1 Şubat 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 01 Şubat 2008 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS'TE TÜRBAN MARATONUNA BAŞLIYOR

-TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AKP ve MHP'li 348 milletvekilinin imzasını taşıyan ve türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına dönük hazırlanan anayasanın 10 ve 42. Maddelerinde değişiklik öngören anayasa değişiklik teklifi görüşülecek. (Saat:10.00)

-Teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesinin ardından TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur 6 Şubat Çarşamba, ikinci tur da 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak.

-Öte yandan, başta siyasi partiler olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının türban düzenlemeleriyle ilgili değerlendirmeleri de devam ediyor.

-ÜNİVERSİTELERARASI KURUL TOPLANIYOR

-Üniversitelerarası Kurul toplantısı, AKP ve MHP'nin, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına dönük anayasa değişiklik teklifi hazırlamasının ardından ODTÜ'de olağanüstü toplanıyor. (Saat:10.30)

-AB DİPLOMATLARI: "TÜRBANDA GENİŞ UZLAŞI İYİ OLUR"

-Ankara'daki AB diplomatları, türban serbestliği üniversite ile sınırlı kalırsa ?ciddi bir kriz? beklemediklerini belirtiyor. Öte yandan diplomatlar, cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşanan krizi anımsatıyor.

-Bir AB Büyükelçisi ?hükümetin üniversite ile sınırlandırılması konusunda samimi olduğuna inanıyorum? derken üst düzey bir diplomat da, ?Geniş bir uzlaşı iyi olur. Şu anda sadece kısmi bir uzlaşı var? dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sözleri ise ?ilginç? bulundu.

-STRATEJİST ERHAN GÖKSEL'DEN TÜRBAN YORUMU: "KAMUOYUNU UYUTMAYA ÇALIŞIYORLAR"

-Stratejist Erhan Göksel, son dönemde ortaya atılan türban ve Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması tartışmalarının gerçek gündemi saklamak amaçlı yapıldığını iddia etti. Göksel, ?Bu tartışmalar Türk kamuoyunu uyutmayı amaçlıyor. Yabancı oyuncular Türkiye'yi medya üzerinden maniple ederek soyup soğana çevirecekler? dedi.

-2001 krizinden daha büyük bir krizin kapıda olduğunu söyleyen Göksel, ?Bu gelen kriz yapısal bir kriz. Bu nedenle sonuçları çok ağır olacak? değerlendirmesinde bulundu.

-DAVUTPAŞA'DAKİ PATLAMAYA İLİŞKİN İNCELEMELER SÜRÜYOR

-İstanbul Davutpaşa'da, ruhsatsız bir maytap atölyesinde meydana gelen ve 20 kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili savcılık ve bilirkişi incelemeleri sürüyor.

-Patlamayla birlikte başlayan, ruhsatsız ve güvenlik koşullarına uygun olmayan biçimde patlayıcı madde üretimi de tartışması da sürüyor.

-CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KABULLERİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı Yahya Akengin ve Yönetim Kurulu Üyelerini ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu'nu Çankaya Köşk'ünde ayrı ayrı kabul edecek. (Saat:15:20/17:00)

-TBMM BAŞKANI TOPTAN, YURDA DÖNÜYOR

-İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği 5. Konferansı için Mısır'a giden TBMM Başkanı Köksal Toptan, yurda dönüyor. Toptan, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyecek. (Saat: 17.00)

-BAŞBAKAN ERDOĞAN, IMMELT VE SABANCI'YI KABUL EDİYOR

-Başbakan Recep Tayip Erdoğan, General Electric Başkanı Jeffrey R. Immelt ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'yı, Başbakanlık Merkez Bina'da kabul ediyor. (Saat:14.30)

-BASK GENEL BAŞKANI AKAY MECLİS'TE

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te, BASK Genel Başkanı Resul Akay'ı

kabul edecek. (Saat: 11.00)

-GAZETECİ ABDİ İPEKÇİ ÖLÜMÜNÜN 29. YILDÖNÜMÜNDE ANILIYOR

-Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi, ölümünün 29. yıldönümünde anılacak. İpekçi için ilk tören saat 11.00'de Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında yapılacak. Saat 14.30'da ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Burhan Felek Konferans Salonu'nda "Abdi İpekçi Bizlerle? konulu bir panel düzenlenecek.

-CHP YSK'DAN ?6 MİLYON SEÇMEN? İÇİN AÇIKLAMA BEKLİYOR

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, TÜİK'in Türkiye'de 18 yaşından büyük nüfus sayısını 48 milyon 286 olarak açıkladığını belirtti ve bu durumun YSK'nın seçmen rakamlarıyla çeliştiğini söyledi. YSK'ya göre seçmen sayısının 42 milyon 533 bin olduğunu belirten Öymen, YSK'nın derhal açıklama yapmasını istedi. Parti olarak, konuyu yakından incelediklerini ve bütün iddiaları değerlendirdiklerini ifade eden Öymen, 6 milyona yakın seçmenin bu hakkından mahrum bırakılmasının herhangi bir teknik nedenle açıklanmasının mümkün olmayacağını söyledi.

-MERKEZ BANKASI'NDAN YEREL SEÇİM UYARISI

-Merkez Bankası, 2007'de yapılan genel seçimin 2008 bütçe dengesini olumsuz etkilediğine işaret ederek, 2009 yılında yapılacak yerel seçimler nedeniyle aynı durumun ortaya çıkmaması gerektiği uyarısında bulundu.

-IMF BAŞKAN VEKİLİ KATO: "YAŞANANLAR KOORDİNASYONUN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ"

-IMF Başkanvekili Takatoshi Kato, Paris'te ?Para Politikasının Finansal Yenilikler ve Küreselleşme Nedeniyle Karşılaştığı Zorluklar? konulu konferansta yaşanan krizden alınması gereken ilk dersleri anlattı.

-Takatoshi Kato Mali piyasalarda yaşananların, para politikası etkinliklerinin artırılması için, finansal istikrar ve fiyat istikrarı politikaları arasında daha büyük bir entegrasyona gidilmesi zorunluluğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

-TCDD, YOLCULUKLARDA EMNİYET KEMERİ KULLANIMINI ARAŞTIRIYOR

-Devlet Demiryolları Genel Müdürü (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, tren yolculuğun emniyet kemeri kullanımı için araştırma yaptıklarını belirtti. Karaman, emniyet kemeri kullanımı hakkında bilgi almak için Uluslararası Demiryolları Birliği'ne (UIC) başvurduklarını, dünyada da demiryollarında emniyet kemeri kullanan ülke olmadığını söyledi.

-PARA ARZINDA 3 MİLYAR YTL'LİK ARTIŞ

-En geniş tanımlı para arzı M3, 11-18 Ocak haftasında 3 milyar 16 milyon YTL artarak 370 milyar 962.7 milyon YTL'ye çıktı. Para arzında yılbaşından bu yana genişleme 51.1 milyar YTL olarak gerçekleşti..

-KAMİL KOÇ HAVA VE DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINA DA GİRECEK

-Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Sena Kaleli, kombine taşımacılık yaklaşımı içinde Sun Express ile işbirliğine giderek havayolu taşımacılığı işine gireceklerini söyledi. Kaleli, Doğu Avrupa ülkelerinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapmak üzere görüşmelere başladıklarını ve Türkiye'de Hızlı Tren işletmeciliği için de talip olduklarını açıkladı.

-Sena Kaleli ?Türkiye coğrafyası her türlü ulaşıma uygun. Biz karayolu taşımasının yanı sıra Türkiye'de tüm ulaşım seçeneklerinin gelişmesini istiyoruz. Demiryolları da gelişsin istiyoruz. Bu nedenle kombine taşımacılık Kamil Koç'un yeni vizyonudur. Karayolu taşımasında şu anda 7-8 milyonlar düzeyindeyiz. Hedefimiz yılda 10 milyon yolcuya ulaşmak? diye konuştu.

-Yakın zaman içinde elektronik bilet uygulamasına geçeceklerini belirten Kaleli, hedeflerinin 2008'de yaz kış yolcu ortalamasını yüzde 90'a ulaştırmak olduğunu ifade etti. Kaleli, Kiosklar ve çağrı merkezi üzerinden bilet satışlarını başlatacaklarını söyledi. Kaleli, bagaj

kayıplarını önleyecek bir ilk sistemi devreye koyacaklarını ve araç takibinde GPRS sistemini uygulayacaklarını kaydetti.

-YARGITAY: "MEVSİMLİK İŞÇİLER YILLIK İZİN ÜCRETİ ALAMAZ"

-Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, mevsimlik işçi statüsünde çalışanların yıllık izin ücretine hak kazanmadığına karar verdi. Emsal sayılan bu kararla, mevsimlik işçi olarak çalışanlar yıllık izin ücreti talep edemeyecek.

-SAĞLIK BAKANLIĞI: "TEK BİR KİŞİDE KUŞ GRİBİ VAKASI TESPİT EDİLMEDİ?

-Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, şimdiye kadar tek bir "insan" kuş gribi vakasının görülmediğini söyledi. Gümrükçüoğlu, yapılan çalışmalar ile Dünya Sağlık Örgütü'ne örnek olunduğunu ifade etti.a

-ATA'YA İNTERNETTE BÜYÜK İLGİ

-ABD'de internet üzerinden açılan bir sitedeki ?Tanrı Tekrar Kimi Yaşatsın? anketinde, Mustafa Kemal Atatürk birinci sırada yer alıyor.

-AKUT MAHKUMLARI SLAYTLA DÜNYA TURUNA ÇIKARDI

-Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, Tunceli'de emniyet personeline deprem semineri verirken, Bingöl'de Kapalı Cezaevi'nde kalan tutuklu ve hükümlülerle hem AKUT'un arama kurtarma faaliyetleri hakkında sohbet etti hem de dia gösterisi eşliğinde dağcılık ve doğayla ilişkin deneyimlerini paylaştı.

-Tutuklu ve hükümlülerden en çok cezaevinden çıktıklarında ve mahkumiyetleri bitince AKUT'ta gönüllü olarak katılma isteği aldıklarını belirten Mahruki; ?Bu yolda çalışmak isteyen herkesin başımızın üstünde yeri var, cezalarını tamamladıktan sonra elbette etkili ve güçlü bir sosyal sorumluluk projesi olan AKUT'a katılabileceklerini söyledik? dedi.

-MAĞARA VAR, İNCELEYECEK EKİP YOK

-Eskişehir'de, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nce ortaya çıkarılan mağaralarda, teknik yetersizlik nedeniyle arkeolojik araştırma yapılamıyor. Arkeoloji Müzesi Müdürü Dursun Çağlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ?mağara ekibi? olmadığını söyleyerek ?Mağaralarda araştırma yapmak için öncelikle profesyonel bir mağara ekibi gerek, ekipman gerek. Kültür Bakanlığı'nın böyle bir mağara ekibi yok? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber