10 Yılda Facebook Bakın Nasıl Değişti

Facebook 10 yaşında... Her ne kadar 2020 yılında kapatılacağı iddia edilse de 10 yıl önce üniversite öğrencileri arasında kullanılması için açılan bir site her gün yüz milyonlarca insanın akınına uğruyor. Bakın Facebook 10 yıl önce nasıldı, bugünkü haline nasıl geldi?

  1. Facebook 10 yaşında... Her ne kadar 2020 yılında kapatılacağı iddia edilse de 10 yıl önce üniversite öğrencileri arasında kullanılması için açılan bir site her gün yüz milyonlarca insanın akınına uğruyor. Bakın Facebook 10 yıl önce nasıldı, bugünkü haline nasıl geldi?

    Facebook 10 yaşında... Her ne kadar 2020 yılında kapatılacağı iddia edilse de 10 yıl önce üniversite öğrencileri arasında kullanılması için açılan bir site her gün yüz milyonlarca insanın akınına uğruyor. Bakın Facebook 10 yıl önce nasıldı, bugünkü haline nasıl geldi?

  2. <p><b>Facebook (2004)</b></p>  4 Şubat 2004... Mark Zuckerberg'in Harvard Üniversitesi'nde okuduğu o günlerde yarattığı Facebook'un ilk hali böyleydi ve bugünün Facebook'uyla mavi-beyaz tonlu renkler haricinde hiçbir benzerlik yoktu.

    Facebook (2004)

    4 Şubat 2004... Mark Zuckerberg'in Harvard Üniversitesi'nde okuduğu o günlerde yarattığı Facebook'un ilk hali böyleydi ve bugünün Facebook'uyla mavi-beyaz tonlu renkler haricinde hiçbir benzerlik yoktu.

  3. <p><b>Facebook (2005)</b></p>  1 yıl sonra Facebook'ta ufak ufak detaylandırma çalışmaları başlamıştı. Ancak buna rağmen sitenin görünümü MySpace'i andırıyordu ve kendine özgü bir tasarımdan bahsetmek imkansızdı.

    Facebook (2005)

    1 yıl sonra Facebook'ta ufak ufak detaylandırma çalışmaları başlamıştı. Ancak buna rağmen sitenin görünümü MySpace'i andırıyordu ve kendine özgü bir tasarımdan bahsetmek imkansızdı.

  4. <p><b>Facebook (2006)</b></p>  Tarih 20 Eylül 2005... İsmi TheFacebook.com olan sitedeki 'the' kelimesi atılıyor ve geriye Facebook.com kalıyordu. Artık siteye kullanıcılar daha büyük fotoğraflar yükleyebiliyordu.

    Facebook (2006)

    Tarih 20 Eylül 2005... İsmi TheFacebook.com olan sitedeki 'the' kelimesi atılıyor ve geriye Facebook.com kalıyordu. Artık siteye kullanıcılar daha büyük fotoğraflar yükleyebiliyordu.

  5. <p><b>Facebook (2007)</b></p>  Facebook'a eklenen 'mini-feed' özelliği ile artık site yetişkinlere de hitap eder hale gelmişti. Bu sayede kullanıcılar arkadaşlarının günlük aktivitelerini artık kendi profilleri üzerinden bugünkü kadar detaylı olmasa da görebiliyordu.

    Facebook (2007)

    Facebook'a eklenen 'mini-feed' özelliği ile artık site yetişkinlere de hitap eder hale gelmişti. Bu sayede kullanıcılar arkadaşlarının günlük aktivitelerini artık kendi profilleri üzerinden bugünkü kadar detaylı olmasa da görebiliyordu.

  6. <p><b>Facebook (2008)</b></p>  Artık Facebook yavaş yavaş detaylara ağırlık vermeye başladı. 2008 yılı itibariyle tasarımı da değişen sitenin ilk halini pek çok Türk kullanıcı da hatırlayacaktır; zira Facebook özellikle 2007 sonrası bu dönemlerde Türkiye'de patlamış ve kullanıcılar ilk olarak bu sayfayla karşılaşmıştı.

    Facebook (2008)

    Artık Facebook yavaş yavaş detaylara ağırlık vermeye başladı. 2008 yılı itibariyle tasarımı da değişen sitenin ilk halini pek çok Türk kullanıcı da hatırlayacaktır; zira Facebook özellikle 2007 sonrası bu dönemlerde Türkiye'de patlamış ve kullanıcılar ilk olarak bu sayfayla karşılaşmıştı.

  7. <p><b>Facebook (2009)</b></p>  2009 yılının Mart ayında Facebook yeni sayfa tasarımına geçti. Kullanıcılar artık ekstra link kullanmaksızın fotoğraf, video ve metin içeriklerini hızlıca paylaşabiliyordu.

    Facebook (2009)

    2009 yılının Mart ayında Facebook yeni sayfa tasarımına geçti. Kullanıcılar artık ekstra link kullanmaksızın fotoğraf, video ve metin içeriklerini hızlıca paylaşabiliyordu.

  8. <p><b>Facebook (2010)</b></p>  Facebook bu kez de radikal bir değişiklik yapmış ve kullanıcıların fotoğraflarını sayfanın en üstüne çıkarmıştı.

    Facebook (2010)

    Facebook bu kez de radikal bir değişiklik yapmış ve kullanıcıların fotoğraflarını sayfanın en üstüne çıkarmıştı.

  9. <p><b>Facebook (2011)</b></p>  Facebook'ta artık kullanıcılar Facebook dışında olsa dahi herhangi bir şey yaptıklarında (örneğin video izlediklerinde) bunu otomatik olarak sitede paylaşabiliyordu.

    Facebook (2011)

    Facebook'ta artık kullanıcılar Facebook dışında olsa dahi herhangi bir şey yaptıklarında (örneğin video izlediklerinde) bunu otomatik olarak sitede paylaşabiliyordu.

  10. <p><b>Facebook (2012)</b></p>  Facebook'un belki de bugüne kadar devrim niteliğindeki tasarım değişimi 2012'de oldu. Zaman Tüneli kavramı hayatımıza girdi. Artık Facebook kullanıcıların paylaştıkları her içeriği gün gün sınıflandırıp kolayca bir zaman tünelinden geçiyormuşçasına kullanının geçmişte paylaştığı içeriklere bakabilmesini sağladı.

    Facebook (2012)

    Facebook'un belki de bugüne kadar devrim niteliğindeki tasarım değişimi 2012'de oldu. Zaman Tüneli kavramı hayatımıza girdi. Artık Facebook kullanıcıların paylaştıkları her içeriği gün gün sınıflandırıp kolayca bir zaman tünelinden geçiyormuşçasına kullanının geçmişte paylaştığı içeriklere bakabilmesini sağladı.

  11. <p><b>Facebook Zaman Tüneli Uygulamaları</b></p>  Kullanıcılar artık dinledikleri müzik listelerini veya izledikleri filmleri gösteren bir koronolojik listeye kavuştu; zaman tüneli kavramı biraz daha detaylandırıldı.

    Facebook Zaman Tüneli Uygulamaları

    Kullanıcılar artık dinledikleri müzik listelerini veya izledikleri filmleri gösteren bir koronolojik listeye kavuştu; zaman tüneli kavramı biraz daha detaylandırıldı.

  12. <p><b>Facebook'da devasa fotoğraflar</b></p>  Facebook'ta artık fotoğraflar çok daha büyük bir şekilde görülmeye başladı. Kullanıcılar ilk etapta bunu garipsese de zaman içinde kullanıcılar bunu da sevdi.

    Facebook'da devasa fotoğraflar

    Facebook'ta artık fotoğraflar çok daha büyük bir şekilde görülmeye başladı. Kullanıcılar ilk etapta bunu garipsese de zaman içinde kullanıcılar bunu da sevdi.

  13. <p><b>Facebook (2013)</b></p>  Ufak tasarım değişikliklerinin yanında artık kullanıcıların kullandıkları uygulamalar zaman tünelinde daha geniş yer bulabiliyordu.

    Facebook (2013)

    Ufak tasarım değişikliklerinin yanında artık kullanıcıların kullandıkları uygulamalar zaman tünelinde daha geniş yer bulabiliyordu.

  14. <p><b>Facebook'ta Twitter esintisi</b></p>  Facebook'un hızla büyüyen rakibi Twitter'dan ilham almaması elbette beklenemezdi. Şirket Twitter'da görülen bir uygulama olan hashtag (#) kullanımı ve doğrulanmış hesap kavramını hayatımıza soktu.

    Facebook'ta Twitter esintisi

    Facebook'un hızla büyüyen rakibi Twitter'dan ilham almaması elbette beklenemezdi. Şirket Twitter'da görülen bir uygulama olan hashtag (#) kullanımı ve doğrulanmış hesap kavramını hayatımıza soktu.

  15. <p><b>Facebook'ta trendi izlemek</b></p>  Twitter'ın en önemli özelliği olan Trend listesinin bir benzeri Facebook'a geldi. Henüz yeni yeni tasarıma dahil edilen bu bölüm ile artık Facebook'ta en çok konuşulan konu başlıklarını takip edebileceğiz. Ancak bu özellik henüz herkese açılmış değil ve test aşamasında.

    Facebook'ta trendi izlemek

    Twitter'ın en önemli özelliği olan Trend listesinin bir benzeri Facebook'a geldi. Henüz yeni yeni tasarıma dahil edilen bu bölüm ile artık Facebook'ta en çok konuşulan konu başlıklarını takip edebileceğiz. Ancak bu özellik henüz herkese açılmış değil ve test aşamasında.

  16. <p><b>Rakamlarla Facebook</b></p>  10 yıl içinde Facebook çok yol kat etti. İşte yıl yıl Facebook'un kullanıcı sayısındaki artış:     <p>2004: 1 milyon</p>  2005: 6 milyon  <p>2006: 12 milyon</p>  2007: 58 milyon  <p>2008: 145 milyon</p>  2009: 360 milyon  <p>2010: 608 milyon</p>  2011: 845 milyon  <p>2012: 1 milyar 56 milyon</p>  2013: 1 milyar 230 milyon

    Rakamlarla Facebook

    10 yıl içinde Facebook çok yol kat etti. İşte yıl yıl Facebook'un kullanıcı sayısındaki artış:

    2004: 1 milyon

    2005: 6 milyon

    2006: 12 milyon

    2007: 58 milyon

    2008: 145 milyon

    2009: 360 milyon

    2010: 608 milyon

    2011: 845 milyon

    2012: 1 milyar 56 milyon

    2013: 1 milyar 230 milyon

  17. <p><b>Zuckerberg'i zengin etti</b></p>  Sadece 10 yılda Facebook'un hisselerinden yaklaşık 31 milyar dolar kazanan Mark Zuckerberg dünyanın en zengin isimlerinden biri.

    Zuckerberg'i zengin etti

    Sadece 10 yılda Facebook'un hisselerinden yaklaşık 31 milyar dolar kazanan Mark Zuckerberg dünyanın en zengin isimlerinden biri.

  18. <p><b>Rakamlarla Facebook</b></p>  Kullanıcıların yarısının ortalama 200 arkadaşı var.

    Rakamlarla Facebook

    Kullanıcıların yarısının ortalama 200 arkadaşı var.

  19. <p><b>Rakamlarla Facebook</b></p>  10 yıl içinde hızla büyüyen Facebook pek çok şirketi bünyesine kattı; ancak içlerinden en ses getireni 1 milyar dolar karşılığında Instagram alımıydı.

    Rakamlarla Facebook

    10 yıl içinde hızla büyüyen Facebook pek çok şirketi bünyesine kattı; ancak içlerinden en ses getireni 1 milyar dolar karşılığında Instagram alımıydı.

  20. <p><b>Rakamlarla Facebook</b></p>  Facebook 2007 yılında kendi beğeni sayfasını açtı. 380 milyonu aşan abone sayısıyla bu sayfa şu an için Facebook'un en fazla beğeni alan sayfası durumunda.

    Rakamlarla Facebook

    Facebook 2007 yılında kendi beğeni sayfasını açtı. 380 milyonu aşan abone sayısıyla bu sayfa şu an için Facebook'un en fazla beğeni alan sayfası durumunda.

  21. <p><b>Rakamlarla Facebook</b></p>  Her gün 556 milyon insan Facebook hesabına telefonundan bağlanıyor.

    Rakamlarla Facebook

    Her gün 556 milyon insan Facebook hesabına telefonundan bağlanıyor.

  22. <p><b>Rakamlarla Facebook</b></p>  Facebook'un geçen yıl sonu itibariyle dünya genelinde 24 ofisi ve 6 bin 337 çalışanı bulunuyor.

    Rakamlarla Facebook

    Facebook'un geçen yıl sonu itibariyle dünya genelinde 24 ofisi ve 6 bin 337 çalışanı bulunuyor.