Genç nüfus tehdit mi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Ocak 2008 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Üstüne basa basa söylüyoruz, başta ulusal güvenliğimiz olmak üzere, genç nüfusumuz büyük bir tehdittir" diyen TED Başkanı, bunun nedenlerini açıkladı.

80. kuruluş yıldönümünü kutlayan Türk Eğitim Derneği (TED), eğitimi masaya yatıracak. 28, 29 ve 30 Ocak 2008'de Ankara'da yapılacak olan ?Eğitim Forumu?na dünyanın önde gelen eğitimcilerinin katılacağını belirten TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, bu forumda, güncel sorunlardan çok Türk milli eğitiminin geleceğinin tartışılacağını söyledi.

Eğitimimizin çok büyük ve önemli sorunları olduğunu bildiren Pehlivanoğlu, ?Çok genç bir nüfusumuz var. Kimilerine göre bu genç kitle, AB'ye girerken bizim için büyük bir fısat olarak görülüyor. Biz TED olarak üstüne basa basa söylüyoruz, başta ulusal güvenliğimiz olmak üzere, genç nüfusumuz büyük bir tehdittir. Çünkü genç nüfusumuzu eğitmiyoruz. Bu kadar kalabalık bir kitle, hiçbir niteliği olmadan, eğitilmeden istihdam sektörünün önüne getiriliyor. Bu durum bir ülke için gerçekten tehdittir? dedi.

Eğitim Forumu'nun Ankara İncek'te bulunan TED kampusunda yapılacağını, foruma yerli -yabancı bin 500'e yakın eğitimci ve akademisyenin katılacağını ifade eden Pehlivanoğlu, ?Mesela bunlardan bir tanesi de Amerikalı ünlü eğitimci ve ?çoklu zekanın mucidi' Howard Garner'dır? dedi. Artık ülkeler arasındaki mücadelenin topla, tüfekle değil, eğitilmiş beyinlerle yapıldığını ifade eden TED Başkanı Pehlivanoğlu, ?Dünya hızla değiştiği gibi, bilgi de anında eskiyor. Tüm dünya. sanki bilinmeyen bir gelecek için nesiller yetiştiriyor. Biz TED olarak bu noktadan hareketle, önce mesleki eğitimi çalıştık. Gördük ki, maalesef meslek öğretmeyen meslek okullarına sahibiz. 4 işlemi dahi bilmeyen mesleki teknik okul öğrencilerine sahibiz Ama bu sorun çözümsüz de değildir? şeklinde konuştu.

OKUMA-YAZMA BİLMİYOR

Pehlivanoğlu, ?İlköğretim çağ nüfusunda 1 milyon 142 bin çocuğumuz zorunlu olmasına rağmen ilköğretime gitmiyor. Bunun 704 binini kız çocukları, 438 binini de erkek çocukları oluşturuyor. Zorunlu olmayıp eğitim çağı nüfusu içerisinde olup da okulunu terk edenlerin oranı yüzde 10'dur. Daha da vahimi, hâlâ toplumumuzun yüzde 12.6'sı, diğer değişle 8 milyon 965 bin kişi okuma yazma bilmiyor. AB ülkelerinin toplamında bile okuma yazma bilmeyenlerin sayısı ancak 2 milyon 500 bin kişi? dedi.

AB'DEN GERİDEYİZ

OKUL ÖNCESİ eğitimin çok önemli olduğunu da vurgulayan Pehlivanoğlu, gelişmiş ülkelerde okul öncesi eğitime katılma oranının yüzde 80'lere yaklaştığını, bizde ise hâlâ 4.45 düzeyinde olduğunu söyledi. ?Çocuklar 8 yaşına kadar akademik zekalarının yüzde 70'ini, kişilik zekalarının da yüzde 90'ını kazanıyorlar? diyen Pehlivanoğlu, ?Okul öncesi eğitime katılma oranını ve okullaşmayı mutlaka yukarılara çekmemiz gerekiyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber