Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Fendoğlu: Türbanlı öğrencilerin üniversiteye alınmaması ayrımcılık

Haber Giriş : 29 Ocak 2008 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Tahsin Fendoğlu, türbanlı öğrencilerin üniversiteye alınmamasının ayrımcılık olduğunu söyledi. Fendoğlu, "İnsan hakları konusunda olaya yaklaştığımız zaman bütün öğrencilerin giyim kuşam ayrımı olmadan okumasını istiyoruz. Aksi halde ayrımcılık olur. İnsan özgürlüğü açısından bir ayrım yapılmadan kız öğrencilerimizin okuması gerekiyor" dedi.

-Fendoğlu, Türkiye'nin insan hakları konusunda karnesinin özellikle 2000'li yılların başına göre daha iyi olduğunu belirterek bu durumun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de yansıdığını söyledi.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Tahsin Fendoğlu, türbanlı öğrencilerin üniversiteye alınmamasının ayrımcılık olduğunu söyledi.

Üniversiteler türban serbestisi getirilmesine ilişkin tartışmalara, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Tahsin Fendoğlu da katıldı. Fendoğlu, kurumun çalışmalarını ve türban tartışmaları ANKA'nın sorularını yanıtladı.

-"TÜRKİYE'NİN İNSAN HAKLARI KARNESİ DAHA İYİ"-

Fendoğlu, Türkiye'nin insan hakları konusunda karnesinin özellikle 2000'li yılların başına göre daha iyi olduğunu belirterek bu durumun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de yansıdığını söyledi. Mahkemenin 2003 yılından önce iç hukuk yolları tükenmeden de yapılan başvuruları kabul ettiğine dikkat çeken Fendoğlu bunun 2003 yılında değiştiğini ve artık iç hukuk yolları tükenmeden yapılan başvuruların dikkate alınmadığını belirtti. Fendoğlu, ?AİHM bu kararı Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğuna inandığı için verdi. Yani mahkeme böylece AİHM ?Ben Türk yargısını ve idaresini tanıyorum' dedi? diye konuştu.

2007'nin ilk 6 ayına ilişkin hazırladıkları raporda kötü muamele ve işkenceyle ilgili hak ihlallerinin 7'inci sıraya kadar gerilediğini ifade eden Fendoğlu, daha önce bu tür ihlallerin ilk üç sırada yer aldığını belirtti. Fendoğlu, 2007'nin ikinci 6 ayına ilişkin raporun da Şubat sonuna kadar açıklanacağını söyledi.

-?TÜRKİYE'NİN İNSAN HAKLARI RAPORU'NU HAZIRLIYORUZ?-

İnsan hakları ihlallerine dair genellikle iddialara ilişkin raporlar hazırlandığına işaret eden Fendoğlu, ?Bir ilke imza atarak Türkiye İnsan Hakları Raporu düzenlemiş olacağız. Şu ana kadar Türkiye ile ilgili bütün yapılan yıllıklar ve insan hakları raporları hep ihlal iddiasıydı. İddialarla ilgili açılan davalar nereye gitmiş, sonuçları ne olmuş bunların hepsini yayınlayacağız. Yani sadece iddiaları değil sonuçlarını da yayınlayacağız. Herhangi bir şekilde bir ihlal söz konusuysa bu konuda devlet birimleri ne yapmış? Hükümet ?işkenceye sıfır tolerans' diyor. Bu gerçekten var mı yok mu? Bunları ortaya koyacağız.?

-AYRIMCILIK OLUR-

Fendoğlu, türban sorunuyla ilgili geçmiş yıllara göre ihlal iddialarının ve başvuruların azaldığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

?Başörtüsü konusuna siyasi, hukuki ve insan hakları açısından üç ayrı şekilde yaklaşmak mümkün. İnsan hakları açısından olaya yaklaştığımız zaman bütün öğrencilerin giyim kuşam ayrımı olmadan okumasını istiyoruz. Aksi halde ayrımcılık olur. İnsan özgürlüğü açısından bir ayrım yapılmadan kız öğrencilerimizin okuması gerekiyor? dedi. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber