2013'Ün En İyi Yerli Filmleri

Geçen yıl 60'a gerileyen Türk filmi adedi, 2013'te dijital teknolojinin de katkısıyla 87'yi bulup rekor kırdı. Bu filmlerin bir çeşitlilik oluştururken, hem genel kitleyi, hem festival kitlesini doyurabildiği de kesin.

  1. Geçen yıl 60'a gerileyen Türk filmi adedi, 2013'te dijital teknolojinin de katkısıyla 87'yi bulup rekor kırdı. Bu filmlerin bir çeşitlilik oluştururken, hem genel kitleyi, hem festival kitlesini doyurabildiği de kesin.

    Geçen yıl 60'a gerileyen Türk filmi adedi, 2013'te dijital teknolojinin de katkısıyla 87'yi bulup rekor kırdı. Bu filmlerin bir çeşitlilik oluştururken, hem genel kitleyi, hem festival kitlesini doyurabildiği de kesin.

  2. <p><b>1-Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)</b></p>   Kısa sürede klasiğe dönüşmesi beklenebilecek bir anti-süper kahraman filmi, absürd komedisi ya da fantastik-noir'ı denebilir.

    1-Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)

    Kısa sürede klasiğe dönüşmesi beklenebilecek bir anti-süper kahraman filmi, absürd komedisi ya da fantastik-noir'ı denebilir.

  3. <p><b>2-Jîn (2013)</b></p>   Reha Erdem'in Yeni Tayland Sineması etkisiyle ortaya çıkardığı modelin gerilla hikayeli versiyonu

    2-Jîn (2013)

    Reha Erdem'in Yeni Tayland Sineması etkisiyle ortaya çıkardığı modelin gerilla hikayeli versiyonu

  4. <p><b>3-Hayatboyu (2013)</b></p>   Başarılı sanatçı Ela ile saygın mimar Can'ın bir çocuklu, dışarıdan güzel gözüken bir evliliği vardır. 'Hayat boyu' bir arada olmak ise onları derin bir yalnızlığa, kaçınılmaz bir iletişimsizliğe itmiştir.

    3-Hayatboyu (2013)

    Başarılı sanatçı Ela ile saygın mimar Can'ın bir çocuklu, dışarıdan güzel gözüken bir evliliği vardır. 'Hayat boyu' bir arada olmak ise onları derin bir yalnızlığa, kaçınılmaz bir iletişimsizliğe itmiştir.

  5. <p><b>4-Gözümün Nûru (2013)</b></p>   Melik Saraçoğlu yaşadığı, ileri seviyesinde körlüğe yol açan 'retina dekolmanı' hastalığını, Hakkı Kurtuluş ile beraber yönettiği filmde anlatıyor.

    4-Gözümün Nûru (2013)

    Melik Saraçoğlu yaşadığı, ileri seviyesinde körlüğe yol açan 'retina dekolmanı' hastalığını, Hakkı Kurtuluş ile beraber yönettiği filmde anlatıyor.

  6. <p><b>5-Yozgat Blues (2013)</b></p>   İki kaybeden karakterin, bir müzisyen ile onun öğrencisinin Yozgat'ta iş bulmasıyla gelişen absürd olaylar

    5-Yozgat Blues (2013)

    İki kaybeden karakterin, bir müzisyen ile onun öğrencisinin Yozgat'ta iş bulmasıyla gelişen absürd olaylar

  7. <p><b>6-Küf (2012)</b></p>   Kayıp oğlunu beklerken sosyopolitik zindanında körelen Basri, 18 yıldır bu acıyı unutamamıştır. Toplumdan yavaş yavaş soyutlanırken de demiryolu işçiliği mesleğine tutunmuştur.

    6-Küf (2012)

    Kayıp oğlunu beklerken sosyopolitik zindanında körelen Basri, 18 yıldır bu acıyı unutamamıştır. Toplumdan yavaş yavaş soyutlanırken de demiryolu işçiliği mesleğine tutunmuştur.

  8. <p><b>7-Mutlu Aile Defteri (2013)</b></p>   Baba ile çocuklarının öne çıktığı, "Zor Baba"ya masalsı bir uyruk kazandıran durum komedisi

    7-Mutlu Aile Defteri (2013)

    Baba ile çocuklarının öne çıktığı, "Zor Baba"ya masalsı bir uyruk kazandıran durum komedisi

  9. <p><b>8-Zerre (2012)</b></p>   İşçi sınıfına mensup Zeynep, küçük kızı ve annesi ile hayata tutunmuştur. Ancak bu durumun altından kalkabilmek için çok çalışması gerekmektedir.

    8-Zerre (2012)

    İşçi sınıfına mensup Zeynep, küçük kızı ve annesi ile hayata tutunmuştur. Ancak bu durumun altından kalkabilmek için çok çalışması gerekmektedir.

  10. <p><b>9-Kelebeğin Rüyası (2013)</b></p>   'Hollywood usulü destansı aşk'ın tanımını bir şair biyografisinin içine eklemleyen "Kelebeğin Rüyası", görsel açıdan iyi kotarılmış bir iş.

    9-Kelebeğin Rüyası (2013)

    'Hollywood usulü destansı aşk'ın tanımını bir şair biyografisinin içine eklemleyen "Kelebeğin Rüyası", görsel açıdan iyi kotarılmış bir iş.

  11. <p><b>10-Çanakkale: Yolun Sonu (2013)</b></p>   Anzak Koyu'nda 1915'te yaşanan çatışmaları herkes bilir. "Çanakkale: Yolun Sonu" da Çanakkale Savaşı'na bir nişancının gözünden bakış atıyor.

    10-Çanakkale: Yolun Sonu (2013)

    Anzak Koyu'nda 1915'te yaşanan çatışmaları herkes bilir. "Çanakkale: Yolun Sonu" da Çanakkale Savaşı'na bir nişancının gözünden bakış atıyor.

  12. <p><b>11-Menekşe'den Önce (2012)</b></p>   Hüsne Kaya, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yaşanan Madımak Katliamı'nda oğlunu ve kızı Menekşe'yi kaybetmiştir. Ancak olay sonrasında dünyaya gelen kızına da Menekşe adını koymuştur.

    11-Menekşe'den Önce (2012)

    Hüsne Kaya, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yaşanan Madımak Katliamı'nda oğlunu ve kızı Menekşe'yi kaybetmiştir. Ancak olay sonrasında dünyaya gelen kızına da Menekşe adını koymuştur.

  13. <p><b>12-Yük (2012)</b></p>   Lineer akışla oynayıp maden ocağından Rossellini'vari bir soyutlaştırma mekanı çıkartan ve tecrübeli Erden Kıral'ın becerisiyle dikkat çeken bir eser

    12-Yük (2012)

    Lineer akışla oynayıp maden ocağından Rossellini'vari bir soyutlaştırma mekanı çıkartan ve tecrübeli Erden Kıral'ın becerisiyle dikkat çeken bir eser

  14. <p><b>13-Hile Yolu (2012)</b></p>   Hrant Dink suikastının etrafında yaşananları akılalmaz bir paranoya duygusuyla, koyu renklerin, düşük temponun ve soğukkanlılığın öne çıktığı bir eser eşliğinde tanımlıyor...

    13-Hile Yolu (2012)

    Hrant Dink suikastının etrafında yaşananları akılalmaz bir paranoya duygusuyla, koyu renklerin, düşük temponun ve soğukkanlılığın öne çıktığı bir eser eşliğinde tanımlıyor...

  15. <p><b>14-Rüzgarlar (2012)</b></p>  "Cinayeti Gördüm"ün hikaye akışını bir sesçinin gözüne ya da kulağına yerleştirip üzerine azınlık sorunlarını ilave ederken, Gökçeada ile İstanbul arasında mekik dokuyan ruhsal bir yolculuk

    14-Rüzgarlar (2012)

    "Cinayeti Gördüm"ün hikaye akışını bir sesçinin gözüne ya da kulağına yerleştirip üzerine azınlık sorunlarını ilave ederken, Gökçeada ile İstanbul arasında mekik dokuyan ruhsal bir yolculuk

  16. <p><b>15-Senin Hikayen (2013)</b></p>   Bir karı-kocanın çocuk sahibi olma döneminin çevresinde dolaşıp, hamilelik, kaynanalık, aidiyet duygusu, evlilik gibi kavramları gözden geçiren bir eser

    15-Senin Hikayen (2013)

    Bir karı-kocanın çocuk sahibi olma döneminin çevresinde dolaşıp, hamilelik, kaynanalık, aidiyet duygusu, evlilik gibi kavramları gözden geçiren bir eser