Gelecek hafta piyasalarda neler olacak?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 17:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Şenol Aydoğan

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 5,61 oranında değer yitirdi.

Dünya borsaları, ABD'de son dönemde üst üste kötü gelen makro ekonomik veriler, beklentilerin altında kalan kar rakamları, devam eden olumsuz şirket haberleri ve değerlendirmelerle hafta genelinde negatif bir görünüm sergiledi.

Son olarak FED ve ECB'nin olumsuz karşılanan açıklamaları ile iyice artan karamsarlık, İMKB'nin de haftayı yine ciddi bir kayıpla kapatmasına neden oldu.

Piyasalar, FED'den önümüzdeki dönemde yeni bir faiz indirimi beklentisi içerisinde olması ile toparlanma eğilimine girse de Philedelphia FED başkanının enflasyon endişesi ile faiz indiriminin olmama ihtimalini belirtmesi, satışların derinleşmesini sağladı.

ABD de yaşanan bu gelişmeler AB ülkelerini de etkilemeye devam etti.

Hafta içinde İngiltere faizi çeyrek puan indirirken AB Merkez Bankası Başkanı, enflasyon endişesi taşıyarak sabit bıraktığını açıkladı.

Uzmanlar, piyasalardaki kırılganlık devam ederken ABD hükümetinin ek tedbir kararının Temsilciler Meclisinde onaylandığını vurgulayarak, olumlu görülen bu gelişmenin ilerleyen dönemlerde yeni açıklamalarla da desteklenebileceğini kaydediyor.

Hisse senetleri haftaya ortalama yüzde 2,85'lik keskin bir artışla başladı. Sonraki üç gün boyunca ise sert düşüşler yaşandı. Hisse senetleri Salı günü ortalama yüzde 2,99, Çarşamba günü ortalama yüzde 2,33 ve Perşembe günü de ortalama yüzde 3,35 oranında değer yitirdi.

Haftanın son günü gözlenen toparlanma çabaları sınırlı kaldı ve hisse senetleri ortalama yüzde 0,22'lik bir artışla haftayı tamamladı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Uzmanlar önümüzdeki hafta, mevcut resesyon kaygıları nedeniyle yine ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin beklentilerle yönünü belirlemeye çalışması beklenen piyasalarda, bu karamsar görünümü azaltabilecek önemli bir gelişmenin yaşanmaması halinde şimdilik güçlü bir tepki hareketinin oluşmasının zor göründüğünü savunarak, bu anlamda yakından takip edilecek ABD ekonomik veri akışı, şirket karları ve açıklamaların, yurt içi seyir üzerinde de doğrudan etkili olmasının bekleneceğini kaydediyor.

Endeksin uzun vadeli trend desteğini test ettiğini, ana trend desteği olan 41.950 seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde 40.300 tampon bölgesinde dinlense de tutunacak gibi görünmediğini ileri süren uzmanlar, trend desteğinin kırılması halinde endeksin 37.400 seviyesine kadar gevşeyebileceğini, 42.000 seviyesinden gelebilecek alımların ise endeksi önce 45.000 arkasından 47.400 seviyesine kadar taşıyabileceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber