2014'Ün En İyi 15 Yerli Filmi

2014'ün en iyi 15 yerli filmi

  1. Bu yıl 30 senedir yaklaşamadığımız bir rakama, 109'a ulaşan yerli film adedi, rekor seviyede seyirci de getirdi. Sinemamızın 100. senesinde bu istatistik, çeşitlilik anlamına geliyor. İşte bu toplamın içinden 2014?ün en öne çıkan Türk filmleri

    Bu yıl 30 senedir yaklaşamadığımız bir rakama, 109'a ulaşan yerli film adedi, rekor seviyede seyirci de getirdi. Sinemamızın 100. senesinde bu istatistik, çeşitlilik anlamına geliyor. İşte bu toplamın içinden 2014?ün en öne çıkan Türk filmleri

  2. Önemsediğimiz deneyimli yönetmenlerin hayal kırıklığı yarattığı, ama popüler sinemada belirgin bir atılımın gözlendiği bir yılı geride bıraktık.  <p>Kaynak: Habertürk - Kerem AKÇA</p>

    Önemsediğimiz deneyimli yönetmenlerin hayal kırıklığı yarattığı, ama popüler sinemada belirgin bir atılımın gözlendiği bir yılı geride bıraktık.

    Kaynak: Habertürk - Kerem AKÇA

  3. Esas olan Cannes, Saraybosna, Venedik, Mar Del Plata gibi festivallerde hatırı sayılır başarılar elde eden eserlerimizdi.

    Esas olan Cannes, Saraybosna, Venedik, Mar Del Plata gibi festivallerde hatırı sayılır başarılar elde eden eserlerimizdi.

  4. Tür olarak bambaşka şeylerin, fantastiğin, animasyonun devreye girmesi derken, Biray Dalkıran gibi bir trash (çöp) yönetmeninin üç filmle bu toplama eşlik etmesi seviyeyi düşürdü.

    Tür olarak bambaşka şeylerin, fantastiğin, animasyonun devreye girmesi derken, Biray Dalkıran gibi bir trash (çöp) yönetmeninin üç filmle bu toplama eşlik etmesi seviyeyi düşürdü.

  5. Dini referanslı korku filmlerinde (bunlardan iki tane üreten bir yönetmen bile çıktı) azımsanmayacak bir artış görülürken, "eline kamera alan film çekiyor" dedirten eserler gözlerden kaçmadı.

    Dini referanslı korku filmlerinde (bunlardan iki tane üreten bir yönetmen bile çıktı) azımsanmayacak bir artış görülürken, "eline kamera alan film çekiyor" dedirten eserler gözlerden kaçmadı.

  6. Seri üretimlerin hasılat geri dönüşüyle sınırlı kalması ve kadın yönetmenlerin/senaristlerin artması da ayrı bir nottu. Oluşan listeye "Sadece Sen", "Şarkı Söyleyen Kadınlar", "Hadi İnşallah" ve "Ümmü Sibyan: Zifir"i 'yedek' olarak ekleyebiliriz.

    Seri üretimlerin hasılat geri dönüşüyle sınırlı kalması ve kadın yönetmenlerin/senaristlerin artması da ayrı bir nottu. Oluşan listeye "Sadece Sen", "Şarkı Söyleyen Kadınlar", "Hadi İnşallah" ve "Ümmü Sibyan: Zifir"i 'yedek' olarak ekleyebiliriz.

  7. <p><b>2014'ün en iyi 15 yerli filmi şöyle:</b></p>  <br><b> 1-Panzehir</b></br>  Hong Kong triad filmi, İtalyan spagetti western'i, Japon manga geleneği, Çin dövüş kültürü ve Güney Kore aşırılığından beslenen aksiyon yüklü bir postmodern suç filmi...

    2014'ün en iyi 15 yerli filmi şöyle:


    1-Panzehir
    Hong Kong triad filmi, İtalyan spagetti western'i, Japon manga geleneği, Çin dövüş kültürü ve Güney Kore aşırılığından beslenen aksiyon yüklü bir postmodern suç filmi...

  8. "Panzehir", iyi çekilmiş stilize sahneleriyle dikkat çekerken John Woo'ya selam çakan bir mafya tetikçisi hikayesine uzanıyor. "Büşra" ve "Dağ"ın yaratıcısı Alper Çağlar'ın en kişisel, olgun ve kalıcı filmi böylece yamacımızda beliriyor.

    "Panzehir", iyi çekilmiş stilize sahneleriyle dikkat çekerken John Woo'ya selam çakan bir mafya tetikçisi hikayesine uzanıyor. "Büşra" ve "Dağ"ın yaratıcısı Alper Çağlar'ın en kişisel, olgun ve kalıcı filmi böylece yamacımızda beliriyor.

  9. <br><b>2-Sivas</b></br>  Taşranın hiç görmediğimiz acımasız yüzünü bir erkek çocuğun gözünden yansıtan, tavizsiz ve sarsıcı bir ilk film.


    2-Sivas
    Taşranın hiç görmediğimiz acımasız yüzünü bir erkek çocuğun gözünden yansıtan, tavizsiz ve sarsıcı bir ilk film.

  10. Aslan ile Sivas'ın etkileşimi, her zaman köpek dövüşleri, şiddet ve gerçekçilik konuları açıldığında incelenecek. Bize Venedik Film Festivali'nde yıllardır aradığımız ana yarışma ödülünü kazandıran "Sivas", bu gururu yaşattığı için de asla unutulmayacak.

    Aslan ile Sivas'ın etkileşimi, her zaman köpek dövüşleri, şiddet ve gerçekçilik konuları açıldığında incelenecek. Bize Venedik Film Festivali'nde yıllardır aradığımız ana yarışma ödülünü kazandıran "Sivas", bu gururu yaşattığı için de asla unutulmayacak.

  11. <br><b>3-İtirazım Var</b></br>  Her şeye itirazı olan polisiye-komedi, Gezi sonrasına uygun bir omurgayla karşımıza çıkıyor.


    3-İtirazım Var
    Her şeye itirazı olan polisiye-komedi, Gezi sonrasına uygun bir omurgayla karşımıza çıkıyor.

  12. Onur Ünlü'nün uçarı zihnini, yılın en iyi erkek oyuncu performansını veren Serkan Keskin'in kültleşecek "dedektif ruhlu imam" tiplemesiyle birleştirmesi ise başlı başına bir izleme sebebi!

    Onur Ünlü'nün uçarı zihnini, yılın en iyi erkek oyuncu performansını veren Serkan Keskin'in kültleşecek "dedektif ruhlu imam" tiplemesiyle birleştirmesi ise başlı başına bir izleme sebebi!

  13. <br><b>4-Kusursuzlar </b></br>  Birbirinden çok farklı iki kız kardeşin sırat köprüsünden geçmesine sinemasal ve ruhsal bir platform bulan "Kusursuzlar", kadın hikayesi anlatma yoksunu sinemamız için bir hazine değerinde


    4-Kusursuzlar
    Birbirinden çok farklı iki kız kardeşin sırat köprüsünden geçmesine sinemasal ve ruhsal bir platform bulan "Kusursuzlar", kadın hikayesi anlatma yoksunu sinemamız için bir hazine değerinde

  14. Ingmar Bergman'ın "Persona"sı ile "Sessizlik"ini hatırlatırken huzursuzluk ve gerilim yüklemesi yapıyor. Ramin Matin'in filmi, Esra Bezen Bilgin ile İpek Türktan Kaynak'ın yılın en iyi kadın performanslarından bir tutam sunmasıyla da özel bir yere sahip..

    Ingmar Bergman'ın "Persona"sı ile "Sessizlik"ini hatırlatırken huzursuzluk ve gerilim yüklemesi yapıyor. Ramin Matin'in filmi, Esra Bezen Bilgin ile İpek Türktan Kaynak'ın yılın en iyi kadın performanslarından bir tutam sunmasıyla da özel bir yere sahip..

  15. <br><b>5-Kırımlı</b></br>  Kızıl Ordu askeri Kırımlı Türk Sadık Turan'ın, 2. Dünya Savaşı'nda Nazi esir kampına düşmesinin ardından önce Almanlar, sonrasında kendi insanları için savaşmasına uzanan sıra dışı bir direnişin öyküsü...


    5-Kırımlı
    Kızıl Ordu askeri Kırımlı Türk Sadık Turan'ın, 2. Dünya Savaşı'nda Nazi esir kampına düşmesinin ardından önce Almanlar, sonrasında kendi insanları için savaşmasına uzanan sıra dışı bir direnişin öyküsü...

  16. Türk filmi olduğuna inanmakta zorlanacağınız, Hollywood usulü "destansı aşk" damarlı bir savaş filmi... Burak Cem Arlıel imzalı eserde Murat Yıldırım ve Selma Ergeç başrolleri paylaşırken, Baki Davrak kötü Alman subayı rolünde uluslararası performansıyla döktürüyor.

    Türk filmi olduğuna inanmakta zorlanacağınız, Hollywood usulü "destansı aşk" damarlı bir savaş filmi... Burak Cem Arlıel imzalı eserde Murat Yıldırım ve Selma Ergeç başrolleri paylaşırken, Baki Davrak kötü Alman subayı rolünde uluslararası performansıyla döktürüyor.

  17. <br><b>6-Pek Yakında </b></br>  Adeta bir Türk sineması güzellemesi? Cem Yılmaz'ın sinemamızın 100. yılına armağanı olarak anılabilecek "Pek Yakında",


    6-Pek Yakında
    Adeta bir Türk sineması güzellemesi? Cem Yılmaz'ın sinemamızın 100. yılına armağanı olarak anılabilecek "Pek Yakında",

  18. ironik bir film çekimi sürecine 'geçmişin figüranı, şimdinin korsancısı' bir karakter üzerinden bakıyor. Kaliteli bir komedi filminin sözünü veriyor.

    ironik bir film çekimi sürecine 'geçmişin figüranı, şimdinin korsancısı' bir karakter üzerinden bakıyor. Kaliteli bir komedi filminin sözünü veriyor.

  19. <br><b>7-Bi Küçük Eylül Meselesi </b></br>  Gizemli, masalsı ve capcanlı aşk filmi mizanseni, kimlik bunalımını işlerken Ömer Kavur'dan da izler taşıyor.


    7-Bi Küçük Eylül Meselesi
    Gizemli, masalsı ve capcanlı aşk filmi mizanseni, kimlik bunalımını işlerken Ömer Kavur'dan da izler taşıyor.

  20. "Ezel"in yaratıcısı Kerem Deren, Farah Zeynep Abdullah'ı en kalıcı performansına taşıyor. Seyirci ise hikayeyi takip etme azminden dolayı perdeden gözünü ayıramıyor. "Bir Küçük Eylül Meselesi", şüphesiz yılın en heyecan verici yerli aşk filmi.

    "Ezel"in yaratıcısı Kerem Deren, Farah Zeynep Abdullah'ı en kalıcı performansına taşıyor. Seyirci ise hikayeyi takip etme azminden dolayı perdeden gözünü ayıramıyor. "Bir Küçük Eylül Meselesi", şüphesiz yılın en heyecan verici yerli aşk filmi.

  21. <br><b>8-Gulyabani </b></br>  "Gulyabani" söylentisinin ya da efsanesinin aranan korku-komedi temsili? Orçun Benli, "kültürel taban"ı doğru hamlelerle sarıp Japon korku filmlerinden de Yeşilçam ucuzculuğundan da beslenen bir işe imza atıyor.


    8-Gulyabani
    "Gulyabani" söylentisinin ya da efsanesinin aranan korku-komedi temsili? Orçun Benli, "kültürel taban"ı doğru hamlelerle sarıp Japon korku filmlerinden de Yeşilçam ucuzculuğundan da beslenen bir işe imza atıyor.

  22. "Ormana gelen bir grup kız" klişesini yıllarca unutamayacağımız "canavar"lı bir bedenle sarıyor.

    "Ormana gelen bir grup kız" klişesini yıllarca unutamayacağımız "canavar"lı bir bedenle sarıyor.

  23. <br><b>9-Olur Olur! </b></br>  "Güldür Güldür" ekibinin bir kısmının emeğiyle canlanan "Olur Olur!", Alper Kul, Şinasi Yurtsever, Onur Buldu ve Aylin Kontente'nin mizah yaratma becerisinden besleniyor.


    9-Olur Olur!
    "Güldür Güldür" ekibinin bir kısmının emeğiyle canlanan "Olur Olur!", Alper Kul, Şinasi Yurtsever, Onur Buldu ve Aylin Kontente'nin mizah yaratma becerisinden besleniyor.

  24. Her şeyi ti'ye alırken bunu manalı bir duruma yedirme arzusuyla dikkat çekiyor. Yılın "Pek Yakında"yla birlikte en eğlenceli ve seviyeli yerli komedi filmi, bir ana kuzusunun kendini kanıtlama çabasını ekip ruhunun katkısıyla perdeye taşıyor.

    Her şeyi ti'ye alırken bunu manalı bir duruma yedirme arzusuyla dikkat çekiyor. Yılın "Pek Yakında"yla birlikte en eğlenceli ve seviyeli yerli komedi filmi, bir ana kuzusunun kendini kanıtlama çabasını ekip ruhunun katkısıyla perdeye taşıyor.

  25. <br><b>10-Evliya Çelebi: Ölümsüzlük Suyu </b></br>  Bizde de zamanla üç boyutlu modellemeleri öne çıkaran bilgisayar animasyonları üretilebileceğini ispatlayan, bu konuda kapıyı aralayan bir eser...


    10-Evliya Çelebi: Ölümsüzlük Suyu
    Bizde de zamanla üç boyutlu modellemeleri öne çıkaran bilgisayar animasyonları üretilebileceğini ispatlayan, bu konuda kapıyı aralayan bir eser...

  26. "Evliya Çelebi: Ölümsüzlük Suyu", kimi eksiklerine karşın Serkan Zelzele'nin emeğiyle özellikle İstanbul tasarımları konusunda çıtayı yükselten bir animasyon denemesi...

    "Evliya Çelebi: Ölümsüzlük Suyu", kimi eksiklerine karşın Serkan Zelzele'nin emeğiyle özellikle İstanbul tasarımları konusunda çıtayı yükselten bir animasyon denemesi...

  27. <br><b>11-Ben O Değilim </b></br>  Dostoyevski'nin 'Öteki' adlı kısa romanından yola çıkıp bir yemekhanede çalışan Nihat'ın kimlik bunalımını 'çiftgezer' (doppelganger) kavramı üzerinden ele alıyor. Tsai Ming-Liang ile Aki Karusmäki'nin "minimalist komedi"


    11-Ben O Değilim
    Dostoyevski'nin 'Öteki' adlı kısa romanından yola çıkıp bir yemekhanede çalışan Nihat'ın kimlik bunalımını 'çiftgezer' (doppelganger) kavramı üzerinden ele alıyor. Tsai Ming-Liang ile Aki Karusmäki'nin "minimalist komedi"

  28. denemelerini akla getiren "Ben O Değilim", zamanla becerikli oyuncu Ercan Kesal'ın bireysel şovuna dönüşüyor. Tayfun Pirselimoğlu'nun kariyerinde Ölüm Üçlemesi'nin seviyesine ulaşamasa da olgunluğunu hissettirdiği filmi olarak bir yere oturuyor.

    denemelerini akla getiren "Ben O Değilim", zamanla becerikli oyuncu Ercan Kesal'ın bireysel şovuna dönüşüyor. Tayfun Pirselimoğlu'nun kariyerinde Ölüm Üçlemesi'nin seviyesine ulaşamasa da olgunluğunu hissettirdiği filmi olarak bir yere oturuyor.

  29. <br><b>12-Kumun Tadı </b></br>  Çarpıcı sinematografisiyle, ülkemizin sahil kasabalarından görülmemiş, kapkaranlık ve ıssız bir atmosfer çıkaran, görsel dünyasıyla peşinizi bırakmayacak bir ilk film.


    12-Kumun Tadı
    Çarpıcı sinematografisiyle, ülkemizin sahil kasabalarından görülmemiş, kapkaranlık ve ıssız bir atmosfer çıkaran, görsel dünyasıyla peşinizi bırakmayacak bir ilk film.

  30. İnsan kaçakçılığını ve ise bulanmış kimliksiz bireyleri ele alan "Kumun Tadı", kadın yönetmen Melisa Önel'i sinemaya kazandırırken hikayenin "aşk/ilişki" tarafına yaklaşımıyla akılda kalıyor. Timuçin Esen'in başrol performansından çok şey bekliyor.

    İnsan kaçakçılığını ve ise bulanmış kimliksiz bireyleri ele alan "Kumun Tadı", kadın yönetmen Melisa Önel'i sinemaya kazandırırken hikayenin "aşk/ilişki" tarafına yaklaşımıyla akılda kalıyor. Timuçin Esen'in başrol performansından çok şey bekliyor.

  31. <br><b>13-Karışık Kaset </b></br>  Unutulan, avcumuzun içinden kayıp giden veya bir köşeye itilen ilk aşkların filmi olarak anılabilecek, rejisindeki emekle kalbinize dokunacak bir eser.


    13-Karışık Kaset
    Unutulan, avcumuzun içinden kayıp giden veya bir köşeye itilen ilk aşkların filmi olarak anılabilecek, rejisindeki emekle kalbinize dokunacak bir eser.

  32. Uygar Şirin'in romanından sinemaya uyarlanan "Karışık Kaset", Sarp Apak-Özge Özpirinççi uyumuyla müzikle yaşayan bir kuşağın yıllara meydan okuyan aşkını, üç ayrı periyot üzerinden masaya yatırıyor. Alanında aranan ana akım örneklerden birine dönüşüyor.

    Uygar Şirin'in romanından sinemaya uyarlanan "Karışık Kaset", Sarp Apak-Özge Özpirinççi uyumuyla müzikle yaşayan bir kuşağın yıllara meydan okuyan aşkını, üç ayrı periyot üzerinden masaya yatırıyor. Alanında aranan ana akım örneklerden birine dönüşüyor.

  33. <br><b>14-Deniz Seviyesi </b></br>  Hamilelik, geçmiş, yasak ilişki ve evlilik kavramlarını merceğine alırken, karakter draması damarıyla çekici olmaya çabalayan samimi bir eser.


    14-Deniz Seviyesi
    Hamilelik, geçmiş, yasak ilişki ve evlilik kavramlarını merceğine alırken, karakter draması damarıyla çekici olmaya çabalayan samimi bir eser.

  34. "Deniz Seviyesi", sinemamıza Amerikan bağımsız sinemasından etkilenen Esra Saydam-Nisan Dağ ikilisini armağan ederken, sahil fonunun ferahlatıcı etkisini 'gerçekçilik'le buluşturuyor. Böylece evli kadınların sorunlarına dikkat çekme olanağı yakalıyor.

    "Deniz Seviyesi", sinemamıza Amerikan bağımsız sinemasından etkilenen Esra Saydam-Nisan Dağ ikilisini armağan ederken, sahil fonunun ferahlatıcı etkisini 'gerçekçilik'le buluşturuyor. Böylece evli kadınların sorunlarına dikkat çekme olanağı yakalıyor.

  35. <br><b>15-Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku </b></br>  "Geriye Kalan"la tanıdığımız Çiğdem Vitrinel, başarısız bir yazarın hayali dünyasına, sancılarına girip, sevginin, aşkın, tutkunun halüsinasyona dönüştüğü bir sürecin adını koyuyor.


    15-Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku
    "Geriye Kalan"la tanıdığımız Çiğdem Vitrinel, başarısız bir yazarın hayali dünyasına, sancılarına girip, sevginin, aşkın, tutkunun halüsinasyona dönüştüğü bir sürecin adını koyuyor.

  36. Behzat Ç. karakteriyle ünlenen Erdal Beşikçioğlu'nu başrole taşıyor. Aşkın dokunmadan daha kabul edilir olabileceğine dikkat çekerken, feminist okumalarıyla anılacak bir aşk filmine imza atıyor.

    Behzat Ç. karakteriyle ünlenen Erdal Beşikçioğlu'nu başrole taşıyor. Aşkın dokunmadan daha kabul edilir olabileceğine dikkat çekerken, feminist okumalarıyla anılacak bir aşk filmine imza atıyor.