Mahkemede 'yaz kızım' devri bitti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 21:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, Türkiye'de ilk kez dün yapılan Hrant Dink Davası'nda uygulanan 'Dijital Konferans Sistemi'ni medyaya tanıttı. Kameraman ve fotomuhabirlerini İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonuna davet eden Savcı Çolakkadı, "Artık katipler yazmayacak.

Sesli ve görüntülü kayıt alınacak. Bu daha sora çözülerek tutanak haline getirilecek. Kısacası 'Yaz kızım devri bitti.' diye konuştu. Sistemi bir yılı aşkın süredir kurma çalışmaları yaptıklarını belirten Çolakkadı, "Duruşmalar gece geç saatlere kadar devam ediyordu. Konuşmaları dinleyen hakim bunları katibe yazdırırdı. Bu da zaman alıyordu. Kurulan bu sistem herkes için kolaylık olacak." dedi. Sistemi diğer mahkeme salonlarına da 10-15 gün içerisinde kuracaklarını belirten Çolakkadı, sözlerine şöyle devam etti: "Tutanaklar daha sonra en hızlı şekilde hazırlanıp taraflara sunulacak. Bu sistem ayrıca gizli tanıkların dinlenmesinde kolaylıklar sunuyor. Örneğin gelen gizli tanıkları duruşma salonu içerisine almayacağız. Onlar için yan tarafta küçük bir oda tahsis edildi. Oradan girip konuşacaklar. Sesleri ve görüntüleri değiştirilecek. Gerekirse kafalarına maske geçireceğiz. Yani hiç kimse tanımadan gelip hiç kimse tanımadan buradan ayrılacaklar."

Konferans sistemi 10 adet mikrofon, iki kamera, merkezi ses kayıt odasından oluşuyor. Mikrofona kim konuşuyorsa kamera da o yana dönerek kayıt işlemi yapıyor. Kayıtlar yaşanabilecek sorunlara karşı çift kayıt şeklinde yapılacak.

CMK: Kayıt yapılabilir

Duruşmalarda ses ve görüntü kaydına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddelerinden 52/3'e göre; tanıkların dinlenmesi sırasındaki görüntü veya sesler kayda alınabilir. Ancak mağdur çocukların, duruşmaya getirilmesi mümkün olmayan ve tanıklığı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunlu olan kişilerin tanıklığında bu kayıt zorunludur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber