Bu Haritaları İlk Kez Göreceksiniz!

Bu haritaları ilk kez göreceksiniz!

  1. <p>İngiliz The Guardian gazetesi, Birinci Dünya Savaşı'nda kullanılan propaganda haritalarını internet sayfasında yayınladı. Alman ve İngilizlerin propaganda haritalarında Osmanlı İmparatorluğu bazen fil olarak bazen de fesli yaşlı bir adam olarak gösteriliyor</p>Almanya'nın Hamburg kentinde 1914'te E. Zimmermann tarafından yayımlanan propaganda haritasında Osmanlı İmparatorluğu fesli ve pipolu ihtiyar bir adam olarak çizilmiş.

    İngiliz The Guardian gazetesi, Birinci Dünya Savaşı'nda kullanılan propaganda haritalarını internet sayfasında yayınladı. Alman ve İngilizlerin propaganda haritalarında Osmanlı İmparatorluğu bazen fil olarak bazen de fesli yaşlı bir adam olarak gösteriliyor

    Almanya'nın Hamburg kentinde 1914'te E. Zimmermann tarafından yayımlanan propaganda haritasında Osmanlı İmparatorluğu fesli ve pipolu ihtiyar bir adam olarak çizilmiş.

  2. 1914'teki renkli harita, Almanya'nın başkenti Berlin'de çizildi ancak propaganda haritasını çizen kişi bilinmiyor. Haritada Osmanlı İmparatorluğu bu kez daha genç bir adam şeklinde yer almış. Osmanlı'yı temsil eden adamın koynunda bir kılıç bulunuyor.

    1914'teki renkli harita, Almanya'nın başkenti Berlin'de çizildi ancak propaganda haritasını çizen kişi bilinmiyor. Haritada Osmanlı İmparatorluğu bu kez daha genç bir adam şeklinde yer almış. Osmanlı'yı temsil eden adamın koynunda bir kılıç bulunuyor.

  3. Almanya'nın Dresden kentinde Karl Lehmann-Dumont tarafından 1914'te çizilen haritada, Osmanlı İmparatorluğu fil olarak yer alıyor.

    Almanya'nın Dresden kentinde Karl Lehmann-Dumont tarafından 1914'te çizilen haritada, Osmanlı İmparatorluğu fil olarak yer alıyor.

  4. Alman Karl Lehmann-Dumont'a ait bir başka propaganda haritasında ise, Osmanlı Padişahı Anadolu'da keyifle nargilesini tüttürürken görülüyor.

    Alman Karl Lehmann-Dumont'a ait bir başka propaganda haritasında ise, Osmanlı Padişahı Anadolu'da keyifle nargilesini tüttürürken görülüyor.

  5. Almanya'nın Köln kentinde F. Klotz ve G. Cremer tarafından çizilen propaganda haritasında bu kez Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu'da mışıl mışıl uyuyan bir adama benzetilmiş.

    Almanya'nın Köln kentinde F. Klotz ve G. Cremer tarafından çizilen propaganda haritasında bu kez Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu'da mışıl mışıl uyuyan bir adama benzetilmiş.

  6. İngiltere'de yayımlanan bu propaganda haritasında, Osmanlı İmparatorluğu arkadan saldırıya uğramış bir adam olarak tasvir edilmiş.

    İngiltere'de yayımlanan bu propaganda haritasında, Osmanlı İmparatorluğu arkadan saldırıya uğramış bir adam olarak tasvir edilmiş.

  7. İngiltere'de yayımlandığı tahmin edilen bu propaganda haritasında ise, Prusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ahtapota benzetilmiş. İki ahtapot, Avrupa haritasını sararken görülüyor.

    İngiltere'de yayımlandığı tahmin edilen bu propaganda haritasında ise, Prusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ahtapota benzetilmiş. İki ahtapot, Avrupa haritasını sararken görülüyor.

  8. Bu propaganda haritası ise, Hollanda'da 1915'te yayınlanmış. Haritaya göre, İtalya Birinci Dünya Savaşı'na daha yeni dahil olurken, Hollanda tarafsızlığını koruyor. Osmanlı İmparatorluğu ise Anadolu'da sırt üstü yatan bir adam olarak tasvir edilmiş.

    Bu propaganda haritası ise, Hollanda'da 1915'te yayınlanmış. Haritaya göre, İtalya Birinci Dünya Savaşı'na daha yeni dahil olurken, Hollanda tarafsızlığını koruyor. Osmanlı İmparatorluğu ise Anadolu'da sırt üstü yatan bir adam olarak tasvir edilmiş.

  9. Bu propaganda haritası ise, Walter Trier tarafından yayımlanmış. Walter Trier daha sonra "Emil ve Dedektiv" çizgi roman karekterleriyle ün yaptı. Trier'in propaganda haritasında Osmanlı İmparatorluğu, gözü Avrupa'da olan püsküllü fesli bir adam olarak tasarlanmış

    Bu propaganda haritası ise, Walter Trier tarafından yayımlanmış. Walter Trier daha sonra "Emil ve Dedektiv" çizgi roman karekterleriyle ün yaptı. Trier'in propaganda haritasında Osmanlı İmparatorluğu, gözü Avrupa'da olan püsküllü fesli bir adam olarak tasarlanmış

  10. 1914 yılında İngiltere'de yayımlanan haritada bu kez köpekler savaşıyor. Birinci Dünya Savaşı'nın tasvir edildiği haritada, Fransız kanişi ile İngiliz bulldoğu, Avustralya-Macaristan kırma köpeği ve Alman sosis köpeğiyle mücadele ederken görülüyor.

    1914 yılında İngiltere'de yayımlanan haritada bu kez köpekler savaşıyor. Birinci Dünya Savaşı'nın tasvir edildiği haritada, Fransız kanişi ile İngiliz bulldoğu, Avustralya-Macaristan kırma köpeği ve Alman sosis köpeğiyle mücadele ederken görülüyor.

  11. <p><b>1. Dünya Savaşı'ndaki bu kareleri ilk kez göreceksiniz</b></p>   1. Avustralya askerleri Belçika, Hooge yakınlarındaki bataklıktan kurdukları geçici köprüyü kullanarak geçiyorlar  29 ekim 1917

    1. Dünya Savaşı'ndaki bu kareleri ilk kez göreceksiniz

    1. Avustralya askerleri Belçika, Hooge yakınlarındaki bataklıktan kurdukları geçici köprüyü kullanarak geçiyorlar 29 ekim 1917

  12. 2. Savaşın başlamasından 4 yıl önce Avrupa'nın 9 egemen devletinin liderleri Kral VII. Edward'ın cenaze töreninde bu fotoğrafı çektiriyor

    2. Savaşın başlamasından 4 yıl önce Avrupa'nın 9 egemen devletinin liderleri Kral VII. Edward'ın cenaze töreninde bu fotoğrafı çektiriyor

  13. 3. - Avusturya-Macaristan imparatorluğu veliahtı arşidük Franz Ferdinand ile eşi yaralıları ziyaret etmek için üstü açık araçlarına binmeden az önce  Sarajevo, 28 Haziran 1914

    3. - Avusturya-Macaristan imparatorluğu veliahtı arşidük Franz Ferdinand ile eşi yaralıları ziyaret etmek için üstü açık araçlarına binmeden az önce Sarajevo, 28 Haziran 1914

  14. 4. Suikastçı Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip ve kurbanı veliaht Arşidük Franz Ferdinand

    4. Suikastçı Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip ve kurbanı veliaht Arşidük Franz Ferdinand

  15. 5. Sırp milliyetçisi, bir ihtimal Gavrilo Princip, daha büyük olasılıkla yancısı Ferdinand Behr, Arşidük Franz Ferdinand suikastının sonrasında yakalanıp Sarayevo'daki polis karakoluna götürülüyor

    5. Sırp milliyetçisi, bir ihtimal Gavrilo Princip, daha büyük olasılıkla yancısı Ferdinand Behr, Arşidük Franz Ferdinand suikastının sonrasında yakalanıp Sarayevo'daki polis karakoluna götürülüyor

  16. 6. Prusya ordusundan askerler Ağustos 1914'te Berlin'den ayrılırken

    6. Prusya ordusundan askerler Ağustos 1914'te Berlin'den ayrılırken

  17. 7. Bisikletiyle beklemekte olan Belçikalı asker

    7. Bisikletiyle beklemekte olan Belçikalı asker

  18. 8. Fransız askerler rahibin uçaklarını kutsamasını izliyor

    8. Fransız askerler rahibin uçaklarını kutsamasını izliyor

  19. 9. Belçikalı bir asker

    9. Belçikalı bir asker

  20. 10. Alman askerler muharebe alanında yeni yılı kutluyor

    10. Alman askerler muharebe alanında yeni yılı kutluyor

  21. 11. Gece yarısı, Fransa'nın ön cephelerinde çekilmiş bir fotoğraf.

    11. Gece yarısı, Fransa'nın ön cephelerinde çekilmiş bir fotoğraf.

  22. 12. Savaş alanında ölmüş bir Avusturya askeri, 1915

    12. Savaş alanında ölmüş bir Avusturya askeri, 1915

  23. 13. Avusturya-Macaristan askerlerinin idam ettiği Sırp siviller, 1915

    13. Avusturya-Macaristan askerlerinin idam ettiği Sırp siviller, 1915

  24. 14. Bir uçaktan çekilmiş uçuş düzeni fotoğrafı, 1914-1918 arası

    14. Bir uçaktan çekilmiş uçuş düzeni fotoğrafı, 1914-1918 arası

  25. 15. Selanik'teki Hindistan askerleri gaz maskeleri ile eğitimde

    15. Selanik'teki Hindistan askerleri gaz maskeleri ile eğitimde

  26. <p>16. Bir atın nakledilmesi</p>  Avusturya-Macaristan ordusuna ait ekipmanlar Çanakkale'de indiriliyor.

    16. Bir atın nakledilmesi

    Avusturya-Macaristan ordusuna ait ekipmanlar Çanakkale'de indiriliyor.

  27. <p>17. Gelibolu cephesi</p>  Gelibolu cephesinde savaşmak üzere Çanakkale boğazında karaya çıkmış olan motosikletli İngiliz askerleri, 1915.

    17. Gelibolu cephesi

    Gelibolu cephesinde savaşmak üzere Çanakkale boğazında karaya çıkmış olan motosikletli İngiliz askerleri, 1915.

  28. <p>18. 635 kiloluk bombalar</p>  635 kiloluk bombalar Batı cephesinde boşaltılırken. Bu bombalar patladıklarında 5 metre derinliğinde, 13 metre genişliğinde çukurlar oluşturuyorlar.

    18. 635 kiloluk bombalar

    635 kiloluk bombalar Batı cephesinde boşaltılırken. Bu bombalar patladıklarında 5 metre derinliğinde, 13 metre genişliğinde çukurlar oluşturuyorlar.

  29. <p>19. Motosikletli postacı ezber yapıyor </p>  Motosikletli postacı, mezar yerlerini ezberliyor. Arkada ise bir keşif balonu havalanmaya hazırlanıyor.

    19. Motosikletli postacı ezber yapıyor

    Motosikletli postacı, mezar yerlerini ezberliyor. Arkada ise bir keşif balonu havalanmaya hazırlanıyor.

  30. 20. Britanya topçu birlikleri Batı cephesinde Alman mevzilerini bombalıyor

    20. Britanya topçu birlikleri Batı cephesinde Alman mevzilerini bombalıyor

  31. 21. En önde İngiliz subayı, Alman siperlerine karşı birliğini hücuma kaldırıyor

    21. En önde İngiliz subayı, Alman siperlerine karşı birliğini hücuma kaldırıyor

  32. <p>22. Amerikan 117'inci havan topu birliğinden askerler </p>  Siperde havan topunu dolduruyorlar. Bu birliğe ait askerler 4 Mart 1918'de Bandoviller, Fransa'da düşman mevzilerini aralıksız bombardımana tutmuşlardır.

    22. Amerikan 117'inci havan topu birliğinden askerler

    Siperde havan topunu dolduruyorlar. Bu birliğe ait askerler 4 Mart 1918'de Bandoviller, Fransa'da düşman mevzilerini aralıksız bombardımana tutmuşlardır.

  33. 23. Bir Alman askeri neresi olduğu tam bilinmeyen bir muharebe alanında düşman mevzilerine el bombası fırlatırken

    23. Bir Alman askeri neresi olduğu tam bilinmeyen bir muharebe alanında düşman mevzilerine el bombası fırlatırken

  34. 24. Bir kısmı yaralı Fransız askerleri Oise, Fransa'daki siperde beklerken   Haziran 1918.

    24. Bir kısmı yaralı Fransız askerleri Oise, Fransa'daki siperde beklerken Haziran 1918.

  35. 25. Dize kadar batan çamur içerisinde Britanya askerleri yaralı taşırken   20 Ağustos 1917.

    25. Dize kadar batan çamur içerisinde Britanya askerleri yaralı taşırken 20 Ağustos 1917.

  36. 26. Alman askerleri alev makinesi ile siperi temizliyor(!)   4 Nisan 1917.

    26. Alman askerleri alev makinesi ile siperi temizliyor(!) 4 Nisan 1917.

  37. 27. Harabeye dönmüş evin önünde Fransız askeri yanında köpek ile birlikte sigarasını içiyor   Candor, Oise, Fransa, 1917.

    27. Harabeye dönmüş evin önünde Fransız askeri yanında köpek ile birlikte sigarasını içiyor Candor, Oise, Fransa, 1917.

  38. 28. İngiliz tankları az önce ölmüş Alman askerlerinin yanından geçerek ilerliyor

    28. İngiliz tankları az önce ölmüş Alman askerlerinin yanından geçerek ilerliyor

  39. 29. Batı Cephesinde Alman A7V tankları Rheims yakınlarındaki bir köyden geçiyor, 1918

    29. Batı Cephesinde Alman A7V tankları Rheims yakınlarındaki bir köyden geçiyor, 1918

  40. <p>30. Osmanlı ordusuna ait Makineli Tüfek birliği </p>  Süveyş kanalı, Sina yarımadası ve Filistin cephelerinde İngiliz ordusu ile savaşan Osmanlı ordusuna ait Makineli Tüfek birliği Gazze Şeridi'nde beklerken. 1917

    30. Osmanlı ordusuna ait Makineli Tüfek birliği

    Süveyş kanalı, Sina yarımadası ve Filistin cephelerinde İngiliz ordusu ile savaşan Osmanlı ordusuna ait Makineli Tüfek birliği Gazze Şeridi'nde beklerken. 1917

  41. 31. Batı Cephesine giden askerlere ait renkli bir fotoğraf

    31. Batı Cephesine giden askerlere ait renkli bir fotoğraf

  42. 32. Kimyasal gazdan etkilenmiş ormandan geçen asker ve atı gaz maskeleri ile korunmaya çalışıyor   Haziran 1918

    32. Kimyasal gazdan etkilenmiş ormandan geçen asker ve atı gaz maskeleri ile korunmaya çalışıyor Haziran 1918

  43. <p>33. Alman askerleri kimyasal gaz ile saldırıyor Eylül 1917 </p>  Flanders, Belçika yakınlarında Alman askerleri kimyasal gaz ile saldırıyor. Bu biber gazların ayrıca öldürücü fosfat ve klor da içerenleri mevcut.

    33. Alman askerleri kimyasal gaz ile saldırıyor Eylül 1917

    Flanders, Belçika yakınlarında Alman askerleri kimyasal gaz ile saldırıyor. Bu biber gazların ayrıca öldürücü fosfat ve klor da içerenleri mevcut.

  44. 34. İngiliz askerleri, Alman işgalinden dört yıl sonra Ekim 1918'de Fransa'nın Lille şehrine giriyor

    34. İngiliz askerleri, Alman işgalinden dört yıl sonra Ekim 1918'de Fransa'nın Lille şehrine giriyor

  45. 35. Üzerinde ilgi çekici kamuflajı bulunan Amerikan USS Nebraska savaş gemisi   <p>Norfolk, Virginia. 20 Nisan 1918</p>

    35. Üzerinde ilgi çekici kamuflajı bulunan Amerikan USS Nebraska savaş gemisi

    Norfolk, Virginia. 20 Nisan 1918

  46. 36. Yaralanan posta köpeklerinin tedavi edildiği bir Alman köpek hastanesi, 1918

    36. Yaralanan posta köpeklerinin tedavi edildiği bir Alman köpek hastanesi, 1918

  47. <p>37. Dokuzuncu makineli tüfek birliğinden Amerikan askerleri </p>  Chateau Thierry, Fransa yakınlarında makineli tüfek başında poz vermişler, 7 Haziran 1918.

    37. Dokuzuncu makineli tüfek birliğinden Amerikan askerleri

    Chateau Thierry, Fransa yakınlarında makineli tüfek başında poz vermişler, 7 Haziran 1918.