'Borcun varsa su faturasını yatırazmazsın'a tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kütahya Belediyesi'nin 'Belediyeye herhangi bir borcu olanın su faturasını yatıramaması' uygulaması, vatandaşlardan tepki görüyor.

Kütahya'da bina emlak vergisi borcunu zamanında yatırmayan vatandaşlar, bu borcu ödemeden su faturalarını da yatıramıyor. Uygulama, özellikle kiracıları etkiliyor. Eğer ev sahibi, emlak vergisi borcunu zamanında ödemez ve bu süreyi uzatırsa, su faturalarının son ödeme tarihi de geçtiği için kiracılar gecikme bedeli ödemek zorunda kalıyor.

Belediye Başkanı Mustafa İça, bu konuda son derece kararlı bir tutum sergiliyor. "Başka borcu varsa, onu ödemeden su borcunu almayız. Bu da diğer borcun ödenmesi için bir yoldur" diyen İça, kiracıların mağdur olmaması için ilginç bir yol gösteriyor: "Ev sahibi belediyeye vergi borcunu ödemiyorsa, kiracı da kirasını ödemesin."

Belediye bünyesinde tek sicil numarasına göre uygulama yaptıklarını dile getiren İça, "Kullandığımız bilgisayar programında da binanın herhangi bir borcu varken, bir diğer borcunun ödenmesi mümkün olmuyor. Borcun şekli ne olursa olsun, tamamını tahsil etmek zorundayız" dedi.

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği Kütahya Şube Başkanı Ali İhsan Nazlı da, uygulamanın son derece yanlış ve saçma olduğunu söyledi. Emlak vergisinin ayrı, su borcunun ayrı değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Nazlı, "Özellikle kiracılar, belediyenin tahsilatçısı konumuna itilemez. Kiracı eğer sayın başkanın dediği gibi, kirasını ödememe yoluna giderse, ev sahibiyle arasında problem çıkar. Yani, ev sahibi emlak borcunu 6 ay boyunca ödemezse, su parasını ödemediği için kiracının suyu mu kesilecek? Bu son derece yanlış bir uygulamadır. Bir an önce düzeltilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Uygulamanın tamamen suç olduğunu dile getiren Nazlı, bu uygulamanın Borçlar Kanunu'na da aykırı olduğuna işaret etti. "Hiçbir gerekçeyle başkasının borcundan dolayı kimse sorumlu tutulamaz" diyen Nazlı, bu uygulamanın, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kamu kurumları hakkında verdiği karara da ters düştüğünü vurguladı. Borcu olmayan kimseden böyle bir talepte bulunulmasının da suç olduğunu kaydeden Nazlı, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 84 ve 85 maddelerine aykırı işlemden dolayı suç duyurusunda bulunulması halinde, hapis cezasına varan cezaların bulunduğunu sözlerine ekledi. Vatandaşlar, belediyenin bu durumu düzeltmesini bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber