Okullarda Anlatılmayan İlginç Coğrafi Bilgiler

Coğrafya sıkıcı değildir!

  1. <p><b>En uzun sınırı olan ülkeler: ABD ? Kanada</b></p>   Kesintisiz en uzun sınır ise ABD ile Kanada arasında. İki ülke arasındaki sınır 8.891 km.

    En uzun sınırı olan ülkeler: ABD ? Kanada

    Kesintisiz en uzun sınır ise ABD ile Kanada arasında. İki ülke arasındaki sınır 8.891 km.

  2. <p><b>En çok dil konuşulan ülke: Papua Yeni Gine</b></p>   3 resmi dili olmasına rağmen farklı diyalektlerle birlikte Papua Yeni Gine?de toplamda 850 dil konuşuluyor!

    En çok dil konuşulan ülke: Papua Yeni Gine

    3 resmi dili olmasına rağmen farklı diyalektlerle birlikte Papua Yeni Gine?de toplamda 850 dil konuşuluyor!

  3. <p><b>Dünyanın en mutlu ülkesi: Danimarka</b></p>   Columbia Üniversitesi'nin 156 ülkeyi değerlendirerek hazırladığı "2013 Dünya Mutluluk Raporu"na göre dünyanın en mutlu ülkesi Danimarka oldu.

    Dünyanın en mutlu ülkesi: Danimarka

    Columbia Üniversitesi'nin 156 ülkeyi değerlendirerek hazırladığı "2013 Dünya Mutluluk Raporu"na göre dünyanın en mutlu ülkesi Danimarka oldu.

  4. <p><b>En soğuk başkenti olan ülke: Moğolistan</b></p>   Moğolistan'ın Başkent'i Ulan Batur, dünyanın en soğuk başkenti. Yıllık ortalama sıcaklığı -2,4 olan başkentin kış aylarındaki ortalama sıcaklığı ise -10 derece. Şehirde ölçülen en düşük sıcaklık ise -49 derece.

    En soğuk başkenti olan ülke: Moğolistan

    Moğolistan'ın Başkent'i Ulan Batur, dünyanın en soğuk başkenti. Yıllık ortalama sıcaklığı -2,4 olan başkentin kış aylarındaki ortalama sıcaklığı ise -10 derece. Şehirde ölçülen en düşük sıcaklık ise -49 derece.

  5. <p><b>En çok volkanı olan ülke: Endonezya</b></p>   Endonezya, 147 volkan ile en çok volkana sahip olan ülke.

    En çok volkanı olan ülke: Endonezya

    Endonezya, 147 volkan ile en çok volkana sahip olan ülke.

  6. <p><b>En çok gölü olan ülke: Kanada</b></p>   Sahip olduğu bütün göllerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kanada yaklaşık 3 milyon göle sahip. Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2. Ülkede yüzölçümü 100 km2'den büyük 561 göl bulunuyor.

    En çok gölü olan ülke: Kanada

    Sahip olduğu bütün göllerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kanada yaklaşık 3 milyon göle sahip. Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2. Ülkede yüzölçümü 100 km2'den büyük 561 göl bulunuyor.

  7. <p><b>İnsanları en uzun yaşayan ülkeler: Japonya, İsviçre ve San Marino</b></p>   WHO'nun "Dünya Sağlık İstatistikleri 2013" raporuna göre Japonya, İsviçre ve San Marino vatandaşlarının ortalama yaşam süresi 83 yıl.

    İnsanları en uzun yaşayan ülkeler: Japonya, İsviçre ve San Marino

    WHO'nun "Dünya Sağlık İstatistikleri 2013" raporuna göre Japonya, İsviçre ve San Marino vatandaşlarının ortalama yaşam süresi 83 yıl.

  8. <p><b>En kendine özgü olan ülke: Madagaskar</b></p>   En çok endemik (dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki) türü olan ülke Madagaskar. Ülkedeki sürüngenlerin %95'i, memelilerin %92'si ve bitkilerin %89'u dünyanın başka yerinde yok.

    En kendine özgü olan ülke: Madagaskar

    En çok endemik (dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki) türü olan ülke Madagaskar. Ülkedeki sürüngenlerin %95'i, memelilerin %92'si ve bitkilerin %89'u dünyanın başka yerinde yok.

  9. <p><b>En okur yazar ülkeler: Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan</b></p>   15 yaş ve üzeri nüfusun okur yazar oranı 0 olan ülkeler, Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan.

    En okur yazar ülkeler: Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan

    15 yaş ve üzeri nüfusun okur yazar oranı 0 olan ülkeler, Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan.

  10. <p><b>En çok askerli ülke: Çin ? Kore Demokratik Cumhuriyeti</b></p>   Aktif olarak görev yapan 2.285.000 askeriyle Çin, asker sayısı en fazla ülke. Ancak 1000 kişiye düşen aktif askeri personel sayısında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) önde geliyor. Bu ülkede her 1000 kişiye 45 asker düşüyor.

    En çok askerli ülke: Çin ? Kore Demokratik Cumhuriyeti

    Aktif olarak görev yapan 2.285.000 askeriyle Çin, asker sayısı en fazla ülke. Ancak 1000 kişiye düşen aktif askeri personel sayısında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) önde geliyor. Bu ülkede her 1000 kişiye 45 asker düşüyor.

  11. <p><b>En genç ülke: Uganda</b></p>   Genç nüfusun en yoğun olduğu ülke ise Uganda? 0-14 yaş grubunun ülke nüfusuna oranı %49.

    En genç ülke: Uganda

    Genç nüfusun en yoğun olduğu ülke ise Uganda? 0-14 yaş grubunun ülke nüfusuna oranı %49.

  12. <p><b>En uzun boylu ülke: Hollanda</b></p>   Kızlı erkekli en uzun boy ortalaması olan ülke Hollanda. Erkek nüfusun boy ortalamasının 1.82, kadın nüfusun ise 1,71.

    En uzun boylu ülke: Hollanda

    Kızlı erkekli en uzun boy ortalaması olan ülke Hollanda. Erkek nüfusun boy ortalamasının 1.82, kadın nüfusun ise 1,71.

  13. <p><b>En "Boyu değil işlevi" diyen ülke: Endonezya ? Bolivya</b></p>   En kısa boyda ise kadın ve erkek nüfusu değişkenlik gösteriyor. En kısa boylu erkek nüfusu olan ülke 1.58 ortalama ile Endonezya iken, kadınlarda 1,42 ile Bolivya geliyor. Yine de Endonezya halkı istikrarlı, kadınları listede ikinci sırada.

    En "Boyu değil işlevi" diyen ülke: Endonezya ? Bolivya

    En kısa boyda ise kadın ve erkek nüfusu değişkenlik gösteriyor. En kısa boylu erkek nüfusu olan ülke 1.58 ortalama ile Endonezya iken, kadınlarda 1,42 ile Bolivya geliyor. Yine de Endonezya halkı istikrarlı, kadınları listede ikinci sırada.

  14. <p><b>Göçmeni en bol ülke: Amerika Birleşik Devletleri</b></p>   2013 itibariyle toplam 45.785.090 göçmeniyle Amerika Birleşik Devletleri listenin başında yer alıyor. Ancak göçmenlerin yerel nüfusa oranında %84 ile Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada geliyor.

    Göçmeni en bol ülke: Amerika Birleşik Devletleri

    2013 itibariyle toplam 45.785.090 göçmeniyle Amerika Birleşik Devletleri listenin başında yer alıyor. Ancak göçmenlerin yerel nüfusa oranında %84 ile Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada geliyor.

  15. <p><b>En doğurgan ülke: Nijerya</b></p>   Yapılan araştırmalara göre kadın başına en çok çocuk doğurulan ülke 7 çocuk ile Nijerya.

    En doğurgan ülke: Nijerya

    Yapılan araştırmalara göre kadın başına en çok çocuk doğurulan ülke 7 çocuk ile Nijerya.

  16. <p><b>En monarşik ülke: Japonya</b></p>   Halen devam eden ve kan bağıyla geçen en eski monarşi Japon monarşisidir. Japon imparatorları M.Ö.660'dan beri tahta çıkıyor.

    En monarşik ülke: Japonya

    Halen devam eden ve kan bağıyla geçen en eski monarşi Japon monarşisidir. Japon imparatorları M.Ö.660'dan beri tahta çıkıyor.

  17. <p><b>En çok kadın parlamenteri olan ülke: Rwanda</b></p>   Meclisindeki 80 koltuğun 51'inde kadınların oturduğu ufacık tefecik Afrika ülkesi Rwanda, %63,8'lik oranla listenin başında.

    En çok kadın parlamenteri olan ülke: Rwanda

    Meclisindeki 80 koltuğun 51'inde kadınların oturduğu ufacık tefecik Afrika ülkesi Rwanda, %63,8'lik oranla listenin başında.

  18. <p><b>En pahalı benzini kullanan ülke: Türkiye</b></p>   Galon fiyatı 9,98$ olan benziniyle Türkiye, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke

    En pahalı benzini kullanan ülke: Türkiye

    Galon fiyatı 9,98$ olan benziniyle Türkiye, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke

  19. <p><b>En uzun sahil şeridi olan ülke: Kanada</b></p>   Yaklaşık 200.000 km'lik sahil şeridiyle Kanada, en uzun sahil şeridi olan ülke.

    En uzun sahil şeridi olan ülke: Kanada

    Yaklaşık 200.000 km'lik sahil şeridiyle Kanada, en uzun sahil şeridi olan ülke.

  20. <p><b>En çok idam uygulanan ülke: Çin</b></p>   Çin, uyguladığı idam sayısıyla aşılması güç bir rekora sahip. Kesin veriler açıklanmasa da 2012 yılında yaklaşık 3.000 kişinin idam edildiği tahmin ediliyor. Çin'i takip eden ülke ise, İran.

    En çok idam uygulanan ülke: Çin

    Çin, uyguladığı idam sayısıyla aşılması güç bir rekora sahip. Kesin veriler açıklanmasa da 2012 yılında yaklaşık 3.000 kişinin idam edildiği tahmin ediliyor. Çin'i takip eden ülke ise, İran.

  21. <p><b>En köpeksever ülke: Amerika Birleşik Devletleri</b></p>   Araştırma sonuçlarına göre 2012 yılında ABD'de 75,8 milyon köpek var. Bu sayıyla ABD, kendisinden sonra gelen Brezilya'yı ikiye katlıyor.

    En köpeksever ülke: Amerika Birleşik Devletleri

    Araştırma sonuçlarına göre 2012 yılında ABD'de 75,8 milyon köpek var. Bu sayıyla ABD, kendisinden sonra gelen Brezilya'yı ikiye katlıyor.

  22. <p><b>En madalyalı ülke: Amerika Birleşik Devletleri</b></p>   1896-2012 yılları arasında düzenlenen yaz ve kış olimpiyatlarında toplam madalya sayısı en fazla olan ülke ABD. Ülkenin 2653 madalyasının 1063 tanesi altın.

    En madalyalı ülke: Amerika Birleşik Devletleri

    1896-2012 yılları arasında düzenlenen yaz ve kış olimpiyatlarında toplam madalya sayısı en fazla olan ülke ABD. Ülkenin 2653 madalyasının 1063 tanesi altın.

  23. <p><b>En çok yargılanan ülke: Türkiye</b></p>   1959-2012 arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki hükümleri tek başına oluşturan Türkiye, listenin zirvesinde.

    En çok yargılanan ülke: Türkiye

    1959-2012 arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki hükümleri tek başına oluşturan Türkiye, listenin zirvesinde.

  24. <p><b>En çok ateist olan ülke: Çin</b></p>   Yapılan araştırmaya göre halkının %47'si kendini "ateist" olarak tanımlayan Çin, dünyada ateist oranının en yüksek olduğu ülke.

    En çok ateist olan ülke: Çin

    Yapılan araştırmaya göre halkının %47'si kendini "ateist" olarak tanımlayan Çin, dünyada ateist oranının en yüksek olduğu ülke.

  25. <p><b>Kişi başına en çok doktor düşen ülke: Monaco</b></p>   1.000 kişiye düşen 7,05 doktor ortalaması ile Monaco ilk sırada.

    Kişi başına en çok doktor düşen ülke: Monaco

    1.000 kişiye düşen 7,05 doktor ortalaması ile Monaco ilk sırada.

  26. <p><b>En erkekli ülke: Katar</b></p>   Erkek nüfusun kadın nüfusa oranında 3,29'luk yetişkin oranı ile Katar birincilik ipini göğüslüyor.

    En erkekli ülke: Katar

    Erkek nüfusun kadın nüfusa oranında 3,29'luk yetişkin oranı ile Katar birincilik ipini göğüslüyor.

  27. <p><b>Doğum kontrol oranı en yüksek ülke: Norveç</b></p>   Norveç, kadınlarının %88'inin doğum kontrol yöntemi uyguladığı bir ülke olarak birinci.

    Doğum kontrol oranı en yüksek ülke: Norveç

    Norveç, kadınlarının %88'inin doğum kontrol yöntemi uyguladığı bir ülke olarak birinci.

  28. <p><b>En çok bombalanan ülke: Laos </b></p>  Dünyanın en çok bombalanan ülkesi, 1964-1973 arasında kesintisiz bombalanan Laos. Öyle ki ülkeye 2 milyon tondan fazla bomba atılmış. Atılan 270 milyon bombanın yaklaşık 80 milyonu patlamamış ve ülkedeki bomba temizliği halen sürüyor.

    En çok bombalanan ülke: Laos

    Dünyanın en çok bombalanan ülkesi, 1964-1973 arasında kesintisiz bombalanan Laos. Öyle ki ülkeye 2 milyon tondan fazla bomba atılmış. Atılan 270 milyon bombanın yaklaşık 80 milyonu patlamamış ve ülkedeki bomba temizliği halen sürüyor.

  29. <p><b>Yüzölçümü en büyük ülke: Rusya </b></p>  Rusya, 17.098.242 km2'lik yüzölçümüyle, dünyadaki en büyük ülke.

    Yüzölçümü en büyük ülke: Rusya

    Rusya, 17.098.242 km2'lik yüzölçümüyle, dünyadaki en büyük ülke.

  30. <p><b>Yüzölçümü en küçük ülke: Sealand</b></p>   Sealand, 550 m2'lik yüzölçümüyle dünyadaki en küçük ülke.

    Yüzölçümü en küçük ülke: Sealand

    Sealand, 550 m2'lik yüzölçümüyle dünyadaki en küçük ülke.

  31. <p><b>En kalabalık ülke: Çin </b></p>  1.359.250.000 kişilik nüfusuyla Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi.

    En kalabalık ülke: Çin

    1.359.250.000 kişilik nüfusuyla Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi.

  32. <p><b>Nüfus yoğunluğu en fazla olan ülke: Bangladeş</b></p>   Dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesi, km2'ye 1.069 kişiyle Bangladeş.Ülkenin 154,7 milyonluk nüfusuna karşın yüzölçümü 143.998 km2.

    Nüfus yoğunluğu en fazla olan ülke: Bangladeş

    Dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesi, km2'ye 1.069 kişiyle Bangladeş.Ülkenin 154,7 milyonluk nüfusuna karşın yüzölçümü 143.998 km2.

  33. <p><b>En çok komşusu olan ülke</b></p>   "Ev alma komşu al" sözünü uygulayan Çin'in tam 14 ülke ile sınırı var. Bu ülkeler ise Moğolistan, Rusya, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan

    En çok komşusu olan ülke

    "Ev alma komşu al" sözünü uygulayan Çin'in tam 14 ülke ile sınırı var. Bu ülkeler ise Moğolistan, Rusya, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan