Memur Televizyondaki Yarışmalara Katılabilir mi?

Ziyaretçilerimizden gelen sorular üzerine, daha önceki yazılarımızda, memurların köşe yazarlığı yapıp yapamayacağı gibi sorulara yanıt vermiştik. Bugün merak edilen bir soruya daha yer vereceğiz. Bir kısım ziyaretçilerimiz TV'lerde yer alan yarışma programlarına katılmanın, bu programlarda kurum ismi ve unvan belirtmenin, yarışma sonrasında ödül almanın bir sakıncası olup olmadığını sormaktadır. Basına bilgi ve demeç verme yasağı kapsamında, sorulara verilen yanıt için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 15:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Kolay gelsin memurlar net in değerli çalışanları...merak ettiğim konuyu kategorilerde bulamadım,cevaplarsanız sevinirim.
İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatında çalışan bir memur olarak, televizyonlarda çeşitli kanallarda yayınlanan yarışma programlarına katılmak, televizyonda gözükmek, memurluğuyla ilgili konuşmak (memurluğu aşağılamadan), çalıştığı kurumu söylemek v.s. tüm bunlar memuriyetim açısından bir sorun teşkil eder mi? Teşekkürler...

CEVAPLAR: 657 sayılı Kanunun Basına bilgi veya demeç vermeyi düzenleyen 15'inci maddesinde; "Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir. Askeri hizmet ile ilgili bilgiler özel kanunların yetkili, kıldığı personel dışın da hiç bir kimse tarafından açıklanamaz." hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanunun 125'inci maddesinde; Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermenin kınama cezasıyla tecziye edileceği hüküm altına alınmıştır.

Burada önemli olan madde metninde geçen "kamu görevleri hakkında" ibaresinden ne anlaşılması gerektiğidir. Bu konuda daha önce yapmış olduğumuz geniş açıklama için başlığa tıklayınız.

Basına Bilgi ve Demeç Verme Yasağının Anlamı

Devlet Personel Başkanlığının görüşlerinin yer aldığı Kararlar bölümünün "Serbest Meslek İcrası" kategorisinde yayımlanan konuya ilişkin görüşler için tıklayınız.

Müfettişin kitap yazıp yazamayacağına yönelik soruya verilen cevap için tıklayınız.

Memurun yazdığı kitapta kurum ismini ve unvanını kullanabileceğine yönelik haber için tıklayınız.

Memurlar köşe yazarlığı yapabilir mi?

Memur dizi senaryosu yazabilir mi?

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;

1-Devlet Memurlarının televizyon programlarına katılmalarında bize göre mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. İsteyen Devlet memurları, 657 sayılı Kanunun 8. maddesinde yer alan "resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene" halel getirmemek kaydıyla istedikleri yarışmaya katılabilirler.

2- Yarışmalara katılan memurların, program sırasında, çalıştığı kurumu zikretmesinde yine bize göre, 657 sayılı Kanuna aykırı bir husus bulunmaktadır.

3- Ancak, yarışmaya katılan memur, programda, görevi gereği öğrendiği ve kurumla ilgili bilgileri açıklamamalıdır. Zira bu husus "Basına bilgi ve demeç verme" yasağına girmektedir. Örneğin programa katılan bir şube müdürü, yürüttüğü bir disiplin soruşturmasını örnek olarak veremez, kendisini anlatırken görevi gereği öğrendiği bilgileri açıklayamaz. Bunun aksine hareketlere disiplin cezası verilmesi gerekmektedir.

4- En önemli sorun ise yarışma sonunda verilen hediyedir. Bize göre, program içerisinde memura hediye veya ikramiye verilmesi ise 657 sayılı Kanunun 28 maddesinde yer alan kazanç getirici faaliyet kapsamında mütalaa edilemez. Diğer taraftan, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Yönetmeliğinin 15/c maddesine göre "Halka açık yarışmalarda, kampanyalarda veya etkinliklerde kazanılan ödül veya hediyeler" hediye alma yasağı kapsamı dışındadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber