranın altındaki şikayetler ilçe tüketici hakem heyetlerine, 3 bin liranın altındaki şikayetler ise il tüketici hakem heyetlerine yapılacak.

  14. <b>ABONELİKLERDE FESİH:</b> Elektrik, su, doğalgaz, telefon, kablolu tv veya internet aboneliklerinde tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin aboneliği istediği zaman feshedebilecek.

    ABONELİKLERDE FESİH: Elektrik, su, doğalgaz, telefon, kablolu tv veya internet aboneliklerinde tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin aboneliği istediği zaman feshedebilecek.

  15. <b>ŞİŞİRİP İNDİRMEK YASAK:</b> Mağazada ürün fiyatını önce şişirip sonra indirenler her ürün için 200 lira cezaya çarptırılacak.

    ŞİŞİRİP İNDİRMEK YASAK: Mağazada ürün fiyatını önce şişirip sonra indirenler her ürün için 200 lira cezaya çarptırılacak.

  16. <b>SERVİS GARANTİSİ:</b< Üretici veya ithalatçılar, sattıkları mal için Bakanlık tarafından belirlenen kullanım ömrü süresince satış sonrası bakım ve onarım hizmeti sağlamak zorunda olacak.

    SERVİS GARANTİSİ:

  17. <b>PİRAMİTLİ SATIŞ:</b> Belli bir para veya sermaye koyarak ve aynı koşullarda sisteme yeni üye bulma koşuluyla para kazandırma vaadiyle satış yapanlar Türk Ceza Kanunu uyarınca hapis cezasına çarptırılacak.

    PİRAMİTLİ SATIŞ: Belli bir para veya sermaye koyarak ve aynı koşullarda sisteme yeni üye bulma koşuluyla para kazandırma vaadiyle satış yapanlar Türk Ceza Kanunu uyarınca hapis cezasına çarptırılacak.