İş kazalarına karşı sendikal örgütlenme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, "Sendikasız, denetimsiz iş yerlerine bir de kamunun denetim zaafları eklenince Zeytinburnu'daki gibi olaylar meydana geliyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Zeytinburnu'nda bir iş hanında meydana gelen patlamada yaralananları ziyaret ettiği sırada yaptığı "Bu iş yerlerinde eğer sendikal faaliyetler olsaydı, bunların denetimini çok daha kolay yapma imkanımız olabilirdi" şeklindeki açıklaması sendika çevrelerinden destek buldu.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Çelik'in tespitinin çok yerinde bulduklarını dile getirdi. İstatistiklerin, sendikal örgütlü olan iş yerlerinde iş kazalarının çok az meydana geldiğini ortaya koyduğunu ifade eden Uslu, "Sendikalar, bu iş yerlerinde işçilere yönelik yaptığı eğitimlerle, iş yerlerinin denetime daha açık olmasını ve iş sağlığı ile iş güvenliğine ilişkin kuralara uyulmasını sağlamalarıyla önemli farklar oluşturuyorlar. Bu nedenle iş kazalarının önlenmesinde sendikalı iş yerlerinde olumlu sonuçlar alınıyor. Buna karşın sendikasız, denetimsiz iş yerlerine bir de kamunun denetim zaafları eklenince Zeytinburnu'daki gibi olaylar meydana geliyor"dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de örgütlü olan iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarına daha fazla dikkat edildiğini anlattı.

Bakan Çelik'in örgütlenmenin öneminden bahsetmesine karşın, yıllardır kayıt dışılığı önlemek, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için gerekli değişikliklerin yapılmadığını savunan Çelebi, "Umarım kısa bir süre içerisinde gerekli adımları atarlar. Kayıt dışılığın bu kadar yaygın olduğu, sendikalaşmanın engellendiği bir ortamda iş kazalarının önüne geçilemez. İş kazaları devam edecektir. Bunun önüne geçilmesi için sendikal örgütlenmenin önünün açılması, kayıt dışılığın önlenmesi gerekmektedir"dedi.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay da Bakan Faruk Çelik'in "cesaretli açıklamalarını" desteklediklerini ve bunun arkasında durulması için konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Bir işletmede sendikanın olmasının her yönüyle kontrolü artıracağını vurgulayan Atalay, sendikanın olduğu bir yerde işçilerin sigortalı çalıştırılacağını, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının uygulanmasının sağlanacağını, çalışma hayatını düzenleyen tüm kuralların yerine getirileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber