25 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 25 Ocak 2008 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YUNAN BAŞBAKANI KARAMANLİS, İSTANBUL'DA

-Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk Yunan İş Konseyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu'na katılacak. (Saat:10.00)

-Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılması bekleniyor.

-CUMHURBAŞKANI GÜL KAYSERİ'DE

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bazı ziyaretlerde bulunmak ve bazı açılışlara katılmak üzere Kayseri'ye gidiyor.

-Cumhurbaşkanı Gül, Valiliği ve Garnizon Komutanlığı'nı ziyaret edecek. (Saat:15.50/11.25)

-Erciyes Üniversitesi'nde öğle yemeği yiyecek olan Gül, Sabancı Kültür Sitesi'ndeki açılış ve temel atma törenine katılacak. Gül, Büyükşehir Belediyesi'nde de yetkililerden bilgi alacak. (Saat:12.45/13.30/15.10)

-Gül, Hilton Teras'taki meydanın açılışının ardından sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile akşam yemeği yiyecek. (Saat:18.45/19.15)

-İLK DÖNEMİN SON ZİLİ ÇALIYOR

-Yeni düzenlemeler ile 10 Eylül 2007 günü başlayan 2007-2008 eğitim-öğretim yılında ilk dönem bugün sona eriyor. Böylece, ilk ve ortaöğretim okullarında okuyan yaklaşık 15 milyon öğrenci ve 600 bine yakın öğretmen, yarıyıl tatiline çıkıyor. Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı, 11 Şubat 2008 Pazartesi günü başlayacak ve 13 Haziran 2008 Cuma günü sona erecek.

-Milli Eğitim Bakanı Çelik de 6'sı öğrenci 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan Diyarbakır'daki bombalı saldırıya tepki amacıyla yarın Diyarbakır Fen Lisesi'nde karne dağıtacak.

-Eğitim sendikaları da ilk dönemin değerlendirmesini yapacak ve Milli Eğitim Bakanı Çelik'in ilk dönem karnesini açıklayacak.

-ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ, 2008 HEDEFLERİNİ AÇIKLIYOR

-Uluslararası Nakliyciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, ulaştırma ve lojistik sektörünün 2007 değerlendirmesi ve 2008 hedeflerini TOBB Plaza'da düzenleyeceği basın toplantısı ile duyuracak. (Saat:09.30)

-MEB'DE "RÜŞVET ALAN PERSONEL? İDDİALARI

-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan'ın Ekim 2007'de kuruma alınması için belirlediği 27 öğretmenin 24'ü Personel Genel Müdürü Remzi Kaya tarafından değiştirildi. Kaya tarafından belirlenen isimlerden bazılarının ?yayınevlerinden rüşvet aldığı? gerekçesi ile Talim ve Terbiye Kurulu'ndaki görevinden alındığı iddia edildi.

-İddiaları araştıran CHP Yalova Milletvekili ve Meclis Eğitim Komisyonu Üyesi Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ?rüşvet alan personelin işe alındığı iddialarının? gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu.

-İnce, ayrıca Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın, görevlendirdiği personel aracılığıyla ders kitaplarının kabulü sürecine müdahil olarak yayınevlerinden maddi çıkar elde ettiği yönündeki iddiaları da gündeme getirdi.

-REHN: "TÜRKİYE'YLE MÜZAKERE, TÜM AVRUPA'NIN KARARI"

-AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu'nda ?Sarkozy'nin karşı olması Türkiye'nin AB üyeliğini nasıl etkiler?? yönündeki bir soru önergesini yanıtlarken, ?Komisyon Türkiye'yle katılım müzakerelerinin 2005'te tüm Üye Devletler ve Aralık 2006'da Konsey tarafından kabul edilen müzakere çerçevesi temelinde devam etmesi gerektiğini düşünmektedir? dedi.

-AB KOMİSYONU: "KÖLN CAMİİ'NE AB YARDIMI YOK"

-AB Komisyonu'nun Bölgesel Politikalardan Sorumlu Üyesi Danuta Hübner, Avrupa Parlamentosu'nda bir soru önergesine verdiği yanıtta, Köln-Ehrenfeld Camii'ne AB yardımı yapıldığına ilişkin bilgi bulunmadığını açıkladı.

-DEVLET 2007'DE GÜNDE ORTALAMA 133.5 MİLYON YTL FAİZ ÖDEDİ

-Geçen yıl boyunca gerçekleştirilen iç ve dış borç faiz ödemeleri 48 milyar 731.6 milyon YTL'ye ulaştı. Buna göre ayda ortalama 4 milyar 61 milyon, günde ise 133.5 milyon YTL faiz ödendi.

-Devletin geçen yılın tümünde topladığı vergilerin yaklaşık üçte biri faize gitti. 2007 yılındaki faiz ödemeleri toplam bütçe gelirlerinin dörtte birden fazlasını götürdü. Yıl boyunca yapılan tüm bütçe harcamalarının dörtte bire yakını faiz için yapıldı. Faiz ödemeleri, yatırım için harcanan paranın ise yaklaşık dört katı düzeyinde gerçekleşti.

-İKTİSATÇI SÖNMEZ'DEN KÜRESEL KRİZ YORUMU: ?OLABİLECEKLER, OLMAYA BAŞLADI?

İktisatçı Mustafa Sönmez, global krizin Türkiye'ye etkisinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Sönmez, ?Bu kadar dünya ekonomisi ile bütünleşmiş bir ekonominin, dünyadaki resesyondan etkilenmemesi mümkün değil ve olmayacaktır. Olabilecekler, olmaya başlamıştır zaten. Borsadaki yabancı yatırımcılar, satıp çıkma eğilimlerini iyice belirtmişlerdir. Bu, TL'den dövize geçişleri hızlandırabilir ve kur ani çıkışlar gösterebilir. Merkez Bankası döviz rezervleri ani dalgalanmaları düzenleyemezse olabilecekleri düşünmek bile istemezsiniz? dedi.

-Sönmez, ?Bir tür global karanlıkta korkmadığını belirtmek için ıslık çalma çocukluğuna benzeyen bu tavır, derece derece birçok ülkede var. ABD'deki hapşırmanın kendilerini nezle etmeyeceğini sanan AB, anında resesyonun etkisi altına girdi. İddia, yükselen Çin, Hindistan gibi pazarların, bu dönemin ayakta kalan ve direnen ülkeleri olacağı? dedi.

-PARA ARZINDA 1.2 MİLYAR YTL'LİK DÜŞÜŞ

-En geniş tanımlı para arzı M3, 4-11 Ocak arasında 1 milyar 237.8 milyon YTL azalarak 367 milyar 947 milyon YTL'ye düştü. Para arzında yılbaşından bu yana genişleme 48.1 milyar YTL olarak gerçekleşti.

-SANATÇIYI KORUYAN ANAYASA MADDESİNİN TASLAKTA YER ALMAMASI TEPKİ ÇEKİYOR

-Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) Genel Başkan Yardımcısı Erhan Gökgücü, tartışılan Anayasa taslağıyla ilgili olarak türban sorunun gündemi doldurduğunu ancak Anayasanın 64. maddesinde yer alan ?Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur? hükmünün, yeni Anayasa taslağında bulunmamasının dikkat çekici olduğunu belirtti.

-Gökgücü, ?Bu madde kaldırılsa, sanat kurumları ve bireysel sanatçılar, iktidarların onları koşturmak istedikleri kulvara itelenmiş olur? dedi.

-DEVLET TİYATROLARI KIŞ DİNLEMEDİ

-Devlet Tiyatroları yoğun kış koşullarına rağmen Ocak ayı turnesi kapsamında 18 il ve ilçede tiyatroseverlerle buluştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber