Çelik: Öğretmenliği maaşa indirgemeyin

Haber Giriş : 02 Şubat 2008 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin hakkını korumada ?asıl? sendikanın kendisi olduğunu söyledi. Çelik, sendikaların ücret sendikacılığı yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade ederek ?Öğretmenlik mesleğini bu kadar maddesel yaparak ayağa düşürülmemesi gerekiyor? dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) 3. Olağan Genel Kuruluna katıldı. Çelik, Genel Kurulun açılışında yaptığı konuşmada, sendikacılığın ideolojik olarak yapılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'de sendikacığın ideolojik söylemler ile yapıldığını ve bu şekilde yapılan sendikal faaliyetlerin gerçeğin görülmesini engellediğini ifade eden Çelik, ?Sendikalar öğretmenlerin hakkını korumada çok önemli faktördür. Fakat şunu da bilin, sizlerin hakkını korumada, Maliye Bakanı karşısında haklarınızı istemede asıl sendikanız benim? dedi. Çelik, sendikaların ?ücret sendikacılığı? yapmaması gerektiğinin de altını çizerken, ?Öğretmenlik mesleği ücretler düzeyine indirgenemez. Öğretmenlik mesleğini ücretler düzeyine indirgeyerek, maddesel yaparak ayağa düşürülmemesi gerekiyor. Öğretmenlerin emeği karşılanamaz, ücretler düzeyine indirgenemez. Öğretmenlik mesleğini bu kadar aşağı düşürmek doğru değildir? diye konuştu.

?ÖĞRETMEN MAAŞLARI YÜKSEKTİR DEMEDİM?

Dünya Bankası Direktörü'nün Türkiye'de öğretmenlerin maaşının yüksek olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Çelik, basına kendisinin de bu sözü desteklediği yolunda haberler çıktığına işaret etti. Çelik, OECD ülkelerinde Türkiye'nin en düşük GSMH'ye sahip olduğunu kaydetti. Çelik, ?Türkiye'nin GSMH'sine oranlarsak öğretmenlere en fazla maaşı biz veriyoruz. Ama OECD ülkelerinin GSMH'si bize göre çok yüksek olduğu için durum böyle. Fakat bu söylediğim basına ?Öğretmenlerin maaşının yüksek olduğunu kabul etmem' olarak yansıdı. Bizim asıl istediğimiz öğretmenlerin yarınlarını düşünmeden, maaş korkusu olmadan yaşaması. Maaşlarını düşürmek bir yana biz öğretmenlerimizin maaşlarını yükseltmek istiyoruz? diye konuştu.

?EĞİTİME AYRILAN PAY 200 MİLYAR YTL OLMALI?

Son 5 yılda konsolide bütçeden en büyük payı eğitimin aldığına dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Çelik, buna karşın Türk ekonomisini gelişmiş ülkeler düzeyinde bulunmaması nedeniyle yeterli olmadığını söyledi. Çelik, 2007 yılında Hollanda'nın eğitime 20 milyar Euro ayırdığına işaret eden Çelik, ?Hollanda'nın 2,5 milyon öğrencisi var. Bizim ise ilköğretim ve ortaöğretimde okuyan öğrenci sayımız 15 milyon. Bu durumda bizim de eğitime ayırmamız gereken miktar 120 milyar Euro oluyor. Bu da yaklaşık olarak 200 milyar YTL düzeyinde. Fakat Türkiye'nin toplam bütçesi bile 204 milyar YTL? diye konuştu. Çelik, eğitim alanında yapılan yatırımları harcama olarak görmediklerini de ifade ederken, ?Eğitime yapılan yatırım geleceğe yatırımdır? diye konuştu. Çelik, eğitimde yatırıma ayrılan payın 1.3 milyar YTL olmasına karşın, sivil toplum örgütleri, özel sektör ve kamu imkanlarını birleştirerek yatırım miktarını 3 milyar dolar düzeyine çıkaracaklarını anlattı.

?SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIN ARKA BAHÇEMİZ OLMASINI İSTEMİYORUZ?

Çelik, sendikaların ideolojik söylemler ile kendilerini eleştirmemesi gerektiğini ifade ederken, ?Sivil toplum kuruluşlarının bizim arka bahçemiz olmasını istemiyoruz. Sadece doğruyu yapınca bizi alkışlamasını, yanlış yapınca da kendilerine yakışan bir üslupla yanlışları göstermesini istiyoruz? dedi. Çelik, Türkiye'nin üç büyük eğitim sendikasının kendilerine öneride bulunması, yada yanlışları göstermesi konusunda da kapılarının her zaman açık olduğunu ifade etti.

Bakan Çelik, Genel Kurul salonuna geldiğinde gazetecilerin sorularını yanıtlamadı ve ?Artık ayaküstü açıklama yapmayacağım? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber