SBS'nin iptali için dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Şubat 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SBS'nin iptali için dava açıldı

Kamuoyunda SBS olarak bilinen OGES'i (Ortaöğretime Geçiş Sistemi) düzenleyen; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi ile 2007/81 sayılı genelgenin iptal edilmesi için dava açıldı.

Dava dilekçesinde; Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü'nün OKS yerine getirilen SBS uygulamasının dershaneye gitme sınıfını 4. sınıfa kadar indirdiği açıklamalarını içeren basın açıklaması ile Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan'ın Ara sınıflarda sınav yapmaktansa OKS'nin şu haliyle kalması bile daha hayırlı olur? sözlerini içeren basın açıklamasına ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Milli Eğitim Bakanı ve diğer arkadaşlarımla zaman zaman bunu konuşuyorum. Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta biraz zorlanıyorum, anlıyorum da. Bu sistem nasıl oluşturulmuş? Şimdi bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız? Bu okullardan mezun olan yavrularımız neden üniversiteye rahat giremesin?

Öyle bir sistem var ki öğrenci okulda öğrendiği bilgiden imtihan edilmiyor, onun dışında farklı bilgiden soru soruluyor. Bu bilgiyi kim veriyor? Üniversiteye hazırlık kursu veriyor. Bunlar kalkacak ama milletçe buna karşı mücadeleyi vermemiz gerekiyor." şeklindeki dershaneler den şikayetçi olduğunu belirten konuşmasına da yer verilen dava dilekçesinde yeni uygulanacak sistemde tek sınav olan OKS nin kaldırılarak yerine 6-7 ve 8.Sınıflarda yapılacak 3 SBS sınavının velileri ekonomik öğrencileri ise psikolojik olarak zor duruma sokacağı belirtildi.

İŞTE DAVA DİLEKÇESİ

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

Gönderilmek Üzere

NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI'NA

ADANA

DAVACI ...................................: Ahmet KANDEMİR

Şirinevler Mah. 26 sk. No: 6 OSMANİYE

TC KİMLİK NO??????: 23681742496

VEKİLİ?????????..: Av. Muhsin ÖZKALE

İnönü Caddesi Günep Plaza Kat: 1 No: 102 ADANA

DAVALI....................................: Milli Eğitim Bakanlığı ? ANKARA

TEBELLÜĞ TARİHİ.???..: 17.12.2007

D. KONUSU???????..: Osmaniye İli Merkez İlçesi Cebelibereket İlköğretim Okulunun 7. Sınıfında öğrenim gören Oğuzhan KANDEMİR ve 8. Sınıfında öğrenim gören Tuğçe KANDEMİR'in velisi olan müvekkilimin, OGES (Ortaöğretime Geçiş Sistemi)nin iptal edilerek, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 12.11.2007 tarihli ve 2007 / 81 sayılı genelgesinin yürürlükten kaldırılması ve sadece 8. sınıfta yapılacak sınav ile eğitim dönemince alacağı puanlara göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmelerinin sağlanması yönündeki talebinin reddine ilişkin, 13.12.2007 tarihli ve 010912 sayılı davalı idare işleminin iptal edilmesi talebidir.

İPTAL NEDENLERİ........: Davalı İdare'nin müvekkil hakkında yapmış olduğu işlem HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNDAN İPTAL EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR. Şöyle ki:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2007?2008 Eğitim Öğretim yılında uygulanmaya başlanmak üzere OGES (Ortaöğretime Geçiş Sistemi) adında yeni bir sistem uygulamaya konulmuştur.

Bu uygulama için öncelikle 05.10.2007 tarihinde İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ve Ortaokul ve Liseler Yönetmeliğinde değişiklikler yapılmış ardından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 26.10.2007 tarih ve 178 sayılı karar ekinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi çıkarılmış ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 12.11.2007 tarih ve 2007/81 sayılı genelge çıkarılmıştır.

17.Milli Eğitim Şurasında alınan kararların 47.maddesinde: ?47. İlköğretim 8. sınıf sonunda yapılan OKS kaldırılmalı; bunun yerine öğrenci başarısının, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin izlenmesine yönelik rehberlik hizmetlerine, öğretmenler kurulu ile ailelerin kararına dayalı bir yöneltmeye ağırlık verilmelidir.? Hükümlerine yer verilerek OKS sınavının öğrenci ve eğitim sistemimiz üzerindeki zararlarının çok boyutlu olarak tartışıldığı ve karara bağlandığı bu şuraya rağmen OKS kaldırılarak bunun yerine her yıl yapılacak OGES sınavının getirilmesinin izahı mümkün değildir. Bu sistemin velilerin üzerinde bulunan yükü arttırması bir yana öğrenciler üzerinde de çok büyük olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Bu sistemin yararına bu işe imza atan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı da inanmamaktadır. Sayın başkan Prof.Dr. İrfan Erdoğan'ın Anadolu ajansında yayınlanan mesajında aynen şu ifadeler yer almaktadır:

?İlköğretime 100'lük sistem geliyor

?ANKARA - Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan, OKS yerine ilköğretimin ara sınıflarında merkezi sınavların yapılacağı şeklindeki bilgilerin doğru olmadığını belirtti. İlköğretim ara sınıflarda merkezi sınav düşünmediklerini kaydeden Erdoğan, 'Ara sınıflarda sınav yapmaktansa OKS'nin şu haliyle kalması bile daha hayırlı olur? dedi. OKS yerine gelecek sistem için de model arayışlarını sürdüğünü ifade eden Erdoğan, bu çerçevede ilköğretimde 100'lük not sisteminin kullanılacağını açıkladı.

100'lük sistemin başarı sıralamasında çok daha adaletli olacağını belirten Kurul Başkanı, öğrencilerin gösterdikleri performansa göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilebileceklerini kaydetti. Erdoğan, lisede merkezi bir olgunluk sınavı yapılacağını da yineledi.

2006-12-21 20:20:04 NTV-MSNBC?

http://www.tumgazeteler.com/?a=1861178

Ayrıca;

?OKS sınavı kalkıyor dershaneler ayakta

9 Ocak 2007 07:30

Şüra'da OKS sınavının kaldırılması kararı alınması üzerine dershaneler ayağa kalktı Yıllık cirosu 9 milyar doları aşan dershaneler sınavın sürdürülmesi için lobi yapıyor.

Milli Eğitim Şürası'nda Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) kaldırılmasının kararlaştırılması dershaneleri ayaklandırdı. Sınavın kaldırılmasını istemeyen dershaneler birleşerek OKS'nin kalkmaması için lobi yapmaya başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Türkiye Özel Okullar Birliği, Türk Eğitimciler Derneği sınavın kaldırılmasını isterken, Uğur, Anafen, Final, Kültür ve Fatih dershaneleri sınavın kaldırılmaması için kolları sıvadılar.

Türkiye genelinde sayısı 3 bini bulan dershanelerde 52 bin öğretmen görev yapıyor. Dershanelerin yıllık cirosunun 9 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve her ailenin bütçesinden yılda 2 bin YTL'nin bu sektöre gittiği belirtiliyor.

'KARAR UYGULANACAK'

İlköğretimde çocukları bulunan tüm aileleri yakından ilgilendiren OKS'nin 17. Milli Eğitim Şürası'nda 2008'den itibaren kaldırılmasının karara bağlanması eğitimciler arasında tartışma yaratmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, kararın kesinlikle uygulanacağını, ilköğretim süresi içinde ara sınav yapılmayacağını belirtirken, Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, OKS sınavının okulları dershaneye dönüştürdüğünü ve kaldırılmasını istedi. Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise OKS sınavının liselerdeki hazırlık sınıflarının kaldırılması ile hukuken geçerliğini kaybettiğini ifade etti. Uğur Dershaneleri Genel Müdürü Kaya Aydın, "Eğitimde objektifliği yakalamak adına OKS mutlaka yapılmalıdır" görüşünü savundu. Aydın'a, Final, Anafen Kültür, Fatih, Sevinç ve Yavuzlar dershaneleri tam destek verdi. SABAH?

Bakanlık yetkililerine göre bu sınav öğrencinin dershaneye değil okula önem vermesini sağlayacaktır. Oysaki çevremizde yapacağımız incelemelerden de ortaya çıkarılabileceği gibi daha önce zor bela imkanlarını zorlayarak 8. sınıfta öğrencisini dershaneye gönderen veli artık 6. sınıftan itibaren dershaneye göndermektedir. 3 yıl dershaneye gönderme imkanı olmayan veliler ise maalesef eğitimde fırsat eşitliğinde daha da gerilere düşmektedirler.

Öğrencinin sadece sınava odaklandığını ve 8. sınıftaki sınavı hedef aldığını ve çok büyük stres yaşadıklarını belirten bakanlık bu uygulama ile aynı stresi 3 yıla yayacağını varsaysa da bunun böyle olmayacağı aksine çocukların daha küçük yaşlarda stresle, derecelendirmeyle, sıralamayla, başarılı başarısız ayrımıyla karşı karşıya kalacağı ve üzerine daha büyük yük yükleneceği açıktır.

Bu sınavla beraber 2006?2007 öğretim yılı dahil olmak üzere bir şekilde örgün öğretimin dışına çıkan ve Açık İlköğretim Okullarında okuyarak mezun olan öğrencilerin Merkezi Sınavla Öğrenci alan okullara geçişlerinin yolu kapatılmaktadır. Yani daha önce OKS ye girme hakkı bulunan bu öğrenciler OGES sistemi uygulamaya konulduğunda bundan yararlanamayacaklardır. Bu işlem Milli Eğitim Temel Kanunu 27.maddesinde

II ? Ortaöğretimden yararlanma hakkı:

Madde 27 ? İlköğretimini tamamlayan ve ortaöğretime girmeye hak kazanmış olan her öğrenci, ortaöğretime devam etmek ve ortaöğretim imkanlarından ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde yararlanmak hakkına sahiptir.? hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

Özellikle tarım nedeniyle haziran aylarında çalışmaya giden öğrenci ve velilerin varlığı ülkemizin gerçeği olması nedeniyle daha önce sadece 8. sınıfta sınava katılması için kendini zorlayan veliler ve öğrenciler artık 3 yıl boyunca bu sınava girmek için ya işlerinden olacaklar, ya da çocuklarının geleceğini engelleyecekler ya da çocuklarını eş dosta bırakmak durumunda kalacaklardır.

Bakanlığın www.meb.gov.tr web sitesinde de ?64 Soruda Ortaöğretime Geçiş Sistemi? başlığıyla konu ile ilgili bir açıklama yayınlanmıştır.

Bu açıklamanın 1.Sorusu ?1. OKS neden kaldırıldı? OKS; bugünkü şekliyle amaç haline geldiği için, ilköğretimin çocuğu hayata ve bir üst öğretim kurumuna hazırlamak olan temel görevini yerine getiremez hale gelmesine zemin oluşturmuştur. Özellikle ilköğretim düzeyindeki çocukların hayata hazırlanması vazgeçilmez ve öncelikli öneme sahiptir.

OKS; 2004 yılından beri kademeli olarak yenilenen öğretim programlarının ön gördüğü ölçme - değerlendirme vizyonuna uyum sağlayamamaktadır. İlköğretimde kullanılan yeni öğretim programları, sonucu değil süreci ölçen ve değerlendiren farklı yöntemler kullanmayı zaruri kılmaktadır.

OKS' de kullanılan sorular Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerini kapsamaktadır, oysa yıl boyunca öğrencinin öğretim gördüğü diğer dersler kapsam dışı tutularak sınavda soru sorulmamaktadır. Bu durum, ?ölçülmeyecek bir öğretimin neden yapıldığı? gibi soruları beraberinde getirmiş, tartışılmasına neden olmuştur. Sonuçta öğrenciler belirli derslere yönelmiş diğer derslerden ve sosyal aktivitelerden uzak kalmıştır.

Türkiye'de okul olanaklarının coğrafik, meteorolojik, sosyolojik etkiler gibi koşullara bağlı olarak farklılıklar göstermesi, eş şartlarda yapılan sınavla eşitlik ilkesini zorlamaktadır. Bir de bu çocukların ergenlik dönemine girmiş ya da girmek üzere oldukları düşünüldüğünde sosyal olumsuzluk yaratmak olasılığı yüksek olmaktadır.? Şeklinde olup OKS'nin neden kaldırıldığına yöneliktir.

Burada belirtilen İlköğretimin çocuğu hayata ve bir üst öğrenime hazırlamanın temel görevi olduğu hususu doğru bir tespit olmaktan öteye kanunlarımızın da amir hükmüdür. Özellikle ilköğretim düzeyindeki çocukların hayata hazırlanması vazgeçilmez ve öncelikli öneme sahiptir. İfadesi de yerinde bir ifadedir. Sonuç itibariyle OKS bir sınavdır ve bu sınav kaldırılarak 6?7 ve 8. Sınıflarda yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirilmektedir.

İlköğretimde kullanılan yeni öğretim programları, sonuç değil süreci ölçmeye yönelik ise süreci ölçmenin yolu bir yıl yapılan sınavı 3 yıl yapmakla mümkün değildir. Eğer bu iş diğer maddelerde ifade edildiği gibi öğrenilen konulardan sorulacak sorularla çözümlenecekse bu iş tek sınavda da pekala yapılabilir.

Aynı sorunun son paragrafında yer alan ?Bir de bu çocukların ergenlik dönemine girmiş ya da girmek üzere oldukları düşünüldüğünde sosyal olumsuzluk yaratmak olasılığı yüksek olmaktadır.? Cümlesiyle öğrencilerin Ergenlik Dönemini düşünen bakanlık ergenlik dönemi veya öncesi denilebilecek 6. ve 7. Sınıf düzeyini de heba etmektedir.

Bu olay; İlköğretim Ve Eğitim Kanunu ?Madde 1 ? İlköğretim, kadın erkek bütün Türklerin milli gayelere uygun olarak bedeni, zihni ve ahlaki gelişmelerine ve yetişmelerine hizmet eden temel eğitim ve öğretimdir.? Hükümleri ve

Milli Eğitim Temel Kanunu 2.maddesinde ?I ? Genel amaçlar:

Madde 2 ? Türk Milli Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini,

2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek? hükümlerine göre ne kadar hukukidir.

Bu açıklamanın 2. Sorusu ?2-OKS'nin mevcut olumsuzlukları nedir? Öğrenci başarısının 120 dakikalık ve telafisi olmayan bir sınavla ölçülmesi öğrencilerimizde ve velilerde kaygı, stres, gerilim, tek hedefe kilitlenme gibi psiko-sosyal açıdan olumsuz tutumları beraberinde getirmiştir. OKS odaklı öğretim süreci öğrenciyi okul dışı kaynaklara itmektedir. Bu olanağı olmayan öğrenciler aleyhine fırsat eşitliği bozulmaktadır. Türkiye'deki gelir dağılımları dikkate alındığında yüksek maliyetli okul dışı kaynaklardan her öğrenci yararlanamamaktadır.?

Bu açıklamanın 7.Sorusu ?7- Ortaöğretime Geçiş Sisteminin eğitim sistemimize nasıl bir katkısı olacak? Okul dışı kurumlara olan bağımlılık azalacaktır?.

Bu açıklamanın 8.Sorusu ?8- Ortaöğretime Geçiş Sisteminin değiştirilmesiyle dershanelere yönelim artacak mı? Ortaöğretime geçişte uygulanacak yeni model sürece dayalı ve çok yönlü olarak öğrenci başarısını ölçmeye yönelik bir sistem olduğu için dershanelere bir yönelim sağlamayacak. Sistemin unsurlarından sadece biri olan Seviye Belirleme Sınavı, öğrencinin derste gördüğü konulardan temel düzeyde ve zor olmayan sorulardan oluşmaktadır. Müfredat dışı soru sorulmayacağından derslerle sorular birbiriyle örtüşecektir. 6 ve 7inci sınıflarda SBS yapılacağından okul dışı kurumlarca SBS yapılmayacak; süreci veli göreceğinden 8inci sınıfta yığılmalar olmayacak ve okul dışı kurumlara olan talep azalacaktır.?

Denilmektedir. OKS sisteminde veliler öğrenciyi sadece 8. sınıfta dershaneye gönderirken artık kendilerini 6. sınıftan itibaren 3 yıl boyunca dershaneye göndermek zorunda hissetmektedirler. Geçmişte 1 yıl için zor ücret bulan veliler 3 yıl için ise hiç ücret bulamamaktadırlar. Bu nedenle fırsat eşitliği daha da çok bozulacaktır.

Eğer küçük bir araştırma yapılırsa dershaneye bağımlılığın azalmak bir yana arttığı görülecektir. Bu durumu fırsat bilen Dershaneler, ücretlerine zam yapmışlardır. Ayrıca ödüllü sınavlarla öğrenci kazanma amacıyla yaptıkları sınavlarda, ödül verdikleri öğrenci sayısını azaltmışlardır. Bütün bunlar Dershaneye olan talebin artmasının sonuçlarıdır.

120 dakikanın telafisi mümkün olmadığı belirtilirken getirilen sistemde 3 yıl yapılacak sınavlardan birini kaçıran öğrencinin de bunu telafi etmesi neredeyse mümkün olmayacak kadar zordur. Çünkü bu durumda bu öğrenciye sınava girmediği yıl için o dönemde alınan en düşük puan verilecektir.

Bu da muhtemelen sıfır ya da sıfıra yakın puan olacaktır. Bu durum 2007/81 sayılı genelgenin 1. maddesinin 4. fıkrasında ?Sınavlara katılmak zorunlu olmamakla birlikte, katılmamanın telafisi olamayacağı için her öğrencinin katılması tavsiye edilmektedir. Ancak herhangi bir sebeple sınava katılmayan öğrenci için o yılın en düşük puanı üzerinden değerlendirme yapılacaktır.? Şeklinde açıklanmıştır. Sadece 8. sınıfta yapılan OKS sınavının öğrenciyi bir sınavla değerlendirmesi eleştirilerek getirilen bu 3 sınavlı sınav sisteminde de eğer öğrencinin bir sınava girememesi veya sınavının kötü geçmesinde de sonuçta aynı sonuç doğacaktır.

Müvekkilimin ise İki çocuğu bulunmakta biri bu yıl 8. sınıfa diğeri ise 7. sınıfa gitmektedir sadece 8. sınıfa giden çocuğunu dershaneye gönderme kararını değiştirerek 7. sınıfa giden çocuğunu da dershaneye göndermekte ve bu müvekkile ekstra mali yük getirmektedir.

Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü bile aşağıdaki basın açıklamasında ?OKS yerine getirilen SBS uygulamasının dershaneye gitme sınıfını 4. sınıfa kadar indirdiği açıklamalarını ise, ?biz olaya öğrencinin lehine midir, değil midir? Şeklinde bakıyoruz. Yeni gelen sınav sistemi dershanelerin lehine midir, değil midir? Gibi bir düşüncemiz olamaz. 8 yıllık kesintisiz öğretim uygulaması dershanecilik için avantaj değildi, ancak biz bu uygulamayı sonuna kadar destekledik. Önemli olan ülkenin menfaatidir? şeklinde değerlendirdi.? Şeklinde dile getirmiştir yeni sistem kısacası dershanelerin ekmeğine yağ sürmüştür.

?500'e yakın dershane kapanabilir

20 Kasım 2007 10:07

Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, Türkiye'de değişik alanlarda kurslar düzenleyen 4 bin 26 dershane bulunduğunu belirterek, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 500'e yakın dershanenin kapanmasının beklendiğini söyledi. Köprülü, ?dershanelerin çoğalması haksız rekabeti doğurdu. Öğrenci bulabilmek için ücretle rekabet eder hale gelindi? diye konuştu.

ANKA'nın sorularını yanıtlayan Köprülü, sektörün son iki yıl içerisinde kontrolsüz ve hızlı bir büyüme gösterdiğini ve Türkiye'de 15?16 milyon öğrencinin, 900 bin ile 1 milyonunun dershanelere gittiğine dikkat çekti. Ancak dershanelerin öğrenci potansiyelinin çok üzerine çıktığını ve bu nedenle de öğrenci bulamadıklarını ifade eden Köprülü önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 500'e yakın dershanenin kapanmasının beklendiğini söyledi.

Köprülü, ?kontrolsüz şekilde açılan dershaneler umduğunu bulamadı. Bu durum da haksız rekabeti doğurdu. Öğrenci kapasitesini doldurmak isteyen dershaneler fiyatlarıyla beraber eğitim kalitelerini de düşürdü. Öğrenci bulabilmek için ücretle rekabet eder hale gelindi? dedi.

Köprülü, OKS yerine getirilen SBS uygulamasının dershaneye gitme sınıfını 4. sınıfa kadar indirdiği açıklamalarını ise, ?biz olaya öğrencinin lehine midir, değil midir? Şeklinde bakıyoruz. Yeni gelen sınav sistemi dershanelerin lehine midir, değil midir? Gibi bir düşüncemiz olamaz. 8 yıllık kesintisiz öğretim uygulaması dershanecilik için avantaj değildi, ancak biz bu uygulamayı sonuna kadar destekledik. Önemli olan ülkenin menfaatidir? şeklinde değerlendirdi.

Köprülü ayrıca, SBS'yi mantık olarak doğru bulduklarını belirterek, öğrencilerin OKS'ye göre daha az sıkıntıya düşeceklerini ifade etti.

Köprülü, ?öğrencilerin kaderi OKS'de tek bir sınava bağlıydı. Öğrencilerin üç yıldaki başarısı tek bir sınavla ölçülüyordu, bu da öğrencide yoğun strese neden oluyordu. Oysa SBS ile öğrencinin her yıl ki çalışmaları değerlendirilecek? şeklinde konuştu.?

Bakanlığın 64 soruda OGES açıklamasının 1.Sorusu 3. paragrafında ?OKS' de kullanılan sorular Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerini kapsamaktadır, oysa yıl boyunca öğrencinin öğretim gördüğü diğer dersler kapsam dışı tutularak sınavda soru sorulmamaktadır. Bu durum, ?ölçülmeyecek bir öğretimin neden yapıldığı? gibi soruları beraberinde getirmiş, tartışılmasına neden olmuştur. Sonuçta öğrenciler belirli derslere yönelmiş diğer derslerden ve sosyal aktivitelerden uzak kalmıştır.? Açıklamayla;

OKS de tüm derslerden soru sorulmadığı ve bu nedenle önemsizleştiği belirtilmekte fakat SBS' sınavlarında OKS'den farklı olarak sadece İngilizce dersinden soru sorulacaktır. Ülkemiz genelinde verilen yabancı dil eğitimi göz önüne getirildiğinde bu dersin sınavlarda sorulması bir yarar sağlamayacak bu eğitimi iyi yapan bazı özel okullar ile çok nadir olan bazı devlet okulları lehine durumu değiştirmiş olacaktır. Kaldı ki Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler dersleri genel kültür dersleri iken İngilizce için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Bu dersten sınavlarda soru sorulması ne Ortaöğretime Geçiş Sistemine ne de dersin kendisine hiçbir yarar sağlamayacaktır. Kaldı ki birçok okulumuzda halen kadrolu İngilizce Öğretmeninin bulunmadığı gerçeği de ortadadır.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 12.11.2007 tarih ve 2007/81 sayılı genelgesinde ?Bu sınavlar bir yarışma ve sıralama amacına yönelik olmayan öğrencinin, öğretim programlarında hedeflenen kazanımlarını elde etme seviyesinin ölçülmesine yönelik sorularla yapılacaktır.? Hükümlerinde her ne kadar da yarışma ve sıralama amacına yönelik olmadığı söyleniyorsa da bu sınavların sonuçlarının öğrencilerin ileride okuyacakları Ortaöğretim kurumlarının tespitinde kullanılacak sınavlardır.

Kaldı ki ilgili yönergenin 8. maddesi c fıkrasında ?her test için yanlış cevap sayısının üçte biri,doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşı gelen ham puanlar bulu nur. Şekilli sorulardan muaf olarak değerlendirmeye alınacak engelli adayların ham puanları hesaplanırken önce bir test için yanlış cevap sayısının üçte biri,doğru cevap sayısından çıkarılarak gerekli cevaplara karşı gelen geçici ham puanlar bulunur. Bulunan geçici ham puanlar, testlerdeki toplam soru sayılarına dönüştürülerek değerlendirmeye esas ham puanlar hesaplanır. Böylece her aday için beş ayrı ham puan hesaplanır.? Hükümleri yer almaktadır. Bu hükümlere göre; 3 yanlış soruya karşılık 1 doğru sorunun silinecek olması bunun bir yarış olduğunu açıkça ortaya koymakta eğer becerileri ve hedeflenen kazanımların elde edilme seviyesi ölçülecekse bu uygulamanın yanlış olduğu açıkça ortadadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesinin 13.maddesinde; ?Yurt dışında öğrenim gören öğrenciler Madde 13-Öğrenimlerinin tamamını veya bir kısmını yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan her hangi bir eğitim kurumunda gören öğrenciler, isterlerse denklik belgesi ile başvurarak seviye belirleme sınavlarına katılabilirler.

Bu öğrenciler yerleştirme başvurularında, her yıl için yönergede belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanmış yılsonu başarı puanları ile davranış puanlarını da getirmeleri gereklidir.? Denilmektedir. Başka ülkelerin eğitim sistemleri ile ülkemizin eğitim sistemi aynı olmadığına göre öğrencinin okuduğu yurtdışındaki okuldan davranış puanları istenmesi ne kadar gerçekçidir? Bu durum haksızlıklara yol açabilecektir.

2007/81 sayılı Genelgenin 3.paragrafında ?Bu çerçevede, ölçme tekniği itibarıyla iyi bir ölçme aracı olmasına rağmen, ailede ve öğrencide stres ve kaygı oluşturan ders dışı kaynaklara yönelmesine, okul ve öğretmenin etkisini ve önemini kaybetmesine sebep olan, bir oturumda yapılan ve sadece sonucun ölçülmesi amacına yönelik olan ve bu sakıncaları sebebiyle de tartışılır hale gelen, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Ve yerleştirme Sınavı (OKS) sisteminin yerine; adil, Ülke ve çağın gerçeklerine daha uygun, sürecin ve performansın değerlendirileceği, öğrenciyi okula çeken bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu açıktır.? Açıklamaları bulunmaktadır. Bu tespitlerin hepsi 3 sınav üzerine kurulan sistem içinde geçerlidir. OKS sisteminde bir yıl çekilen stres ve dershane süreci 3 yıla hatta daha uzun yıllara yayılmıştır. Böylece müvekkile ekstra mali külfet getirmiştir.

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun; 23.maddesinde. ?Madde 23 ? İlköğretimin amaç ve görevleri, milli eğitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak, ???.

2. Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamaktır.

3. (Ek: 16/8/1997 - 4306/4 md.) İlköğretimin son ders yılının ikinci yarısında öğrencilere, ortaöğretimde devam edilebilecek okul ve programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı yaşam standardı konusunda tanıtıcı bilgiler vermek üzere rehberlik servislerince gerekli çalışmalar yapılır.? Hükümleri ile Milli Eğitim Temel Kanunu 6.maddesinde

III ? Yöneltme:

Madde 6 ? Fertler, eğitimleri süresince, ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler.

(Değişik: 16/8/1997 - 4306/3 md.) Milli eğitim sistemi, her bakımdan, bu yöneltmeyi gerçekleştirecek biçimde düzenlenir. Bu amaçla, ortaöğretim kurumlarına, eğitim programlarının hedeflerine uygun düşecek şekilde hazırlık sınıfları konulabilir.

Yöneltmede ve başarının ölçülmesinde rehberlik hizmetlerinden ve objektif ölçme ve değerlendirme metotlarından yararlanılır. Hükümlerine göre;. Kanunda bile öğrencinin meslekle ve gidebilecekleri okullarla ilgili çalışmalarının 8. sınıfın 2. yarısında yapılması öngörüldüğü halde 6-7 ve 8. sınıflarda öğrencileri böyle bir yarışın içerisine sokmak ne kadar hukukidir.

Yukarıda sıraladığım açıklama ve nedenlerle OGES (Ortaöğretime Geçiş Sistemi)nin iptal edilerek bu sistemi düzenleyen Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 26.10.2007 tarih ve 178 sayılı karar ekinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 12.11.2007 tarih ve 2007/81 sayılı genelgenin yürürlükten kaldırılması, hak ve adalet gereğidir.

DELİLLER.........................: Dava konusu işlem, başvuru dilekçesi ve ikamesi mümkün her türlü delil.

HUKUKİ SEBEPLER.........: İYUK, 1739 sayılı Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 12.11.2007 tarihli ve 2007 / 81 sayılı genelgesi ve ilgili mevzuat.

NETİCE VE TALEP..........: Yukarıda açıkladığım ve RESEN dikkate alınacak olan hususlarla;

Dava konusu idari işlemin iptal edilmesine,

Tüm yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı İdare'ye yükletilmesine karar verilmesini vekaleten ve saygılarımla arz ve talep ederim. 31.01.2008

Davacı Vekili

Av. Muhsin ÖZKALE

Av. Muhsin ÖZKALE

İnönü Caddesi Günep Plaza Kat: 1 No: 102 ADANA Tel: 0.322 352 75 21

Faks: 0.322.352 64 56 0 533 632 22 60 e-mail : [email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber