Banka kartı kullanıcısı tüketiciler Dikkat

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 22:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Hakları Merkezi Şikâyet Komitesine gelen 100'ün üzerinde banka şikâyetini değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkanı Ömer KESER ?banka kartı kullanan tüm tüketicileri dikkatli olmaya çağırıyoruz.? dedi.

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkanı Ömer KESER'in konuyla ilgili açıklaması aşağıdadır.

Tüketici Hakları Merkezi Şikâyet Komitesine yüzü aşkın tüketici, bilgileri dışında banka kartlarından/hesaplarından para çekildiğini ve mağdur olduğunu belirterek müracaatta bulunmuştur.

Şikâyetçilerin kahir ekseriyeti öğretmen, tamamı ise devlet memurlarıdır. Şikâyetler Türkiye'nin her yerinden gelmektedir.

Şikâyetlerin sayısı niteliği ve itham ettiği kurum dikkate alınarak gerek bireysel başvurulara topluca cevap verebilmek gerekse de kamuoyunu bilgilendirmek adına bu konuda açıklama yapma zarureti hâsıl olmuştur.

Şikâyetler genel olarak incelendiğinde; söz konusu bankanın ciddi bir güvenlik açığının bulunduğu ve bu açıktan faydalanan dolandırıcılar tarafından çeşitli yöntemler ile hesapların boşaltıldığı kanaatine varılmıştır. Bazı şikâyetlerde ise mağdur tüketicilerin hesap bilgilerini internet dâhil hiçbir yerde kullanmadığı, sadece para çekmek için banka kartı bulundurduğu, hesap numarası ve şifre bilgilerini bugüne kadar kimseyle paylaşmadığı buna rağmen hesaplarının boşaltıldığı belirtilmektedir.

Şikâyetlerin tamamı Şikâyet Komitemiz tarafından ilgili bankanın genel merkez müşteri hizmetlerine ulaştırılmış olmasına rağmen bugüne kadar çözümlendiği veya çözümlenmediği konusunda derneğimize geri bildirimde bulunulmamıştır. Müracaatta bulunan mağdur tüketiciler banka şubelerine ve savcılıklara müracaat etmeleri noktasında yönlendirilmiştir.

Bilindiği üzere kart çıkaran kuruluşların (bankaların) tüketicilere karşı belirli hukuki sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

Kart sahiplerinin yaptığı bilgi edinme başvurularını 30 gün içinde cevaplamak (8. Madde)

Kart sahiplerinin yaptığı şikâyetleri ya da itirazları 20 gün içinde cevaplandırmak (11. Madde).

Kartlara ya da kart sahiplerine ilişkin şifre veyahut başkaca gizli kalması gereken belgeleri muhafaza etmek (39. Madde) şeklinde özetlenebilir.

Buna karşılık kart sahiplerinin de kendi uhdelerinde bulunan yükümlülükler bulunmaktadır.

Bunların başında ise kendilerine verilen şifre ya da benzeri bilgilerin güvenini sağlamak; iradesi dışında gerçekleşen herhangi bir işlemi derhal kart bildiren kuruluşa bildirmek (16. Madde).

Yukarıda zikredilen kanun maddeleri birlikte değerlendirildiğinde tüketicilerimize şu hususları önemle hatırlatmak isteriz;

Eğer bir tüketicimiz kendi banka hesabından kendi rızası dışında bir para çekildiğini ya da halk arasında kullanılan tabirle ?hesabının boşaltıldığını?; kendisinin hiçbir şekilde kart şifrelerini ya da gizli kalması gereken bilgileri 3. kişilere aktarmadığını; hiçbir surette kart bilgilerinin rızası dışında elinden çıkmadığını düşünüyorsa ilgili kuruluşa itirazını/şikâyetini yazılı olarak ya da elektronik ortamda veyahut telefon ile bildirmelidir. İlgili kuruluş bu şikâyet/itirazı 20 gün içinde aynı usulle cevaplamakla mükelleftir.

Son olarak şu husus da hatırlatılmalıdır ki; kart sahipleri ile kart çıkaran kuruluşlar arasında çıkan uyuşmazlıkların çözümünde ispat külfeti kart çıkaran kuruluşa yani bankaya aittir (32. Madde).

Bankaları bu tür hadiselere mahal vermeyecek güvenlik artırıcı düzenlemeleri bir an evvel hayata geçirmeye; tüketiciye duydukları saygı gereği zaten güvenlik artırıcı önlemleri almışlar ise bunlar hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye; ve bir şekilde kendi bankalarında bulunan mevduat hesaplarının boşaltılması neticesinde mağdur olan tüketicilerin mağduriyetlerini gidermeye, banka kartı kullanan tüketicileri ise bu gibi durumlara karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber