Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan Genel Başkan Yardımcıları ile birlikte Kültür Memur-Sen'in 2016-2017 yılını kapsayan toplu sözleşme taleplerini içeren dosyayı Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na teslim etti.

Genel Yetkili Sendika olarak ilk kez katılacağımız 3. Dönem Toplu Sözleşme'de hem hizmet kolu hem de genele ait tekliflerimizi gerçekleştirmek için Büyük Memur-Sen ailesi ile birlikte gerekli çalışmaları ve gayretleri göstereceğiz.

Kültür Memur-Sen’in 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme teklifleri: EK-1

EK-1- KÜLTÜR VE SANAT HİZMET KOLU 3. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFLERİ

*1- FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

Bu hizmet kolu kapsamındaki sanat kurumlarında çalışan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek geçici 16 ncı maddesi kapsamında bulunan sözleşmeli personel ile aynı yerde fiili çalışan diğer personele hizmetin gereği olarak belirli bir sürede bitirilmesi gereken zorunlu ve istisnai işler için saat 24:00’ten sonra yaptırılan fiili fazla çalışmalar karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir.

*2- KIYAFET YARDIMI

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü orkestra sanatçıları ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı orkestra, koro ve topluluklarda çalışan sanatçılara, hizmetin gereği olarak görev esnasında giymesi gereken ve kurumlarınca belirlenen özel kıyafet her yıl Eylül ayında verilir. Verilecek özel kıyafetin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar ilgili kurumlar ile genel yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.

*3- ENFORMASYON MEMURU

190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki Cetvellerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait bölümünde yer alan “Enformasyon Memuru” kadro unvanı “Turizm Araştırmacısı” olarak değiştirilmiştir.

*4- DÖSİM PERSONELİ EK TAZMİNAT

17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli II sayılı “Özel Hizmet Tazminatı” Cetvelinin “(E) Teknik Hizmetler” bölümünde bölgeler itibarıyla belirlenmiş olan ek tazminat oranları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünde Teknik Hizmetler Sınıfına dâhil kadrolarda bulunan personelden Kültür ve Turizm Bakanlığının taşra teşkilatı birimlerinde istihdam edilenler için de kadro unvanı, öğrenim seviyesi ve fiilen görev yapılan bölge dikkate alınarak uygulanır.

*5- TURİZM ARAŞTIRMACILARININ TAZMİNATI

17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli II sayılı “Özel Hizmet Tazminatı” Cetvelinin “(A) Üst Yönetim ve Genel İdare Hizmetleri” bölümünün 14 ve 15 inci gruplarında “Mütercim”ler için belirlenmiş olan tazminat oranları, dereceleri dikkate alınmak suretiyle yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavından (B) düzeyinde başarılı olan Turizm Araştırmacıları için de uygulanır.

*6- HARCIRAH

6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (c) fıkrası hükmü, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Tarihi Türk Müziği topluluğu, Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu, Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu, Devlet Türk Müziği Topluluğu, Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu ile yeni kurulacak koro ve topluluk sanatçıları ve diğer görevlileri hakkında da uygulanır.

NOT: *(Önceki Toplu Sözleşmelerde kararlaştırılan bu 6 madde mağduriyet doğurmaması için tekrar ve bir kısmı geliştirilerek sunulmuştur)

7- HİZMET SINIFI

2012/1 ve 2013/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı (KGHK) ile ihdas edilen Turizm Araştırmacılarının hizmet sınıfı Teknik Hizmetler olarak değiştirilmiştir.

8- YÜKSEK KURUM UZMANLIĞI

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bünyesinde yer alan kurumlarda görev yapan mesleğe yarışma sınavı ile giren ve yeterlik sınavında başarılı olan uzmanlar, 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihdas edilen Yüksek Kurum Uzmanı kadrosuna atanmış sayılır ve Yüksek Kurum Uzmanı kadrosu için getirilen ek gösterge ve diğer tüm mali haklardan yararlanır.

9- KARİYER UZMANLIĞI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı kariyer uzman ve uzman yardımcıları arasında merkez-taşra ayrımı kaldırılarak, taşra kadrolarında görev yapan kariyer uzman ve uzman yardımcılarına, 666 sayılı KHK’da merkezdeki aynı kadrolar için öngörülen tüm mali haklar ödenir.

10- İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLERİ

İl Kültür ve Turizm Müdürleri İl İdare Kurulu’nun üyesidir ve diğer üyelerin faydalandığı tüm özlük ve mali haklardan faydalanır.

11- EK GÖSTERGE

Kültür ve sanat hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluşlarındaki; il müdür yardımcısı, şube müdürü, müdür, turizm araştırmacısı, mütercim, rehber, APK uzmanı, eğitim uzmanı ve diğer uzman kadrolarının ek göstergeleri 3600’e, Özel Hizmet Tazminatları da (a) grubuna yükseltilmiştir.

12- 644 sayılı KHK ile teknik hizmetler sınıfına dâhil edilen Kütüphaneci, Müze Araştırmacısı, Folklor Araştırmacısı, Arşiv Uzmanı, Kitap Pataloğu ile Arkeolog, THS Uzman, Restoratör ve bu kapsamdaki diğer unvanlar ile Araştırmacı (Ö) ek göstergeleri 3600’e, Özel Hizmet Tazminatları da (a) grubuna yükseltilmiştir.

13- SANATÇILARIN EK GÖSTERGESİ

Sanat kurumlarında (Güzel Sanatlar, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlükleri) görev yapan sanatçıların ek göstergeleri 6100’e yükseltilmiştir.

14- Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde görev yapan sanat teknik personelinin (sahne makinisti, kondivit, dekorcu, aksesuarcı, bezlemeci, boyacı, demirci, terzi, butafor, ses efekti, ışıkçı, vb.) ek göstergeleri 3600’e yükseltilmiştir.

15- Sanat kurumlarında görev yapan (Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Opera Bale Genel Müdürlüğü) sanatçılar ile sanatkâr memurlara yıl içerisinde ödenen 6 adet ikramiyeleri (teşvik ikramiyeleri dâhil) 12 aya bölünerek ve maaşlarıyla birleştirilerek her ay ödenir.

16- Sanat teknik personeli ile sanatçı olarak görev yapan “Notist” unvanlı personele ilave 300,00-TL ek ödeme verilir.

17- AYNİYAT SAYMANLARININ ŞUBE MÜDÜRÜ KADROSUNA ATANMASI

Kültür sanat hizmet kolu kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan ve şube müdürlüğü için aranılan şartları taşıyan ayniyat saymanlarının kadrosu şube müdürü olarak değiştirilmiştir.

18- DERECE VERİLMESİ

644 sayılı KHK ile teknik hizmetler sınıfına aktarılan müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci ve kitap patoloğu kadrolarındaki personele 1 derece verilmiştir.

19- SERVİS HİZMETİ

Kültür sanat hizmet kolu kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında personel servis hizmeti sağlanır, servis hizmeti sağlanamayan yerlerde iş günü esas alınarak toplu taşıma ücreti nakden ödenir.

20- Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİMM kadrosundaki 632 sayılı KHK ile sözleşmeli iken memur kadrolarına alınan personel aynı unvanlarıyla bakanlık merkez kadrolarına aktarılmıştır.

21- Sanat kurumlarında (Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü) görev yapan süreli sözleşmeli personel (misafir sanatçılar) kadroya alınmıştır.

22- Kültür sanat hizmet kolu çalışanlarından mesleklerinin gereği olarak kimyasallara maruz kalan ve bedenen yıpranan restoratör ve sanat teknik personeli ile aynı kapsamdaki diğer personele koruyucu gıda yardımı, şua izni ve her bir yıl için 3 ay fiili hizmet zammı verilir. Ayrıca; hizmet kolu kapsamında arşiv, depo, atölye vb. yerlerde çalışarak toz, rutubet vb. etkenlere maruz kalanlar da koruyucu gıda yardımından yararlandırılır.

23- RESTORATÖR KADRO UNVANI

Kültür ve Turizm Bakanlığında görev yapan “Restoratör” kadro unvanı “Restoratör ve Konservatör” (Tarihi eser tamir ve koruma uzmanı) olarak değiştirilmiştir.

24- USTA ÖĞRETİCİ KADRO UNVANI

Kültür ve Turizm Bakanlığında görev yapan “Usta Öğretici” kadro unvanı “Eğitim Uzmanı” olarak değiştirilmiştir.

25- Kültür ve Turizm Bakanlığında sözleşmeli (THS) Arşiv Uzmanı olarak görev yapmakta iken 6495 sayılı kanun ile kadroya alınırken GİH Uzmanı olarak atananlarının kadro unvanı THS Arşiv Uzmanı olarak değiştirilmiştir.

26- 2016 VE 2017 YILLARI MEMUR MAAŞ ZAMLARI

Devlet memuru maaşlarına; 2016 yılı birinci altı için %8, ikinci altı ay için %8 oranında zam, taban aylığa 150 TL seyyanen zam ile enflasyon farkı ve refah payı verilir. 2017 yılı birinci altı için %7, ikinci altı ay için %7oranında zam, taban aylığa 100 TL seyyanen zam ile enflasyon farkı ve refah payı verilir.

27- DEVLET MEMURLARINA İKRAMİYE VERİLMESİ

Devlet memurlarına yılda iki (dini bayramlarda) defa 500’er TL ikramiye ödenir.

28- 4/C’li PERSONELE KADRO VERİLMESİ

Kamu kurumlarında 657 sayılı yasanın 4/C maddesi kapsamında görev yapan geçici personel memur kadrolarına atanmıştır.

29- İŞÇİLERİN MEMUR KADROSUNA ALINMASI

Kamuda memurlarla aynı görevi yapan üniversite mezunu işçiler memur kadrolarına atanmıştır.

30- SOSYAL DENGE TAZMİNATI

Kültür sanat hizmet kolunda görev yapan memurlara sosyal denge tazminatı (SDS) ödenir.

31- MAAŞ VE ÖZLÜK HAKKI

APK uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, sivil savunma uzmanı, Şef ve eşdeğer unvanlarda görev yapan personelin maaş ve özlük hakları başbakanlık uzmanları seviyesine çıkartılmıştır.

32- BAZI DERECELERDEKİ MEMURLARIN EK GÖSTERGESİ

Ek gösterge uygulaması 8. derecedeki kadrolardan başlayarak, tüm ek göstergelere +800 puan ilave edilmiştir.

33- EK ÖDEME

666 Sayılı KHK ile düzenlenen ek ödeme uygulamasından mağdur olan memur, daktilograf, VHKİ, bilgisayar işletmeni, ambar memuru, sekreter, şoför ve yardımcı hizmetler sınıfında bulunan personel ile diğer eşdeğer unvanlardaki memurların ek ödeme puanları 70 puan artırılmıştır.

34- EMEKLİ KESENEĞİ

Memur maaşını oluşturan bütün kalemler (ikramiye, ek ödeme, tazminatlar, vb. tüm maaş kalemleri) emekli keseneğine dâhil edilerek emekli maaşı hesaplanır.

35- GEÇİCİ PERSONELE (4/C) EK ÖDEME

657 sayılı yasanın 4/C maddesi kapsamında görev yapan geçici personele 375 sayılı KHK kapsamında ek ödeme verilir.

36- SÖZLEŞMELİ PERSONELİN (4/B) KADROYA GEÇİRİLMESİ

Kamu kurumlarında 657 sayılı yasanın 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personel memur kadrosuna atanmıştır.

37- 2005 YILINDAN SONRA GÖREVE BAŞLAYANLARA DERECE VERİLMESİ

Kamu kurum ve kuruluşlarında 2005 yılından sonra göreve başlayan memurlara 1 derece verilmiştir.

38- DİSİPLİN AFFI

Devlet memurlarına sicil (disiplin) affı getirilmesi

39- İTFAİYECİLERİN HİZMET SINIFI

İtfaiyeci kadro unvanının hizmet sınıfı genel idari hizmetler olarak değiştirilmiştir.

40- VERGİ DİLİMİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

Kamu görevlilerinin gelir vergisi oranları her bir dilim için %5 düşürülür veya %15’lik dilimi aşan gelir vergileri vergi iadesi olarak ilgiliye geri ödenir.

41- YEMEK YARDIMI

Kamu görevlilerinden yemekhane hizmetinden faydalanamayanlara yemek yardımı nakden ödenir.

42- MALİ SORUMLULUK ZAMMI

Taşınır Kayıt Kontrol Yetkililerine ödenen mali sorumluluk zammı 3 kat artırılmıştır.