Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik Haber-Sen) hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin tümünü ilgilendiren Toplu Sözleşme taleplerini Devlet Personel Başkanlığı’na (DPB) verdi.

Birlik Haber-Sen, 3 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde Basın Yayın ve iletişim Hizmet kolunda görev yapan kamu görevlilerinin adına Genel Yetkili Sendika olarak Toplu Sözleşme Masasına oturarak haklarını savunacak.

Birlik Haber-Sen, toplu sözleşme masasında gündeme getireceği taleplerin yer aldığı dosyayı, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, Genel Başkan Vekili Mehmet Cemal Çivi ve Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Burgaç, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na sundular.

Birlik Haber-Sen’in Devlet Personel Başkanlığına Sunduğu Talepler:

MADDE 1: KORUYUCU GIDA YARDIMI
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünün verici istasyonları, devamlılık stüdyoları ve haber müdürlükleri, Radyo Müdürlükleri ile iç yapımlar koordinatörlüğünde bilfiil çalışan ve bunlara hizmet veren personele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve yetkili sendikanın görüşleri dikkate alınarak Kurumca belirlenen koruyucu gıda maddeleri iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla gıda yardımı olarak verilir. Gıda yardımının cinsi, miktarı ve kimlere verileceğine ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.

MADDE 2: KAHVALTI YARDIMI
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünün devamlılık stüdyolarında, Haber ve Spor Yayınları Dairesi ile Dış Yayınlar Dairesi Başkanlıklarında ve radyolarında saat 06:00 nöbetine gelen personele, iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla sabah kahvaltısı verilir.

MADDE 3: PTT'DE GÖREV YAPANLARA TOPLU TAŞIMA KARTI VERİLMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi kadro ve pozisyonlarında bulunup, belediye sınırları içerisinde dağıtıcı olarak görev yapanlara, özel halk otobüsleri de dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları için PTT tarafından fotoğraflı birer kart verilir.

MADDE 4: ARAÇ KULLANANLARA İLAVE ÜCRET
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi kadro ve pozisyonlarında bulunan başdağıtıcı ve dağıtıcılardan tebligat, kayıtlı posta, telgraf, koli-kargo, ödemeli kargo ve konutta teslim gibi hizmetleri aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getirenlere aylık ilave 150,00-TL ücret ödenir.

MADDE 5: VEZNEDAR, MEMUR, GİŞE VE BÜRO GÖREVLİLERİNE İLAVE ÜCRET
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi kadro ve pozisyonlarında bulunan Veznedar, Memur, Gişe ve Büro Görevlilerine aylık ilave 150,00-TL ücret ödenir.
MADDE 6: GİYİM YARDIMI
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde yayında ve verici istasyonlarında çalışan personelden, Kurumca hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gerektiği belirlenen giyim malzemeleri verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele, ne kadar süreyle verileceği ve buna ilişkin usul ve esaslar kurum ile yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.

MADDE 7: TRT’DE KONUT KİRA BEDELİ
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde bedeli karşılığı kamu konutu tahsis edilen personelden, her yıl Milli Emlak Genel Tebliğleriyle belirlenen kira birim bedellerinin %85’i tahsil edilir.

MADDE 8: PTT’DE MOBİL ÇALIŞAN PERSONELE YEMEK YARDIMI VERİLMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi başdağıtıcıları ile dağıtıcılarından, mobil hizmet verenlere 2155 sayılı Kanuna göre tayın bedeli verilir.

MADDE 9: TRT’DE YAYIN HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELE SERVİS VERİLMESİ
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde yayında çalışan personele gündüz nöbet değişimlerinde servis hizmeti sağlanır.

MADDE 10: PTT BAŞMÜDÜRLERİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi Başmüdürlerine, görev yaptıkları iller itibariyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı Cetvelin 9 uncu sırasında öngörülen göstergeler esas alınmak suretiyle anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 10 uncu maddesi uyarınca ücret ve tazminat ödenir.

MADDE 11: İKRAMİYE
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde çalışan tüm personele, kurumun bir önceki yıl kârının %20’si, personel arasında unvan farkı gözetilmeksizin iki eşit taksitte ikramiye olarak ödenir.

MADDE 12: VEKÂLET AYLIĞI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde kendi unvanına göre üst unvana vekâlet edenlere; vekâlet süresince vekâlet ettiği unvanın, aylık, ücret, ek ödeme, zam ve tazminatları gibi tüm mali hakları ödenir, sosyal haklarından yararlandırılır.

MADDE 13: KEFALET SANDIĞI
16.06.2004 tarih ve 5189 sayılı yasanın 6.maddesi ile 406 sayılı yasaya eklenen geçici 8.madde ile kefalet sandığına kesilmiş aidatlar son bir yıllık TÜFE oranında artırılarak hak sahiplerine ödenmiş, ancak sandıkta kalan esas miktarın, %70’i PTT’ye, %30’u da Maliye’ye aktarılmıştır. Bu sandıkta biriken paraların tamamı, sandığa aidat ödeyen hak sahiplerine ait olduğundan, PTT’ye ve Maliye’ye aktarılan kısım da işleyecek yasal faizi ile birlikte hak sahiplerine ödenir.

MADDE 14: PTT A.Ş. İHS SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÜCRETLERİ
6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu’nun 27.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, sözleşmeli personele; avukat vekâlet ücreti hariç, aylık ücret, her türlü sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek ve diğer adlar altında yapılan bütün ödemelerin aylık ortalaması Yönetim Kurulunca en az 3.500-TL, bu ödemelerin üst sınırı da Yüksek Planlama Kurulunca en az 15.000-TL olarak belirlenir.

MADDE 15: RESMİ TATİLLERDE ÇALIŞMA ÜCRETİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde hafta sonlarında (Cumartesi, Pazar günleri), resmi ve dini bayramlarda çalışan personele çalıştığı her gün için aylık ücretinin otuzda biri (1/30) ödenir.

MADDE 16: BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nde büyükşehirlerde görev yapan tüm personellere aylık ilave 300,00-TL ödenir.

MADDE 17: DAĞITICI PERSONELE FİİLİ HİZMET ZAMMI
5510 sayılı kanunun 40.maddesinin 2.fıkrasına 19.bent olarak aşağıdaki hüküm eklenir:
Kapsamdaki Kapsamdaki Eklenecek
İşler/İşyerleri Sigortalılar Gün Sayısı
19)PTT Genel Müdürlüğü Başdağıtıcı, dağıtıcı 90

5434 sayılı kanunun 40.maddesinde yer alan “Posta, telgraf ve telefon hat başbakıcı ve başdağıtıcıları ile hatbakıcıları ve dağıtıcıları” nın yaş hadleri 60 olarak değiştirilmiştir.

MADDE 18: DAĞITICILARA SINAVSIZ MEMURLUĞA GEÇİŞ HAKKININ VERİLMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde dağıtıcı unvanı ile görev yapmakta olanlar, “Memur” veya "Gişe ve Büro Görevlisi" unvanına atanmak için aranan şartları taşımaları ve talepte bulunmaları halinde görevde yükselme sınavı yapılmaksızın talepte bulundukları unvana atanır.

MADDE 19: SERVİS HİZMETİ VE YOL ÜCRETİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde çalışanlara mesaiye geliş ve gidişlerinde kullanılmak üzere servis hizmeti sağlanır, servis hizmeti sağlanamaması halinde mesaiye geliş gidiş yol ücreti ödenir.

MADDE 20: TEKNİSYENLERİN TEKNİKERLİĞE, TEKNİKERLERİN TEKNİK UZMANLIĞA SINAVSIZ OLARAK ATANMASI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde “teknisyen” unvanı ile görev yapmakta olanlar, “Tekniker” unvanına atanmak için aranan şartları taşımaları ve talepte bulunmaları halinde unvan değişikliği sınavı yapılmaksızın “Tekniker” unvanına, “tekniker” unvanı ile görev yapanlar “Teknik Uzman” unvanına atanmak için aranan şartları taşımaları ve talepte bulunmaları halinde “Teknik Uzman” unvanına görevde yükselme sınavı yapılmaksızın atanır.

MADDE 21: KADROYA GEÇME
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi olarak sözleşmeli statüde çalışanlar ile 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa göre çalışan İdari Hizmet Sözleşmeli Personellerden talepte bulunanlar memur kadrosuna atanır.

MADDE 22: TEKNİK PERSONELİN GÖREVDE YÜKSELMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde teknik hizmetler görev grubunda çalışan teknik personel (teknisyen, tekniker, teknik uzman vb.) , yönetim hizmetleri görev grubu için yapılacak görevde yükselme sınavına katılabilecektir.

MADDE 23: MOTOSİKLET KULLANANLARA İLAVE ÜCRET



Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde A sınıfı (A1 ve A2) sürücü belgesi gerektiren araçları kullananlara, bu toplu sözleşme uyarınca araç kullananlara ödenecek ilave ücret, iki katı tutarında ödenir.

MADDE 24: BAŞDAĞITICILARIN POSTA ŞEFİ OLARAK ATANMASI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde Posta İşleme birimlerinde çalışan Başdağıtıcılar, görevde yükselme sınavına tabi olmaksızın “Posta Şefi” olarak atanır.

MADDE 25: PTT'DE VEZNEDAR UNVANININ DEĞİŞTİRİLMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde "veznedar" unvanı "sayman" (veya muhasebeci) olarak değiştirilmiştir.

MADDE 26: DAĞITICI PERSONELİN SINIFLANDIRILMASI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde çalışan dağıtıcılar; yaya dağıtıcı, bisikletli dağıtıcı, motosikletli dağıtıcı, araçlı dağıtıcı, köy dağıtıcısı olarak sınıflandırılmıştır. Sınıflarına göre dağıtıcılara, ek ödeme verilir.

MADDE 27: PTT’DE CUMARTESİ ÇALIŞMALARININ KALDIRILMASI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde, nöbetçi personel dışında, cumartesi günü personel çalıştırılmaz.

MADDE 28: FİLO ARAÇLARININ ŞOFÖRLÜ OLARAK KİRALANMASI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nin yerine getirdiği hizmetlerde kiralama yoluyla temin edilerek kullanan araçlar şoförlü olarak kiralanacaktır.

MADDE 29: SÖZLEŞMELİ PERSONEL HİZMET SÖZLEŞMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde 399 sayılı KHK’nın II.sayılı cetveline tabi olarak çalışan personel ile kurum arasında imzalanan sözleşmenin 7.maddesindeki “…çalışma saat ve sürelerine bağlı kalınmaksızın..” ifadesi madde metninden çıkartılmıştır.

MADDE 30: ŞEF GÖREVDE YÜKSELME SINAVINA GİRİŞTE, TÜM UNVANLARDA GEÇEN GÖREVLERİN MEMUR UNVANINDA GEÇMİŞ GİBİ DEĞERLENDİRİLMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde dağıtıcı, güvenlik görevlisi veya başka hizmetlerde çalışıp da, daha sonrasında memurluğa veya gişe ve büro Görevlisi unvanına geçenler, şef görevde yükselme sınavına girmeye hak kazanmada, dağıtıcı, güvenlik görevlisi gibi unvanlarda geçen süreleri, memur veya gişe ve büro görevlisi unvanında geçmiş olarak değerlendirmeye alınır.

MADDE 31: PTT’DE YER DEĞİŞTİRME USUL VE ESASLARININ YENİDEN DÜZENLENMESİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde uygulanan yer değiştirme usul ve esaslarında, puanlama ve puana göre nokta tayin sistemine geçilecektir.

MADDE 32: PTT MERKEZLERİNE GÜVENLİK GÖREVLİSİ İLE ZIHLI ARAÇ TAHSİSİ



Güvenlik görevlisi bulunmayan PTT merkezlerinde ve yüksek miktarda para hareketliliği bulunan şubelerde en az bir güvenli görevlisi bulundurulacaktır.
PTT işyerlerinden bankalara ve PTT işyerlerinin kendi arasında yapılan para transferlerinde zırhlı araçlar kullanılacaktır.

MADDE 33: PTT A.Ş. İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLARA MÜDÜRLÜĞE ATANMALARI
PTT A.Ş’de 10 yıl ve üzeri idari hizmet Sözleşmeli olarak çalışan veya idari hizmet sözleşmesine geçen Şef, Memur, Gişe ve Büro görevlisi, Başdağıtıcı, Veznedar, Tekniker, Mühendis ve Avukatlar liyakatına bakılmak suretiyle PTT A.Ş. Yönetim Kurulunca uygun görülenler sınavsız olarak müdürlüğe atanır.

MADDE 34: ÖNLİSANS ÖĞRENİMİ GÖRME HAKKI
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde lise mezunu çalışanların önlisans eğitimini tamamlaması için bir üniversite ile anlaşma sağlanacaktır.
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nde örgün eğitim görenler, eğitim gördüğü yerlere naklen atanır.

MADDE 35: 631 SAYILI KHK
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamından çıkartılmıştır.

MADDE 36: VERGİ DİLİMİ
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu personelinden alınacak gelir vergisinin %15’lik dilimden fazlası kurumca ödenir.

MADDE 37: BAZI UNVANLARIN İHDAS EDİLMESİ
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nda 2008 yılında yeniden yapılandırma çerçevesinde iptal edilen sesçi, ışıkçı, yayın şefi, resim seçici, stüdyo şefi, montajcı, butafor gibi kadrolar ile teknik hizmet sınıfındaki şef teknisyen ve başteknisyen unvanları yeniden ihdas edilmiştir.

MADDE 38: TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN MAAŞLARININ RTÜK DÜZEYİNE ÇIKARILMASI
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nda memur statüsünde istihdam edilen personelin mali ve sosyal hakları, 15.01.2012 tarihinden önce atanan emsali (TRT Genel Müdür Yardımcısı için RTÜK Başkan Yardımcısı) üst kurul personeli mali ve sosyal hakları dikkate alınarak 15.02.2011 tarihli ve 6112 sayılı kanunun geçici 8.maddesi çerçevesinde Üst Kurul tarafından belirlenir.

MADDE 39: EK ÖDEME MİKTARLARININ ARTIRILMASI
Türkiye Radyo Ve Televizyon Kanunu kapsamında istihdam edilen personellerden tüm sınıflarda bulunanların ek ödeme puanları 20 puan artırılmıştır.

MADDE 40: SARI BASIN KARTI VERİLMESİ
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu personelinden program ve haberlerin yapım ve yayınında fiilen hizmet veren (Sesçi, ışıkçı, resim seçici vb.) tüm personele sarı basın kartı verilecektir.

MADDE 41: FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu çalışanlarının normal çalışmalarının haricinde mesai yaparak fazla çalışma yapmalarına rağmen ödenmeyen fazla çalışma ücreti ödenecektir.

MADDE 42: TOPLU SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNİN RTÜK VE BİLİ TEKNOLOJİLERİ KURUMU PERSONELİNE UYGULANMASI
4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanunu uyarınca Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Mali ve Sosyal Haklara ilişkin imzalanacak toplu sözleşme veya toplu sözleşme hükmünde olan Kamu Görevlileri Hakem Heyeti kararları ile Basın Yayın ve İletişim Hizmet Koluna İlişkin imzalanacak toplu sözleşme veya toplu sözleşme hükmünde olan Basın Yayın ve İletişim Hizmet Koluna ilişkin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararları, aynen, herhangi bir makam, mercii veya organın işlemine veya onayına gerek olmaksızın Radyo Televizyon Üst Kurulu personeline de uygulanır.


MADDE 43: MAAŞ REJİMLERİNİN 666 SAYILI KHK KAPSAMINDAN ÇIKARTILMASI
2 Kasım 2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname’nin 1.maddesi ile 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnameye eklenen ek madde 11’in 1.fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 44: GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI AÇILMASI
Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda, Müdür, Uzman, Şef ve Teknisyen kadroları için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılacaktır.
Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda 30 adet uzman kadrosu ihdas edilmiştir.

MADDE 45: RTÜK’TE TÜM UZMANLARA SARI BASIN KARTI VERİLMESİ
23.03.2001 tarihli 24351 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı Yönetmeliği’nin 19.maddesinin (c) fıkrasında yer alan “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığınca belirlenen merkezde ellibeş, bölgelerde yirmi uzmana, basın kartı verilebilir.” hükmü “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığındaki uzmanlara sarı basın kartı verilir” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 46: 6112 SAYILI KANUN ÖNCESİ RTÜK GİH PERSONELİNE 1 KADEME VERİLMESİ
03/03/2011 tarih ve 27863 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmeden önceki mevzuata göre genel idari hizmetler sınıfında görev yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu personeline 17/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinin Ortak Hükümler başlıklı A bendinin 9. maddesi hükümleri uygulanır.

MADDE 47: MÜTERCİMLER ARASINDA ÜCRET ADALETSİZLİĞİNİN GİDERİLMESİ
666 sayılı KHK ile 15 Ocak 2012 tarihinden sonra Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünde mütercim olarak istihdam edilen personellerin ücret düzeyleri 666 sayılı KHK öncesi kurumda istihdam mütercimler seviyesine çıkartılmıştır.
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünde redaktörlerin maaş düzeyi 666 sayılı KHK öncesi kurumda istihdam edilen mütercimler seviyesine çıkartılmıştır.

MADDE 48: YABANCI UYRUKLU PERSONELİN MAAŞLARIN YENİDEN DÜZENLENMESİ
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünde görev yapan yabancı uyruklu (4/B’li sözleşmeli personel) mütercim, tercüman kadrosunda çalışmakta olan ve ortalama 1.900,00-TL maaş alan personelin durumlarının düzeltilerek diğer personeller seviyesine getirilmiştir.

MADDE 49: ÜCRET ADALETSİZLİĞİNİN GİDERİLMESİ
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde Bazı unvanlar arasındaki ücret dengesizliğinin kaldırılması; 15 Ocak 2012 tarihinden önce kurumda görev yapmakta olan, kadro karşılığı sözleşmeli mütercimler ile bu tarihten sonra kurumda göreve başlayan mütercimler, tamamen aynı niteliklere sahip olmalarına ve aynı hizmeti yapmalarına rağmen 15 Ocak 2012 tarihinden önce ve sonra görev yapanlar arasında yaklaşık 1000-1200 TL civarında ücret farkı bulunmaktadır. Bu mağduriyetin giderilebilmesi, ayrıca Redaktörlerin maaşlarının da bu çalışmaya dahil edilmesi, 657 sayılı kanuna tabi personellerin de maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapılması, mesai ve özel hizmet tazminatından faydalandırılması,

MADDE 50: SERVİS VE KREŞ SAĞLANMASI
Basın Yayın ve Enformasyon Genel müdürlüğünde çalışanları için servis hizmeti sağlanacak ve kreş açılacaktır.

MADDE 51: İDARİ VE TEKNİK UZMANLIĞA ATANMA
Bir defaya mahsus olmak üzere, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda görev yapan personelden;
a-) Fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olan,
b-) Son üç yıllık süre içerisinde disiplin cezası almamış olan,
c-) Tezli yüksek lisans veya doktora yapan veya hazırlayacakları tez Kurumca kabul edilenler öğrenim alanına göre teknik veya idarî uzman kadrosuna, sınavsız olarak atanır.

MADDE 52: İDARİ VE TEKNİK UZMANLARIN BİLİŞİM UZMANLIĞINA ATANMASI
2813 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanun’un 5.maddesinin 9.fıkrası ile kurumda bulunan teknik uzman ve idari uzmanların bilişim uzmanlığına atanma haklarını, kanuna aykırı olarak ortadan kaldıran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Meslek Personeli Sınav, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 20.maddesinin iptali ile kurumda bulunan teknik ve idari uzmanların bilişim uzmanlığa atanma imkânını veren yönetmeliğin 37.maddesine tekrar yürürlük kazandırılması.

MADDE 53: İDARİ VE TEKNİK UZMANLIĞA ATANMADA SÜRE ŞARTININ KALDIRILMASI
2813 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna ilişkin Kanunun Geçici 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında, kurum personelinin idari ve teknik uzmanlığa atanmak için getirilen kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıllık süre şartı kaldırılmıştır.

MADDE 54: GÖREVDE YÜKSELME SINAVI
26.12.2011 tarih ve 28154 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği uyarınca bu güne kadar hiç açılmayan görevde yükselme sınavlarından en az birer tane bu toplu sözleşme süresince açılacaktır.

MADDE 55: KORUYUCU GIDA YARDIMI
PTT, TRT, RTÜK, BTK ve BYGM’de zehirli, gazlı, boğucu, radyasyonlu ve insan sağlığını tehdit eden görevlerde çalışan personele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve yetkili sendikanın görüşleri dikkate alınarak yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlarca tespit edilen koruyucu gıda maddeleri, iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla gıda yardımı olarak verilir. Gıda yardımının cinsi, miktarı ve hangi görevleri yürütenlere verileceğini ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum ve kuruluşlar ile yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.




MADDE 56: YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA EĞİTİMİ GÖRENLERE HAFTADA İKİ YARIM GÜN İDARİ İZİN VERİLMESİ
Yurtiçinde yüksek lisans ve doktora eğitimi görenlere haftada en az iki yarım gün idari izin verilecektir.

MADDE 57: HAZIRLIK SINIFI OKUYAN VEYA YÜKSEK LİSANS YAPANLARA DERECE KADEME VERİLMESİ
6112’nolu kanun öncesi GİH personeline hazırlık sınıfı okumasından veya yüksek lisans yapmasından dolayı kademe veya derece verilmesi

MADDE 58: EMEKLİLİĞE TEŞVİK PRİMİ
TRT ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda görev yapan ve emekliliği hak etmiş olan ancak yaş haddinin dolmasını bekleyen personeli emekliliğe özendirebilmek için emekliliğe teşvik primi verilecektir.

MADDE 59: MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINA KARŞI SİGORTA VE ZARAR TAZMİNİ
PTT Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Kurumu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Radyo Televizyon Üst Kurulu bünyesinde Araç kullanma yetkisi verilen Şef, Teknisyen, Tekniker, Mühendis, Veznedar, Memur, Başdağıtıcı, Dağıtıcı ve Şoför kadrolarında görev yapan personel tarafından kullanılan araçların, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu anlamında işletilmesinden doğacak zararlardan korunması için bedeli Kurum bütçesinden karşılanmak üzere kasko sigortası yaptırılır. Yine bundan doğan zararlar, söz konusu personelin kasten verdiği zararlar müstesna olmak üzere personele rücu edilemez.
III. BÖLÜM: SON HÜKÜMLER

MADDE 60: UYGULAMA ESASLARI
Sözleşmenin Bütünlüğü; Sözleşme, gerek maddelerinin açık anlamları gerekse ruhu ile değindiği tüm hususlarda geçerlidir. Bölüm ve madde başlıkları maddenin anlamını tamamlar.
Sözleşmenin Yorumu; Sözleşme hükümleri amacı dışında yorumlanamaz. Taraflar, yorumunun gerekli gördükleri maddeleri öncelikle aralarında müzakere ederek ortak bir çözüm yolu bulmaya çalışırlar ve uyuştukları hususları bir tutanakta tespit ederler. Anlaşma sağlanamayan konularda kanunlarda öngörülen hükümler uygulanır.
Sözleşmenin Yürütümü; Sözleşmenin yürütülmesini, kamu işvereni ile Sendika birlikte sağlar. Sendikaya bağlı şubeler, faaliyet alanı dâhilindeki işyerlerinde Sendika üyelerini ilgilendiren uygulamaları izlemeye, İşveren veya işveren vekiliyle müzakere etmeye yetkilidir.
Uyuşmazlıkların Giderilmesi; Taraflar işbu toplu sözleşmenin yürütülmesinden doğabilecek uyuşmazlıkları gidermek için çaba gösterirler. Bu amaçla yapılan bir toplantı çağrısına karşı tarafın uyması zorunludur. Çağrıda bulunan taraf, görüşülmesini istediği konuları ve toplantı tarihini en az 10 (on) gün öncesinden karşı tarafa bildirir. Taraflar arasında uzlaşma sağlanmazsa kanun hükümleri uygulanır.

MADDE 61: FERDİ ŞİKÂYET HAKKI:
Toplu Sözleşmenin herhangi bir maddesinin kendisi hakkında uygulanmaması, eksik uygulanması veya yanlış uygulanması ya da çalışma hayatını düzenleyen mevzuattan doğan aksaklılar sebebiyle zarar gören kamu personeli, durumu işyeri sendika temsilcisine bildirir. İşyeri sendika temsilcisi konuyu en yakın amiri veya vekiliyle halle çalışır. İşyeri kademesinde uzlaşı sağlanamadığı takdirde sendika temsilcisi konuyu sendikaya bildirir. Sendika konuyu İşveren veya işveren vekiline aksettirir ve sorunun müştereken karara bağlanmasını talep eder. Disiplin suçları hariç olmak üzere şikâyetleri dolayısıyla hiçbir sendika üyesi kamu görevlisi sorumlu tutulamaz; hakkında idari tedbir alınamaz.

MADDE 62: SENDİKAL FAALİYETLERE İMKÂN SAĞLAMAK
Sendika, şube ve temsilcilik yöneticileri, baş temsilciler ve işyeri temsilcileri iş saatleri içerisinde kamu görevlisini, üyeyi ve sendikayı ilgilendiren konularda, gerekli gördükleri takdirde İdarenin yetkilileri veya vekilleri ile görüşürler.
4688 sayılı Kanun’un 18’nci maddesi hükmü çerçevesinde hakkı bulunmasına rağmen aylıksız izne ayrılma talebinde bulunmayan sendika yöneticileri, haftada iki gün kurumlarından izinli sayılırlar. Söz konusu izin, sendika yöneticisinin önceden belirleyip İdareye bildirdiği günlerde ve saatlerde kullanılır.
Sendika temsilcilik yöneticileri ile işyeri temsilcileri haftada 8 saat kurumlarından izinli sayılırlar.
Sendika yönetici ve üyelerine, sendika ve şubelerin zorunlu organlarıyla temsilcilik ve komisyon toplantılarına, sendikaca organize edilen konferans, seminer gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı bildirimi üzerine yılda yirmi güne kadar ücretli izin verilir. Uluslar arası toplantılara katılım için ücretli izin süresi otuz güne kadardır.
Sendikanın düzenleyeceği her türlü eğitim toplantılarına katılacak sendika üyelerine eğitim süresi ve yol süresi dikkate alınarak ücretli izin verilir.
Bu madde kapsamındaki izinler, 657 sayılı Kanun’da belirtilen yıllık izin süresinden düşülmez.
İdare, sendikaya sendikal faaliyetlerin yürütülmesi için gereken pano ve oda tahsisi yapar ve sendikaya ait bildiri, gazete, dergi vb materyallerin işyerlerinde engellenmeden dağıtımı için gerekli tedbirleri alır.
İdarenin yayınladığı her türlü yönetmelik, genelge, tebliğ vb hukuki düzenlemeler ile çıkardığı süreli ve süresiz yayınlar Sendika Genel Merkezine gönderilir.
İdare, sendikanın her konudaki bilgi talebini en geç 15 günlük süre içerisinde öncelikli olarak yerine getirir.
Bu Sözleşmenin 11’nci maddesi kapsamında idare bünyesindeki kurul ve komisyonlara katılan sendika yöneticilerinin, temsilcilerinin ve üyelerinin görev yerleri değiştirilemez. Sendika isterse bu kurul ve komisyonlara katılan temsilcisini değiştirebilir. Kurul ve komisyon çalışmalarına katılan sendika temsilcileri çalışma süreleri boyunca ücretli izinli sayılır.
İdarece yapılacak olan yönetmelik, genelge, tebliğ vb hukuki düzenlemeler, personelin mali, sosyal hakları ile çalışma koşulları başta olmak üzere özlük haklarını etkileyecek mahiyette ise bu durumda Sendikanın görüşü alınmaksızın söz konusu düzenlemeleri yayımlayamaz. Bu türden hukuki düzenlemelerin hazırlık çalışmalarına Sendikanın davet edilerek görüşünün alınması zorunludur.

MADDE 63: SENDİKANIN YARARLANABİLECEĞİ SALON, ARAÇ VE GEREÇLERİ
Sendika; eğitim, seminer, konferans ve benzeri sosyal, eğitsel toplantıları için İdareye ait salon ile araç ve gereçlerinden İdareyle anlaşma sağlayarak ücretsiz yararlanır.

MADDE 64: KURUM VE KURULLARDA SENDİKANIN TEMSİLİ
İdarenin merkezi ya da taşra birimlerinde oluşturulan ve alınacak kararların doğrudan kamu çalışanlarının mali ve sosyal hakları ile özlük haklarını ve çalışma koşullarını etkileyeceği kurul ve komisyonlarda en az bir sendika temsilcisi bulundurulması zorunludur.
İdarenin merkez ve taşra birimlerinde, Kamu Konutları Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde teşekkül ettirilen kamu konutları tahsis komisyonlarıyla idarenin tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal ve destek amaçlı tesislerin yönetimlerinde ve yardım ve dayanışma sandıklarının yönetim kurullarında en az bir sendika temsilcisi doğal üye olarak katılır.