Dünyanın En Güçlü Silahlı Kuvvetleri

Global Firepower sitesi, yıllık yayımladığı en güçlü ordular listesini paylaştı. 11 ülkenin yer aldığı sıralamada Türk Silahlı Kuvvetleri de yer alıyor. Sıralama için personel gücü, ülkenin toplam iş gücü ve stratejik kaynaklara yakınlık gibi pek çok faktör göze alındı.

  1. Global Firepower sitesi, yıllık yayımladığı en güçlü ordular listesini paylaştı. 11 ülkenin yer aldığı sıralamada Türk Silahlı Kuvvetleri de yer alıyor. Sıralama için personel gücü, ülkenin toplam iş gücü ve stratejik kaynaklara yakınlık gibi pek çok faktör göze alındı.

    Global Firepower sitesi, yıllık yayımladığı en güçlü ordular listesini paylaştı. 11 ülkenin yer aldığı sıralamada Türk Silahlı Kuvvetleri de yer alıyor. Sıralama için personel gücü, ülkenin toplam iş gücü ve stratejik kaynaklara yakınlık gibi pek çok faktör göze alındı.

  2. <p><b>11. İsrail</b></p>  2009 yılında silahlanmaya bütçesinin yüzde 18'ini harcayan İsrail'in harcamalarının çoğunu, "Demir Kubbe" gibi savunma sistemleri oluşturuyor.

    11. İsrail

    2009 yılında silahlanmaya bütçesinin yüzde 18'ini harcayan İsrail'in harcamalarının çoğunu, "Demir Kubbe" gibi savunma sistemleri oluşturuyor.

  3. İsrail'in savunma harcamaları yaklaşık 15 milyar dolar.

    İsrail'in savunma harcamaları yaklaşık 15 milyar dolar.

  4. <p><b>10. Japonya</b></p>  Japonya 11 yıl aradan sonra ilk kez savunma harcamalarını artırdı.

    10. Japonya

    Japonya 11 yıl aradan sonra ilk kez savunma harcamalarını artırdı.

  5. 247 bin personeli olan Japonya silahlı gücünün toplam harcaması 49 milyar dolar.

    247 bin personeli olan Japonya silahlı gücünün toplam harcaması 49 milyar dolar.

  6. <p><b>9. Güney Kore</b></p>  Kuzeydeki komşusu nedeniyle sürekli olarak savunma harcamalarını artıran ülkenin savunma bütçesi 34 milyar dolar.

    9. Güney Kore

    Kuzeydeki komşusu nedeniyle sürekli olarak savunma harcamalarını artıran ülkenin savunma bütçesi 34 milyar dolar.

  7. Ülkedeki askeri personel sayısı 640 bin. Yedek personel sayısı ise 2 milyon 900 bin.

    Ülkedeki askeri personel sayısı 640 bin. Yedek personel sayısı ise 2 milyon 900 bin.

  8. <p><b>8. Türkiye</b></p>  Türkiye'nin askeri harcamalarının 2014'te yüzde 9,4 artması bekleniyor.

    8. Türkiye

    Türkiye'nin askeri harcamalarının 2014'te yüzde 9,4 artması bekleniyor.

  9. Uluslararası barış gücü opeasyonlarında rol oynayan Türkiye'nin savunma bütçesi 18,2 milyar dolar.

    Uluslararası barış gücü opeasyonlarında rol oynayan Türkiye'nin savunma bütçesi 18,2 milyar dolar.

  10. <p><b>7. Almanya</b></p>  2. Dünya Savaşı sonrasında savaş karşıtı olan Almanya'nın yalnızca savunmaya yönelik bir ordu kurmasına izin verilmişti.

    7. Almanya

    2. Dünya Savaşı sonrasında savaş karşıtı olan Almanya'nın yalnızca savunmaya yönelik bir ordu kurmasına izin verilmişti.

  11. Yugoslayva'nın dağılması sonrasında daha etkin bir rol oynamaya başlayan Alman ordusunun yıllık harcaması 45 milyar dolar seviyesinde. Almanya'nın toplam 183 bin askeri var.

    Yugoslayva'nın dağılması sonrasında daha etkin bir rol oynamaya başlayan Alman ordusunun yıllık harcaması 45 milyar dolar seviyesinde. Almanya'nın toplam 183 bin askeri var.

  12. <p><b>6. Fransa</b></p>  Son olarak Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Libya'daki operasyonlarda öne çıkan Fransa savunmaya yılda 43 milyar dolar harcıyor.

    6. Fransa

    Son olarak Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Libya'daki operasyonlarda öne çıkan Fransa savunmaya yılda 43 milyar dolar harcıyor.

  13. Ülke yıllık GSYH'sinin yüzde 2'sini silahlanmaya harcıyor.

    Ülke yıllık GSYH'sinin yüzde 2'sini silahlanmaya harcıyor.

  14. <p><b>5. İngiltere</b></p>  İngiltere 2018'e kadar silahlı kuvvetlerinin büyüklüğünü yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Ülkenin savunma harcamaları 54 milyar dolara ulaşıyor.

    5. İngiltere

    İngiltere 2018'e kadar silahlı kuvvetlerinin büyüklüğünü yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Ülkenin savunma harcamaları 54 milyar dolara ulaşıyor.

  15. İngiltere 40 uçak kapasiteli yeni bir uçak gemisini 2020'de hizmete sokmayı planlıyor.

    İngiltere 40 uçak kapasiteli yeni bir uçak gemisini 2020'de hizmete sokmayı planlıyor.

  16. <p><b>4. Hindistan</b></p>  Hindistan dünyanın en büyük askeri malzeme ithalatçısı konumunda bulunuyor. Ülkenin savunma harcamaları 46 milyar doları buluyor.

    4. Hindistan

    Hindistan dünyanın en büyük askeri malzeme ithalatçısı konumunda bulunuyor. Ülkenin savunma harcamaları 46 milyar doları buluyor.

  17. Hindistan'ın elinde Pakistan ve Çin'i vurabilecek menzile sahip balistik füzeler de bulunuyor.

    Hindistan'ın elinde Pakistan ve Çin'i vurabilecek menzile sahip balistik füzeler de bulunuyor.

  18. <p><b>3. Çin</b></p>  Çin'in savunma harcamaları bir yılda yüzde 12 artmış durumda. Çin ordusunun 2 milyon 285 bin aktif personeli var. Yedeklerin sayısı ise 2 milyon 300 bin.

    3. Çin

    Çin'in savunma harcamaları bir yılda yüzde 12 artmış durumda. Çin ordusunun 2 milyon 285 bin aktif personeli var. Yedeklerin sayısı ise 2 milyon 300 bin.

  19. Çin savunmaya 126 milyar dolar harcıyor.

    Çin savunmaya 126 milyar dolar harcıyor.

  20. <p><b>2. Rusya</b></p>  Kremlin'in savunma harcamalarının önümüzdeki üç yılda yüzde 44 artması bekleniyor. Rusya'nın savunma bütçesi 76 milyar dolar seviyesinde.

    2. Rusya

    Kremlin'in savunma harcamalarının önümüzdeki üç yılda yüzde 44 artması bekleniyor. Rusya'nın savunma bütçesi 76 milyar dolar seviyesinde.

  21. 766 bin aktif personeli bulunan Rus ordusunun 2 milyon 485 bin yedek personeli bulunuyor. Ülkenin karşılaştığı en büyük savunma sorunu ise gün geçtikçe yaşlanan tankları.

    766 bin aktif personeli bulunan Rus ordusunun 2 milyon 485 bin yedek personeli bulunuyor. Ülkenin karşılaştığı en büyük savunma sorunu ise gün geçtikçe yaşlanan tankları.

  22. <p><b>1. ABD</b></p>  ABD'nin savunma bütçesi 612 milyar dolar seviyesinde. Dünyadaki bütün diğer ordulardan daha fazla savaş uçağı olan ABD, elektromanyetik güçle çalışan uzun menzilli silahlar gibi son teknolojiye yatırım yapıyor.

    1. ABD

    ABD'nin savunma bütçesi 612 milyar dolar seviyesinde. Dünyadaki bütün diğer ordulardan daha fazla savaş uçağı olan ABD, elektromanyetik güçle çalışan uzun menzilli silahlar gibi son teknolojiye yatırım yapıyor.

  23. ABD'nin elindeki en büyük konvansiyonel üstünlük ise filosundaki uçak gemileri. ABD donanması tek başına 19 uçak gemisine sahipken dünyadaki diğer bütün ülkelerin toplam uçak gemisi sayısı 12'de kalıyor.

    ABD'nin elindeki en büyük konvansiyonel üstünlük ise filosundaki uçak gemileri. ABD donanması tek başına 19 uçak gemisine sahipken dünyadaki diğer bütün ülkelerin toplam uçak gemisi sayısı 12'de kalıyor.